Nyheter
Intervju med vd för K-Fastigheter

K-Fastigheter är ett projektutvecklings-, bygg- och fastighetsbolag som grundades i Hässleholm för snart tio år sedan. K-Fastigheter har sedan start gått från klarhet till klarhet i arbetet med att förverkliga visionen att utmana byggbranschen genom att kombinera kostnadseffektivt byggande med genomgående hög kvalitet och långsiktig förvaltning.
Jacob Karlsson grundade K-Fastigheter utifrån visionen att förenkla byggprocessen för mer hållbar byggnation till lägre kostnader. K-Fastigheters affärsidé har sedan start varit att identifiera byggrätter på marknader med hög efterfrågan där man kan projektera och bygga egenutvecklade koncepthus som därefter långsiktigt äga och förvalta.
K-Fastigheters verksamhet omfattar aktiv projektutveckling, byggnation och fastighetsförvaltning i egen regi. För att öka kostnadseffektiviteten och korta byggtiderna har K-Fastigheter valt att arbeta med tre egenutvecklade koncepthus som uppförs för egen förvaltning.
”När vi skapade vår affärsmodell inspirerades vi av bilindustrin snarare än av byggbranschens sätt att jobba. Det har möjliggjort effektiv serieproduktion av högkvalitativa bostäder med traditionell byggnadsteknik.” Jacob Karlsson
K-Fastigheter har sitt säte i Hässleholm, vilket bolagets vd och grundare Jacob Karlsson betraktar som en fördel.
−Vi går vår egen väg, jobbar utifrån vår egen vision och har inget behov av att snegla på andra bygg- och fastighetsbolag utan utvärderar oss kontinuerligt för att bli bättre än våra tidigare prestationer. Våra egenutvecklade koncepthus består uteslutande av hyresrätter, bra attraktiva HEM för vanliga plånböcker, säger han.
Affärsmodell med inspiration från industrin
Intresset för K-Fastigheters aktie var stort när bolaget noterades på Nasdaq Stockholm i november 2019. Det finns alltid en risk i aktieinvesteringar men genom att inkludera K-Fastigheter i sin portfölj kan investerare få tillgång till ett högavkastande tillväxtbolag till låg operationell risk.
−Sedan vår notering har vi lyckats skala upp vår produktion i en takt som innebär att vi nu taktar mot våra operativa mål för 2023, som bland annat innebär att vi då ska förvalta minst 5 000 lägenheter samt byggstarta minst 1 000 lägenheter per år. På senare år har vår verksamhet visat 20 procents tillväxt i substansvärde och förvaltningsresultat, en tillväxttakt vi siktar på även framöver, säger Jacob Karlsson.
K-Fastigheter har sedan länge ett starkt fäste i Öresundsregionen. På senare år har bolaget även byggstartat fastigheter i västra Sverige, Gävle och Nyköping samt i Köpenhamnsregionen.
−När vi skapade vår affärsmodell inspirerades vi av bilindustrin snarare än av byggbranschens sätt att jobba. Det har möjliggjort effektiv serieproduktion av högkvalitativa bostäder med traditionell byggnadsteknik. I våra framtidsplaner ingår att öka antalet produktionsstarter samt att stärka vårt fokus på egenutvecklade detaljplaner och därmed kraftigt öka antalet egenförvaltade fastigheter på sikt, säger Jacob Karlsson.
Stark tillväxt trots pågående pandemi
Coronapandemin har inte haft någon negativ inverkan på K-Fastigheters verksamhet och tillväxttakt, snarare tvärtom.
−När många andra projektutvecklare drog i nödbromsen kunde vi istället lägga in en högre växel och förvärva attraktiv byggbar mark runtom i landet. Konkurrensen på mark har minskat i samband med Coronapandemin, vilket gynnar oss. Samtidigt har efterfrågan på hyresrätter ökat, säger Jacob Karlsson.
Hans främsta drivkraft som vd är att förändra den konservativa byggbranschen och att på allvar arbeta bort bostadsbristen i Sverige. −Jag ser ljust på K-Fastigheters framtidsutsikter. Hittills i år har vår projektportfölj växt med 116 procent jämfört med samma period 2019, vilket definitivt indikerar att vi är på väg i rätt riktning, säger Jacob Karlsson.
Nyheter
Elekta är en trolig uppköpskandidat

Analytikern Björn Rydell på Placera lyfter fram Elekta som en av de troligaste uppköpskandidaterna.
“Just nu handlas aktien till de lägsta kursnivåerna på över tio år. Grundarfamiljen Leksell är storägare och ordförande Laurent Leksell börjar bli till åren (fyller 73 i år). Ett tänkbart scenario är att familjen Leksell köper ut Elekta tillsammans med ett riskkapitalbolag.”
Aktien värderas nu kring 10x rörelsevinsten på analytikernas prognoser och de skriver Rydell är lågt både i absoluta och relativa tal. Aktien är samtidigt tillbaka där den var år 2010, alltid har det varit någonting som gjort investerarna missnöjda, så många investerare skulle nog inte gråta om det kom ett bud.

Nyheter
Försvarsbolaget vars värdering gör aktien köpvärd

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till försvarsbolaget Chemring vars värdering ännu inte hade lyft som övriga bolag i sektorn. Det blev ett lyckat råd, men grusades ändå av att det var kraftiga minusgrader i Tennessee vilket ledde till ett tillverkningsstopp i fabriken som ligger där.
Det grundläggande förtusättningarna är dock de samma. Bolaget är väl positionerat för att dra nytta av den kraftiga expansionen inom länders försvar. Chemring har flera olika verksamheter i flera olika länder, men det analytikern Johan Wendel främst lyfter fram är affärsområdet Energetics där sprängämnen tillverkas.
Nyligen florerade rykten att Bain Capital vill köpa upp bolaget, men man kan tänka sig att både riskkapitalbolag och försvarsbolag vill köpa upp hela eller delar av Chemring.
Chemring-aktien stängde veckan på 384 GBp, vilket var 11,6 procent högre än när Dagens industri gav sin ursprungliga köprekommendation för ett år sedan.
Nyheter
Långsiktigt ljusa utsikter för Munters, köp aktien rekommenderar Dagens industri

Dagens industri ger en köprekommendation till klimatkontroll-bolaget Munters aktie. Detta efter att aktien kommit ner 60 procent från förra sommaren då AI-haussen var som intensivast. Europa satsar kraftigt på AI, bolaget har en stor orderstock till höglönsamma datacenter och bolagets värdering är historiskt låg. Det skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.
På den negativa sidan finns att vinsten förväntas minska i år, att bolaget har ett stort beroende av USA-marknaden och har en hög skuldsättning.
”De långsiktigt ljusa utsikterna överväger dock. Redan nästa år kommer vinsten att överträffa fjolårets rekordår. Marknadens genomsnittsprognos för 2026 pekar på ett vinstlyft på närmare 50 procent.”
Dagens industri ger en riktkurs på 135 kronor per aktie, vilket kan jämföras med att den stängde på 100 kronor innan påskhelgen.
-
Nyheter5 dagar sedan
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland
-
Nyheter4 veckor sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter2 månader sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter4 veckor sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter2 månader sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Evolution-konkurrenten Light & Wonder lämnar live-casino-marknaden
-
Nyheter2 månader sedan
Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO