Följ oss

Nyheter

Igrenes gasfyndighet i Siljan är en påhittad historia

Publicerad

den

Drömmen om att producera metangas vid Siljan i Sverige har funnits länge. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet fanns ett börsnoterat företag vid namn Dala Djupgas som borrade efter gasen. Siljansringen är en nedslagskrater som skapats av en meteorit och teorin kring gasprospekteringen var att meteoriten skapat sprickor i jordens mantel och att metangas kommer upp från jordens inre, till skillnad från naturgas som skapats av biologiskt material. Det hela blev ett misslyckande under tumultartade former.

I slutet på 00-talet plockades drömmen fram igen och bolaget Igrene grundades och noterades på Spotlight Stock Market. Igrene anser sig ha hittat enorma mängder gas. För flera år sedan annonserade Igrene återkommande med helsidor i tidningarna om att allt som krävdes för att få fram de enorma mängderna gas var att borra X antal meter ner i marken. Men av någon oförklarad anledning spenderade bolaget sedan sin tid med att borra mindre djupt än X. Förklaringen är självklart att bolaget inte har hittat någon stor gasfyndighet, det är en helt påhittad historia. Så länge bolaget säger att det bara är att borra och få fram enorma mängder med gas, men utan att faktiskt borra, kan drömmen hållas vid liv. Det sämsta bolaget kan göra är att borra till X.

Igrene fick en present av den förra regeringen, i form av ett förbud mot att producera olja och gas. Bolaget slipper sedan dess förklara varför man inte producerar gas som man säger finns där och är enkel att producera, för nu kan man säga att det är statens fel som har förbjudit produktion. Drömmen lever vidare.

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinstvarning från Tokmanni

Publicerad

den

Produkter hos Tokmanni

Tokmanni meddelade denna kväll att försäljning under det andra kvartalet påverkades av den sena starten på vårsäsongen. Konsumenternas förtroende förväntas vara fortsatt svagt, särskilt i Finland, under återstoden av året, och dessutom förväntas momshöjningen i Finland den 1 september 2024 och högre fraktkostnader än föregående år ha en negativ inverkan på lönsamheten under andra halvåret.

Ny guidning för 2024

År 2024 förväntar sig Tokmanni-koncernen att intäkterna kommer att uppgå till 1 650-1 730 miljoner euro. Jämförbar EBIT förväntas uppgå till 98-118 miljoner euro.

Tidigare guidning för 2024 utfärdad av Tokmanni Group den 13 februari 2024

Under 2024 förväntar sig Tokmanni-koncernen att intäkterna kommer att uppgå till 1 660-1 760 miljoner euro. Jämförbar EBIT förväntas uppgå till 110-130 miljoner euro.

Preliminär information om det finansiella resultatet för första halvåret 2024

Baserat på preliminär och oreviderad information uppgick intäkterna till cirka 761,7 miljoner euro och jämförbar EBIT till cirka 22,7 miljoner euro under första halvåret 2024.

4–6/20244–6/2023Förändring %1–6/20241–6/2023Förändring %
Intäkter, MEUR422.5318.932.5%761.7557.136.7%
Jämförbar EBIT, MEUR27.828.5-2.4%22.726.2-13.5%
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära