Nyheter
Abliva avancerar på flera fronter med sina världsunika kandidater för behandling av mitokondriella sjukdomar
Abliva är ett bioteknikbolag med fokus på att utveckla behandling av primära mitokondriella sjukdomar. Ablivas två läkemedelskandidater riktade mot mitokondriella sjukdomar, KL1333 och NV354, har båda visat uppmuntrande resultat. KL1333 ska inleda en registreringsgrundande fas II/III-studie under 2022, medan bolagets andra kandidat, NV354, har fått klartecken att gå vidare till kliniska studier. Båda kandidaterna svarar upp till omfattande medicinska behov hos svårt sjuka patienter och den kommersiella potentialen är mycket hög. Det berättar Ellen Donnelly, vd på Abliva.
Berätta om Abliva och bolagets verksamhet
– Vi är ett bioteknikbolag baserat i Lund och Boston. Vi utvecklar två kandidater riktade mot mitokondriella sjukdomar, KL1333 och NV354. KL1333, vår längst komna läkemedelskandidat, är utvecklad för behandling av mitokondriella sjukdomar hos vuxna. I år siktar vi på att inleda en registreringsgrundande fas II/III-studie för kandidaten. Vår andra kandidat för mitokondriell sjukdom, NV354, utvecklas för behandling av Leighs syndrom, en svår mitokondriell sjukdom hos barn. Vi ska nu påbörja sammanställningen av den regulatoriska dokumentation som krävs för ett godkännande av en klinisk fas I-studie för NV354.
Ni fokuserar på att utveckla läkemedel för patienter med primära mitokondriella sjukdomar. Berätta mer om dessa patienter.
– Primära mitokondriella sjukdomar är ämnesomsättningssjukdomar som drabbar cellernas energiomsättning. Uppskattningsvis har 125 personer per 1 000 000 en primär mitokondriell sjukdom. Primära mitokondriella sjukdomar debuterar ofta i tidiga barnaår. Dessa sjukdomar påverkar cellernas förmåga att omvandla energi och kan leda till allvarliga symtom, såsom strokeliknande episoder, muskelsvaghet och hjärtsvikt. Idag finns det endast få tillgängliga behandlingsalternativ och det medicinska behovet är omfattande. Genom vår forskning och utveckling har vi en möjlighet att förbättra livskvaliteten för dessa patienter.
Hur ser era tillväxtmål ut och hur ser strategin ut för att nå dem?
– Vi strävar efter att bli det ledande biotechbolaget inom mitokondriell medicin och utveckla läkemedel för behandling av primära mitokondriella sjukdomar. Under de närmaste fem åren kommer vi att bedriva klinisk utveckling för att ta våra läkemedelskandidater till marknaden. Vi ska förstärka våra forsknings- och utvecklingsmöjligheter och bygga en kommersiell organisation. Vi kommer att leverera innovativa behandlingar och läkemedel till sjukhusen och expandera vår pipeline med nya läkemedelskandidater, i takt med att de upptäcks.
Hur ser er kommersiella potential ut framöver?
– Den kommersiella möjligheten är betydande, även med konservativa uppskattningar överstiger den totala marknaden 1 miljard USD i årlig försäljning. Utsikterna för våra läkemedelskandidater att nå ut på marknaden är också bättre än för traditionella läkemedel. Det är inte osannolikt att vi har ett godkänt läkemedel redo för kommersialisering på tre till fyra års sikt.
Ni har nyligen genomfört en finansieringsrunda på 200 miljoner kronor. Hur planerar ni att använda dessa pengar?
– Vi valde att genomföra finansieringsrundan för att kunna avancera arbetet med våra två läkemedelskandidater. Majoriteten av kapitalet kommer att användas för att finansiera den kommande registreringsgrundande fas II/III-studien med huvudkandidaten KL1333. Resten av intäkterna kommer att användas för NV354.
Vilka faktorer gör Abliva till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?
– Vi har rätt förutsättningar för att nå vårt mål med en tydlig strategi, en solid portfölj av läkemedel under utveckling, en n forskningsorganisation som har visat att den kan utveckla nya läkemedelskandidater och föra dem vidare till klinik (NV354), och ett team som har erfarenhet av både läkemedelsutveckling och mitokondriell dysfunktion. och ett team som har över två decenniers erfarenhet av mitokondriell medicin samt lång erfarenhet av läkemedelsutveckling.
Fakta: Abliva bedriver forskning och utvecklar läkemedel för behandling av primära mitokondriella sjukdomar. Dessa medfödda, sällsynta och ofta mycket svåra sjukdomar uppstår då cellens energiförsörjare, mitokondrierna, inte fungerar som de ska. Bolaget fokuserar på två projekt. KL1333, en kraftfull reglerare av nivåerna av de essentiella koenzymen NAD⁺ och NADH, är på väg in i sen utvecklingsfas. NV354 är en energiersättningsbehandling där den prekliniska utvecklingen har slutförts. Abliva, med sin bas i Lund, är noterat på Nasdaq Stockholm (kortnamn: ABLI).
