Följ oss

Nyheter

Projektförsäljning och starkare underliggande marknad höjer estimat och värde för Eolus

Publicerad

den

Penser Access höjer det motiverade värdet för Eolus aktie till 140-145 kronor från tidigare 125-130 kronor. Aktien har idag stigit 4,7 procent och handlas på 116,35 kronor. Sammanfattning av analysen nedan.

Försäljning av sol- och lagringsprojekt i Arizona, USA

Eolus har annonserat att bolaget säljer ett projekt inom Sol- och batterilager i Arizona, USA. Förväntad total köpeskilling, givet att projektet blir av, byggs enligt tidplan och med förväntad kapacitet, är USD 104-190m, med en initial betalning på USD 12m. Vår bedömning är att försäljningen kommer att generera medelhöga 2-siffriga marginaler, även om osäkerheten naturligtvis är stor givet det stora spann för intäkter som bolaget har kommunicerat.

Höjda estimat på grund av affären och stark underliggande marknad

Vi ser det som klart positivt att Eolus fortsätter att leverera bra från projektportföljen efter den lyckade försäljningen av Stor-Skälsjön i Q2’22. På grund av affären, men även givet den starka underliggande marknaden, höjer vi våra estimat väsentligt för -23e och 24e. Vi har underskattat marknadens vilja att betala högre priser för projekt jämfört med vad vi tidigare har antagit. Vår bedömning är att den långsiktiga prisbilden för elenergi nu har justerats upp, vilket gör att utvecklare med starka projektportföljer, som Eolus, kan dra nytta av en denna nya prisbild.
 
Högre motiverat värde – aktien lågt värderad absolut och relativt

Vi höjer vårt DCF-baserade motiverade värde till 140-145 (125-130). Den främsta drivkraften är högre försäljningsestimat. Aktien framstår i absoluta och relativa termer som undervärderad; internationella peers som Neoen och OX2 handlas på EV/EBITDA-multiplar om 14-15x på -23e enligt Factset konsensus. Givet aktiens senaste tillbakagång ser vi dessa nivåer som attraktiva för en investering i grön omställning och hållbarhet med en ökande leverans från projektportföljen.

Nyheter

Aktien i kvalitetsbolaget VBG Group är fortsatt köpvärd anser Dagens industri

Publicerad

den

VBG Group-aktien har dubblerats det senaste året och ännu mer än så om vi sträcker oss några månader längre och utgår från botten. Dagens industri skriver att det finns mer att hämta i aktien och delar ut en köprekommendation till aktien i det missförstådda kvalitetsbolaget som investerare nu har börjat upptäcka.

Dagens industris analytiker Mikael Vilenius lyfter fram att VBG har levererat en snabb organisk tillväxt, har en låg skuldsättning och fortfarande är något av en doldis.

Tidningen går igenom bolagets olika delar och när det hela summeras så drar man av 300 miljoner kronor för bolagets centrala kostnader och 400 miljoner kronor som är bolagets skulder. När värdet på delarna räknas samman så blir det en summa på 9,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 390 kronor per aktie, vilket är 24 procent över veckans stängningskurs.

Om VBG Group
VBG Group är en internationell industrikoncern med cirka 2 000 medarbetare i 15 länder. Moderbolaget VBG Group AB är en långsiktig ägare som med gedigen industriell kompetens, stark företagskultur och finansiell uthållighet bidrar med aktiv styrning av koncernens tre helägda divisioner; Truck & Trailer Equipment, Mobile Thermal Solutions och Ringfeder Power Transmission. VBG Group ABs B-aktie är sedan 1987 noterad på Nasdaq Stockholm och finns idag på Mid Cap-listan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Köp Viva Wine Group, men sälj Westpay anser Börsveckan

Publicerad

den

Vinglas

Börsveckan har analyserat sex företag vilket leder fram till en köprekommendation och en säljrekommendation, medan övriga aktier får avvakta-rekommendationer.

Köp

  • Viva Wine Group


Avvakta

  • Cheffelo
  • Zinzino
  • Amer Sports
  • Peab


Sälj

  • Westpay
Fortsätt läsa

Nyheter

Investmentabolaget Latour på 20 minuter

Publicerad

den

Portfölj som innehåller investeringar

Bolagsanalyspodden går igenom investmentbolaget Latour på 20 minuter vilket ger en bra översikt av verksamheten.

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag bestående av en helägd industrirörelse samt en portfölj av börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Börsportföljen består av tio betydande innehav med ett marknadsvärde på cirka 82 miljarder kronor. Den helägda industrirörelsen omsätter cirka 26 miljarder kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära