Följ oss

Nyheter

Elanders får höjda estimat på bra rapport

Publicerad

den

Elanders får höjda estimat av Penser Access efter en bra rapport. Firman höjer även sitt motiverade värde för Elanders-aktien till 200-210 kronor. Aktien är idag ner 0,54 procent och handlas på 146,40 kronor. Sammanfattning av analysen nedan.

Inga tecken på vikande konjunktur utanför konsument

Med 12% organisk tillväxt accelererade Elanders från 4% i Q2 och 2% i Q1. Förutom vissa sällanköpsvaror som TV-apparater, skrivare och vitvaror var efterfrågan generellt sett väldigt god under kvartalet. Industrikunderna visar ingen svaghet och bilindustrin har fortsatt långa ledtider. Samtidigt har efterfrågan på värmepumpar och annan utrustning som har med uppvärmning att göra ökat. Över lag ses få tecken på att efterfrågan viker utanför konsumentnära produkter även om osäkerheten och visibiliteten är allmänt låg.

Fortsatt potential på marginalen

Drivet dels av bättre mix i Supply Chain Solutions – Bergen Logistics, som har bättre marginaler än genomsnittet, växte snabbare än koncernen i genomsnitt – fortsatte marginalen att expandera. Expanderande marginaler i Supply Chains europeiska verksamhet och återhämtningen i Print & Packaging bidrog också och då vi tror att samtliga dessa trender kommer att fortsätta tror vi att marginalen kommer att fortsätta expandera.
 
Strukturella drivkrafter oförändrade

Med en högre bas och fortsatt gynnsam marknad för Elanders höjer vi våra EPS-estimat med 6-8% och vårt motiverade värde till 200-210 kr (190-200 kr). Vår långsiktiga syn på Elanders och logistikmarknaden är oförändrad – vi tror att behovet av en diversifiering av försörjningskedjorna kommer fortsätta driva ökat behov av logistikinvesteringar. Elanders är väl positionerade för att ta del av detta.

Intervju med VD och CFO

Nedan är även en intervju som gjorts med bakgrund av Q3-rapporten. Aktieanalytikern Markus Almerud intervjuar Elanders VD Magnus Nilsson och CFO Andréas Wikner om efterfrågan och den starka organiska tillväxten. De diskuterar drivkrafterna samt diskrepanserna mellan de olika segmenten och vad som drev den fortsatta marginalexpansionen. Slutligen diskuterar de M&A-pipeline.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Publicerad

den

Caserones, koppargruva i Chile

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Fortsätt läsa

Nyheter

EQL Pharma-aktien kommer fortsätta att gå upp

Publicerad

den

Graf över EQL Pharma-aktiens kursutveckling

EQL Pharma är en riktig succéaktie och den är fortsatt köpvärd anser Affärsvärlden i en analys som publicerades under onsdagen. Företaget, som är verksamt inom generikaläkemedel, har utvecklat en fungerande affärsmodell i Norden och nu ska den exporteras till övriga Europa.

”Aktien har gått mycket starkt sedan i höstas och är inte billig. Det förvånar inte givet defensiva kvaliteter kombinerat med en stark tillväxtprofil. Vi lutar åt att det finns mer att hämta om man lyfter blicken flera år fram. Rådet blir köp för den långsiktiga”

EQL Pharma noterades på Spotlight i slutet av 2013 och har planer på att flytta till Stockholmsbörsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Dagens industri varnar för räddningsemission i BHG Group

Publicerad

den

Bygg Hemma Group (BHG) har haft en riktigt dålig utveckling och det verkar aldrig riktigt ta slut. Nu varnar Richard Bråse på Dagens industri för att bolaget kan behöva göra en räddningsemission.

“700 Mkr i negativt fritt kassaflöde före rörelseförvärv, ett organiskt försäljningstapp på 5 procent och dubbla nyemissioner var utfallet 2022 för BHG. 2023 börjar mardrömmen på allvar för aktieägarna, med riskkapitalbolaget EQT i spetsen.”

Bråse tänker sig att en företrädesemission eftersom emissionen är av en så kraftigt defensiv karaktär.

Vad vill huvudägarna?

Något som inte diskuteras i artikeln är frågan om vad huvudägarna vill. EQT äger via sin misslyckade Public value-fond drygt 25 procent. Det norska företaget Ferd har undan för undan ökat sitt innehav och har nu drygt 18 procent av aktierna.

Artikeln har tidigare publicerats på Nyemissioner.se

Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.
  • Analyst Group har gett en analysuppdatering på Gold Town Games efter att spelutvecklaren släppt sin senaste rapport. Det motiverade värdet på 3,90 kronor upprepas. ”Gold Town Games AB (”Gold Town Games” eller ”Bolaget”) har nu fyra intäktsbringande spel lanserade globalt och under H1-23 har […]

Populära