Nyheter
Affärsvärlden neutrala till Envar Holdings IPO
Envar Holding är en outsourcing- och utvecklingsstudio med fokus på grafisk design, 3D-grafik, animationer och illustrationer till huvudsakligen spelutvecklingsföretag och andra företag verksamma inom underhållningsindustrin. Bolaget har etablerat sig som en leverantör av grafik- och utvecklingstjänster till några av de största varumärkena inom spelindustrin.
Envar gör nu en IPO på First North där man önskar att få in 50 miljoner kronor till 20 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 26 november till 10 december och handeln i aktien inleds sedan den 17 december. Hur ska då en investerare agera?
27 miljoner kronor är säkerställda på förhand av ankarinvesterare, bl.a. Tenesta Holding AB. Tidigare denna kväll meddelade bolaget även att erbjudandet är övertecknat.
Affärsvärlden – Neutral
Affärsvärlden ger en neutral rekommendation till Envars IPO, och tillägger att det kan vara värt att följa aktien när bolaget väl är noterat.
”Vi är inte övertygade nog av Envar för att sätta teckna på erbjudandet. Men bolaget kan var värt att följa”
Nyheter
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea
Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Företaget gör nu en IPO på omkring 2,5 miljarder kronor som främst består av vanliga stamaktier som prissätts i intervallet 38-40 kronor, men även en liten andel D-aktier. Teckningsperioden är 4-11 december och aktierna noteras sedan på Stockholmsbörsen den 12 december. Hur ska då en investerare agera?
Tredje AP-fonden, AFA Försäkring, Swedbank Robur, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Bell Rock Capital Management har åtagit sig att teckna aktier för 1 130 miljoner kronor, motsvarande cirka 46 procent av erbjudandet.
Affärsvärlden – Teckna
Affärsvärlden ger rådet att teckna aktier i Intea för den som gillar fastighetsaktier.
”Vi tänker 15 gånger vinsten som en rimlig värdering och då blir uppsidan knappt 30 procent på några års sikt, räknat från högsta kursen i intervallet (40 kronor). Det gör Intea till en fastighetsnotering att teckna”
Dagens industri – Teckna
Dagens industris analytiker ger rådet att teckna Iteas IPO. Intea grundades året innan SBB, men medan SBB växte i högt tempo valde Intea en försiktigare tillväxtväg. Di skriver att bolagets hyreskontrak är långa med en genomsnittlig återstående kontraktslängd på 7,2 år och att 74 procent av hyresintäkterna är KPI-indexerade.
”Om kursen landar i den övre delen av intervallet, handlas B-aktien kring elva gånger våra estimat för förvaltningsresultatet 2026, vilket vi anser är lågt givet bolagets fina defensiva kvaliteter.”
Philip Hallberg – Positiv
Fastighetsexperten Philip Hallberg på Lannebo ger inte något uttryckligt råd men ger sin syn på företaget och erbjudandet. Han får även sätta betyg på erbjudandet enligt EFN:s fem olika kategorier det summerar sig till 18 av 25 möjliga poäng.
Tillväxt/Lönsamhet: 4
Värdering: 4
Ägare/Ledning: 4
Finansiell ställning: 3
Hört på Riche: 3
Nyheter
Swedencare-aktien kan dubblas, köp säger Dagens industri
Swedencare har en ocyklisk verksamhet, god tillväxt inom djurhälsa och chans till högre lönsamhet. Om bolaget levererar på sina mål kan aktiekursen dubblas skriver Dagens industri och delar ut en köprekommendation.
Det finns även en möjlighet att det kommer ett bud på företaget. Den största ägaren är tyska Symrise som äger 41 procent och lade nyligen ett bud på Probi. Men då måste Symrise få med sig tre ledande befattningshavare som tillsammans äger 23 procent.
Dagens industris analys Veckans aktie skrivs utifrån att den ska utvärderas efter ett år och på den sikten och med Dagens industris prognoser så ser man en uppsida på 26 procent.
”Tittar vi på värderingen på skuldfri basis i relation till rörelseresultatet, ev/ebitda, hamnar vi på 16 respektive 13. Sätt årets multipel på nästa års rörelseresultat som vi tror blir 724 Mkr och vi får en uppsida på 26 procent.”
Skulle bolaget lyckas nå sina mål så kan dock aktien dubbleras skriver tidningens analytiker Agnetha Jönsson.
Swedencare-aktien stängde på 53,75 kronor i fredags.
-
Nyheter2 veckor sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter2 veckor sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter2 veckor sedan
AstraZeneca är ett diversifierat företag vars värdering har blivit låg – köp säger Di
-
Nyheter2 månader sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter6 dagar sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO
-
Nyheter3 dagar sedan
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea