Följ oss

Nyheter

Igrenes gasfyndighet i Siljan är en påhittad historia

Publicerad

den

Drömmen om att producera metangas vid Siljan i Sverige har funnits länge. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet fanns ett börsnoterat företag vid namn Dala Djupgas som borrade efter gasen. Siljansringen är en nedslagskrater som skapats av en meteorit och teorin kring gasprospekteringen var att meteoriten skapat sprickor i jordens mantel och att metangas kommer upp från jordens inre, till skillnad från naturgas som skapats av biologiskt material. Det hela blev ett misslyckande under tumultartade former.

I slutet på 00-talet plockades drömmen fram igen och bolaget Igrene grundades och noterades på Spotlight Stock Market. Igrene anser sig ha hittat enorma mängder gas. För flera år sedan annonserade Igrene återkommande med helsidor i tidningarna om att allt som krävdes för att få fram de enorma mängderna gas var att borra X antal meter ner i marken. Men av någon oförklarad anledning spenderade bolaget sedan sin tid med att borra mindre djupt än X. Förklaringen är självklart att bolaget inte har hittat någon stor gasfyndighet, det är en helt påhittad historia. Så länge bolaget säger att det bara är att borra och få fram enorma mängder med gas, men utan att faktiskt borra, kan drömmen hållas vid liv. Det sämsta bolaget kan göra är att borra till X.

Igrene fick en present av den förra regeringen, i form av ett förbud mot att producera olja och gas. Bolaget slipper sedan dess förklara varför man inte producerar gas som man säger finns där och är enkel att producera, för nu kan man säga att det är statens fel som har förbjudit produktion. Drömmen lever vidare.

Nyheter

Bilia är en lågt värderad aktie som är bra att köpa anser Dagens industri

Publicerad

den

Bilar hos Bilia

Dagens industris analytiker Ulf Petersson har gjort en analys av Bilia som mynnar ut i en köprekommendation för aktien till medelrisk. Han räknar med att aktien når 140 kronor inom ett år, vilket är den tidshorisont som Veckans aktie-analyserna har. Att jämföra med fredagens stängningskurs på 121,90 kronor. Till det kommer även en föreslagen utdelning som motsvarar en direktavkastning på nästan 6 procent.

”Sammantaget räknar Di med att nettovinsten ökar med närmare 20 procent till 1,1 miljarder kronor. Det motsvarar en vinst per aktie på drygt 12 kronor efter skatt. Det ger i sin tur ett p/e-tal på strax under 10 gånger vinsten, vilket är lågt givet den vinststabilitet som servicemarknaden innebär.”

Förutom att vinsten förväntas stiga och att aktien har en hög direktavkastning så är det positivt att företaget är en branschledare. På den negativa sidan finns en krympande bilmarknad på kort sikt i Sverige, en återhållsam konsumtion bland privatpersoner och att investerare visar ett ointresse för aktien.

Dagens industris analytiker Ulf Petersson kommenterar sin analys
Fortsätt läsa

Nyheter

Fyra aktier som är bra att investera i enligt Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan har tittat närmare på nio bolag denna vecka och det mynnar ut i köprekommendationer till fyra av aktierna.

Köp


Avvakta

  • Saab
  • C-Rad
  • Mentice
  • Bonesupport
  • W5 Solutions
Fortsätt läsa

Nyheter

Securitas på 20 minuter

Publicerad

den

Securitas-skylt

Bolagsanalyspodden har gjort en genomgång av Securitas på knappt 20 minuter. Securitas är ett världsledande företag som tillhandahåller säkerhet. Företaget har 358 000 medarbetare och förutom att tillhandahålla säkerhetsvakter så använder företaget även teknik.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära