Nyheter
Prostatype Genomics står redo att ta sin revolutionerande gentestprodukt ut i världen

Prostatype Genomics har utvecklat Prostatype, en gentestprodukt som utgör ett kompletterande objektivt beslutsunderlag inför val av behandling av prostatacancerpatienter. Prostatype möjliggör en mer träffsäker prognostisering av prostatacancern och den individuella patientens behandlingsmöjligheter. Prostatype Genomics har nu kommit en bra bit i sin kommersialiseringsprocess. Nu fokuserar bolaget på lansering i några av Europas befolkningsrikaste länder. Det berättar Prostatype Genomics vd Fredrik Persson.
Berätta om Prostatype Genomics och er affärsidé.

– Prostatype Genomics grundades 2007. Vi har utvecklat Prostatype, ett IR-baserat gentest som hjälper läkare att ordinera rätt behandling till prostatacancerpatienter. Prostatype hjälper läkare att fatta ett mer individualiserat och specifikt behandlingsbeslut, vilket kan bidra till att minska dödligheten och förlänga livslängden för patienter med prostatacancer. Prostatype fyller ett viktigt kliniskt behov och är med andra ord en produkt med potential att förbättra livsvillkoren för miljontals människor runtom i världen.
Hur fungerar Prostatype?
– Prostatype är en CE-märkt, externt validerad testprodukt vars unika AI-system identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Prostatype baseras på spjutspetsteknologi som ger läkaren ett mått på hur aggressiv, eller icke aggressiv, prostatacancern är, vilket reducerar risken för under-eller överbehandling.
Hur bedömer ni att det globala medicinska behovet av nya gentester för prostatacancer kommer att utvecklas framöver?
– Antalet män som diagnostiseras med prostatacancer ökar år för år i stora delar av världen. Hittills har sjukvården saknat testmetoder som med exakthet kan avgöra hur aggressiv en enskild patients prostatacancer är och därmed även viket behandlingsalternativ som är att föredra. Vårt test levererar en objektiv bedömning av den enskilda patientens prostatacancer, vilket utgör ett viktigt underlag när läkaren och patienten diskuterar lämpliga behandlingsalternativ. Det långsiktiga medicinska behovet av vår produkt är därmed mycket stort. Vår målgrupp är prostatacancerpatienter med låg till medelrisk, vilket motsvarar drygt 85 procent av alla patienter.
Hur har Prostatype Genomics utvecklats under 2021?
– Vi har haft ett intensivt och händelserikt år. Vi har lyckats leverera på merparten av de milstolpar vi föresatte oss i samband med att bolaget noterades på Nasdaq First North Growth Market i november 2020. Vi har slutfört ett antal pilotstudier och kliniska studier med genomgående mycket goda resultat. Ni fortsätter vi vårt arbete med att snabba på den globala lanseringen av Prostatype
Ni inledde er kommersialiseringsfas 2019. Hur ser strategin för er globala lansering ut?
– Vi fortsätter att intensifiera försäljningen i Sverige och övriga Norden, där vi har förstärkt vår försäljningsorganisation. Vi bearbetar för närvarande marknaderna i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Första halvåret 2022 fokuserar vi fullt ut på lanseringen i dessa länder. När den är väl förankrad hos våra lokala distributörer är vår plan att lansera Prostatype i länder som USA, Frankrike och Beneluxländerna. Därefter väntar lansering i ytterligare länder runtom i världen. Vi har även kommit en bra bit med förberedelsearbetet inför vår kommande USA-lansering. Hösten 2021 genomförde vi en riktad nyemission på 25 miljoner kronor i syfte att förstärka resurstilldelningen till vår globala kommersialiseringsprocess.
Hur hanterar ni de risker som är associerade med kommersialiseringen av Prostatype?
– Den tekniska risken med Prostatype är i princip eliminerad eftersom vi har en färdig produkt som är externt verifierad på ledande universitetssjukhus och CE-märkt. Självklart finns det alltid kommersiella risker associerade med den här typen av satsningar, men Prostatype Genomics har en attraktiv affärsmodell och ett mycket erfaret och meriterat seniort styrelse- och ledningsteam med gedigen erfarenhet av den här typen av kommersialiseringssatsningar. Det medicinska behovet är omfattande och vår produkt har fått ett mycket positivt mottagande av såväl patienter som specialistläkare runtom i världen, vilket ytterligare bidrar till att minska risken i vår kommersialiseringsprocess.
Nyheter
Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.
Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.
Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.
Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.
Nyheter
EQL Pharma-aktien kommer fortsätta att gå upp

EQL Pharma är en riktig succéaktie och den är fortsatt köpvärd anser Affärsvärlden i en analys som publicerades under onsdagen. Företaget, som är verksamt inom generikaläkemedel, har utvecklat en fungerande affärsmodell i Norden och nu ska den exporteras till övriga Europa.
”Aktien har gått mycket starkt sedan i höstas och är inte billig. Det förvånar inte givet defensiva kvaliteter kombinerat med en stark tillväxtprofil. Vi lutar åt att det finns mer att hämta om man lyfter blicken flera år fram. Rådet blir köp för den långsiktiga”
EQL Pharma noterades på Spotlight i slutet av 2013 och har planer på att flytta till Stockholmsbörsen.
Nyheter
Dagens industri varnar för räddningsemission i BHG Group

Bygg Hemma Group (BHG) har haft en riktigt dålig utveckling och det verkar aldrig riktigt ta slut. Nu varnar Richard Bråse på Dagens industri för att bolaget kan behöva göra en räddningsemission.
“700 Mkr i negativt fritt kassaflöde före rörelseförvärv, ett organiskt försäljningstapp på 5 procent och dubbla nyemissioner var utfallet 2022 för BHG. 2023 börjar mardrömmen på allvar för aktieägarna, med riskkapitalbolaget EQT i spetsen.”
Bråse tänker sig att en företrädesemission eftersom emissionen är av en så kraftigt defensiv karaktär.
Vad vill huvudägarna?
Något som inte diskuteras i artikeln är frågan om vad huvudägarna vill. EQT äger via sin misslyckade Public value-fond drygt 25 procent. Det norska företaget Ferd har undan för undan ökat sitt innehav och har nu drygt 18 procent av aktierna.
-
Nyheter1 vecka sedan
10 bra aktier enligt börsveteranen Winston Håkansson
-
Nyheter2 månader sedan
Starkt motstånd testat av Evolution
-
Nyheter2 månader sedan
Gold Town Games dotterbolag Grand Pike tecknar avtal om drift och underhåll av mobilspelet Battle Camp
-
Nyheter2 månader sedan
12 mobilspelsföretag som är noterade i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Baseball Franchise Manager blir Gold Town Games femte lansering
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingen anledning att bry sig om noteringen av MeeW
-
Nyheter2 månader sedan
Renewcell-aktien har potential att mångdubblas
-
Nyheter2 månader sedan
Nilar fördubblar produktionstakten av batterier