Nyheter
Lipum har tagit ett rejält kliv på vägen mot ett biologiskt läkemedel med potential att bli en first-in-class behandling för RA-patienter
Lipum är ett Umeåbaserat biofarmaceutiskt bolag som fokuserar på upptäckt och utveckling av ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Bolagets ambition är att erbjuda en bättre behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Lipums läkemedelskandidat SOL-116 befinner sig i sen preklinisk fas med övertygande data för ledgångsreumatism. Inom kort inleds den första kliniska prövningen för SOL-116, vilket innebär att Lipum byter skepnad och blir ett bolag som befinner sig i klinisk fas. Det berättar Lipums vd Einar Pontén.
Ni har identifierat en helt ny målmolekyl för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Innebär det att er läkemedelskandidat SOL-116 har potential att utvecklas till ett nytt first in class läkemedel för kroniska inflammatoriska sjukdomar?
– Läkemedlet ska ge säkrare och effektivare behandling genom att blockera en tidigare förbisedd målmolekyl (BSSL) i immunförsvaret. Det är en ny verkningsmekanism med möjlighet att bli först i en helt ny läkemedelsklass för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. BSSL är en banbrytande upptäckt som på sikt kan resultera i effektiv behandling för kroniskt sjuka patienter som tidigare saknat effektiva behandlingsalternativ. I nuläget fokuserar vi på att utveckla SOL-116 för behandling av RA-patienter, men på sikt kan den tillämpas även på andra indikationer, exempelvis Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
Hur långt har ni kommit i utvecklingen av er läkemedelskandidat, SOL-116?
– SOL-116 är i sen preklinisk fas med övertygande data för ledgångsreumatism som drabbar omkring en procent av befolkningen. Vi har utvecklat ett biologiskt läkemedel, vilket innebär att det finns produktionsmetod, genomförda toxikologiska studier och en produkt färdig att använda i klinisk prövning. Övergången från preklinisk fas till att bli ett bolag som befinner sig i klinisk fas är en otroligt viktig milstolpe som bland annat ökar vår attraktivitet för eventuella samarbetspartners framöver.
Hur stort är behovet av alternativ till de befintliga läkemedel som används vid behandling av ledgångsreumatism?
– Det medicinska behovet är omfattande, inte minst eftersom långt ifrån alla RA- patienter är hjälpta av de behandlingsalternativ som i dagsläget finns att tillgå. Drygt 30 procent svarar inte alls på behandlingen och drygt 30 procent utvecklar en immunitet mot behandlingen eller avbryter sin behandling eftersom biverkningarna är relativt omfattande. Dessa faktorer sammantaget innebär att det finns ett mycket stort behov av ett RA-läkemedel med en alternativ verkningsmekanism, vilket SOL-116 erbjuder.
Hur ser er utvecklingsplan ut de kommande åren?
– Parallellt med kliniska studier på SOL-116 för behandling av ledgångsreumatism kommer vi även att fortsätta och i viss mån intensifiera vårt prekliniska arbete. Målsättningen är att ytterligare stärka vår kunskap kring SOL-116s verkningsmekanism samt att verifiera möjligheterna att behandla fler sjukdomar. Vi har identifierat och prioriterat bland inflammatoriska sjukdomar av särskilt intresse. Vår ambition är att etablera partnerskap för den fortsatta kliniska utvecklingen och dra nytta av större läkemedelsbolags kompetens, organisation och finansiella resurser fram till marknadsgodkännande eller utlicensiering av olika indikationer.
Vilka faktorer gör Lipum till ett intressant bolag att investera i?
– Vi utvecklar ett unikt läkemedel för att möta ett stort medicinskt behov på en gigantisk marknad, exempelvis är marknaden för behandling av reumatoid artrit, RA, värd 250 miljarder kronor årligen. Lipum har en tydlig utvecklingsstrategi och en biologisk läkemedelskandidat, ett av de hetaste utvecklingsområdena just nu i läkemedelssektorn. Av de läkemedelskandidater som går in i klinisk prövning Fas I så är det dubbelt så hög chans att biologiska läkemedelskandidater blir ett godkänt läkemedel jämfört med småmolekylära läkemedelskandidater. För autoimmuna sjukdomar som exempelvis ledgångsreumatism är det fyra gånger högre chans att nå marknaden jämfört med traditionella småmolekylära läkemedel. Förutsättningar att på sikt nå ut på marknaden med SOL-116 som ett godkänt biologiskt läkemedel bedömer jag därmed som mycket lovande.
Fakta: Lipum är ett biofarmaceutiskt bolag specialiserat på upptäckt och utveckling av ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Läkemedelskandidaten SOL-116 är en fullt humaniserad antikropp som ska ge säkrare och effektivare behandling genom att blockera en tidigare förbisedd målmolekyl (BSSL) i immunförsvaret. Lipum är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn LIPUM.
