Nyheter
Noteringskandidaten Plagazi expanderar i Europa med sin unika teknologi som omvandlar avfall till grön vätgas

Cleantechbolaget Plagazi har utvecklat en patenterad teknologi som omvandlar avfall till grön vätgas. Företaget löser idag två stora världsproblem, hantering av oåtervinningsbart avfall och hållbar framställning av energi. Plagazis teknologi gör det även det möjligt att producera grön vätgas till en fjärdedel av kostnaden jämfört med andra hållbara produktionsmetoder. Bolaget har rönt stor framgång på den europeiska kontinenten, där man tecknat avtal om flera mångmiljonaffärer. Det berättar Plagazis vd Torsten Granberg.
Berätta om Plagazi och er affärsidé
– Plagazi bildades 2007, namnet kommer från vår teknologi ”Plasma Gazification”. Vi har sedan starten fokuserat på att utveckla teknologi, patent och processer för att framställa grön vätgas av avfall. I dagsläget har vi flera patent inom området och är ensamma om att erbjuda en helt unik teknologi som går ut på att avfallet utsätts för en så hög temperatur att det helt förgasas. Systemet är helt slutet och ger inte ifrån sig några miljöfarliga restprodukter och genererar inga koldioxidutsläpp. 2018 inledde vi vår kommersialiseringsprocess. I dagsläget finns vår teknologi representerad på i flera länder, främst i Centraleuropa, men även i Sverige via vårt projekt tillsammans med Köpings kommun. Den globala efterfrågan på vätgas är långsiktigt mycket stark.
Vilka faktorer gör er teknologi internationellt konkurrenskraftig?
– En nyckel är att vi inte enbart producerar grön vätgas, utan även förbättrar den cirkulära ekonomingenom att upprätta nya miljövänliga lösningar på hur vi bör hantera oåtervinningsbart avfall. Runt 70 procent av den energi som går åt att producera grön vätgas med vår teknologi kommer från avfallet som annars hade förbränts eller hamnat på deponi. Vår teknologi är mycket energieffektiv och kan ta hand om i princip alla former av avfall, från hushållsavfall till icke brännbart avfall ex. bildäck, plastbåtar och de sista delarna av skrotade bilar och därigenom få en 100-procentig återvinning av bilar. En annan anledning är att en bromskloss på den globala vätgasmarknadenhittills har varit den gröna vätgasens höga produktionskostnader. Med vår teknologi kan vi framställa grön vätgas till en fjärdedel av kostnaden jämfört andra hållbara produktionsmetoder.
Hur ser er affärsmodell ut?
– Vi bistår kunder som vill bygga en standardiserad Plagazi-anläggning med förstudier och projektledning. Vi debiterar dessutom licensavgifter baserat på den vätgasvolym som produceras från anläggningarna och hjälper kunden med löpande underhåll. Eftersom vi satsar på standardiserade vätgasanläggningar kan vi snabbt skala upp vår leveranskapacitet i takt med att efterfrågan ökar.
Hur har er verksamhet utvecklats det senaste året?
– Vätgasmarknaden har verkligen mognat och övriga Europa ligger före Sverige. Våra viktigaste marknader finns därför just nu i Tyskland och Schweiz, men vi har även fått förfrågningar från andra europeiska länder. Vi bygger bland annat upp en storskalig vätgasanläggning utanför Berlin tillsammans med det tyska företaget Neue Energie Premnitz, en viktig referenskund som sannolikt kan bana väg för fler storskaliga uppdrag på kontinenten. Nu arbetar vi fokuserat på att bearbeta den omfattande tyska marknaden, där intresset för grön vätgas är mycket stort. Coronapandemins videomöten har inneburit att vi dagligen har kunnat träffa fyra till fem tyska företagsledare på distans, vilket möjliggör en effektiv bearbetning av marknaden.
Ni planerar att notera bolaget under andra halvan av 2021. Vilka faktorer gör Plagazi till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Bakgrunden till noteringen är att ge oss resurser för att öka tillväxttakten i bolaget. Eftersom vi har funnits sedan 2007 och inledde vår kommersialiseringsprocess 2018 har vi hunnit bygga upp ett gediget proof of concept med flera stora och namnkunniga kunder i Tyskland och Schweiz. Vi är ett bolag med bra kassaflöde och stabila finanser. Det faktum att vi har utvecklat helt unika och patenterade förgasningsteknologier som verkligen efterfrågas på den globala vätgasmarknaden bidrar förstås också till att göra oss attraktiva utifrån ett investeringsperspektiv.
Hur ser du på Plagazis framtida tillväxtmöjligheter?
– Vi befinner oss bara i början på något som kan växa sig riktigt stort. Den globala efterfrågan på vätgas kommer sannolikt att fortsätta öka framöver, inte minst i takt med att framställningskostnaderna minskar. Dessutom satsar Europa enorma resurser på att etablera en cirkulär ekonomi där avfall- och utsläppshantering är otroligt viktigt för att nå de uppsatta klimatmålen. Med vår unika teknologi är vi med och öppnar upp helt nya möjligheter och tillämpningsområden för grön vätgasproduktion och cirkulära lösningar.
Nyheter
Star Vault ska göra egenutvecklade nätverkslösningen till en affär

Gamingbolaget Star Vault som utvecklar MMO-spelet Mortal Online 2 ska paketera sin egenutvecklade teknik som har nått en nära kommersiell nivå i ett eget affärsområde. Det gäller främst nätverkslösningen som är unik och samtidigt den komponent som framför allt står för de största tekniska utmaningarna för spelstudios som skall utveckla MMO-spel.
Star Vault har till stor del byggt sin egen teknikbas där ändamålsenliga tredjeparts-lösningar saknats. Till exempel saknar Epic Games spelmotor Unreal Engine 5 en nätverkslösning som kan hantera MMO-spel som Mortal Online 2. Star Vault kallar satsningen för OmniMesh.
”Samtidigt som vi ser en reell affärsmöjlighet i våra tekniska lösningar skall det också bli spännande att se hur vår teknik kan öppna upp mot spelutvecklare som vill utveckla MMO-spel men idag inte har resurserna”, säger Star Vaults VD, Henrik Nyström, i en kommentar.
Nyheter
Clinical Laserthermia Systems ansöker om att fördubbla den potentiella marknaden i USA

Clinical Laserthermia Systems (CLS) meddelade idag att de har lämnat in sin 510(k)-ansökan till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att utöka indikationen för ClearPoint Prism till att även omfatta 1,5 T MR.
Ansökan är ett resultat av och markerar en viktig milstolpe i CLS strategiska partnerskap med ClearPoint Neuro och kommer att utöka produktresumén för ClearPoint Prism till att inkludera både 3,0 T och 1,5 T MR för godkänd användning.
”Den utökade indikationen för ClearPoint Prism kommer, när den godkänts av US-FDA, att mer än fördubbla den adresserbara marknaden för neuro-LITT i USA, vilket vi tror kommer att öka vår intäktspotential avsevärt. Det skapar också en grund för global expansion och erbjuder en lösning för alla kliniskt relevanta MR-skannrar”, säger Dan J. Mogren, VD för CLS.
”Vi har redan sett ett snabbt genomslag för funktionella och onkologiska neurokirurgiska LITT-procedurer med vår nuvarande 3,0 T-märkning, och vi tror att ett godkännande för 1,5 T kommer att öppna upp den återstående marknaden för neuro-LITT i USA som vi inte har tillgång till idag”, kommenterade Joe Burnett, VD och koncernchef för CLPT.
Nyheter
Tre heta aktier inom drycker att hålla ögonen på

Nik Modi, analytiker på RBC Capital Markets, lyfter fram tre dryckesbolag som särskilt intressanta investeringar just nu. I en intervju med BNN Bloomberg berättar han varför Primo Brands, Monster Beverage och Keurig Dr Pepper sticker ut på marknaden.
Primo Brands – Vatten på framgångsvåg
Modi beskriver Primo Brands som hans främsta aktieval det senaste året. Bolaget verkar inom två segment: detaljhandel med flaskvatten och hembaserad vattenleverans via stora 3- eller 5-gallonsbehållare. Nyligen genomförde företaget ett strategiskt viktigt förvärv av en av sina största konkurrenter, vilket väntas leda till synergier och stärkt distribution. Enligt Modi finns det betydande möjligheter till tillväxt i både intäkter och vinst.
Bolaget har dessutom fått ett uppsving genom viralt genomslag på TikTok. En populär fitnessinfluencer har använt deras vattenmärke ”Alkaline Water”, vilket lett till ökat sökintresse och potentiell kortsiktig försäljningsökning.
Monster Beverage – Nästa globala megavarumärke
Monster är en annan aktie som Modi är mycket positiv till. Han menar att bolaget har potential att bli ett globalt megavarumärke tack vare sin förmåga att bredda sitt varumärke över både olika geografiska områden och dryckeskategorier. Företaget arbetar nu bättre än tidigare tillsammans med sin globala distributör, vilket stärker dess tillväxtstrategi. Dessutom expanderar Monster sin närvaro utanför traditionella försäljningskanaler som bensinstationer och närbutiker.
Keurig Dr Pepper – Stark trots hälsotrenden
Trots det ökade motståndet mot sockrade drycker menar Modi att Keurig Dr Pepper lyckats hålla sig relevanta. När företaget nyligen rapporterade sina resultat, visade det sig att tillväxten drevs av kolsyrade läskedrycker, vilket överraskade många. Modi betonar att konsumenter fortfarande efterfrågar sådana drycker – det är upp till tillverkarna att göra dem attraktiva och relevanta.
Bolaget har också ingått flera viktiga distributionsavtal som stärker dess position, och enligt Modi har Keurig Dr Pepper närmat sig både PepsiCo och Coca-Cola vad gäller marknadsandelar under de senaste fem åren.
Nik Modi lyfter fram dessa tre aktier som exempel på bolag som trots marknadsutmaningar och förändrade konsumentbeteenden lyckats anpassa sig och skapa tillväxt – både organiskt och genom smarta strategiska beslut.
-
Nyheter2 veckor sedan
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland
-
Nyheter1 månad sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter1 månad sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter1 månad sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Rejäl uppsida i Klarabo-aktien anser Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO
-
Nyheter2 månader sedan
Danmark gör en blixtsatsning på försvaret med 75 miljarder kronor, även resten av Europa investerar i högt tempo
-
Nyheter2 månader sedan
Hunter Capital tar Ziccum till aktiemarknaden igen