Nyheter
Amniotics har utvecklat en unik plattform för framtidens cellterapiläkemedel
Amniotics utvecklar cellterapiläkemedel baserade på stamceller från fostervatten med unika egenskaper för tillämpningar inom regenerativ medicin. Under 2022 passerar Amniotics en avgörande milstolpe. Då inleds en fas I/II klinisk studie med bolagets första läkemedelskandidat, PulmoStem, som utvecklas för läkning av lungskador. Det berättar Amniotics vd Kåre Engkilde.
Berätta om Amniotics och bolagets affärsidé, att utveckla stamcellsbaserade terapier inriktade mot sjukdomar där det idag saknas effektiva behandlingar.
– Amniotics grundades 2015 och har sitt ursprung i upptäckten av en ny källa till stamceller i fullgånget fostervatten. Våra cellterapiläkemedel är baserade på mesenkymala stamceller (MSC) från fostervatten. De är neonatala, vilket innebär att de är bättre och mer potenta än stamceller från vuxna individer. De kan differentiera till många olika typer av celler, har en unik förmåga till snabb cell-förökning, kan migrera i vävnader till skadade områden och har immunsuppressiva och antiinflammatoriska egenskaper. Vår plattformsteknologi kan tillämpas inom många sjukdomsområden.
Ni har utvecklat en unik plattformsteknologi som diversifierar er verksamhet och gör det möjligt att utveckla många olika typer av läkemedel. Berätta mer om den.
– Vi har en egenutvecklad markörteknologi som gör det möjligt att välja vilken typ av cell som ska användas för behandling av specifika vävnader som exempelvis lunga, hud, njure eller hjärna. Vi utvecklar flera läkemedelskandidater parallellt med en skalbar teknologi som gör det möjligt att relativt fort uppnå en diversifierad portfölj av läkemedelskandidater med fokus på områden där det medicinska behovet är omfattande.
Ni har sedan 2020 en in-house GMP anläggning, vilket innebär att ni kan producera era läkemedel i egen regi. Vilka faktorer gör egen tillverkning till en konkurrensfördel?
– Att tillverka den här typen av läkemedel är komplext. På vår GMP producerar vi läkemedel för avancerad terapi (ATMP). Genom att bedriva tillverkningen själv ökar vår flexibilitet och ger oss kontroll på hela kedjan från utveckling till färdigproducerat läkemedel. Det ger oss även möjligheter till intäkter via kontraktstillverkning åt andra läkemedelsbolag.
Under 2022 planerar ni en fas I/II-studie av PulmoStem för respiratoriska sjukdomar™ på covid-19 patienter. Berätta mer om studien och er läkemedelskandidat PulmoStem.
– PulmoStem är en lungspecifik stamcellsprodukt, framtagen från fullgånget fostervatten och avsedd för behandling av lungsjukdomar med inflammatoriska komponenter som akut andnödssyndrom (ARDS) på grund av covid-19 och andra lungsjukdomar. PulmoStem undersöks också för behandling av kronisk lungsjukdom Idiopatisk lungfibros (IPF) och vid lungtransplantation. Den planerade studien är den första kliniska studien på människa med syfte att undersöka säkerhet och tolerabilitet för olika doser av PulmoStem. Studien kommer även att inkludera sekundära och explorativa effektmått relaterade till regenererande effekter på lunga, biomarkörer för inflammatorisk respons och andra kliniska effektresultat, vilket innebär att den på sikt kan utgöra basen för fler läkemedelskandidater.
Vilka faktorer gör Amniotics till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?
– Vi befinner oss för närvarande i en mycket intressant utvecklingsfas med en Fas I/II-studie som inleds sommaren 2022. Det är vår första studie i människa. Det faktum att vi utvecklar nya behandlingar för sjukdomstillstånd som i dagsläget saknar bra behandlingsalternativ bidrar också till vår attraktivitet. Vår egen GMP-anläggning för läkemedelstillverkning i egen regi stärker verksamheten, liksom vårt starka patentskydd som även inkluderar tillverkningsprocessen. Vår plan är att licensiera tillverkningen av våra läkemedelskandidater till stora läkemedelsbolag och att fortsätta utveckla våra produkter för nästa generations behandlingar på en växande stamcellsmarknad.
Fakta: Amniotics är ett biopharmaföretag som utvecklar cellterapiläkemedel baserade på mesenkymala stamceller (MSC) från fostervatten. Baserat på ett decennium av forskning vid Lunds universitets internationellt erkända stamcellscenter och Skånes universitetssjukhus i Lund, arbetar företaget med banbrytande teknologi för tillvaratagande och produktion av vävnadsspecifika neonatala mesenkymala stamceller (MSC). Dessa stamceller har unika egenskaper för tillämpningar inom regenerativ medicin. Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm, kortnamn AMNI.
Nyheter
Avvakta med Nordic Waterproofing-aktien anser Börsveckan
Tidningen Börsveckan har gjort en analys på Nordic Waterproofing som kommer fram till en avvakta-rekommendation för aktien.
Bolagets senaste årsredovisning visar att renoveringar står för cirka 50 procent av omsättningen, vilket stabiliserar verksamheten under ekonomiskt svåra tider då nybyggnationer ofta minskar. På grund av inflation och högre räntor har dock renoveringar blivit svårare att finansiera, vilket påverkat bolagets resultat. Omsättningen föll organiskt med 8 procent under andra kvartalet, och nybyggnationen är svag, särskilt i Finland.
Trots minskade volymer och svagare lönsamhet har Nordic Waterproofing förbättrat sin balansräkning genom att minska skuldsättningen. Kingspan har lagt ett bud på bolaget, men aktieägarna anser att priset inte speglar bolagets fulla värde. Prognoser för 2025 visar en tillväxt i rörelseresultat och omsättning, men marknadsosäkerheten är hög på grund av fortsatt inflation och höga räntor.
Nyheter
DUG Foodtech vill se en potatisrevolution
Potatis i kaffet? Ja, självklart, om du frågar DUG Foodtechs vd Helene Nielsen. Efter att ha analyserat marknaden, uppgraderat receptet och med helt ny design, står det börsnoterade foodtech-bolaget inför en omstart.
– Nu kommer vi på allvar börja ta marknadsandelar i segmentet med växtbaserade mjölkliknande drycker, säger hon.
Sedan Helene Nielsen tillträdde som vd i slutet av förra året har fokus varit att lägga grunden till bättre lönsamhet och effektivitet.
– Potatis är en genial bas. På sikt vill vi bli ett heltäckande livsmedelsföretag med många olika produkter, säger hon. Nu nylanseras potatisdrycken DUG som är patenterad och det enda potatisbaserade alternativet på marknaden. Teknologin finns, men bolaget ska växla upp och även bli en försäljningsorganisation.
Vad är det för fördelar med potatis?
– DUG är allergivänlig, vilket innebär att den är fri från laktos, gluten, soja, nötter och såklart mjölk. Sockerhalten är låg och den har en neutral smak till skillnad från många andra växtbaserade drycker. Helene Nielsen berättar att de har börjat att sälja till kommuner, skolor, hotell, och restauranger, som i allt större utsträckning byter till växtbaserad och allergivänliga livsmedel i de måltider de serverar.
– Potatisens egenskaper gör att den passar mycket bra i såväl dryck som matlagning. Den är dessutom ett av de mest hållbara alternativen på marknaden med lågt klimatavtryck, säger hon.
Potatis kräver inte mycket vatten – hela 96 procent mindre vattenåtgång jämfört med exempelvis mandel. Att odla potatis är dessutom dubbelt så effektivt som havre sett till markanvändning, och jämfört med komjölk har potatisdryck 69 procent lägre klimatpåverkan. En annan fördel med potatis är tillgängligheten – vilket gör det lätt att skala upp verksamheten.
– Den växer i hela världen, det är en kort produktionsprocess och blir inga restprodukter. I princip skulle man kunna ha en potatisdrycksfabrik i varje land.
DUG har den senaste tiden etablerats på flera nya marknader, senast i Tjeckien, Slovakien, Polen och Tyskland. Planen är att lansera varumärket på ytterligare minst fem till tio europeiska marknader under året. Parallellt fortsätter utvecklingen av nya produkter inom bland annat mejeri, matlagning och glass, och i framtiden kan produktportföljen även komma att utvidgas med vegetabiliska köttalternativ.
Hur ser marknaden ut?
– Det är en stor efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet. Vi ser också ett intresse från Asien i takt med den växande kaffekulturen där, säger hon.
– Med vår starka patentportfölj och starkare relationer med distributörer och kunder ser jag möjlighet att nå vårt finansiella mål på en omsättning över 80 miljoner kronor år 2025.
Nyheter
Invent Medic adderar enligt utstakad plan ytterligare produkt
Invent Medic har under senare år adderat ytterligare produkter till sitt utbud och har en aktiv plan att förvärva ytterligare produkter för att kunna erbjuda en palett inom kvinnohälsa. Invent Medic har byggt upp ett försäljningsnätverk och genom att addera ytterligare produkter får bolaget utväxling på det. Det finns samtidigt små företag på marknaden som vill ut med sina nya produkter men som har svårt att lägga de resurser som Invent Medic lagt för att bygga upp försäljningsnätverket.
Köper MeCovers för 1 miljon kronor
Invent Medic har under året fört flera parallella diskussioner med olika innovativa företag inom kvinnohälsa. Diskussionerna tar tid, för att säkerställa att affären blir bra för båda parter. Nu har en diskussion mynnat ut i en avsiktsförklaring, gällande förvärv av MeCovers för 1 miljon kronor, där Invent Medic ska betala med aktier till 50 öre per aktie.
MeCovers är specialiserat på att utveckla produkter som främjar kvinnors integritet och bekvämlighet i medicinska sammanhang. Deras huvudprodukt är en innovativ gynkjol, som ger kvinnor ökad komfort och trygghet vid gynekologiska undersökningar och behandlingar.
”Vi har haft en dialog med MeCovers sedan en tid tillbaka, och vi ser en stor potential i att tillsammans skapa ett starkare erbjudande till våra kunder. Det förvärvade bolaget ser ett stort värde i Invent Medics välutvecklade försäljningsnätverk, både i Sverige och internationellt, samt våra uppbyggda funktioner inom supply chain och kvalitetssäkring.” säger Anna Lindström, VD för Invent Medic.
I samband med förvärvet förväntas MeCovers aktieägare investera i storleksordningen 600 000 kronor i Invent Medic för att delfinansiera verksamheten.
Invent Medic gör under den 19 september till 3 oktober en företrädesemission på 13,4 miljoner kronor till 31 öre per aktie.
-
Nyheter2 veckor sedan
Stor uppsida i Neonode-aktien vid förlikning
-
Nyheter2 månader sedan
Fyra aktier i småbolag som är bra att investera i för resten av 2024
-
Nyheter2 månader sedan
G5 Entertainment är ett småbolag för den försiktige skriver Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Star Vault har en fortsatt stark tillströmning av aktiva spelare
-
Nyheter2 månader sedan
Gold Town Games blir ägare till Blitz Football Manager
-
Nyheter2 månader sedan
Volvo får rekordbeställning på 1500 lastbilar
-
Nyheter2 månader sedan
10 bra aktier för Greklands ekonomiska boom
-
Nyheter1 månad sedan
Positiva interimsresultat och möjlighet till accelererat godkännande för Diamyd Medical