Nyheter
Analytiker anser att Rustas IPO är högt prissatt
Rusta är en känd varuhuskedja vars idé är att erbjuda ett brett sortiment av funktionella och trendriktiga hem-, och fritidsprodukter som ger många människor mycket för pengarna.
De två ägarfamiljerna har bestämt sig för att börsnotera Rusta den 19 oktober och inför det göra en IPO bestående av befintliga aktier för omkring 2,5 miljarder kronor. Priset sätts inom intervallet 43-50 kronor. Teckningstiden pågår mellan den 10-18 oktober och kan tecknas av de som är kunder hos Carnegie, Nordnet och Avanza.
Hur ska då en investerare agera?
Erbjudandet blev fulltecknat så fort boken öppnades, så intresse finns bland institutioner.
Privata Affärer – Teckna
Privata Affärer ger en teckna-rekommendation till Rustas IPO, men det är en ytterst svag sådan.
“Om du är redo att chansa lite eller är trogen kund samt saknar innehav inom sällanköp kan du däremot teckna Rusta och hoppas på en uppvärdering. Var beredd på att inte vara långsiktig.”
Affärsvärlden – Neutral
Affärsvärldens analytiker ger en neutral rekommendation. Kan mycket väl bli bra inledningsvis, men på längre sikt ställer man sig neutral, speciellt om priset per aktie i erbjudandet blir 50 kronor.
“Afv ser Rusta som ett hyfsat placeringsalternativ i en ogillad detaljhandelssektor. Affärsmodellen är sund, bolaget har bra marknadspositioner och det finns en underliggande tillväxt. Vi ser ingen jättestor uppsida, men Rusta är skuldfritt vilket gör att man slipper balansräkningshuvudvärk.”
Dagens industri – Teckna
Dagens industri konstaterar att aktien inte säljs till något fyndpris men ger en teckna-rekommendation med riktkkursen 60 kronor. Når aktien den nivån så ska man sälja, för mer är den inte värd.
”Teckna aktier i noteringen men var beredd att sälja snabbt – kanske redan första handelsdagen.”
Börsveckan – Teckna inte
Tidningen Börsveckan ger rekommendationen att investerare låter bli att teckna Rustas IPO.
Börspodden – Teckna
Börspodden ger en teckna-rekommendation, av den svaga sorten. Eftersom det finns stödköp efter noteringen så är risken nästan obefintlig att gå med förlust på kort sikt. Det är en teckna-sälj-rekommendation, inte en rekommendation att teckna och äga på lång sikt.
Intervju med VD för Rusta
Nyheter
Gränges är en global världsledare med strukturella trender på sin sida
EFN ger en köprekommendation till Gränges-aktien. Det är ett välskött företag som är en global världsledare med strukturella trender till sin fördel skriver analytikern Ellinor Beckett.
”Tack vare starka kassaflöden har Gränges kunnat beta av mer skuld och är nu i det nedre spannet av målet om en nettoskuld om 1 till 2 gånger EBITDA. Ändå har flera investeringar i ökad kapacitet gjorts.”
Gränges har en ägarlista med flera institutioner och VD äger personligen aktier för 17 miljoner kronor.
Gränges-aktien kostar idag 118 kronor och EFN ser att aktien kan gå upp 20 kronor, dvs 17 procent, på 12 månaders sikt. Men tillägger att den värderingen bygger på antaganden om att bolaget utvecklas sämre än vad analytiker i genomsnitt tror.
Nyheter
Fortsatt uppsida i Storskogen-aktien – köp säger Dagens industri
Veckans aktie i Dagens industri är Storskogen och tidningens analytiker Ulf Petersson tar upp hur illa det kan gå när värderingen är fel. Storskogen börsnoterades under det heta börsåret 2021 och trots att aktien sedan början av 2023 har slagit Stockholmsbörsens index, och nästan fördubblats i värde sedan bottennivån i mars i år, har de som köpte aktier i IPO-erbjudandet tappat 75 procent av värdet.
Men att investera i aktier handlar om att blicka framåt och idag har bolaget en ny vd och en skuldnivå som inte längre särskiljer sig från många andra börsbolag. Storskogen har 116 resultatdrivande enheter och nu finns chansen till vinstvändning skriver Petersson. Storskogen har för sin storlek en relativt stor viktning mot Sverige och kommer därför att gynnas extra mycket när svensk ekonomi vänder. Till det kommer att Storskogen säkert kan göra mer i sitt interna arbete för att förbättra saker ännu mer.
”En rörelseresultatökning på en bit över 10 procent under 2025 är inom räckhåll, vilket bör kunna få aktien att stiga till 11 kronor per aktie. Det ger en potential på 20 procent, vilket inte är dåligt – även om det är långt under noteringskursen på 36 kronor.”
Nyheter
Den tekniska analysen av Hexatronic ger inga jättetydliga signaler
Ingemar Carlsson på Tendens har gjort en tekniska analys på Hexatronic. Den visar att aktien är i en klassisk fallande trend. Frågan är nu om man vill försöka köpa på den lägsta nivån eller om man vill känna sig tryggare och köpa när man ser högre bottnar. Inga jättetydliga signaler, mer av ett avvakta läge.
-
Nyheter2 månader sedan
Ramlösa Shipping är ingen bra IPO anser Affärsvärlden
-
Nyheter1 månad sedan
Volvo Cars-aktien är helt bottenlös
-
Nyheter2 månader sedan
Tillfällig uppgång i Hexatronic-aktien är att vänta enligt den tekniska analysen
-
Nyheter2 månader sedan
Lanseringen av Gold Town Games nya spel Pocket Hockey närmar sig
-
Nyheter1 vecka sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter1 månad sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter4 veckor sedan
DUG Foodtech:s expansion i Sverige och Europa
-
Nyheter1 månad sedan
Dagens industri ser en uppsida på 60 procent i Surgical Science-aktien