Nyheter
Learning to Sleep drar i nödbromsen

Learning to Sleep noterades på First North i februari till kursen 5,90 kronor och i juni tog man ett lån på 3 miljoner kronor för att satsa på internationell expansion. Nu, två månader senare, drar styrelsen i nödbromsen. Nu ska företaget i stället fokusera på moderat tillväxt i Sverige. Företagets vd Micael Gustafsson samt företagets grundare Peter Boye får lämna sin anställningar, och får i stället arbeta som konsulter i någon form. Ny vd blir i stället nuvarande operativa chef Lina Johansson. Större delen av allt utvecklingsarbete pausas, nu är fokus att försöka uppnå positivt kassaflöde.
Det förändrade klimatet på aktiemarknaden har gjort att det blivit mycket svårare för bolag att få finansiering, speciellt för mindre utvecklingsbolag.
”Utvecklingen på kapitalmarknaden, där tillväxtbolag för tillfället har stora svårigheter att hitta nytta kapital, har gjort att vi under sommaren insåg att vi behövde en reviderad plan med starkt fokus på kassaflöde och lönsamhet. Styrelsen gav därför VD i uppdrag att ta fram en sådan plan och Micael presenterade sedermera den plan som vi nu implementerar. Vi är också mycket glada att vår operativa chef – Lina Johanssson – accepterat erbjudandet att ta över som VD, hon har lång erfarenhet av verksamheten och styrelsen är övertygad om att hon kommer att kunna ta bolaget till nästa nivå”, säger Michael Hermansson styrelseordförande i Learning to Sleep.
Aktien handlas i skrivande stund till 0,78 kronor.
Nyheter
Elekta är en trolig uppköpskandidat

Analytikern Björn Rydell på Placera lyfter fram Elekta som en av de troligaste uppköpskandidaterna.
“Just nu handlas aktien till de lägsta kursnivåerna på över tio år. Grundarfamiljen Leksell är storägare och ordförande Laurent Leksell börjar bli till åren (fyller 73 i år). Ett tänkbart scenario är att familjen Leksell köper ut Elekta tillsammans med ett riskkapitalbolag.”
Aktien värderas nu kring 10x rörelsevinsten på analytikernas prognoser och de skriver Rydell är lågt både i absoluta och relativa tal. Aktien är samtidigt tillbaka där den var år 2010, alltid har det varit någonting som gjort investerarna missnöjda, så många investerare skulle nog inte gråta om det kom ett bud.

Nyheter
Försvarsbolaget vars värdering gör aktien köpvärd

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till försvarsbolaget Chemring vars värdering ännu inte hade lyft som övriga bolag i sektorn. Det blev ett lyckat råd, men grusades ändå av att det var kraftiga minusgrader i Tennessee vilket ledde till ett tillverkningsstopp i fabriken som ligger där.
Det grundläggande förtusättningarna är dock de samma. Bolaget är väl positionerat för att dra nytta av den kraftiga expansionen inom länders försvar. Chemring har flera olika verksamheter i flera olika länder, men det analytikern Johan Wendel främst lyfter fram är affärsområdet Energetics där sprängämnen tillverkas.
Nyligen florerade rykten att Bain Capital vill köpa upp bolaget, men man kan tänka sig att både riskkapitalbolag och försvarsbolag vill köpa upp hela eller delar av Chemring.
Chemring-aktien stängde veckan på 384 GBp, vilket var 11,6 procent högre än när Dagens industri gav sin ursprungliga köprekommendation för ett år sedan.
Nyheter
Långsiktigt ljusa utsikter för Munters, köp aktien rekommenderar Dagens industri

Dagens industri ger en köprekommendation till klimatkontroll-bolaget Munters aktie. Detta efter att aktien kommit ner 60 procent från förra sommaren då AI-haussen var som intensivast. Europa satsar kraftigt på AI, bolaget har en stor orderstock till höglönsamma datacenter och bolagets värdering är historiskt låg. Det skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.
På den negativa sidan finns att vinsten förväntas minska i år, att bolaget har ett stort beroende av USA-marknaden och har en hög skuldsättning.
”De långsiktigt ljusa utsikterna överväger dock. Redan nästa år kommer vinsten att överträffa fjolårets rekordår. Marknadens genomsnittsprognos för 2026 pekar på ett vinstlyft på närmare 50 procent.”
Dagens industri ger en riktkurs på 135 kronor per aktie, vilket kan jämföras med att den stängde på 100 kronor innan påskhelgen.
-
Nyheter5 dagar sedan
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland
-
Nyheter4 veckor sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter2 månader sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter4 veckor sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter2 månader sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Evolution-konkurrenten Light & Wonder lämnar live-casino-marknaden
-
Nyheter2 månader sedan
Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO