Nyheter
Sprint Bioscience – Två nya indikationer stärker VADA-projektets position

Det First North-listade life science-bolaget Sprint Bioscience meddelade häromdagen att nya vetenskapliga rapporter visar att det finns ett samband mellan höga nivåer av proteinet VRK1 och dålig patientprognos vid de ovanliga barncancerformerna neuroblastom och Ewings sarkom. Bolagets VADA-projekt är inriktat på att hämma just detta protein, vilket innebär att de här två indikationerna nu adderas till projektets potential, utöver cancer i lever, njure och bukspottskörtel.
En pratstund med Sprint Biosciences forskningschef Martin Andersson, för att ta reda på mer om vad det här innebär för bolaget.
Hur stort är behovet av att utveckla nya läkemedel inom barncancersjukdomarna neuroblastom och Ewings sarkom? Vad finns det för behandlingsalternativ idag?
”Det har hänt mycket på området och det finns i dag behandling att tillgå som fungerar bra på omkring 50 procent av patienterna vad gäller neuroblastom. Då återstår dock fortfarande 50 procent som har särskilt svår eller långt gången sjukdom när cancern upptäcks, och nya behandlingsmetoder behövs för att kunna hjälpa även dessa”, säger Martin Andersson.
Både neuroblastom och Ewings sarkom är särläkemedelsklassade indikationer av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, vilket innebär att myndigheten ger incitament till utveckling av läkemedel för dessa ovanliga sjukdomar. Det handlar om bidrag till kliniska studier, förlängd exklusivitet på marknaden och det som kallas ”priority review”, för att göra det mer attraktivt att arbeta i det här fältet. Priority review innebär ett snabbspår i FDA:s godkännandeprocess. Lyckas det utvecklande bolaget få ett godkännande för sin läkemedelskandidat ger FDA dessutom bolaget ett snabbspår vid utvecklingen av valfri annan kandidat.
Forskningschefen förklarar att de två tillkommande indikationerna blir en del av ett större paket, vilket stärker möjligheterna för projektet och bör göra det mer attraktivt i potentiella partners ögon.
Kan det vara aktuellt för Sprint Bioscience att ingå licensavtal med ett bolag som bara är intresserad av utveckling inom en enskild indikation, exempelvis neoroblastom, eller ställer ni krav på att licenstagaren ska vilja arbeta med samtliga av er kommunicerade indikationer?
”Vi vill helst ha en partner som både vill utnyttja möjligheten inom de här ovanliga sjukdomarna och samtidigt vill bredda indikationerna så att marknadspotentialen blir större. En mindre vanlig men inte utesluten avtalsform är en där vissa indikationer utlicensieras till ett företag, och andra indikationer till ett annat. Det är dock inte så våra licensavtal har sett ut hittills”, säger Martin Andersson.
Innebär dessa nyheter om en breddning för hämning av VRK1-proteinet att ni kommer att höja tempot i projektet? Hur ser nästa steg för VADA ut?
”Nästa milstolpe är att med en av de molekyler vi har utvecklat visa i djurstudier att det här konceptet fungerar, och att det inte bara fungerar med de genetiska verktyg där man tar bort VRK1-genen. I djurstudier gäller det att hitta ett modellsystem som svarar bra på den här typen av läkemedel, och i och med dessa nyheter kan vi även inkludera neuroblastom och Ewings sarkom inför in-vivo-testning”, säger forskningschefen på Sprint Biosciences.
Är det ur er synvinkel angeläget att bli klar med djurstudierna innan ni träffar ett licensavtal för VADA-projektet för att öka värdet vid en affär, eller kan det vara aktuellt redan i detta skede?
”Hittills har Sprint Bioscience sålt projekt ungefär i det stadie VADA befinner sig i nu, innan vi har gjort in-vivo-studier, men vi jobbar parallellt med full fart i projektet både gällande kommande studier och affärsdelen. Det återstår att se om vi träffar ett partneravtal redan i den här fasen, eller om projektet drivs längre i egen regi”, säger Martin Andersson.
VADA-projektet är relativt nystartat och har inte kommit så långt att en klinisk kandidat ännu är vald. Martin Andersson förklarar att bolaget gradvis utvecklar nya molekyler i en process och gör små förändringar av dessa för att hitta molekylerna med bäst egenskaper. Det är de senare molekylerna i processen som bolaget slutligen väljer bland, när den kliniska kandidaten ska utses, meddelar forskningschefen, som pekar på flera fördelar med att arbeta med småmolekyler vid läkemedelsutveckling. Först och främst kan dessa komma åt målproteiner som finns inne i själva cancercellen, medan antikroppsläkemedel är begränsade till de målproteiner som finns på cellytan. Småmolekyler är vidare billigare att tillverka än antikroppar, samtidigt som de är lättare att administrera då det exempelvis går att göra dem oralt tillgängliga, medan antikroppar måste injiceras, enligt forskningschefen.
Martin Andersson meddelar att han ser ett stort intresse i branschen på detta område, som handlar om systemet för att reparera DNA-skador. Det finns många andra målproteiner som andra aktörer arbetar med, men vad Sprint Bioscience känner till finns det ingen annan som har riktat in sig på VRK1, säger han.
Nyheter
XMReality når det uppsatta målet om positivt kassaflöde

XMReality har under det gångna året genomfört större förändringar av verksamheten för att minska kostnader och nå lönsamhet. Genom dessa förändringar har bolaget under juni månad nått en kostnadsnivå som ligger i nivå med intäkten från mjukvaruprenumerationer, och därmed uppfyllt det tidigare kommunicerade målet att generera positivt kassaflöde.
Under 2024 kommunicerades en plan för bolaget som prioriterade kostnadsminskningar, med målet att verksamheten skulle bli lönsam. Under hösten 2024 sattes det finansiella målet att verksamheten skulle börja generera positivt kassaflöde på årsbasis under våren 2025. Under juni månad nåddes målet, då den månatliga återkommande intäkten (MRR) för första gången översteg verksamhetens kostnader på månadsbasis.
“Att ställa om verksamheten till lönsamhet har krävt många stora förändringar, vilket har upptagit en stor del av vår tid och vårt fokus under det gångna året.” säger Alexander Sandström, vd på XMReality. “Nu när dessa förändringar är fullt ut genomförda ser jag fram emot att vi kan lägga mer tid på att utveckla både marknadsföring, sälj, kundrelationer och vår produkt vidare för att göra bolaget ännu bättre i framtiden.”
Nyheter
Fragbite tar in ytterligare 6 miljoner kronor till sin bitcoin treasury

Tidigare denna månad började Fragbite Group att anlägga en bitcoin treasury-strategi med en finansiering på 5 miljoner kronor. Patrik von Bahr utsågs till treasury director.
Idag meddelade Fragbite att man tar in ytteligare 6 miljoner kronor via konvertibler som kan konverteras till 13 kronor per aktie.
”Det gläder mig att vi på kort tid mottagit stort intresse för affärsområde Bitcoin Treasury och vår långsiktiga strategi att öka aktieägarvärdet med bitcoin som hävstång. Nu engagerar vi nya investerare och tar in ytterligare etableringslikvid för att så snabbt som möjligt kunna påbörja förbättringen av Bolagets kapitalstruktur,” säger Patrik von Bahr, Bitcoin Treasury Director, Fragbite Group.
Investeringen genomförs med målsättningen att ge Fragbite Groups nya affärsområde Bitcoin Treasury ytterligare etableringslikvid. Det nya affärsområdet möjliggör för placering av överskott från bolagets kärnverksamhet i bitcoin i syfte att bygga en stark kapitalstruktur i koncernen.
Nyheter
Abera Bioscience tilldelas ytterligare 4,7 Mkr för utökad utveckling av nasal influensavaccinkandidat

Bioteknikbolaget Abera Bioscience har beviljats ytterligare finansiering på cirka 4,7 miljoner kronor från CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations). Det utökade stödet ska användas till att vidareutveckla bolagets nasala influensavaccinkandidat och optimera produktionsprocesser för snabbare och skalbar tillverkning av antigener.
Samarbetet med CEPI fokuserar på att använda Aberas patenterade vaccinteknologi – baserad på naturliga bakteriella vesiklar (OMV) – för att snabbt kunna möta framtida infektionsutbrott. Genom nasal administrering kan vaccinet direkt aktivera immunförsvaret där viruset först tar sig in i kroppen, vilket ger upphov till mukosal immunitet – en viktig faktor för att stoppa spridning vid pandemier.
”Detta utökade stöd från CEPI ger oss möjlighet att bygga ännu bättre förutsättningar för att kunna reagera på nya hot och snabbt utveckla effektiva vacciner,” säger Maria Alriksson, vd för Abera Bioscience.
Med finansieringen kan bolaget genomföra fler prekliniska proof-of-concept-studier och testa olika processoptimeringar. Målet är att bevisa plattformens flexibilitet och beredskap inför framtida pandemiska hot.
Abera Bioscience grundades 2012 och har sitt ursprung i forskning från Vrije Universiteit Amsterdam och Stockholms universitet. Bolaget utvecklar vacciner med särskilt fokus på nässpraysbaserade vacciner och pandemiberedskap. Deras huvudkandidat, Ab-01.12, är ett nasalt pneumokockvaccin som snart går in i klinisk fas 1.
-
Nyheter1 månad sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter2 månader sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter4 veckor sedan
Cell Impact är en teknikledare i vätgasrevolutionen
-
Nyheter2 månader sedan
Det stora fettbolagets aktie är köpvärd anser Dagens industri
-
Nyheter4 veckor sedan
Tre bra aktier att köpa sommaren 2025 enligt Martin Blomgren
-
Nyheter2 månader sedan
OssDsign accelererar tillväxtresan med ny strategi och kapitaltillskott
-
Nyheter1 månad sedan
Läge att ta hem vinsten i Skanska
-
Nyheter1 månad sedan
Richard Bråse uppmanar Hufvudstaden att återköpa aktier