Nyheter
BrainCool ökar omsättningen och står inför avgörande marknadsgenombrott i USA

Medicinteknikbolaget BrainCools försäljning har tagit ordentlig fart under 2022, då omsättningen prognostiseras till drygt 20 miljoner kronor. Bolaget, som utvecklar, marknadsför och säljer ledande medicinska kylningssystem,står inför ett genombrott för sin produkt IQool System på USA-marknaden och ambitionen är att omsätta 100 miljoner kronor 2025. Det berättar BrainCools vd Martin Waleij.

Berätta om BrainCool och bolagets affärsidé.
– Våra produkter används för en tidig, snabb, och kontinuerlig medicinsk kylning och temperaturreglering av tillstånd som stroke, plötsligt hjärtstopp och onkologi. Vi fokuserar på två affärsområden, Brain Cooling och Onkologi
Ni erbjuder i dagsläget flera olika produkter med fokus på medicinsk kylning och temperaturreglering. Vilka produkter finns i dagsläget på marknaden?
– Produkterna RhinoChill Systemoch BrainCool System, som i USA marknadsför under namnet IQool System, ingår i vårt koncept BrainCell. Med RhinoChill erhålls först en tidig och snabb kylning, som följs upp av en kontinuerlig kylning med BrainCool System.
Marknaden idag (standard of care) är behandling på IVA med BrainCool System men med tidigare kylning kan man uppnå bättre kliniska resultat. RhinoChill kyler ner hjärnan hos patienter som exempelvis genomgått någon form av trauma som kan leda till nedsatt hjärnfunktion. Vår produkt Cooral System kan förebygga oral mukosit, en smärtsam och potentiellt livshotande biverkan, en inflammation i munnen i samband med cancerbehandling.
Ni är nu på väg att nå ett avgörande marknadsgenombrott för IQool i USA. Berätta mer om det.
– Vi har det senaste halvåret gjort tydliga framsteg vad gäller försäljningen i USA, bolagets viktigaste marknad och världens största marknad. Genombrottet genererar viktiga referenser som underlättar ytterligare marknadsbearbetning framöver. BrainCool System är nu grundligt testad och validerad och har mött starkt gensvar från marknad och kunder. Det vittnar den fina orderingången under inledningen av året om. Vi har haft en stark inledning på 2022, med order på 26 BrainCool System. Vår bearbetning av USA-marknaden börjar nu verkligen ge resultat. Vi räkna med att omsätta över 20 miljoner kronor under 2022 och ambitionen är att omsättningen ska överstiga 100 miljoner kronor 2025. Vår affärsmodell baseras dels på engångsförsäljning av system, dels på försäljning av engångsprodukter i form av kylplattor och kylmössor som används vid varje kylbehandling.
Ni har lyckats öka försäljningen trots pandemin. På vilka marknader lägger ni ert fokus framöver?
– Vi har fått en bra start på året. Vi ser dels en ökad användning av våra produkter och eftersom vi säljer engångsartiklar som byts ut för varje ny patient gynnar det självklart bolagets omsättning i form av ökade löpande intäkter. Vi fokuserar främst på USA, som är vår enskilt största marknad. Även Tyskland, Sydkorea strategiskt viktiga marknader för oss. På sikt övriga EU-länder samt Japan kan komma bli intressanta.
Vilka faktorer gör BrainCool till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Vi ser en bred acceptans för vår teknologi, vilket banat väg för försäljningsframgångar och även banar väg för en framtida försäljningsökning. Vår teknologi för snabb, och kontinuerlig medicinsk kylning och temperaturreglering av tillstånd tillgodoser dessutom ett uttalat medicinskt behov på den globala marknaden, våra produkter har fördelar som konkurrande system saknar. Vi befinner oss just nu dessutom i en mycket händelserik och expansiv fas i bolagets historia.
Fakta: BrainCool är ett innovativt medicinteknikföretag som utvecklar, marknadsför och säljer ledande medicinska kylningssystem för indikationer och områden med betydande medicinska mervärden inom sjukvården. Bolaget fokuserar på två affärsområden, Brain Cooling och Onkologi BrainCool AB (publ) har sitt säte i Lund. Aktien är noterad på Spotlight Stock Market, kortnamn BRAIN.
Nyheter
Danska skönhetskedjan Matas fortsatt köpvärd

Den danska skönhetskedjan Matas, som även äger Kicks, har en bra tillväxtpotential till en attraktiv värdering. Dagens industri upprepar sin köprekommendation för aktien. För ett år sedan gav tidningen en köprekommendation och den föll ut helt okej. Det såg ännu bättre ut tidigare, men rapporten för fjärde kvartalet fick aktien på fall. Tillväxten i bolaget har varit enligt Dagens industris prognos men det blev svagare för lönsamheten, men det går åt rätt håll men något långsammare.
”För ett år sedan såg Di köpläge i den danska skönhetskedjan Matas. En växande nordisk skönhetsmarknad lockade och genom köpet av Kicks hade Matas blivit marknadsledande i Sverige, Norge och Danmark samt tredje störst i Finland.”
När Dagens industri gav sin köprekommendation för ett år sedan stod aktien i 116 DKK och i fredags stängde den på 131,2 DKK. Aktuellt läge är alltså att det finns uppsida kvar i aktien enligt Dagens industri.
Nyheter
Truecaller har flera intäktsben

