Nyheter
Safello tar Klarna Open Banking till kryptomarknaden

Safello, som ska notera sig på First North under andra kvartalet, och Klarna börjar samarbeta. Safello gör det enkelt för alla kunna köpa och sälja kryptovalutor, ungefär som ett valutaväxlingskontor online. Klarna är som bekant en ledande global betalningsleverantör, som för övrigt också har planer på en börsnotering. Idag meddelade företagen ett partnerskap för att lansera Klarna Open Banking på Safellos mäklarplattform för kryptovalutahandel. Partnerskapet är Klarnas första intåg i kryptoindustrin.
Sedan lanseringen av EU-kommissionens andra direktiv för förbättring av betalmarknaden 2018, ofta förkortat PSD2, har anammandet och genomförandet av open banking varit fullt av oväntade utmaningar och tekniska hinder. Klarna har byggt en av Europas mest skalbara och beprövade open banking-plattformar med kopplingar till mer än 5 000 banker i 18 länder över hela Europa.
De senaste månaderna har Safello upplevt ökad tillväxt, både i antalet nya användare så väl som transaktionsvolym. Som en del av att stärka sin position och fortsätta erbjuda sina kunder ett brett och urval av enkla betalningsalternativ lanserar Safello idag Klarna Open Banking. Från och med idag kommer Safellos 180 000 användare att kunna köpa kryptovalutor direkt från sitt bankkonto med Klarnas betalningslösning.
”Detta är en perfekt match. Klarna delar vår vision om att erbjuda en fenomenal användarupplevelse utan att kompromissa med säkerhet och compliance. Dessutom är open banking ett oerhört spännande område som kommer att spela en nyckelroll i våra framtida planer,” säger Frank Schuil, vd på Safello.
”I över 15 år har Klarna utvecklat ett moget och säkert ekosystem som öppnar upp en rad möjligheter för ökad innovation och konkurrens. Safello är ett skolboksexempel på kundcentriska innovatörer som kan dra nytta av vår utvecklarvänliga Open Banking-infrastruktur och vi ser väldigt mycket fram emot partnerskapet,” säger Philippe Rousseau, Senior Commercial Manager på Klarna.
Nyheter
Elekta är en trolig uppköpskandidat

Analytikern Björn Rydell på Placera lyfter fram Elekta som en av de troligaste uppköpskandidaterna.
“Just nu handlas aktien till de lägsta kursnivåerna på över tio år. Grundarfamiljen Leksell är storägare och ordförande Laurent Leksell börjar bli till åren (fyller 73 i år). Ett tänkbart scenario är att familjen Leksell köper ut Elekta tillsammans med ett riskkapitalbolag.”
Aktien värderas nu kring 10x rörelsevinsten på analytikernas prognoser och de skriver Rydell är lågt både i absoluta och relativa tal. Aktien är samtidigt tillbaka där den var år 2010, alltid har det varit någonting som gjort investerarna missnöjda, så många investerare skulle nog inte gråta om det kom ett bud.

Nyheter
Försvarsbolaget vars värdering gör aktien köpvärd

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till försvarsbolaget Chemring vars värdering ännu inte hade lyft som övriga bolag i sektorn. Det blev ett lyckat råd, men grusades ändå av att det var kraftiga minusgrader i Tennessee vilket ledde till ett tillverkningsstopp i fabriken som ligger där.
Det grundläggande förtusättningarna är dock de samma. Bolaget är väl positionerat för att dra nytta av den kraftiga expansionen inom länders försvar. Chemring har flera olika verksamheter i flera olika länder, men det analytikern Johan Wendel främst lyfter fram är affärsområdet Energetics där sprängämnen tillverkas.
Nyligen florerade rykten att Bain Capital vill köpa upp bolaget, men man kan tänka sig att både riskkapitalbolag och försvarsbolag vill köpa upp hela eller delar av Chemring.
Chemring-aktien stängde veckan på 384 GBp, vilket var 11,6 procent högre än när Dagens industri gav sin ursprungliga köprekommendation för ett år sedan.
Nyheter
Långsiktigt ljusa utsikter för Munters, köp aktien rekommenderar Dagens industri

Dagens industri ger en köprekommendation till klimatkontroll-bolaget Munters aktie. Detta efter att aktien kommit ner 60 procent från förra sommaren då AI-haussen var som intensivast. Europa satsar kraftigt på AI, bolaget har en stor orderstock till höglönsamma datacenter och bolagets värdering är historiskt låg. Det skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.
På den negativa sidan finns att vinsten förväntas minska i år, att bolaget har ett stort beroende av USA-marknaden och har en hög skuldsättning.
”De långsiktigt ljusa utsikterna överväger dock. Redan nästa år kommer vinsten att överträffa fjolårets rekordår. Marknadens genomsnittsprognos för 2026 pekar på ett vinstlyft på närmare 50 procent.”
Dagens industri ger en riktkurs på 135 kronor per aktie, vilket kan jämföras med att den stängde på 100 kronor innan påskhelgen.
-
Nyheter5 dagar sedan
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland
-
Nyheter4 veckor sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter2 månader sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter4 veckor sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter2 månader sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Evolution-konkurrenten Light & Wonder lämnar live-casino-marknaden
-
Nyheter2 månader sedan
Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO