Nyheter
Bibb Instruments förbättrar cancerdiagnostiken med världens första eldrivna endoskopiska biopsiinstrument

Cirka 40 % av befolkningen får diagnosen cancer någon gång under sin livstid och tidig diagnos är avgörande för framgångsrik behandling och överlevnad. Medicinteknikbolaget BiBB Instruments utvecklar diagnostikinstrument för tidigare upptäckt av cancertumörer. EndoDrill Model X är världens första eldrivna endoskopiska biopsiinstrument där en roterande nålcylinder möjliggör vävnadsprovtagning av betydligt högre kvalitet än dagens manuella biopsiinstrument. EndoDrill riktar sig till en snabbväxande global marknad för endoskopiska ultraljudsstyrda biopsiinstrument. Det berättar Fredrik Lindblad, vd på BIBB.

Ni har utvecklat världens första CE-märkta eldrivna biopsiinstrument för endoskopiskt bruk. Hur ser det kliniska behovet ut och vad gör er innovation unik?
– EndoDrill är designad att ta mer högkvalitativa vävnadsprover, s k kärnbiopsier, av misstänkta tumörer i mag-tarmkanalen och lungan, något som är svårt med dagens instrument. Högkvalitativa prover ger ökade möjligheter att diagnostisera fler patienter i ett tidigare skede, framför allt vid svårdiagnostiserade cancertumörer där dagens metoder inte alltid ger resultat. Detta innebär att patienter kan få optimerad behandling tidigare, vilket ökar sannolikheten för tillfrisknande samt lägre kostnader i sjukvården.
Er ambition är att utveckla EndoDrill till en produktfamilj. Berätta mer om det.
– Vi utvecklar en ny eldriven generation av biopsiinstrument som används inom flexibel endoskopi, en av världens vanligaste undersökningsmetoder. Målsättningen är att vår produktfamilj ska inkludera högeffektiva provtagningsinstrument för de mest allvarliga cancerformerna, exempelvis magsäcks-, bukspottkörtel-, lung- och urinblåsecancer. Våra produkter konkurrerar med manuella endoskopiska biopsiinstrument inom segmentet ultraljudsstyrda biopsiinstrument (EUS), vilket är det mest snabbväxande området inom endoskopi.
Ni lanserade ert första biopsiinstrument 2017. Hur har bolaget utvecklats sen dess?
– 2017 lanserade vi första versionen av EndoDrill, ett manuellt nischinstrument för djupa magsäckstumörer. Det såldes i tre år till 24 sjukhus, men successivt insåg vi att produkten kunde förbättras markant med en eldriven roterande nålcylinder. Sedan 2020 fokuserar vi helt på det eldrivna biopsiinstrumentet, EndoDrill Model X, som möjliggör provtagning i fler organ och riktar sig till en väsentligt större marknad än föregångaren.
Vad är status i dag och hur ser era expansionsplaner ut?
– EndoDrill Model X är CE-märkt och genomgår kliniska prövningar för flera olika cancerindikationer. Vår första kliniska studie på magsäckstumörer har avslutats med enastående resultat. Under de kommande två åren är vårt huvudfokus att samla kliniska data. Inom kort väntas resultat från en pilotstudie på urinblåscancerpatienter. Vi planerar även studier på patienter med lung- och bukspottkörtelcancer. Med gedigen kliniska data siktar vi på att marknadsföra EndoDrill tillsammans med en större framtida global partner.
Vilka faktorer gör BIBBInstruments till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Behovet av förbättrad cancerdiagnostik ökar ständigt. Vi har en patentsökt och CE-märkt produkt, EndoDrill, som är riktad mot ett snabbväxande marknadssegment, och som tillför väsentliga värden till såväl patienter som vården. Vi har sedan nyligen kliniskt proof of concept för en erkänt svår cancerform och därmed en ökad sannolikhet att EndoDrill även kommer att fungera effektivt vid andra svårdiagnostiserade tumörer såsom lung- och bukspottkörtelcancer. Framtidens precisionsmedicin med individanpassad cancerbehandling ställer nya krav på större biopsier för genetisk analys. Slutligen kan vi bli först med provtagning av muskelinvasiv urinblåsecancer redan vid den inledande endoskopiska undersökningen, vilket utgör ett potentiellt paradigmskifte.
Hur ser potentialen ut på er marknad och hur bedömer du att er framtida tillväxtpotential ser ut?
– I dag skulle uppskattningsvis 1,2 miljoner patienter per år vara relevanta för provtagning med vårt instrument. Marknadsvärdet uppskattas till drygt 800 miljoner euro. Om antalet EUS-undersökningar fortsätter att öka i nuvarande takt kommer marknaden fördubblas till år 2030. Enligt WHO kommer antalet cancerfall i världen att öka från 19,3 till 30,2 miljoner år 2040. Det innebär ett tydligt ökat behov av effektiv vävnadsprovtagning.
Fakta: BiBBInstruments är ett medicinteknikbolag som utvecklar och marknadsför diagnostikinstrument under varumärket EndoDrill® för tidig upptäckt av cancertumörer. EndoDrill® Model X är världens första CE-märkta eldrivna biopsiinstrument för endoskopisk provtagning. EndoDrill® riktar sig till den globala marknaden för endoskopiska biopsiinstrument med fokus på segmentet ultraljudsstyrda biopsiinstrument, det mest snabbväxande området inom endoskopi. BiBBInstruments aktie (Ticker: BIBB) är noterad på Spotlight Stock Market.
Nyheter
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse

Uppsalabolaget Dicot Pharma seglar upp som en av de mest spännande aktörerna på den svenska biotech-scenen. Med sin läkemedelskandidat LIB-01 är bolaget på god väg att revolutionera behandlingen av erektionsproblem – ett område som i decennier dominerats av samma verkningsmekanismer.
Dicot utvecklar ett nytt potensläkemedel som inte bara syftar till att lindra symptom, utan att faktiskt angripa problemet vid roten. Medan dagens läkemedel fokuserar på att påverka den erektila vävnaden direkt, visar nya studier att LIB-01 istället verkar på de nerv- och kärlstrukturer som styr själva erektionen. Detta är en avgörande skillnad – och enligt bolagets vd Elin Trampe kan det innebära ett paradigmskifte:
”Att LIB-01 verkar på de strukturer som kontrollerar erektionen, snarare än i den erektila vävnaden, är en viktig distinktion. Det öppnar för en ny behandlingsregim och möjligheten att kunna hjälpa fler män än dagens läkemedel,” säger hon i en kommentar.
Kraftig ökning i aktieintresse
Denna innovativa ansats har inte gått obemärkt förbi. Under våren och sommaren har handeln i Dicots aktie exploderat. Antalet aktieägare har mer än fördubblats på ett år, och aktien är nu en av de mest omsatta på Nasdaq First North.
Företaget är mitt i en fas 2a-studie i Sverige, Danmark och Nederländerna – ett så kallat ”proof of concept” – som väntas ge ytterligare belägg för läkemedlets effekt och säkerhet. Samtidigt pågår samtal med potentiella partners inför en framtida kommersialisering.
Siktar bredare än bara potensproblem
Som ett tecken på substansens breda potential har Dicot nyligen startat ett prekliniskt spår för att utvärdera LIB-01 även vid metabola sjukdomar. Upptäckterna från 2024 tyder på att läkemedelskandidaten kan ha fler tillämpningar än vad som först antogs.
Med en stadig utvecklingstakt, stigande investerarintresse och forskning som visar på långvariga effekter, har Dicot positionerat sig i framkant av en marknad som länge stått stilla. Bolaget är ett tydligt exempel på hur svensk life science kan kombinera innovation och affärssinne för att skapa framtidens läkemedel.
Nyheter
Läge att ta hem vinsten i Skanska

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till byggbolaget Skanska med framgångsrikt utfall. Aktien har följt med upp när verksamheten har utvecklats bra. Men nu är det ett bra läge att ta hem vinsten skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.
”…faktum är att orderingången under första kvartalet sjönk med 17 procent, vilket talar för att de senaste årens mycket fina vinstlyft ser ut att börja avta. Lägger man till att värderingen inte är lika tilltalande som för ett år sedan är det i dag ett bra läge att realisera en kursvinst.”
Till det kommer även osäkerheten i den amerikanska ekonomin som utgör en risk då Skanska numera har över hälften av sin verksamhet i landet.
Nyheter
Richard Bråse uppmanar Hufvudstaden att återköpa aktier

Richard Bråse uppmanade idag i ett inlägg Hufvudstaden att återköpa aktier. Eftersom Bråse rent allmänt ogillar företag som ger sig på finansiella konster så lyssnar man lite extra noga när han vill se återköp. Med en rabatt mot substansvärde på över 30 procent i kombination med överdrivet stabila finanser så är det återköp som rekommenderas.
”Aktiesparfonden uppskattar bolag med försiktig finansiell profil, men bland fastighetsbolagen sticker Hufvudstaden som överdrivet försiktigt.
Nettoskulden motsvarar drygt 6 gånger ebitda, ungefär hälften av vad andra stora kontorsbolag som Atrium Ljungberg konkar runt på. Räntetäckningen är bättre än vad aktörer inom de sotiga och mer högavkastande segmenten kan stoltsera med och belåningsgraden på 21 procent är lägst i sektorn.”
-
Nyheter4 veckor sedan
CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad
-
Nyheter3 dagar sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter2 månader sedan
Kebni tar klivet – Rekordorder ger nytt liv i aktien
-
Nyheter4 veckor sedan
Sinch-aktien kan fortsätta stiga anser Dagens industri
-
Nyheter3 veckor sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter1 månad sedan
Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden vågar ge en köprekommendation till Stillfront-aktien
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden rekommenderar G5 Entertainment-aktien