Följ oss

Nyheter

Modus Therapeutics är på god väg att utveckla behandling med blockbusterpotential mot sepsis och septisk chock

Publicerad

den

Varje år avlider uppskattningsvis drygt 11 miljoner människor världen över av sepsis eller septisk chock, tidigare kallat blodförgiftning. Trots det höga dödstalet saknas en effektiv behandling för dessa tillstånd. Bioteknikbolaget Modus Therapeutics har utvecklat en behandling med potential att svara upp till ett mycket omfattande medicinskt behov vid behandling av sepsis och septisk chock. Modus Therapeutics har det senaste året nått flera viktiga milstolpar i bolagets utveckling. Bolagets vd John Öhd berättar att den första studien i programmet, en LPS-provokationsstudie i friska frivilliga redan har inletts med planer till en uppföljande Fas II-studie i patienter i slutet av 2022.

Modus Therapeutics vd John Öhd
Modus Therapeutics vd John Öhd

Berätta om Modus Therapeutics och er affärsidé

Modus Therapeutics grundades 2011 med fokus på att utveckla behandlingsalternativ för sjukdomar med stort medicinskt behov. Det gör vi genom klinisk forskning med vår patenterade substans Sevuparin som är en unik heparinlik molekyl. Sevuparin har modifierats för att markant minska den blodförtunnande effekten som den här typen av substanser brukar ha, vilket ger möjlighet till dosering som istället kan göra nytta vid sepsis och andra systeminflammationer. Sevuparin har i prekliniska studier motverkat septisk inflammation i både levande möss och odlade mänskliga celler.

Vad är sepsis och septisk chock och varför har ni valt att utveckla läkemedelsbehandling för patienter med dessa diagnoser?

Sepsis uppstår då immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. Om behandling inte sätts in i tid kan följden bli akut organsvikt och svåra vävnadsskador. Utan adekvat behandling kan sepsis på kort tid utvecklas från en vanlig infektion till att bli livshotande. Den allvarligaste typen av sepsis, septisk chock, är en ledande dödsorsak på intensivvårdsavdelningar världen över och det finns idag inga effektiva specifikt godkända behandlingar för det här tillståndet.

Hur långt har ni kommit i utvecklingen av er läkemedelskandidat Sevuparin?

 Redan i början av december startade vi den första studien i sepsisprogrammet som är en LPS-provokationsstudie i friska frivilliga. LPS provokation är en vedertagen modell för att studera de tidiga delarna av septisk inflammation under kontrollerade former. Erfarenheterna som tex dosnivåer, tar vi sedan med oss till den Fas II patientstudie i sepsis som vi planerar att inleda Q4 2022. Med tanke på dessa kliniska aktiviteter är det också betryggande att vi tidigt även säkrat produktionen av Sevuparin för framtida kliniska studier Genom samarbeten har vi också möjlighet att utvärdera effekten av Sevuparin i andra kliniska indikationer, exempelvis Malaria. Vi har hittills hållit ett högt utvecklingstempo och lyckats uppnå de milstolpar vi föresatt oss. Under maj/juni 2022 avser Modus kunna ta in mer finansiering till framtida kliniska studier genom de teckningsoptioner som gavs ut i samband med IPOn.

Hur ser er långsiktiga utvecklingsstrategi ut?

 Efter genomförd fas II-studie kommer vi söka intresse hos stora läkemedelsbolag som är intresserade av att ta över den fortsatta utvecklingen av vår läkemedelskandidat. Vi har valt den vägen eftersom vi är övertygade om att ett sådant partnerskap el. övertagande på sikt kommer att maximera värdeutvecklingen i bolaget, inte minst med tanke på att Sevuparin är en läkemedelskandidat som vänder sig till en stor patientgrupp.

Vilka faktorer gör Modus Therapeutics till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

Trots att sepsis och septisk chock är allvarliga medicinska tillstånd som årligen orsakar drygt 11 miljoner dödsfall runtom i världen saknas fortfarande en effektiv behandling. Vår läkemedelskandidat har en imponerande marknadspotential eftersom den kan göra skillnad för ett stort antal patienter och dessutom avsevärt minska sjukvårdens kostnader för dessa. Vår verksamhet grundar sig på drygt tjugo års forskning och bolaget drivs av en mycket erfaren styrelse och ledning. I en analys av vårt bolag som gjorts av analyshuset Carlsquare framgår att läkemedelsmarknaden för sepsis och septisk chock värderas till 27 miljarder dollar. Analysen uppskattar att vi kan nå 10 procent av världsmarknaden om vi utvecklar en framgångsrik behandling för dessa indikationer, vilket motsvarar 2,7 miljarder dollar. Analysen är en bekräftelse på de värden Modus ser i dessa indikationer.  Sjukvårdens fokus på effektiv och tidig behandling av sepsis och septisk chock har också ökat på senare tid, vilket bidrar till ett ökat intresse för vår läkemedelskandidat.

Nyheter

Ambea-aktien ska stiga minst 40 procent

Publicerad

den

Dagens industris Richard Bråse har analyserat Ambea och delar ut en tydlig köprekommendation till låg risk. Aktien bör värderas upp minst 40 procent.

Sedan pandemin har Ambea haft åtta kvartal på rad med organisk tillväxt, men trots detta är aktien på bottennivåer och stängde på 34,58 kronor i fredags, vilket kan jämföras med 75 kronor i IPO:n för 6,5 år sedan.

Lönsamheten i Ambea har de senaste åren påverkats negativt av nya bemanningsregler på äldreboenden i Finland, men under de senaste kvartalen har företaget kunnat börja kompensera för detta med prishöjningar.

Ambea är enligt Dagens industri en konjunkturokänslig verksamhet, med ett lågt värderat fritt kassaflöde som har en positiv tillväxttrend.

Fortsätt läsa

Nyheter

Värderingen på Implantica har blivit alldeles för låg anser Affärsvärlden

Publicerad

den

Refluxstop från Implantica

Affärsvärlden publicerade en analys på Implantica i fredags där man anser att värderingen blivit alldeles för låg och delar ut en köprekommendation. Man har valt att endast ta med bolagets produkt RefluxStop i analysen, resten av projekten lämnas okommenterade, vilket kan vara rimligt eftersom den produkten ligger längst fram och något mer inte behövs för att komma fram till att aktien är köpvärd.

Affärsvärlden tar upp att potentialen i RefluxStop är stor, även när begränsade antaganden görs om framtida marknad. Bolaget går långsamt fram med den viktiga FDA-ansökan i USA, i stället för att lämna in en ansökan direkt så använder man möjligheten med i feedback-rundor i tremånadersintervall för att maximera chanserna för en smidig process när man väl lämnar in en ansökan. Bolaget är även selektiva med vilka kliniker och kirurger man arbetar med i Europa, så att de data FDA kommer att titta på är så bra som möjligt.

Implanticas företagsvärde (EV) är nu bara några hundra miljoner kronor och bolaget har en välfylld kassa.

”Implanticas kassa är inget att bekymra sig över i ett optimistiskt scenario. Om Implantica rör sig i rätt riktning men måste fylla på kassan låt säga 2027 bör det vara möjligt att lösa med ett kapitaltillskott från renommerade investerare till acceptabla villkor för övriga ägare. Sannolikt är då börsvärdet högre än idag och utspädningen behöver inte bli särskilt kännbar.”

Implantica höll tidigare i veckan en kapitalmarknadsdag, presentationen spelades in och finns att se här.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan rekommenderar tre aktier – varav två är danska

Publicerad

den

Tidningen Börsveckans analytiker har tittat närmare på sex företag och hittat tre köpvärda aktier, varav två är danska. Momentum Group gör man däremot bäst i att sälja.

Köp

Avvakta

  • Addnode
  • Zalaris

Sälj

  • Momentum Group
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära