Följ oss

Nyheter

Projektförsäljning och starkare underliggande marknad höjer estimat och värde för Eolus

Publicerad

den

Penser Access höjer det motiverade värdet för Eolus aktie till 140-145 kronor från tidigare 125-130 kronor. Aktien har idag stigit 4,7 procent och handlas på 116,35 kronor. Sammanfattning av analysen nedan.

Försäljning av sol- och lagringsprojekt i Arizona, USA

Eolus har annonserat att bolaget säljer ett projekt inom Sol- och batterilager i Arizona, USA. Förväntad total köpeskilling, givet att projektet blir av, byggs enligt tidplan och med förväntad kapacitet, är USD 104-190m, med en initial betalning på USD 12m. Vår bedömning är att försäljningen kommer att generera medelhöga 2-siffriga marginaler, även om osäkerheten naturligtvis är stor givet det stora spann för intäkter som bolaget har kommunicerat.

Höjda estimat på grund av affären och stark underliggande marknad

Vi ser det som klart positivt att Eolus fortsätter att leverera bra från projektportföljen efter den lyckade försäljningen av Stor-Skälsjön i Q2’22. På grund av affären, men även givet den starka underliggande marknaden, höjer vi våra estimat väsentligt för -23e och 24e. Vi har underskattat marknadens vilja att betala högre priser för projekt jämfört med vad vi tidigare har antagit. Vår bedömning är att den långsiktiga prisbilden för elenergi nu har justerats upp, vilket gör att utvecklare med starka projektportföljer, som Eolus, kan dra nytta av en denna nya prisbild.
 
Högre motiverat värde – aktien lågt värderad absolut och relativt

Vi höjer vårt DCF-baserade motiverade värde till 140-145 (125-130). Den främsta drivkraften är högre försäljningsestimat. Aktien framstår i absoluta och relativa termer som undervärderad; internationella peers som Neoen och OX2 handlas på EV/EBITDA-multiplar om 14-15x på -23e enligt Factset konsensus. Givet aktiens senaste tillbakagång ser vi dessa nivåer som attraktiva för en investering i grön omställning och hållbarhet med en ökande leverans från projektportföljen.

Nyheter

Pressat läge för Streamify – hur ska den tomma kassan fyllas på?

Publicerad

den

Streamify, som noterades på Spotlight för två år sedan, erbjuder olika tjänster inom live-streaming av video. Något direkt fokus inom streaming har bolaget inte, utan det är allt från barns fotbollsmatcher till e-handel.

Bolaget gjorde under hösten 2022 en mindre företrädesemission där man fick in 4,4 miljoner kronor före emissionskostnader, men eftersom kassaflödet under fjärde kvartalet var -2,6 miljoner kronor så uppgick kassan vid årsskiftet till strax under 1 miljon kronor.

Streamify har uppenbarligen lyckats klara snart tre månader av 2023 så man verkar vara bra på att bolla med de små resurser man har, men läget måste rimligtvis vara pressat.

Det sker inte många avslut i aktien, men senaste avslut är på 0,474 kronor, vilket ger ett börsvärde på 8,45 miljoner kronor. Det blir inte lätt att göra en emission med de förutsättningarna, finns det några som är villiga att tillföra kapital i en företrädesemission till en värdering på nära noll kronor?

Fortsätt läsa

Nyheter

10 bra aktier enligt börsveteranen Winston Håkansson

Publicerad

den

Börsveteranen Winston Håkansson har sammanställt en lista på tio aktier som är bra att köpa. Det är en betoning på större företag, men även ett par mindre svenska företag finns med.

 • Lumen Radio
 • SAAB
 • Genovis
 • Stolt Nielsen
 • LVMH
 • Gold Fields
 • ASML
 • Novo Nordisk
 • Yara
 • L’Oréal

Nedan går Winston Håkansson igenom en stor del av företagen i listan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fyra köpvärda aktier enligt Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan har analyserat ett flertal företag och ger köprekommendationer till fyra av aktierna.

Köp

 • Loomis
 • Novo Nordisk
 • Rejlers
 • Nordisk Bergteknik

Avvvakta

 • Drillcon
Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.
 • Analyst Group har gett en analysuppdatering på Gold Town Games efter att spelutvecklaren släppt sin senaste rapport. Det motiverade värdet på 3,90 kronor upprepas. ”Gold Town Games AB (”Gold Town Games” eller ”Bolaget”) har nu fyra intäktsbringande spel lanserade globalt och under H1-23 har […]

Populära