Följ oss
Råvarumarknaden

Nyheter

Fortinova fortsätter att expandera i snabb takt baserat på ambitiösa tillväxtmål

Publicerad

den

Anders Johansson, vd för Fortinova

Fortinova är ett expansivt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med huvudfokus på bostadsfastigheter i västsvenska tillväxtorter. Fortinovas stadiga tillväxtresa har fortsatt under Coronapandemin. Uthyrningsgraden överstiger 99 procent och bolaget fortsätter generera vinst till sinaaktieägare. Fortinovas okomplicerade och långsiktigt stabila affärsidé har både visat sig vara trygg, hållbar och samtidigt generera långsiktig tillväxt. Det berättar bolagets vd och medgrundare Anders Johansson.

Berätta om Fortinova och er affärsidé

– Verksamheten etablerades 2010 med affärsidén att förvärva, utveckla och förvalta främst bostadsfastigheter i Västsverige med starka kassaflöden. Vår målsättning är att generera positiv avkastning över tid, oberoende av marknadens utveckling. Vi är en entreprenörsdriven, engagerad och lokalt förankrad aktör på hyresmarknaden i västra Sverige. Med en egen förvaltningsorganisation och all fastighetsförvaltning i egen regi stärker vi närheten till våra hyresgäster och de lokala marknaderna vilket ger oss en fördel i att tidigt identifierabåde risker och möjligheter – ofta innan marknaden.

Vilka faktorer har bidragit till er osedvanligt höga uthyrningsgrad, 99 procent?

– Vi investerar primärt i västsvenska bostadshyresfastigheter på tillväxtorter där det råder bostadsbrist. Denna strategi har lett till att uthyrningsgraden fortsätter att vara över 99 procent i vårt bestånd. Den höga uthyrningsgraden innebär att vi har en gedigen återkommande intäktsbas, vilket i sin tur innebär en stor förutsägbarhet i vår affär.

Vår styrka ligger i vår enkla affärsmodell, att hyra ut bostadslägenheter på en av Sveriges mest attraktiva marknader.

Ni är ett transaktionsintensivt fastighetsbolag som expanderat kraftigt sedan noteringen i november 2020, med et nuvarande fastighetsvärde på 3,6 miljarder kronor. Hur ser era tillväxtmål ut för 2022?

– Under året har vi ökat hyresvärdet med 51 procent och förvaltningsresultatet md 71 procent. Samtidigt har bolagets fastighetsvärde ökat med 61 procent. Vi befinner oss med andra ord i en intensiv med även lönsam expansionsfas. Under 2022 planerar vi att fortsätta på vår inslagna väg. Vi ska fortsätta förvärva fastigheter i Halland och Västra Götalandsregionen, men även på flera nya orter som vi har analyserat en längre tid. För närvarande analyserar vi 22 affärer till ett samlat värde av 3,9 miljarder kronor. 2022 är vår målsättning att ha ett samlat fastighetsbestånd på 4,7 miljarder och 2024 ska vi ha ett fastighetsbestånd på 7 miljarder kronor. Jag betraktar våra förutsättningar att nå våra tillväxtmål som mycket goda.

Vilka faktorer ligger bakom er höga tillväxttakt?

– Vi etablerar oss inte bara på orter som har bostadsbrist, utan även en prognosticerad befolkningstillväxt, i merparten av fallen högre än rikets snitt. Detta gör att vi tror på fortsatt höga uthyrningsgrader och stabila kassaflöden vilket gynnar vår affär. En av våra främsta styrkor är vår tydliga lokala förankring på de orter där vi verkar. Vi har goda relationer med det lokala näringslivet, banker och samhället i stort. Det gör att vi kan vara flexibla och ofta får kännedom om en potentiell möjlighet eller risk innan den kommuniceras till marknaden i stort. Av våra sex transaktioner under 2021 har fyra gjorts ”off market”. En aktiv lokal förvaltning har varit, och fortsätter vara, avgörande för vår långsiktiga framgång.

 Vilka faktorer gör Fortinova till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?

– En investering i Fortinova är en investering i bostadsfastigheter i attraktiva tillväxtkommuner i västra Sverige. Oavsett ekonomisk utveckling behöver människor någonstans att bo. För investerare betyder detta säkerhet, förutsägbarhet och bra utvecklingsmöjligheter. Vårt omfattande nätverk, starka lokala marknadskännedom och stadigt växande fastighetsinnehav i tillväxtorter i en av Sveriges snabbast växande region ger oss goda förutsättningar för fortsatt expansion. Som aktieägare i Fortinova är man dessutom med och bidrar till att minska bostadsbristen på attraktiva tillväxtorter i västra Sverige.

Nyheter

Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse

Publicerad

den

Dicot utvecklar läkemedel

Uppsalabolaget Dicot Pharma seglar upp som en av de mest spännande aktörerna på den svenska biotech-scenen. Med sin läkemedelskandidat LIB-01 är bolaget på god väg att revolutionera behandlingen av erektionsproblem – ett område som i decennier dominerats av samma verkningsmekanismer.

Dicot utvecklar ett nytt potensläkemedel som inte bara syftar till att lindra symptom, utan att faktiskt angripa problemet vid roten. Medan dagens läkemedel fokuserar på att påverka den erektila vävnaden direkt, visar nya studier att LIB-01 istället verkar på de nerv- och kärlstrukturer som styr själva erektionen. Detta är en avgörande skillnad – och enligt bolagets vd Elin Trampe kan det innebära ett paradigmskifte:

”Att LIB-01 verkar på de strukturer som kontrollerar erektionen, snarare än i den erektila vävnaden, är en viktig distinktion. Det öppnar för en ny behandlingsregim och möjligheten att kunna hjälpa fler män än dagens läkemedel,” säger hon i en kommentar.

Kraftig ökning i aktieintresse

Denna innovativa ansats har inte gått obemärkt förbi. Under våren och sommaren har handeln i Dicots aktie exploderat. Antalet aktieägare har mer än fördubblats på ett år, och aktien är nu en av de mest omsatta på Nasdaq First North.

Företaget är mitt i en fas 2a-studie i Sverige, Danmark och Nederländerna – ett så kallat ”proof of concept” – som väntas ge ytterligare belägg för läkemedlets effekt och säkerhet. Samtidigt pågår samtal med potentiella partners inför en framtida kommersialisering.

Siktar bredare än bara potensproblem

Som ett tecken på substansens breda potential har Dicot nyligen startat ett prekliniskt spår för att utvärdera LIB-01 även vid metabola sjukdomar. Upptäckterna från 2024 tyder på att läkemedelskandidaten kan ha fler tillämpningar än vad som först antogs.

Med en stadig utvecklingstakt, stigande investerarintresse och forskning som visar på långvariga effekter, har Dicot positionerat sig i framkant av en marknad som länge stått stilla. Bolaget är ett tydligt exempel på hur svensk life science kan kombinera innovation och affärssinne för att skapa framtidens läkemedel.

Fortsätt läsa

Nyheter

Läge att ta hem vinsten i Skanska

Publicerad

den

Byggnad i London som tillhör Skanska

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till byggbolaget Skanska med framgångsrikt utfall. Aktien har följt med upp när verksamheten har utvecklats bra. Men nu är det ett bra läge att ta hem vinsten skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.

”…faktum är att orderingången under första kvartalet sjönk med 17 procent, vilket talar för att de senaste årens mycket fina vinstlyft ser ut att börja avta. Lägger man till att värderingen inte är lika tilltalande som för ett år sedan är det i dag ett bra läge att realisera en kursvinst.”

Till det kommer även osäkerheten i den amerikanska ekonomin som utgör en risk då Skanska numera har över hälften av sin verksamhet i landet. 

Fortsätt läsa

Nyheter

Richard Bråse uppmanar Hufvudstaden att återköpa aktier

Publicerad

den

Fastigheter som tillhör Hufvudstaden

Richard Bråse uppmanade idag i ett inlägg Hufvudstaden att återköpa aktier. Eftersom Bråse rent allmänt ogillar företag som ger sig på finansiella konster så lyssnar man lite extra noga när han vill se återköp. Med en rabatt mot substansvärde på över 30 procent i kombination med överdrivet stabila finanser så är det återköp som rekommenderas.

”Aktiesparfonden uppskattar bolag med försiktig finansiell profil, men bland fastighetsbolagen sticker Hufvudstaden som överdrivet försiktigt.

Nettoskulden motsvarar drygt 6 gånger ebitda, ungefär hälften av vad andra stora kontorsbolag som Atrium Ljungberg konkar runt på. Räntetäckningen är bättre än vad aktörer inom de sotiga och mer högavkastande segmenten kan stoltsera med och belåningsgraden på 21 procent är lägst i sektorn.”

Fortsätt läsa

Bank

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära