Nyheter
Intervju med fastighetsbolaget Acrinovas vd

Acrinova är ett fastighetsbolag med fokus på den expansiva Öresundsregionen. Som ägare, förvaltare och fastighetsutvecklare tar Acrinova ett aktivt helhetsansvar för samtliga fastigheter i sin portfölj. Acrinova, som är noterade på First North sedan 2019, har sedan start haft en jämn och stadig tillväxtkurva. Bolagets gedigna kompetenskapital skapar goda förutsättningar till lönsam fastighetsförädling, enligt Acrinovas vd Ulf Wallén.
Vad utmärker er som fastighetsbolag, vilka är era främsta konkurrensfördelar?
–Vår gedigna kompetens och erfarenhet av att bygga, förvalta och förädla fastigheter är vår främsta tillgång. Det i kombination med en välutvecklad lokal marknadskännedom ger oss goda förutsättningar att förvärva fastigheter med hög utvecklingspotential. Vi tvekar inte att ta oss an utmanande fastigheter med en hög vakansgrad för att kunna använda vår expertis till att konvertera dem mot en ökad lönsamhet.
”Vi betraktar södra Sverige som vår hemmamarknad och har haft en fantastisk tillväxtutveckling sedan verksamheten startades 2016″ Ulf Wallén
Er verksamhet har inte påverkats nämnvärt av Coronapandemin. Vilka faktorer har bidragit till det?
–Vi har, trots pågående Coronapandemi, en positiv nettouthyrning. Antalet hyresförfrågningar har hittills under pandemin ökat i de skånska städerna. Det beror på att våra hyresgäster inte är verksamma i branscher som påverkats av Covid-19. Acrinova är en stabil och etablerad aktör med mycket god marknadskännedom som äger och förvaltar attraktiva fastigheter i regionen. Att uthyrningen varit fortsatt stark trots den pågående pandemin är ett bevis på att våra strategier och fastighetsinvesteringar varit smarta, genomtänkta, inte nämnvärt konjunkturkänsliga och att vi är på rätt väg.
Hur ser bolagets fortsatta fokus och era tillväxtmål ut?
–Vår ambition är att fortsätta utöka vår fastighetsportfölj genom att förvärva högavkastande fastigheter med god förädlingspotential. Vi har i dagsläget ett samlat fastighetsvärde på 800 miljoner kronor.
Vår målsättning är att inom två år öka vårt fastighetsvärde till 1,5 miljarder kronor samt att byta från First North till Small Cap listan. På några års sikt vill vi nå ett eget fastighetsvärde på ca 4 miljarder kronor. Det kan absolut bli aktuellt med ytterligare emissioner framöver. Vi befinner oss också i ett läge där vi är redo att ta in institutionella investerare i bolaget.
Ni är ett fastighetsbolag med en grön profil. Berätta om ert hållbarhetsarbete!
–För närvarande pågår en ISO-certifiering med fokus på miljöledningssystem i bolaget. I alla våra nyproduktionsprojekt arbetar vi utifrån målsättningen att bygga hus som är självförsörjande på energi.
Vi bygger just nu en förskola i Trelleborg som värms upp via solceller och bergvärme och fastigheten blir därmed helt oberoende av externa energikällor på helårsbasis. Förskolans drift blir alltså helt fossilfri.
Slutligen, vad skulle du vilja säga till den som funderar på att investera i Acrinova?
–Vi är ett expansivt fastighetsbolag som kontinuerligt kommer att fortsätta växa och stärka vår position i Öresundsregionen. Vi betraktar södra Sverige som vår hemmamarknad och har haft en fantastisk tillväxtutveckling sedan verksamheten startades 2016. Vi förväntar oss en fortsatt tillväxt framöver i paritet med de senaste fyra åren och som är i linje med våra mål, vilket gör Acrinova till ett attraktivt företag att investera i.
Nyheter
Humble Group är värd en chansning efter att aktien fallit

Affärsvärlden gav under onsdagen en köprekommendation till Humble Group-aktien där man ser en uppsida på 58 procent på ett par års sikt. Bolagets utveckling har inte varit helt stabil, men nu har aktien fallit 30 procent i år och nu finns väldigt lite framgång inprisad i aktien, detta trots att tillväxttakten är imponerande.
”En investering i Humble är inte för alla och riskerna relativt höga. Men riskerna i Humble handlar betydligt mer om bolagsspecifika saker än om tullar och geopolitik. Efter kursfallet tycker vi värderingen ser tillräckligt intressant ut för att syna dessa risker. Vi slår om till ett köpråd”
Humble Group beskriver sig själva som en global koncern inom FMCG (Fast Moving Consumer Goods), med snabbväxande, entreprenörsdrivna företag som specialiserar sig på innovativa, hälsosammare och mer hållbara konsumentprodukter.
Nyheter
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland

Nyligen meddelade DUG Foodtech att deras dryck, DUG Barista, snart kommer att vara tillgänglig i 1 600 Rossmann-butiker runt om i Tyskland. Utöver lanseringen i butik kommer samtliga tre DUG-varianter – DUG Original, DUG Unsweetened och DUG Barista – att finnas tillgängliga för köp via Rossmanns online shop. Detta stärker företagets närvaro på Europas största marknad för växtbaserade mjölkalternativ.
”Detta är ett spännande steg framåt för DUG i Tyskland. Samarbetet med Rossmann, en av landets mest etablerade detaljhandelskedjor, innebär ett verkligt framsteg i vår expansionsstrategi. Tyska konsumenter är mycket engagerade i hållbarhet och växtbaserade val, och vi tror att våra innovativa produkter kommer att tilltala både deras värderingar och smakpreferenser”, sade Helene Nielsen, VD för DUG Foodtech.
Rossmann är en av Tysklands mest välkända apotekskedjor, med över 2 200 butiker i landet och fler än 4 000 i hela Europa. Vanligtvis är butikerna där DUG säljs livsmedelsbutiker, och ibland hälsokostbutiker, men här får DUG alltså även en etablering på en apotekskedja.
Nyheter
Sprint Bioscience har en unik affärsmodell som skapar snabbare värde i kampen mot cancer

Sprint Bioscience har etablerat sig som en banbrytande aktör inom svensk läkemedelsutveckling – inte genom att gå den traditionella vägen, utan genom att vända på perspektivet. I en färsk intervju med BioStock berättar vd Johan Emilsson om hur bolagets tidiga utlicensiering av läkemedelsprojekt inte bara sänker riskerna, utan också skapar möjligheter till intäkter långt innan kliniska prövningar ens har inletts.
En modell som bryter mönster
– ”Vår affärsmodell är nästintill unik inom läkemedelsutveckling – i alla fall i Sverige”, säger Emilsson. Istället för att själva driva läkemedelsprojekt hela vägen till marknaden fokuserar Sprint Bioscience på upptäcktsfasen. Här utvecklas småmolekylära läkemedelskandidater med hjälp av en avancerad fragmentbaserad plattform. När lovande resultat uppnåtts i prekliniska studier söker bolaget partners för fortsatt utveckling – och därmed säkras tidiga intäkter.
Fördelarna är tydliga: lägre kapitalbehov, minskade risker och snabbare värdeskapande. Det är en strategi som tillåter bolaget att bygga en bred portfölj av projekt med hög potential, utan att belasta kassan med tunga utvecklingskostnader.
Men vad är haken?
Trots modellen med tidig utlicensiering innebär upplägget ett beroende av externa parter. Om en partner inte förmår driva ett projekt vidare, eller om förhandlingar om licens drar ut på tiden, kan intäkterna dröja. Men Emilsson ser även lösningar på detta: ”Vi har börjat arbeta med samägda program där vi gemensamt driver utvecklingen framåt – det öppnar för större intäkter tidigare i processen.”
Exempel på framgång: VRK1-programmet
Ett konkret exempel på bolagets modell i praktiken är VRK1-programmet, som licensierats ut till amerikanska Day One Biopharmaceuticals. Sprint Bioscience levererar fortfarande tjänster kopplade till projektet, men utvecklingen ägs nu helt av partnern.
Även om Emilsson är förtegen om de exakta framstegen, tyder samarbetets fortgång på ett välfungerande partnerskap: ”De verkar nöjda och vi fortsätter gärna att leverera våra tjänster till dem.”
Nytt projekt med stor potential – och stort behov
Mot slutet av 2024 tillkännagav Sprint Bioscience ett nytt prekliniskt program inriktat på akut myeloisk leukemi (AML). Projektet riktar in sig på det relativt outforskade proteinet DCPS – och de initiala resultaten ser lovande ut.
– ”Det ouppfyllda kliniska behovet inom AML är stort och vi har goda förhoppningar om att licensiera ut programmet till ett internationellt läkemedelsbolag”, säger Emilsson.
Kapitalresning för att växla upp
Bolaget genomför just nu en kapitalresning med syftet att ta de pågående programmen ett steg närmare licensavtal. Medlen ska användas för optimering av molekylernas prekliniska profil och för att säkra affärsutvecklingen.
– ”Vi ska se till att våra program är så attraktiva som möjligt för potentiella partners”, förklarar Emilsson.
Strategiska samarbeten – nästa steg i evolutionen
Framåt är ambitionen tydlig: fler samarbeten, fler intäktsvägar och fler program med potential att nå marknaden – men via partners. Utöver traditionella licensavtal arbetar Sprint Bioscience nu aktivt med att erbjuda samarbetsprojekt där partners kan komma in redan från början och licensiera när vissa mål nåtts.
Detta, menar Emilsson, skapar en win-win-situation där Sprint kan fortsätta fokusera på sin kärnkompetens – den fragmentbaserade upptäcktsfasen – medan partnern får tillgång till ett starkt projekt från start.
På väg mot kassaflödespositivitet
Kapitalet från emissionen som företaget nu gör, tillsammans med forskningsfinansiering från Day One och framtida intäkter från licens- eller samarbetsavtal, ska enligt Emilsson vara tillräckligt för att nå kassaflödespositivitet.
– ”Vi ser ett starkt nyhetsflöde framför oss och tror att detta är ett ypperligt tillfälle att komma med på vår resa.”
Slutsats: Ett smartare sätt att utveckla läkemedel
Med en bevisat effektiv affärsmodell, lovande projekt inom cancerbehandling, ett redan utlicensierat program och ett strategiskt fokus på partnerskap, står Sprint Bioscience starkt positionerat. För investerare som söker bolag med tydlig riktning, smart riskhantering och möjlighet till snabbare avkastning – kan Sprint Bioscience vara ett namn att lägga på minnet.
-
Nyheter3 veckor sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter2 månader sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter3 veckor sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter2 månader sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri
-
Nyheter4 veckor sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Evolution-konkurrenten Light & Wonder lämnar live-casino-marknaden
-
Nyheter1 månad sedan
Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO
-
Nyheter1 månad sedan
Rejäl uppsida i Klarabo-aktien anser Dagens industri