Följ oss
Råvarumarknaden

Nyheter

Intea är ett attraktivt alternativ i fastighetssektorn anser Richard Bråse

Publicerad

den

En fastighet som tillhör Intea

En av Sveriges mest populära och respekterade aktieanalytiker, Richard Bråse, tog nyligen klivet från skribent på Dagens industri till förvaltare på det lika respekterade fondbolaget Protean Funds. En sak han sa inför flytten var att han skulle fortsätta skriva. Nu har han gett sin syn på fastighetsbolaget Intea i fondbolagets partnerbrev.

Richard Bråse skriver att fastighetsbolaget Intea valde en ovanlig strategi vid sin börsintroduktion genom att hålla en låg profil. Istället för att aggressivt marknadsföra bolaget, höll de sig i bakgrunden med få medieframträdanden. För Intea talade siffrorna för sig själva.

Bolaget valde att ta in två miljarder kronor i nytt kapital utan att pressa upp priset maximalt. Ägarna accepterade en något lägre värdering för att säkerställa en smidig kapitalanskaffning, vilket skapar tillräcklig avkastning för att motverka utspädningseffekten, skriver Bråse.

En defensiv och stabil portfölj

Inteas fastighetsportfölj består av specialiserade och högkvalitativa fastigheter, huvudsakligen uthyrda till offentliga hyresgäster på långsiktiga avtal. En modell som innebär låg operationell risk, låga vakanser och stabila hyresintäkter från tillförlitliga motparter.

I en fastighetssektor där kontorsägare kämpar med konjunkturproblem och strukturella förändringar, och där bostadsbolag erbjuder låg avkastning, framstår Intea som ett attraktivt defensivt alternativ. Bolaget erbjuder högre avkastning än kontorssegmentet, men utan dess motvindar, skriver Bråse.

Tillväxt och projektutveckling som drivkraft

Inteas position är dock inte enbart defensiv anser Bråse. Bolaget har pågående projekt av betydande storlek och en tydlig tillväxtplan. Det nya kapitalet från börsintroduktionen förväntas användas till en avkastning på kostnad om cirka 6,5 procent, vilket överstiger värderingen av deras nuvarande fastigheter på 5,2 procent. Detta skapar en lönsam marginal.

En viktig faktor för tillväxten är statens behov av att expandera fängelsekapaciteten. Från 2024 till 2033 planerar Kriminalvården att öka antalet platser i häkten och fängelser från 9 000 till 27 000. Detta innebär stora möjligheter för aktörer som Intea.

Utmärker sig i en utmanande marknad

I en tid där låga räntor inte längre driver värdeökningar, måste fastighetsbolag skapa värde genom sina egna insatser. Intea är ett av få noterade svenska fastighetsbolag som förväntas visa tvåsiffrig tillväxt i både substansvärde och kassaflöde under de kommande tre åren, justerat för utdelningar skriver Bråse. Trots en positiv utveckling sedan noteringen i december handlas aktien fortfarande med en rabatt till substansvärdet och en implicit direktavkastning på 5,3 procent för nästa år.

Ledningens tro på bolaget

Både VD och CFO har köpt fler aktier efter börsintroduktionen, vilket signalerar deras förtroende för bolagets framtid skriver Bråse. Med en tydlig tillväxtbana och stabila fundament verkar Intea vara ett attraktivt alternativ i en sektor som möter både utmaningar och möjligheter.

Nyheter

Börsnoterade företag köper enorma mängder bitcoin

Publicerad

den

Bitcoin-mynt

Börsnoterade företag köper bitcoin i ett högt tempo. Under det andra kvartalet köpte de 131 355 bitcoin, vilket ökade deras totala innehav med 18 procent enligt data från Bitcoin Treasuries. ETF-fonder ökade samtidigt med 111 411 bitcoin, vilket ökade deras totala innehav med 8 procent. Det är det tredje kvartalet i rad som börsnoterade företag köper fler bitcoin än ETF-fonder.

Hittills i år har börsnoterade företag köpt 237 664 bitcoin, vilket är dubbelt så mycket som de 117 295 bitcoin som ETF-fonder har köpt under samma period.

Börsnoterade företag äger nu omkring 855 000 bitcoin, vilket är omkring 4 procent av det totala antalet bitcoin. En bitcoin kostar idag omkring 1 miljon kronor.

Även noterade företag i Sverige köper bitcoin

Utvecklingen att noterade företag köper bitcoin har även tagit fart i Sverige i år. H100 har på kort tid köpt bitcoin för 250 miljoner kronor och K33 för 35 miljoner kronor. Bitcoin Treasury Capital som noteras på Spotlight på tisdag har köpt bitcoin för 150 miljoner kronor. För en vecka sedan meddelade även Fragbite Group att de köper sina första bitcoin för 5 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Odinwells sensorer upptäcker bakterietillväxt i sår

Publicerad

den

Förband med sensor från Odinwell

Odinwell meddelade idag att preliminära tester av bolagets sensorer för bakteriemonitorering har visat lovande resultat. I testerna har spår av den biomarkör man letar efter kunnat detekteras direkt från den sida av förbandet som legat an mot det infekterade såret, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av bolagets teknologi för tidig upptäckt av bakterietillväxt i sårmiljö.

”Det är jätteroligt att vi nu lyckas mäta bakterier i förband som använts kliniskt. Det visar att vår teknologi har potential att göra verklig skillnad inom avancerad sårvård”, säger Marcus Andersson, VD för Odinwell.

Bolaget fortsätter nu med ytterligare tester på fler prover för att förfina testmetoden och algoritmen. Målet är att komplettera de tidiga resultaten med mer robust data och därmed ta ytterligare steg mot att bygga vetenskaplig evidens kring produkten.

”Vi är i ett spännande skede där varje testresultat för oss närmare en lösning som kan förbättra livskvaliteten för patienter världen över och vi tar nu med oss dessa resultat när vi pratar med potentiella partners”, tillägger Marcus Andersson.

Fortsätt läsa

Nyheter

mResell ska ha en omsättning på 600 miljoner kronor

Publicerad

den

mResell-produkter

Idag kommunicerade mResell sina finansiella mål, både på lång och kort sikt.

På lång sikt, definierat som en period om tre till fem år, är bolagets målsättning att uppnå en omsättning om 600 miljoner kronor och en EBIT-marginal överstigande 10 procent.

mResell har utvecklat en industriledande, avancerad plattform som analyserar priser, efterfrågan och logistikflöden på de större marknadsplatserna i Europa för de produkter som bolaget säljer; refurbished Apple products (rekonditionerade Apple-produkter). Plattformen avgör i realtid på vilken marknad och via vilken kanal varje produkt bör säljas för att uppnå högsta möjliga marginal. Detta möjliggör både en optimerad lönsamhet och en snabb lageromsättning om 20-30 dagar, vilket gör att bolaget kan använda sitt kapital effektivt och skapa utrymme för ytterligare accelererad tillväxt.

– Vår egenutvecklade industriledande teknikplattform är kärnan i hur vi optimerar både marginaler och lageromsättning. Genom att hela tiden sälja på rätt marknad kan vi omsätta lagret snabbt och samtidigt uppnå bästa möjliga prispunkt. Det är en central del i hur vi ska ta bolaget mot våra finansiella mål. säger Patrik La Placa Christiansen, VD för mResell.

Bolaget har idag verksamhet i 12 länder och har sålt rekonditionerade Apple-produkter till mer än 300 000 kunder. Kombinationen av närvaro på samtliga ledande marknadsplatser och en datadriven affärsmodell skapar förutsättningar för ökad tillväxt.

Omsättningen förväntas öka 70-80 procent innevarande halvår

– Vår bedömning är att den riktade nyemissionen som kommunicerades idag, den 3 Juli, ytterligare accelererar tillväxten och att omsättningen för andra halvåret 2025 förväntas öka med 70-80 procent jämfört med samma period 2024, säger Patrik La Placa Christiansen, VD för mResell.

Fortsätt läsa

Livsmedel

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära