Nyheter
Fortinova fortsätter att expandera i snabb takt baserat på ambitiösa tillväxtmål

Fortinova är ett expansivt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med huvudfokus på bostadsfastigheter i västsvenska tillväxtorter. Fortinovas stadiga tillväxtresa har fortsatt under Coronapandemin. Uthyrningsgraden överstiger 99 procent och bolaget fortsätter generera vinst till sinaaktieägare. Fortinovas okomplicerade och långsiktigt stabila affärsidé har både visat sig vara trygg, hållbar och samtidigt generera långsiktig tillväxt. Det berättar bolagets vd och medgrundare Anders Johansson.
Berätta om Fortinova och er affärsidé
– Verksamheten etablerades 2010 med affärsidén att förvärva, utveckla och förvalta främst bostadsfastigheter i Västsverige med starka kassaflöden. Vår målsättning är att generera positiv avkastning över tid, oberoende av marknadens utveckling. Vi är en entreprenörsdriven, engagerad och lokalt förankrad aktör på hyresmarknaden i västra Sverige. Med en egen förvaltningsorganisation och all fastighetsförvaltning i egen regi stärker vi närheten till våra hyresgäster och de lokala marknaderna vilket ger oss en fördel i att tidigt identifierabåde risker och möjligheter – ofta innan marknaden.
Vilka faktorer har bidragit till er osedvanligt höga uthyrningsgrad, 99 procent?
– Vi investerar primärt i västsvenska bostadshyresfastigheter på tillväxtorter där det råder bostadsbrist. Denna strategi har lett till att uthyrningsgraden fortsätter att vara över 99 procent i vårt bestånd. Den höga uthyrningsgraden innebär att vi har en gedigen återkommande intäktsbas, vilket i sin tur innebär en stor förutsägbarhet i vår affär.
Vår styrka ligger i vår enkla affärsmodell, att hyra ut bostadslägenheter på en av Sveriges mest attraktiva marknader.
Ni är ett transaktionsintensivt fastighetsbolag som expanderat kraftigt sedan noteringen i november 2020, med et nuvarande fastighetsvärde på 3,6 miljarder kronor. Hur ser era tillväxtmål ut för 2022?
– Under året har vi ökat hyresvärdet med 51 procent och förvaltningsresultatet md 71 procent. Samtidigt har bolagets fastighetsvärde ökat med 61 procent. Vi befinner oss med andra ord i en intensiv med även lönsam expansionsfas. Under 2022 planerar vi att fortsätta på vår inslagna väg. Vi ska fortsätta förvärva fastigheter i Halland och Västra Götalandsregionen, men även på flera nya orter som vi har analyserat en längre tid. För närvarande analyserar vi 22 affärer till ett samlat värde av 3,9 miljarder kronor. 2022 är vår målsättning att ha ett samlat fastighetsbestånd på 4,7 miljarder och 2024 ska vi ha ett fastighetsbestånd på 7 miljarder kronor. Jag betraktar våra förutsättningar att nå våra tillväxtmål som mycket goda.
Vilka faktorer ligger bakom er höga tillväxttakt?
– Vi etablerar oss inte bara på orter som har bostadsbrist, utan även en prognosticerad befolkningstillväxt, i merparten av fallen högre än rikets snitt. Detta gör att vi tror på fortsatt höga uthyrningsgrader och stabila kassaflöden vilket gynnar vår affär. En av våra främsta styrkor är vår tydliga lokala förankring på de orter där vi verkar. Vi har goda relationer med det lokala näringslivet, banker och samhället i stort. Det gör att vi kan vara flexibla och ofta får kännedom om en potentiell möjlighet eller risk innan den kommuniceras till marknaden i stort. Av våra sex transaktioner under 2021 har fyra gjorts ”off market”. En aktiv lokal förvaltning har varit, och fortsätter vara, avgörande för vår långsiktiga framgång.
Vilka faktorer gör Fortinova till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?
– En investering i Fortinova är en investering i bostadsfastigheter i attraktiva tillväxtkommuner i västra Sverige. Oavsett ekonomisk utveckling behöver människor någonstans att bo. För investerare betyder detta säkerhet, förutsägbarhet och bra utvecklingsmöjligheter. Vårt omfattande nätverk, starka lokala marknadskännedom och stadigt växande fastighetsinnehav i tillväxtorter i en av Sveriges snabbast växande region ger oss goda förutsättningar för fortsatt expansion. Som aktieägare i Fortinova är man dessutom med och bidrar till att minska bostadsbristen på attraktiva tillväxtorter i västra Sverige.
Nyheter
Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.
Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.
Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.
Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.
Nyheter
EQL Pharma-aktien kommer fortsätta att gå upp

EQL Pharma är en riktig succéaktie och den är fortsatt köpvärd anser Affärsvärlden i en analys som publicerades under onsdagen. Företaget, som är verksamt inom generikaläkemedel, har utvecklat en fungerande affärsmodell i Norden och nu ska den exporteras till övriga Europa.
”Aktien har gått mycket starkt sedan i höstas och är inte billig. Det förvånar inte givet defensiva kvaliteter kombinerat med en stark tillväxtprofil. Vi lutar åt att det finns mer att hämta om man lyfter blicken flera år fram. Rådet blir köp för den långsiktiga”
EQL Pharma noterades på Spotlight i slutet av 2013 och har planer på att flytta till Stockholmsbörsen.
Nyheter
Dagens industri varnar för räddningsemission i BHG Group

Bygg Hemma Group (BHG) har haft en riktigt dålig utveckling och det verkar aldrig riktigt ta slut. Nu varnar Richard Bråse på Dagens industri för att bolaget kan behöva göra en räddningsemission.
“700 Mkr i negativt fritt kassaflöde före rörelseförvärv, ett organiskt försäljningstapp på 5 procent och dubbla nyemissioner var utfallet 2022 för BHG. 2023 börjar mardrömmen på allvar för aktieägarna, med riskkapitalbolaget EQT i spetsen.”
Bråse tänker sig att en företrädesemission eftersom emissionen är av en så kraftigt defensiv karaktär.
Vad vill huvudägarna?
Något som inte diskuteras i artikeln är frågan om vad huvudägarna vill. EQT äger via sin misslyckade Public value-fond drygt 25 procent. Det norska företaget Ferd har undan för undan ökat sitt innehav och har nu drygt 18 procent av aktierna.
-
Nyheter1 vecka sedan
10 bra aktier enligt börsveteranen Winston Håkansson
-
Nyheter2 månader sedan
Starkt motstånd testat av Evolution
-
Nyheter2 månader sedan
Gold Town Games dotterbolag Grand Pike tecknar avtal om drift och underhåll av mobilspelet Battle Camp
-
Nyheter2 månader sedan
12 mobilspelsföretag som är noterade i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Baseball Franchise Manager blir Gold Town Games femte lansering
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingen anledning att bry sig om noteringen av MeeW
-
Nyheter2 månader sedan
Renewcell-aktien har potential att mångdubblas
-
Nyheter2 månader sedan
Nilar fördubblar produktionstakten av batterier