Veckans aktie i Dagens industri är Truecaller och analysen mynnar ut i en köprekommendation och en uppsida på 25 procent. Tidningens analytiker Robert Andersson lyfter fram att bolaget har över 400 miljoner användare och växer varje kvartal, samt trotsar motvind som valutakurser och konjunktur.
Bolaget har flera intäktsben och har en förmåga att hitta nya.
”Truecaller är sammanfattningsvis ett mycket imponerande svenskt teknikbolag. Flera teknikjättar har försökt konkurrera, exempelvis Google och Facebook, men nätverkseffekterna har visat sig vara en mycket viktig konkurrensfördel för Truecaller.”
Dagens industri tror att aktien kan stiga till 78 kronor och veckans aktie-analysen är alltid skriven med en horisont på ett år.
Nyheter
Cell Impact är en teknikledare i vätgasrevolutionen

Det svenska teknikbolaget Cell Impact står i startgroparna för att ta nästa steg i den växande vätgasindustrin – en bransch där bolaget redan positionerat sig som en teknologisk pionjär. Med en unik tillverkningsteknik, flera aktiva kundprojekt och en stark tillväxtmarknad i ryggen men samtidigt en mycket låg värdering, pekar Analyst Group ut Cell Impact som ett potentiellt fyndläge för långsiktiga investerare.
Innovativ teknik i centrum för den gröna omställningen
Cell Impact tillverkar flödesplattor – avgörande komponenter i bränsleceller och elektrolysörer – med hjälp av en egenutvecklad och patenterad teknik: Cell Impact Forming. Denna torra, energieffektiva och skalbara formningsmetod möjliggör snabb tillverkning med lägre kostnader, högre kvalitet och mindre miljöpåverkan än traditionell teknik. Tekniken gör det inte bara möjligt att producera plattor i stora volymer, utan även att sälja själva teknologin till kunder – en affärsmodell som skapar flera intäktsströmmar.
Kapacitet för storskalig tillväxt är redan på plats
Bolaget har nyligen genomfört stora investeringar i sitt produktionsprogram Fas II, som resulterat i högre automation, förbättrad kvalitet och förutsättningar för storskalig produktion. Med en modern anläggning i Karlskoga och en upparbetad kundbas i ryggen är Cell Impact nu redo att möta ökad efterfrågan.
Omsättningstillväxt väntas från H2 2025
Cell Impact arbetar nära sina kunder genom hela processen – från design och simuleringar till prototyp och volymproduktion. Flera kundprojekt pågår redan och genererar initiala intäkter. Enligt Analyst Group väntas dessa projekt övergå i större produktionsordrar från och med andra halvåret 2025, vilket kan ge stark omsättningstillväxt och förbättrad lönsamhet under 2026.
En växande marknad med kraftigt stöd från omvärlden
Marknaderna för bränsleceller och elektrolysörer är inne i en kraftig expansionsfas. Enligt Precedence Research väntas marknaden för elektrolysörer växa med över 27 % per år fram till 2034, till ett värde om 363 miljarder USD. Drivkrafterna är tydliga: grön omställning, statliga subventioner och behovet av fossilfri energi inom svår-elektrifierade branscher.
Attraktiv värdering i förhållande till potentialen
Cell Impact genomför just nu en företrädesemission om cirka 62,7 miljoner kronor, med en pre money-värdering om endast 13,9 miljoner kronor. Analyst Group menar att detta är en mycket låg värdering givet bolagets teknik, investeringar och målbild: att nå en försäljning på 200–250 miljoner kronor år 2027 och över 600 miljoner kronor 2030. Lyckas bolaget bara nå nedre delen av målet, handlas aktien idag till en P/S-multipel på 0,07x – något som signalerar betydande uppsida.
Sammanfattning: Starkt case för långsiktiga investerare
Cell Impact kombinerar:
- En teknologisk spetsprodukt med global efterfrågan
- Flera intäktsben och möjlighet till licensiering
- En färdigutvecklad produktionskapacitet
- En snabbt växande marknad
- En mycket låg värdering
I ljuset av dessa faktorer ser Analyst Group ett tydligt investeringscase för Cell Impact. Med förväntad ordertillväxt från H2 2025 och ett skarpt hållbarhetsfokus kan Cell Impact bli en nyckelspelare i den globala energiomställningen – och ett intressant tillskott i en långsiktig investeringsportfölj.
-
Nyheter1 månad sedan
CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad
-
Nyheter2 veckor sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter1 månad sedan
Sinch-aktien kan fortsätta stiga anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter1 månad sedan
Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden vågar ge en köprekommendation till Stillfront-aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden rekommenderar G5 Entertainment-aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Camurus är ett tillväxtmonster, köp aktien rekommenderar Dagens industri