Nyheter
Modus Therapeutics är på god väg att utveckla behandling med blockbusterpotential mot sepsis och septisk chock
Varje år avlider uppskattningsvis drygt 11 miljoner människor världen över av sepsis eller septisk chock, tidigare kallat blodförgiftning. Trots det höga dödstalet saknas en effektiv behandling för dessa tillstånd. Bioteknikbolaget Modus Therapeutics har utvecklat en behandling med potential att svara upp till ett mycket omfattande medicinskt behov vid behandling av sepsis och septisk chock. Modus Therapeutics har det senaste året nått flera viktiga milstolpar i bolagets utveckling. Bolagets vd John Öhd berättar att den första studien i programmet, en LPS-provokationsstudie i friska frivilliga redan har inletts med planer till en uppföljande Fas II-studie i patienter i slutet av 2022.
Berätta om Modus Therapeutics och er affärsidé
– Modus Therapeutics grundades 2011 med fokus på att utveckla behandlingsalternativ för sjukdomar med stort medicinskt behov. Det gör vi genom klinisk forskning med vår patenterade substans Sevuparin som är en unik heparinlik molekyl. Sevuparin har modifierats för att markant minska den blodförtunnande effekten som den här typen av substanser brukar ha, vilket ger möjlighet till dosering som istället kan göra nytta vid sepsis och andra systeminflammationer. Sevuparin har i prekliniska studier motverkat septisk inflammation i både levande möss och odlade mänskliga celler.
Vad är sepsis och septisk chock och varför har ni valt att utveckla läkemedelsbehandling för patienter med dessa diagnoser?
– Sepsis uppstår då immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. Om behandling inte sätts in i tid kan följden bli akut organsvikt och svåra vävnadsskador. Utan adekvat behandling kan sepsis på kort tid utvecklas från en vanlig infektion till att bli livshotande. Den allvarligaste typen av sepsis, septisk chock, är en ledande dödsorsak på intensivvårdsavdelningar världen över och det finns idag inga effektiva specifikt godkända behandlingar för det här tillståndet.
Hur långt har ni kommit i utvecklingen av er läkemedelskandidat Sevuparin?
– Redan i början av december startade vi den första studien i sepsisprogrammet som är en LPS-provokationsstudie i friska frivilliga. LPS provokation är en vedertagen modell för att studera de tidiga delarna av septisk inflammation under kontrollerade former. Erfarenheterna som tex dosnivåer, tar vi sedan med oss till den Fas II patientstudie i sepsis som vi planerar att inleda Q4 2022. Med tanke på dessa kliniska aktiviteter är det också betryggande att vi tidigt även säkrat produktionen av Sevuparin för framtida kliniska studier Genom samarbeten har vi också möjlighet att utvärdera effekten av Sevuparin i andra kliniska indikationer, exempelvis Malaria. Vi har hittills hållit ett högt utvecklingstempo och lyckats uppnå de milstolpar vi föresatt oss. Under maj/juni 2022 avser Modus kunna ta in mer finansiering till framtida kliniska studier genom de teckningsoptioner som gavs ut i samband med IPOn.
Hur ser er långsiktiga utvecklingsstrategi ut?
– Efter genomförd fas II-studie kommer vi söka intresse hos stora läkemedelsbolag som är intresserade av att ta över den fortsatta utvecklingen av vår läkemedelskandidat. Vi har valt den vägen eftersom vi är övertygade om att ett sådant partnerskap el. övertagande på sikt kommer att maximera värdeutvecklingen i bolaget, inte minst med tanke på att Sevuparin är en läkemedelskandidat som vänder sig till en stor patientgrupp.
Vilka faktorer gör Modus Therapeutics till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Trots att sepsis och septisk chock är allvarliga medicinska tillstånd som årligen orsakar drygt 11 miljoner dödsfall runtom i världen saknas fortfarande en effektiv behandling. Vår läkemedelskandidat har en imponerande marknadspotential eftersom den kan göra skillnad för ett stort antal patienter och dessutom avsevärt minska sjukvårdens kostnader för dessa. Vår verksamhet grundar sig på drygt tjugo års forskning och bolaget drivs av en mycket erfaren styrelse och ledning. I en analys av vårt bolag som gjorts av analyshuset Carlsquare framgår att läkemedelsmarknaden för sepsis och septisk chock värderas till 27 miljarder dollar. Analysen uppskattar att vi kan nå 10 procent av världsmarknaden om vi utvecklar en framgångsrik behandling för dessa indikationer, vilket motsvarar 2,7 miljarder dollar. Analysen är en bekräftelse på de värden Modus ser i dessa indikationer. Sjukvårdens fokus på effektiv och tidig behandling av sepsis och septisk chock har också ökat på senare tid, vilket bidrar till ett ökat intresse för vår läkemedelskandidat.
Nyheter
Fragbite Group tar in delägare i dotterbolag
Fragbite Group har tecknat en avsiktsförklaring med utvecklingsbolagen 4+ Ventures AB och Swiss Peak Ventures GmbH om en investering i ett av bolagets tre affärsområden – web3. Investeringen omfattar en ägarandel om 24 procent i dotterbolagen Lucky Kat respektive Wagmi till en sammanlagd värdering om 5 miljoner euro, med en gemensam målsättning att maximera de intäktsmöjligheter som affärsområdet web3 står inför.
Fragbite-aktien har i skrivande stund stigit 17 procent på nyheten, vilket tar Fragbites totala börsvärde till 61 miljoner kronor. Vilket ska ställas mot att ett av bolagets affärsområden i denna transaktion värderas till 58 miljoner kronor, varav Fragbites del skulle vara 44 miljoner kronor.
Utökat samarbete mellan parterna
Parterna har sedan tidigare ett samarbete, och avsikten är att fördjupa partnerskapet för att driva den kommande lanseringen av bolagets sk. gaming protocol, försäljning av noder samt den publika lanseringen av $KOBAN framåt såväl snabbare som med högre finansiell utväxling.
”Fragbite Groups web3-verksamhet har utvecklats med stormsteg sedan vår styrelseledamot Zara Zamani klev in som tillförordnad VD. Vi insåg att web3-verksamheten behövde tillföras ytterligare expertis och inledde därför för ett par månader sedan ett partnerskap med 4+ Ventures, som Zara är en av grundarna till. Idag sammansvetsar vi det här teamet ytterligare vilket gör att vi kan arbeta ännu snabbare och bättre, inte bara med den kommande försäljningen av noder, utan även på lång sikt då vi ser möjligheter att kapitalisera på synergier mellan våra team och nätverk inom inte bara web3 utan även gaming och esport. Varmt välkomna 4+ Ventures till Fragbite Group!” säger Stefan Tengvall, VD, Fragbite Group.
”4+ Ventures målsättning är att stödja projekt som är visionära, innovativa och ligger i högteknologisk framkant. Det Fragbite Group gör inom web3 gaming och blockkedjeteknik är verkligen allt det och mer, och vi är glada över slå följe på den resan som delägare. Vi kommer att stötta, ge råd, dela resurser samt understödja verksamheten gentemot vårt nätverk så att vi tillsammans med Fragbite Group kan maximera innevarande och framtida intäktsmöjligheter för Lucky Kat och Wagmi”, säger Ebba Theding, VD, 4+ Ventures.
Parterna är i slutskedet av en due diligence-process och räknar med att teckna avtal före årets slut.
Nyheter
Affärsvärlden neutrala till Envar Holdings IPO
Envar Holding är en outsourcing- och utvecklingsstudio med fokus på grafisk design, 3D-grafik, animationer och illustrationer till huvudsakligen spelutvecklingsföretag och andra företag verksamma inom underhållningsindustrin. Bolaget har etablerat sig som en leverantör av grafik- och utvecklingstjänster till några av de största varumärkena inom spelindustrin.
Envar gör nu en IPO på First North där man önskar att få in 50 miljoner kronor till 20 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 26 november till 10 december och handeln i aktien inleds sedan den 17 december. Hur ska då en investerare agera?
27 miljoner kronor är säkerställda på förhand av ankarinvesterare, bl.a. Tenesta Holding AB. Tidigare denna kväll meddelade bolaget även att erbjudandet är övertecknat.
Affärsvärlden – Neutral
Affärsvärlden ger en neutral rekommendation till Envars IPO, och tillägger att det kan vara värt att följa aktien när bolaget väl är noterat.
”Vi är inte övertygade nog av Envar för att sätta teckna på erbjudandet. Men bolaget kan var värt att följa”
Nyheter
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea
Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Företaget gör nu en IPO på omkring 2,5 miljarder kronor som främst består av vanliga stamaktier som prissätts i intervallet 38-40 kronor, men även en liten andel D-aktier. Teckningsperioden är 4-11 december och aktierna noteras sedan på Stockholmsbörsen den 12 december. Hur ska då en investerare agera?
Tredje AP-fonden, AFA Försäkring, Swedbank Robur, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Bell Rock Capital Management har åtagit sig att teckna aktier för 1 130 miljoner kronor, motsvarande cirka 46 procent av erbjudandet.
Affärsvärlden – Teckna
Affärsvärlden ger rådet att teckna aktier i Intea för den som gillar fastighetsaktier.
”Vi tänker 15 gånger vinsten som en rimlig värdering och då blir uppsidan knappt 30 procent på några års sikt, räknat från högsta kursen i intervallet (40 kronor). Det gör Intea till en fastighetsnotering att teckna”
Dagens industri – Teckna
Dagens industris analytiker ger rådet att teckna Iteas IPO. Intea grundades året innan SBB, men medan SBB växte i högt tempo valde Intea en försiktigare tillväxtväg. Di skriver att bolagets hyreskontrak är långa med en genomsnittlig återstående kontraktslängd på 7,2 år och att 74 procent av hyresintäkterna är KPI-indexerade.
”Om kursen landar i den övre delen av intervallet, handlas B-aktien kring elva gånger våra estimat för förvaltningsresultatet 2026, vilket vi anser är lågt givet bolagets fina defensiva kvaliteter.”
Philip Hallberg – Positiv
Fastighetsexperten Philip Hallberg på Lannebo ger inte något uttryckligt råd men ger sin syn på företaget och erbjudandet. Han får även sätta betyg på erbjudandet enligt EFN:s fem olika kategorier det summerar sig till 18 av 25 möjliga poäng.
Tillväxt/Lönsamhet: 4
Värdering: 4
Ägare/Ledning: 4
Finansiell ställning: 3
Hört på Riche: 3
-
Nyheter2 månader sedan
Volvo Cars-aktien är helt bottenlös
-
Nyheter3 veckor sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter2 veckor sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter4 veckor sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter3 veckor sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter2 veckor sedan
AstraZeneca är ett diversifierat företag vars värdering har blivit låg – köp säger Di
-
Nyheter1 vecka sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO
-
Nyheter5 dagar sedan
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea