Följ oss

Nyheter

Stenhus Fastigheter har visat prov på en enastående tillväxtförmåga och fortsätter i samma takt

Publicerad

den

Stenhus Fastigheter

Stenhus Fastigheter är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar offentliga och kommersiella fastigheter i tre starka och stabila segment. Sedan Stenhus Fastigheter grundades i september 2020 har bolagets samlade fastighetsvärde ökat från 1,4 miljarder till drygt 6 miljarder kronor förutsatt att budet på Maxfastigheter i Sverige AB accepteras. En diversifierad fastighetsportfölj, fokus på hyresgäster med stabila kassaflöden, gedigen branscherfarenhet och ett starkt driv har bidragit till den exponentiella tillväxttakten. Det berättar Elias Georgiadis, vd och Mikael Nicander, vice vd på Stenhus Fastigheter.

Berätta om Stenhus Fastigheter och er affärsidé

− Bolaget grundades i september 2020. I slutet av samma månad förvärvades fastigheter för knappt 1,4 miljarder kronor. Månaden därpå tog vi in institutionella investerare, bland annat Balder och Länsförsäkringar. I november 2020 noterades bolaget på Nasdaq First North Growth Market. Vårt fokus är att investera i fastigheter med starka kassaflöden samt stabila och lönsamma hyresgäster. Stenhus är verksamma inom tre segment: offentliga fastigheter, logistik/ lättindustri samt sällanköpshandel/livsmedelshandel.

Hur har verksamheten utvecklats sedan bolaget grundades i september 2020?

− Stenhus har påbörjat en intensiv tillväxtresa som med god marginal överträffat vår initiala målsättning. Värdet på det samlade fastighetsbeståndet har ökat från 1,4 miljarder till drygt 6 miljarder kronor förutsatt att budet på Maxfastigheter accepteras. Vi har genomfört totalt sjutton fastighetstransaktioner sedan noteringen i slutet av november, varav tre har genomförts med aktier som delbetalning. Vi har även lagt ett bud på Maxfastigheter, ett bolag vars verksamhet matchar vår affärsstrategi på ett bra sätt. Vi är övertygade om att kunna uppnå många positiva och intressanta synergieffekter mellan dessa två bolag.

Ni är ett tillväxtinriktat bolag som på senare tid haft en hög positiv värdeförändring i ert fastighetsbestånd. Vilka faktorer har bidragit till den höga tillväxttakten och vilka är de främsta faktorerna bakom ert starka kassaflöde? 

− Vi är bra på är att identifiera intressanta fastighetsaffärer, vi är lyhörda, snabba till beslut och målmedvetna. Vi är samtidigt kräsna och följer strikt vår investeringsfilosofi. Vårt fokus ligger på förvärv av fastigheter med långsiktigt lönsamma, stabila och nöjda hyresgäster med långa hyreskontrakt. Det är också viktigt för oss att arbeta tillsammans med våra hyresgäster. Ett samarbete ger hyresgästen möjligheten att utveckla sin verksamhet i befintliga lokaler men kan också innebära att vi tillsammans utvecklar nya ytor eller lokaler som passar hyresgästens behov. Ett samarbete är även en stor del i vårt hållbarhetstänk där exempelvis omflyttningar kan innebära onödiga påfrestningar på miljön. På relativt kort tid har vi med denna modell bygg upp ett långsiktigt starkt kassaflöde som gynnar oss, våra hyresgäster och våra ägare på vår fortsatta tillväxtresa.

Vilka faktorer gör Stenhus Fastigheter attraktivt för presumtiva aktieägare?

− Stenhus är ett snabbväxande fastighetsbolag med en tydligt formulerad och välfungerande tillväxt- och affärsstrategi. Med tanke på det senaste halvårets exponentiella tillväxt är vi övertygade om att presumtiva aktieägare kan förväntas sig en omfattande uppsida i vårt bolag under de kommande åren. Vårt diversifierade och balanserade fastighetsinnehav i flera olika sektorer innebär en god riskspridning. Vi har en mycket engagerad ledningsgrupp med gedigen erfarenhet och en av branschens mest kompetenta styrelser. Det faktum att vi har lyckats bygga upp ett stabilt och starkt kassaflöde talar förstås också till vår fördel inför framtidens kommande investeringar.

Hur ser bolagets utvecklings- och tillväxtagenda ut under de kommande åren?

− Vår målbild vid notering var att senast 2025 ha byggt upp ett fastighetsbestånd till ett värde av 10 miljarder kronor. Ett drygt halvår senare har vi redan lyckats öka vårt bestånd från 1,4 till ca 6 miljarder kronor, inklusive Maxfastigheter. Vi har en utstakad riktning genom vår tydliga affärsstrategi och vi har visat prov på vår förmåga att på kort tid generera lönsam och stabil tillväxt med lång hyresduration samt starka kassaflöden. Under de kommande åren fortsätter vi att expandera verksamheten med utgångspunkt i samma framgångsrika affärsstrategi och samma diversifierade segment.

Vilka är era personliga drivkrafter som entreprenörer?

− Vi drivas av att göra bra affärer, nå högt uppsatta mål samt att använda vår gedigna branscherfarenhet till att bygga ett långsiktigt framgångsrikt bolag. Vi är ett prestigelöst team som gillar att ha roligt och som dessutom har förmånen att få jobba med det vi älskar; våra fastigheter, våra hyresgäster och våra aktieägare.

Nyheter

Handelsbanken är bästa bankaktien på ett års sikt

Publicerad

den

Handelsbankens huvudkontor

Dagens industris analytiker Mikael Vilenius har gått igenom bankerna för att se vilken av aktierna det är bäst att äga på ett års sikt och svaret blir Handelsbanken.

Dagens industri har gått igenom två årtionden med månadsdata över vad analytikerna har sagt, bankernas kvalitet och värderingarna, samt aktiernas utveckling det senaste året. Totalt tio olika parametrar.

Slutsatsen är att på ett års sikt ska man köpa två delar Handelsbanken och en del Nordea. Men eftersom Veckans aktie i Dagens industri ska vara just en aktie så faller rekommendationen på Handelsbanken.

Fortsätt läsa

Nyheter

Storytel förvärvar de fullständiga rättigheterna till Sune och Bert, samt tillhörande universum

Publicerad

den

Sune och Bert hos Storytel

Storytel har förvärvat de fullständiga rättigheterna till två av Sveriges mest älskade barnkaraktärer, Sune och Bert, och deras respektive universum, där även Håkan Bråkan ingår – alla skapade av författarduon Anders Jacobsson och Sören Olsson. Detta innebär att Storytel Group nu äger rätten att vidareutveckla den framgångsrika serien i alla format, som har sålt över 10 miljoner böcker och 5 miljoner biobiljetter.

Genom sin streamingtjänst har Storytel bidragit till populariteten av Sune- och Bert-serien i ljudboksformat och gjort den relevant för lyssnare i alla åldrar. Under de senaste fem åren har ”Sune” varit det mest sökta ordet på Storytel i Sverige, vilket har gjort författarna till några av landets mest lyssnade.

”Vi är glada över att få bygga vidare på denna framgång och ytterligare utveckla universumet kring dessa älskade karaktärer, något som ligger helt i linje med vår strategi att stärka och utveckla vår rättighetskatalog. Vårt nära samarbete med Anders Jacobsson och Sören Olsson kommer att fortsätta, då deras kreativitet, humor och unika berättarröster utgör själva grunden för seriens framgång”, säger Helena Gustafsson, Chief Content Officer på Storytel.

Författarna fortsätter att skriva nya berättelser

Som en del av förvärvet kommer Anders Jacobsson och Sören Olsson att fortsätta skriva nya berättelser för Storytel, med målet att släppa ungefär tre till fem nya titlar varje år.

”Man ska göra det man är bra på. Det har många av oss ofta hört. För oss är det precis det som detta innebär. Vi kan släppa de delar av verksamheten som innebär strategier och planering för utgivning av våra verk i olika former. Istället får vi fokusera på det vi tycker är det roligaste som finns och tycker att vi är allra bäst på – att skriva berättelser om Sune, Bert och Håkan Bråkan. Vi är oerhört glada att nu få bästa tänkbara partner för våra älskade litterära barn”, säger Sören Olsson & Anders Jacobsson.

Köpeskillingen kommer att betalas fullt ut kontant, där merparten erläggs vid förvärvets slutförande och resterande fördelas över de kommande fem åren. Köpeskillingen kommer att betalas från bolagets befintliga kassa, utan behov av extern finansiering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Coor var under förväntan, men svagheten är tillfällig

Publicerad

den

Reception på kontor

Analysguiden har kommit med en analys som uppföljning på Coors kvartalsrapport. Man skriver att siffrorna var under förväntan. Omsättningen och rörelseresultatet backade efter minskade rörliga volymer, primärt i Danmark. Men man skriver även att Coor fortsätter att vinna nya kontrakt och med marginalförbättringar mot bolagets finansiella mål framstår aktien som pressad. Nedan är vad Analysguiden skriver om Coor.

Nettoomsättning och resultat under förväntan

Servicebolaget COOR presenterade en rapport för det tredje kvartalet 2024 som var under Analysguidens förväntan. Valutaneutralt backade nettoomsättningen med 0,5 procent och kom in på 2 943 mkr (3 016). Valutamotvind höll primärt tillbaka nettoomsättningen som totalt sett kom in 2,6 procent under vår prognos. Det justerade rörelseresultatet kom in på 120 mkr (126), motsvarande en marginal på 4,1 procent (4,2). Det var 7 procent under vår prognos på 129 mkr. Den svagare marginalen förklaras framför allt av lägre effektivitet och rörliga volymer i Sverige och Danmark.

Låga rörliga volymer höll tillbaka nettoomsättningen

Lägre rörliga volymer inom catering och konferens i Danmark och Sverige håller tillbaka nettoomsättningen. Det förväntas hålla i sig under det fjärde kvartalet varpå COOR aviserat personalneddragningar, á 70 personer, för att möta en svagare efterfrågan. Det är klart negativt men bör tilläggas att bolaget möter tuffa jämförelsetal i det avseendet. Uppmuntrande nog var kontraktsidan starkare och Coor har säkrat kontrakt till ett årligt värde uppemot 400 mkr. Kontraktsportföljen och nya kontrakt är trots allt en viktig aspekt att följa. I det avseendet har COOR levererat starkt under flera kvartal. Utvecklingen har dock maskerats av förlusten av Ericsson-kontraktet. Exkluderat nämnda förlust uppgår exempelvis den organiska tillväxten till 6 procent på den svenska marknaden. Det talar för en god underliggande efterfrågan samt att COOR fortsatt har ett konkurrenskraftigt erbjudande.

Tillfällig svaghet – motiverat värde justeras till 47 kr

Efter rapporten justerar vi ned våra omsättning- och resultatprognoser med 1–3 respektive 5 – 10 procent för 2024p–2026p. Rapporten var svagare än väntat och aktien backade runt 15 procent på rapportdagen. Det är tydligt att marknadens förtroende tryter efter flera kvartal med operationell motvind. Underliggande rör sig dock mycket åt rätt håll, framför allt på den svenska marknaden, vilken utgör runt 70 procent av resultatet. Kontraktsportföljen ökar och marginalen upprätthålls på hyggliga nivåer, även utan Ericsson kontraktet. Kortsiktigt kvarstår press från rörliga volymer men vi tolkar det som en normalisering och ett tecken på svag konjunktur snarare än något strukturellt. Överlag bedömer vi att COOR fortsatt har goda möjligheter att ta marknadsandelar och med marginalförbättringar mot bolagets finansiella mål räknar vi med en årlig just. EPS-tillväxt på 14 procent över nästkommande femårsperiod. Det tillsammans med en förväntad direktavkastning omkring 5 procent borde utgöra en attraktiv investeringsmöjlighet. Värderingen är låg och mot en normaliserad lönsamhet ger balansräkningen utrymme för generösa utdelningar, återköpsprogram eller förvärvsmöjligheter. Med stöd av kassaflödesmodell justeras vårt motiverade värde till 47 kronor motsvarande 12x nästa års justerade nettoresultat.

Fortsätt läsa

Populära