Följ oss
Råvarumarknaden

Nyheter

Intervju med vd för Kancera

Publicerad

den

Thomas Olin på Kancera

Kancera utvecklar läkemedelskandidater som motverkar skador vid akut och kronisk inflammation i samband med exempelvis hjärtinfarkt eller svåra virusinfektioner som COVID-19. Kanceras läkemedelskandidater som kan generera avgörande effekter för stora patientgrupper och den globala potentialen för bolaget är därmed betydande. Det berättar Kanceras vd Thomas Olin.

Ni är ett forskningsbaserat läkemedelsbolag som befinner sig i en spännande utvecklingsfas. Berätta mer om det!

–Vi befinner oss vid en intressant brytpunkt eftersom vi har lagt en god vetenskaplig och klinisk grund för framtida läkemedelsutveckling som har potential att rädda liv. Vi har under hösten erhållit tillstånd för en klinisk fas II-studie på COVID-19 patienter. Under första kvartalet 2021 planeras en klinisk fas II-studie att starta på patienter som drabbats av hjärtinfarkt. När vi har påvisat patientnytta genom de kliniska studier vi planerar och bedriver är nästa steg för oss att slå oss samman med ett partnerföretag. Partneravtal genererar intäkter och ger oss rätt drivkrafter för att gemensamt inleda en internationell klinisk utveckling- och kommersialiseringsfas.

”Vi befinner oss vid en intressant brytpunkt eftersom vi har lagt en god vetenskaplig och klinisk grund för framtida läkemedelsutveckling som har potential att rädda liv” Thomas Olin.

Berätta om den kliniska studie som ni initierat, med fokus på patienter som drabbats av en allvarlig hjärtattack.

–30 000 människor drabbas av hjärtattack varje år i Sverige. En fjärdedel av dessa avlider eller drabbas av ytterligare allvarlig hjärtsjukdom inom fem år, trots en välutvecklad sjukvård. Standardbehandlingen för dessa patienter är dessvärre inte tillräcklig. När läkarna öppnar upp patientens kärl kan en hyperinflammation utvecklas som ytterligare skadar hjärtat. Vår läkemedelskandidat kan dämpa inflammationen och bidra till eneffektivare behandling. Vi har i sjukdomsmodeller visat att vi kan halvera hjärtskadan efter en infarkt. Om vi bara kan åstadkomma delar av den effekten så har vi åstadkommit något som minskar risken för komplikationer och risken att dö i förtid.

I hjärtattackstudien samarbetar ni med ett av världens mest välrenommerade universitetssjukhus. Hur ser samarbetet ut?

–Vår fas IIa-studie syftar till att kartlägga säkerhet samt hjärtskyddande verkan av fraktalkinblockeraren KAND567.

I den här studien samverkar vi med ett av världens mest välrenommerade universitetssjukhus, Freeman Hospital, med tillhörande FoU stiftelse ”Newcastle NHS Foundation Trust” i Storbritannien.

Berätta om er studie på COVID-19 patienter.

–Många Covid-19 patienter drabbas både akut och långt efter infektionen av neurologiska symtom och påverkan på lungor, hjärta och kärl. Hyperinflammation är en viktig bidragande orsak till att somliga COVID-19 patienter

blir allvarligt sjuka. Fraktalkinsystemet, som vi riktar in oss mot, är aktiverat hos dessa patienter redan tidigt i sjukdomsförloppet. Vår läkemedelskandidat kan blockera förmågan hos cellerna som orsakar hyperinflammation att ta sig in i lungvävnad och hjärtvävnad, skydda vävnaderna och hjälpa patienterna att återhämta sig från sjukdomen. Målet för fas IIa-studien av vår läkemedelskandidat KAND567 i COVID-19 PATIENTER är att hjälpa patienterna att förbättra andningsfunktion och allmänhälsa och därmed undvika intensivvård och underlätta återgång till ett normalt liv.

Nyheter

Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse

Publicerad

den

Dicot utvecklar läkemedel

Uppsalabolaget Dicot Pharma seglar upp som en av de mest spännande aktörerna på den svenska biotech-scenen. Med sin läkemedelskandidat LIB-01 är bolaget på god väg att revolutionera behandlingen av erektionsproblem – ett område som i decennier dominerats av samma verkningsmekanismer.

Dicot utvecklar ett nytt potensläkemedel som inte bara syftar till att lindra symptom, utan att faktiskt angripa problemet vid roten. Medan dagens läkemedel fokuserar på att påverka den erektila vävnaden direkt, visar nya studier att LIB-01 istället verkar på de nerv- och kärlstrukturer som styr själva erektionen. Detta är en avgörande skillnad – och enligt bolagets vd Elin Trampe kan det innebära ett paradigmskifte:

”Att LIB-01 verkar på de strukturer som kontrollerar erektionen, snarare än i den erektila vävnaden, är en viktig distinktion. Det öppnar för en ny behandlingsregim och möjligheten att kunna hjälpa fler män än dagens läkemedel,” säger hon i en kommentar.

Kraftig ökning i aktieintresse

Denna innovativa ansats har inte gått obemärkt förbi. Under våren och sommaren har handeln i Dicots aktie exploderat. Antalet aktieägare har mer än fördubblats på ett år, och aktien är nu en av de mest omsatta på Nasdaq First North.

Företaget är mitt i en fas 2a-studie i Sverige, Danmark och Nederländerna – ett så kallat ”proof of concept” – som väntas ge ytterligare belägg för läkemedlets effekt och säkerhet. Samtidigt pågår samtal med potentiella partners inför en framtida kommersialisering.

Siktar bredare än bara potensproblem

Som ett tecken på substansens breda potential har Dicot nyligen startat ett prekliniskt spår för att utvärdera LIB-01 även vid metabola sjukdomar. Upptäckterna från 2024 tyder på att läkemedelskandidaten kan ha fler tillämpningar än vad som först antogs.

Med en stadig utvecklingstakt, stigande investerarintresse och forskning som visar på långvariga effekter, har Dicot positionerat sig i framkant av en marknad som länge stått stilla. Bolaget är ett tydligt exempel på hur svensk life science kan kombinera innovation och affärssinne för att skapa framtidens läkemedel.

Fortsätt läsa

Nyheter

Läge att ta hem vinsten i Skanska

Publicerad

den

Byggnad i London som tillhör Skanska

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till byggbolaget Skanska med framgångsrikt utfall. Aktien har följt med upp när verksamheten har utvecklats bra. Men nu är det ett bra läge att ta hem vinsten skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.

”…faktum är att orderingången under första kvartalet sjönk med 17 procent, vilket talar för att de senaste årens mycket fina vinstlyft ser ut att börja avta. Lägger man till att värderingen inte är lika tilltalande som för ett år sedan är det i dag ett bra läge att realisera en kursvinst.”

Till det kommer även osäkerheten i den amerikanska ekonomin som utgör en risk då Skanska numera har över hälften av sin verksamhet i landet. 

Fortsätt läsa

Nyheter

Richard Bråse uppmanar Hufvudstaden att återköpa aktier

Publicerad

den

Fastigheter som tillhör Hufvudstaden

Richard Bråse uppmanade idag i ett inlägg Hufvudstaden att återköpa aktier. Eftersom Bråse rent allmänt ogillar företag som ger sig på finansiella konster så lyssnar man lite extra noga när han vill se återköp. Med en rabatt mot substansvärde på över 30 procent i kombination med överdrivet stabila finanser så är det återköp som rekommenderas.

”Aktiesparfonden uppskattar bolag med försiktig finansiell profil, men bland fastighetsbolagen sticker Hufvudstaden som överdrivet försiktigt.

Nettoskulden motsvarar drygt 6 gånger ebitda, ungefär hälften av vad andra stora kontorsbolag som Atrium Ljungberg konkar runt på. Räntetäckningen är bättre än vad aktörer inom de sotiga och mer högavkastande segmenten kan stoltsera med och belåningsgraden på 21 procent är lägst i sektorn.”

Fortsätt läsa

Bank

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära