Nyheter
Medtechbolaget Acarix står redo för snabb expansion på USA-marknaden

Medtechbolaget Acarix har utvecklat en revolutionerade diagnostisk teknologi som inom loppet av ett par minuter utesluter kranskärlssjukdom hos patienter med bröstsmärtor. CADScor-System har sedan 2015 haft CE-märkning och funnits tillgänglig i Europa sedan mitten av 2017. Nu storsatsar Acarix på USA-marknaden, där tillväxtpotentialen är mycket hög. Det berättar Helen Ljungdahl Round, som axlade VD-posten på Acarix i januari 2022 för att leda bolaget in i nästa fas.
Ni utvecklar system som snabbt utreder och utesluter kranskärlssjukdom hos patienter med bröstsmärtor. Vad utmärker er produkt CADScor-System och vilka faktorer bidrar till att den tillgodoser ett omfattande medicinskt behov?
– Vårt unika CADScor-System bygger på en AI-baserad och smart sensorteknik som på bara 10 minuter utreder patienter med misstänkt kranskärlsjukdom, och har utformats för att bidra till att minska miljontals onödiga, invasiva och kostsamma diagnostiska utredningar. Mer än 100 CADScor-System används nu i daglig klinisk praxis och över 10 000 patienter har utretts med systemet. Vår första kommersiella teknologi fokuserar på kranskärlssjukdom, men Acarix bör betraktas som ett bolag med fokus och en plattform för akustiska produkter som på olika sätt kan lyssna på kroppen. För närvarande pågår exempelvis arbetet med att utveckla ytterligare system med fokus på hjärtsvikt och fler akustiska teknologier väntas framöver.
Er produkt har CE-märkning och funnits tillgänglig i Europa sedan mitten av 2017, och nu fokuserar ni på att expandera på den amerikanska marknaden. Vilka faktorer gör USA-marknaden särskilt intressant för Acarix?
– USA är särskilt drabbat av hjärtsjukdomar som kan utredas med CADScore-System. Det är den i särklass största marknaden för oss. Vi har etablerat ett kontor i USA och expanderar nu med en strukturerad plan med egen säljkår och säljpartners runtom i landet. I december 2021 reste vi drygt 80 miljoner kronor i tillväxtkapital för att möjliggöra expansionsplanerna i USA. USA-marknaden bedöms stå för huvuddelen av bolagets intäkter under den kommande treårsperioden. Marknadspotentialen i USA bedöms till uppemot 18 miljoner patienter motsvarande ett marknadsvärde överstigande 10 miljarder SEK. Utöver USA fokuserar vi fortsatt mycket på den tyska marknaden, där vi också har ett helägt dotterbolag med egen försäljningsorganisation, samt UK där vi nu börjar våra aktiviteter.
Hur kan CADScor-systemet effektivisera sjukvården och läkarens arbete samt minimera väntetiden för patienten?
– Att utesluta kranskärlssjukdom hos en patient med bröstsmärta är ofta en tidskrävande och omständlig process som i många fall drar ut på tiden och dessutom är resurskrävande och ofta inkluderar invasiva diagnostiska metoder. Med hjälp av en icke-invasiv metod lyssnar CADScor-System på blodflödet i kranskärlen och beräknar sedan på mindre än 10 minuter en patientspecifik s.k. CAD-score som med mer än 96 procents säkerhet kan utesluta kranskärlssjukdom. CADScor-System har därmed potential att avsevärt effektivisera patient flödena i sjukvården, göra det lättare för läkare att fokusera på de patienter som är i störst behov av vård och samtidigt ge patienterna ’peace of mind’.
Ni har hittills uppnått flera avgörande milstolpar i bearbetningen av USA-marknaden. Vilka är dessa?
– Det kommersiella samarbetsavtal som tecknades i slutet av 2021 har nu genererat flertalet patientutredningar med CADScor-systemet i USA. Mottagandet från kardiologer och primärvårdsläkare har varit mycket positivt och vi arbetar också på att etablera Centers of Excellence. Ytterligare en viktig milstolpe är att kliniker har fått bekräftad ersättning för vår produkt av de nationella försäkringsbolagen genom generisk CPT-kod.
Hur ser era tillväxtmål ut?
– Vår ambition är att nå en omsättning om 200 miljoner kronor år 2024. Då ska vi också ha uppnått en bruttomarginal om minst 80 procent. Det motsvarar en etablerad bas om 3 000 CADScor-System i slutet av 2024, med tonvikt på USA-marknaden.
Vilka faktorer gör Acarix till ett intressant bolag att investera i för presumtiva aktieägare?
– Vi har byggt upp ett starkt team i ledningsgruppen och har ett kraftfullt diagnostiskt verktyg som svarar upp till ett mycket omfattande medicinskt behov. CADScor-system erbjuder konkret nytta för såväl läkare som sjukvården och för patienterna. Vi har alla förutsättningar på plats för att öka tillväxten i USA. CADScor-System är en teknologi som är perfekt lämpad för den amerikanska marknaden. Vi är ett växande företag där vi ser stora möjligheter till ett betydande kommersiellt genombrott på en av världens största marknader för medicinteknisk utrustning. Vi arbetar hårt för att kunna erbjuda våra aktieägare en både händelserik och lönsam tillväxtresa.
Du tillträdde som vd för Acarix i februari 2022, med huvuduppgiften att lotsa bolaget till nästa kommersiella fas. Vad har du för bakgrund och vilka är dina främsta drivkrafter?
– Jag har bott utomlands och arbetat i den internationella Life Science sektorn i drygt tre decennier. Jag har arbetat på Merck & Co, Inc (MSD) i 25 år inom alla geografiska regioner i högt uppsatta tjänster, har varit Senior Vice President för ett danskt medtech bolag, samt nyligen vd för ett amerikanskt biotechföretag med fokus på stamceller. När möjligheten att bli vd på Acarix dök upp upplevde jag det som en ”perfect match” jag har en god kännedom om den amerikanska marknaden och en koppling till Sverige som svensk. Jag såg också direkt utvecklingspotentialen i Acarix och drivs av att arbeta med en stark genombrytande teknologi och ett mycket erfaret och passionerat team som ska stärka vår position i USA.
Fakta: Acarix är ett svenskt medicintekniskt bolag som utvecklar innovativa lösningar för snabb AI-baserad uteslutning av kranskärlssjukdom (CAD). Det CE-märkta CADScor-systemet, som även har fått DeNovo-godkännande från FDA, är avsett för patienter som upplever bröstsmärta med misstänkt kranskärlssjukdom, och har utformats för att bidra till att minska miljontals fall av onödig, invasiv och kostsam diagnostik Acarix är noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market (ticker: ACARIX).
Nyheter
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse

Uppsalabolaget Dicot Pharma seglar upp som en av de mest spännande aktörerna på den svenska biotech-scenen. Med sin läkemedelskandidat LIB-01 är bolaget på god väg att revolutionera behandlingen av erektionsproblem – ett område som i decennier dominerats av samma verkningsmekanismer.
Dicot utvecklar ett nytt potensläkemedel som inte bara syftar till att lindra symptom, utan att faktiskt angripa problemet vid roten. Medan dagens läkemedel fokuserar på att påverka den erektila vävnaden direkt, visar nya studier att LIB-01 istället verkar på de nerv- och kärlstrukturer som styr själva erektionen. Detta är en avgörande skillnad – och enligt bolagets vd Elin Trampe kan det innebära ett paradigmskifte:
”Att LIB-01 verkar på de strukturer som kontrollerar erektionen, snarare än i den erektila vävnaden, är en viktig distinktion. Det öppnar för en ny behandlingsregim och möjligheten att kunna hjälpa fler män än dagens läkemedel,” säger hon i en kommentar.
Kraftig ökning i aktieintresse
Denna innovativa ansats har inte gått obemärkt förbi. Under våren och sommaren har handeln i Dicots aktie exploderat. Antalet aktieägare har mer än fördubblats på ett år, och aktien är nu en av de mest omsatta på Nasdaq First North.
Företaget är mitt i en fas 2a-studie i Sverige, Danmark och Nederländerna – ett så kallat ”proof of concept” – som väntas ge ytterligare belägg för läkemedlets effekt och säkerhet. Samtidigt pågår samtal med potentiella partners inför en framtida kommersialisering.
Siktar bredare än bara potensproblem
Som ett tecken på substansens breda potential har Dicot nyligen startat ett prekliniskt spår för att utvärdera LIB-01 även vid metabola sjukdomar. Upptäckterna från 2024 tyder på att läkemedelskandidaten kan ha fler tillämpningar än vad som först antogs.
Med en stadig utvecklingstakt, stigande investerarintresse och forskning som visar på långvariga effekter, har Dicot positionerat sig i framkant av en marknad som länge stått stilla. Bolaget är ett tydligt exempel på hur svensk life science kan kombinera innovation och affärssinne för att skapa framtidens läkemedel.
Nyheter
Läge att ta hem vinsten i Skanska

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till byggbolaget Skanska med framgångsrikt utfall. Aktien har följt med upp när verksamheten har utvecklats bra. Men nu är det ett bra läge att ta hem vinsten skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.
”…faktum är att orderingången under första kvartalet sjönk med 17 procent, vilket talar för att de senaste årens mycket fina vinstlyft ser ut att börja avta. Lägger man till att värderingen inte är lika tilltalande som för ett år sedan är det i dag ett bra läge att realisera en kursvinst.”
Till det kommer även osäkerheten i den amerikanska ekonomin som utgör en risk då Skanska numera har över hälften av sin verksamhet i landet.
Nyheter
Richard Bråse uppmanar Hufvudstaden att återköpa aktier

Richard Bråse uppmanade idag i ett inlägg Hufvudstaden att återköpa aktier. Eftersom Bråse rent allmänt ogillar företag som ger sig på finansiella konster så lyssnar man lite extra noga när han vill se återköp. Med en rabatt mot substansvärde på över 30 procent i kombination med överdrivet stabila finanser så är det återköp som rekommenderas.
”Aktiesparfonden uppskattar bolag med försiktig finansiell profil, men bland fastighetsbolagen sticker Hufvudstaden som överdrivet försiktigt.
Nettoskulden motsvarar drygt 6 gånger ebitda, ungefär hälften av vad andra stora kontorsbolag som Atrium Ljungberg konkar runt på. Räntetäckningen är bättre än vad aktörer inom de sotiga och mer högavkastande segmenten kan stoltsera med och belåningsgraden på 21 procent är lägst i sektorn.”
-
Nyheter4 veckor sedan
CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad
-
Nyheter3 dagar sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter2 månader sedan
Kebni tar klivet – Rekordorder ger nytt liv i aktien
-
Nyheter4 veckor sedan
Sinch-aktien kan fortsätta stiga anser Dagens industri
-
Nyheter3 veckor sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter1 månad sedan
Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden vågar ge en köprekommendation till Stillfront-aktien
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden rekommenderar G5 Entertainment-aktien