Nyheter
Affärsvärlden neutrala till Envar Holdings IPO
Envar Holding är en outsourcing- och utvecklingsstudio med fokus på grafisk design, 3D-grafik, animationer och illustrationer till huvudsakligen spelutvecklingsföretag och andra företag verksamma inom underhållningsindustrin. Bolaget har etablerat sig som en leverantör av grafik- och utvecklingstjänster till några av de största varumärkena inom spelindustrin.
Envar gör nu en IPO på First North där man önskar att få in 50 miljoner kronor till 20 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 26 november till 10 december och handeln i aktien inleds sedan den 17 december. Hur ska då en investerare agera?
27 miljoner kronor är säkerställda på förhand av ankarinvesterare, bl.a. Tenesta Holding AB. Tidigare denna kväll meddelade bolaget även att erbjudandet är övertecknat.
Affärsvärlden – Neutral
Affärsvärlden ger en neutral rekommendation till Envars IPO, och tillägger att det kan vara värt att följa aktien när bolaget väl är noterat.
”Vi är inte övertygade nog av Envar för att sätta teckna på erbjudandet. Men bolaget kan var värt att följa”
Nyheter
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea
Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Företaget gör nu en IPO på omkring 2,5 miljarder kronor som främst består av vanliga stamaktier som prissätts i intervallet 38-40 kronor, men även en liten andel D-aktier. Teckningsperioden är 4-11 december och aktierna noteras sedan på Stockholmsbörsen den 12 december. Hur ska då en investerare agera?
Tredje AP-fonden, AFA Försäkring, Swedbank Robur, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Bell Rock Capital Management har åtagit sig att teckna aktier för 1 130 miljoner kronor, motsvarande cirka 46 procent av erbjudandet.
Affärsvärlden – Teckna
Affärsvärlden ger rådet att teckna aktier i Intea för den som gillar fastighetsaktier.
”Vi tänker 15 gånger vinsten som en rimlig värdering och då blir uppsidan knappt 30 procent på några års sikt, räknat från högsta kursen i intervallet (40 kronor). Det gör Intea till en fastighetsnotering att teckna”
Dagens industri – Teckna
Dagens industris analytiker ger rådet att teckna Iteas IPO. Intea grundades året innan SBB, men medan SBB växte i högt tempo valde Intea en försiktigare tillväxtväg. Di skriver att bolagets hyreskontrak är långa med en genomsnittlig återstående kontraktslängd på 7,2 år och att 74 procent av hyresintäkterna är KPI-indexerade.
”Om kursen landar i den övre delen av intervallet, handlas B-aktien kring elva gånger våra estimat för förvaltningsresultatet 2026, vilket vi anser är lågt givet bolagets fina defensiva kvaliteter.”
Philip Hallberg – Positiv
Fastighetsexperten Philip Hallberg på Lannebo ger inte något uttryckligt råd men ger sin syn på företaget och erbjudandet. Han får även sätta betyg på erbjudandet enligt EFN:s fem olika kategorier det summerar sig till 18 av 25 möjliga poäng.
Tillväxt/Lönsamhet: 4
Värdering: 4
Ägare/Ledning: 4
Finansiell ställning: 3
Hört på Riche: 3
Nyheter
Swedencare-aktien kan dubblas, köp säger Dagens industri
Swedencare har en ocyklisk verksamhet, god tillväxt inom djurhälsa och chans till högre lönsamhet. Om bolaget levererar på sina mål kan aktiekursen dubblas skriver Dagens industri och delar ut en köprekommendation.
Det finns även en möjlighet att det kommer ett bud på företaget. Den största ägaren är tyska Symrise som äger 41 procent och lade nyligen ett bud på Probi. Men då måste Symrise få med sig tre ledande befattningshavare som tillsammans äger 23 procent.
Dagens industris analys Veckans aktie skrivs utifrån att den ska utvärderas efter ett år och på den sikten och med Dagens industris prognoser så ser man en uppsida på 26 procent.
”Tittar vi på värderingen på skuldfri basis i relation till rörelseresultatet, ev/ebitda, hamnar vi på 16 respektive 13. Sätt årets multipel på nästa års rörelseresultat som vi tror blir 724 Mkr och vi får en uppsida på 26 procent.”
Skulle bolaget lyckas nå sina mål så kan dock aktien dubbleras skriver tidningens analytiker Agnetha Jönsson.
Swedencare-aktien stängde på 53,75 kronor i fredags.
-
Nyheter2 veckor sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter2 veckor sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter2 veckor sedan
AstraZeneca är ett diversifierat företag vars värdering har blivit låg – köp säger Di
-
Nyheter2 månader sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter6 dagar sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO
-
Nyheter2 dagar sedan
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea