Följ oss

Nyheter

Analytiker anser att Rustas IPO är högt prissatt

Publicerad

den

Ett reklamblad från Rusta

Rusta är en känd varuhuskedja vars idé är att erbjuda ett brett sortiment av funktionella och trendriktiga hem-, och fritidsprodukter som ger många människor mycket för pengarna.

De två ägarfamiljerna har bestämt sig för att börsnotera Rusta den 19 oktober och inför det göra en IPO bestående av befintliga aktier för omkring 2,5 miljarder kronor. Priset sätts inom intervallet 43-50 kronor. Teckningstiden pågår mellan den 10-18 oktober och kan tecknas av de som är kunder hos Carnegie, Nordnet och Avanza.

Hur ska då en investerare agera?

Erbjudandet blev fulltecknat så fort boken öppnades, så intresse finns bland institutioner.

Privata Affärer – Teckna

Privata Affärer ger en teckna-rekommendation till Rustas IPO, men det är en ytterst svag sådan.

“Om du är redo att chansa lite eller är trogen kund samt saknar innehav inom sällanköp kan du däremot teckna Rusta och hoppas på en uppvärdering. Var beredd på att inte vara långsiktig.”

Affärsvärlden – Neutral

Affärsvärldens analytiker ger en neutral rekommendation. Kan mycket väl bli bra inledningsvis, men på längre sikt ställer man sig neutral, speciellt om priset per aktie i erbjudandet blir 50 kronor.

“Afv ser Rusta som ett hyfsat placeringsalternativ i en ogillad detaljhandelssektor. Affärsmodellen är sund, bolaget har bra marknadspositioner och det finns en underliggande tillväxt. Vi ser ingen jättestor uppsida, men Rusta är skuldfritt vilket gör att man slipper balansräkningshuvudvärk.”

Dagens industri – Teckna

Dagens industri konstaterar att aktien inte säljs till något fyndpris men ger en teckna-rekommendation med riktkkursen 60 kronor. Når aktien den nivån så ska man sälja, för mer är den inte värd.

”Teckna aktier i noteringen men var beredd att sälja snabbt – kanske redan första handelsdagen.”

Börsveckan – Teckna inte

Tidningen Börsveckan ger rekommendationen att investerare låter bli att teckna Rustas IPO.

Börspodden – Teckna

Börspodden ger en teckna-rekommendation, av den svaga sorten. Eftersom det finns stödköp efter noteringen så är risken nästan obefintlig att gå med förlust på kort sikt. Det är en teckna-sälj-rekommendation, inte en rekommendation att teckna och äga på lång sikt.

Intervju med VD för Rusta

Intervju med Rustas VD Göran Westerberg i samband med IPO

Nyheter

EQT nära bud på Keywords Studios till 73,5 procents premie

Publicerad

den

EQT är i långskridna samtal om att köpa upp Keywords Studios för 2 miljarder GBP, vilket motsvarar en premie på 73,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs på 1470 pence enligt Bloombergs beräkningar. Keywords Studios levererar en bred palett av tjänster till spelutvecklare.

Nyhetsbyrån skriver att fyra tidigare förslag från EQT har avslagits, men att detta bud är avsevärt högre än det första och att styrelsen lutar åt att rekommendera det till aktieägarna. EQT uppges ha till den 15 juni på sig att antingen lägga ett faktiskt bud eller lämna.

Graf över Keywords Studios aktiekurs
Keywords Studios aktiekurs
Fortsätt läsa

Nyheter

Stark historia och lovande framtid för Beijer Alma – men Börsveckan stannar vid avvakta

Publicerad

den

Beijer Alma-produkt

Tidningen Börsveckan har analyserat Beijer Alma. Även om man ser både en historisk och framtida bra utveckling så stannar man vid en avvakta-rekommendation för aktien.

Företaget har sedan år 2010 haft en god förvärvsresa och stadigt växande omsättning. För att förbättra lönsamheten efter marginalpress förra året satsar man nu på interna effektiviseringar. 2022 markerade en brytpunkt för serieförvärvare som Beijer Alma, med en nedgång i underliggande tillväxt, särskilt tydligt i Q1-rapporterna 2023.

Koncernens dotterbolag, inklusive Lesjöfors som står för 70 procent av omsättningen, visar på god internationell marknadstäckning och stark marknadsposition. Totalt har man gjort 40 förvärv sedan 2010, varav över 20 sedan 2019, men marginalen har pressats från 17 till 12,5 procent senaste åren.

2023 visade 17 procent tillväxt, med en organisk ökning på 3 procent, men justerad rörelsemarginal sjönk. Q1-rapporten 2024 visade 7 procent omsättningsökning, med 3 procent organisk tillväxt, men en minskad orderingång. Ett viktigt förvärv var finska AVS Power för 168 miljoner kronor, som passar in i affärsområdet Flödesteknik.

Efter förvärven är nettoskulden 2,5 miljarder kronor, vilket ger en nettoskuldkvot på 1,9x mot ebitda-prognosen om 1,3 miljarder kronor. Värderingen är hög, med ev/ebit kring 15-16x för 2024 och ner mot 14x för 2025. Trots historiskt stark prestanda och förväntade lönsamhetsförbättringar landar rådet i en avvakta-rekommendation.

Beijer Alma-aktien stängde i fredags på 208 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Cint-aktien har blivit köpvärd säger Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri har gjort en analys av marknadsundersökningsföretaget Cint och kommer fram till en köprekommendation för aktien med en uppsida på 40 procent, men till en hög risknivå.

För ett år sedan kraschade aktien och framtiden för bolaget kunde ifrågasättas. Men nu skriver Di att det finns flera indikatorer på att det har vänt. Ägarlistan har också fått sig en stor förändring, flera ägare har lämnat och nya har tillkommit, vilket Di anser är avgörande för att vända sentimentet. Även ledningen har bytts ut.

Cint har hanterat de flesta av sina problem och VD säger att optimismen även har återkommit bland personalen.

Di flaggar för att skuldsidan är hög och att en nyemission inte kan uteslutas. VD håller med om att skuldsättningen är för hög, men är inte direkt oroad, han arbetar mot lönsamhet och effektiviserar för att skapa fritt kassaflöde.

Samtidigt lyfter Di även fram Cint som en möjlig uppköpskandidat.

Cint-aktien stängde på 14,16 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära