Nyheter
Bibb Instruments förbättrar cancerdiagnostiken med världens första eldrivna endoskopiska biopsiinstrument
Cirka 40 % av befolkningen får diagnosen cancer någon gång under sin livstid och tidig diagnos är avgörande för framgångsrik behandling och överlevnad. Medicinteknikbolaget BiBB Instruments utvecklar diagnostikinstrument för tidigare upptäckt av cancertumörer. EndoDrill Model X är världens första eldrivna endoskopiska biopsiinstrument där en roterande nålcylinder möjliggör vävnadsprovtagning av betydligt högre kvalitet än dagens manuella biopsiinstrument. EndoDrill riktar sig till en snabbväxande global marknad för endoskopiska ultraljudsstyrda biopsiinstrument. Det berättar Fredrik Lindblad, vd på BIBB.
Ni har utvecklat världens första CE-märkta eldrivna biopsiinstrument för endoskopiskt bruk. Hur ser det kliniska behovet ut och vad gör er innovation unik?
– EndoDrill är designad att ta mer högkvalitativa vävnadsprover, s k kärnbiopsier, av misstänkta tumörer i mag-tarmkanalen och lungan, något som är svårt med dagens instrument. Högkvalitativa prover ger ökade möjligheter att diagnostisera fler patienter i ett tidigare skede, framför allt vid svårdiagnostiserade cancertumörer där dagens metoder inte alltid ger resultat. Detta innebär att patienter kan få optimerad behandling tidigare, vilket ökar sannolikheten för tillfrisknande samt lägre kostnader i sjukvården.
Er ambition är att utveckla EndoDrill till en produktfamilj. Berätta mer om det.
– Vi utvecklar en ny eldriven generation av biopsiinstrument som används inom flexibel endoskopi, en av världens vanligaste undersökningsmetoder. Målsättningen är att vår produktfamilj ska inkludera högeffektiva provtagningsinstrument för de mest allvarliga cancerformerna, exempelvis magsäcks-, bukspottkörtel-, lung- och urinblåsecancer. Våra produkter konkurrerar med manuella endoskopiska biopsiinstrument inom segmentet ultraljudsstyrda biopsiinstrument (EUS), vilket är det mest snabbväxande området inom endoskopi.
Ni lanserade ert första biopsiinstrument 2017. Hur har bolaget utvecklats sen dess?
– 2017 lanserade vi första versionen av EndoDrill, ett manuellt nischinstrument för djupa magsäckstumörer. Det såldes i tre år till 24 sjukhus, men successivt insåg vi att produkten kunde förbättras markant med en eldriven roterande nålcylinder. Sedan 2020 fokuserar vi helt på det eldrivna biopsiinstrumentet, EndoDrill Model X, som möjliggör provtagning i fler organ och riktar sig till en väsentligt större marknad än föregångaren.
Vad är status i dag och hur ser era expansionsplaner ut?
– EndoDrill Model X är CE-märkt och genomgår kliniska prövningar för flera olika cancerindikationer. Vår första kliniska studie på magsäckstumörer har avslutats med enastående resultat. Under de kommande två åren är vårt huvudfokus att samla kliniska data. Inom kort väntas resultat från en pilotstudie på urinblåscancerpatienter. Vi planerar även studier på patienter med lung- och bukspottkörtelcancer. Med gedigen kliniska data siktar vi på att marknadsföra EndoDrill tillsammans med en större framtida global partner.
Vilka faktorer gör BIBBInstruments till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Behovet av förbättrad cancerdiagnostik ökar ständigt. Vi har en patentsökt och CE-märkt produkt, EndoDrill, som är riktad mot ett snabbväxande marknadssegment, och som tillför väsentliga värden till såväl patienter som vården. Vi har sedan nyligen kliniskt proof of concept för en erkänt svår cancerform och därmed en ökad sannolikhet att EndoDrill även kommer att fungera effektivt vid andra svårdiagnostiserade tumörer såsom lung- och bukspottkörtelcancer. Framtidens precisionsmedicin med individanpassad cancerbehandling ställer nya krav på större biopsier för genetisk analys. Slutligen kan vi bli först med provtagning av muskelinvasiv urinblåsecancer redan vid den inledande endoskopiska undersökningen, vilket utgör ett potentiellt paradigmskifte.
Hur ser potentialen ut på er marknad och hur bedömer du att er framtida tillväxtpotential ser ut?
– I dag skulle uppskattningsvis 1,2 miljoner patienter per år vara relevanta för provtagning med vårt instrument. Marknadsvärdet uppskattas till drygt 800 miljoner euro. Om antalet EUS-undersökningar fortsätter att öka i nuvarande takt kommer marknaden fördubblas till år 2030. Enligt WHO kommer antalet cancerfall i världen att öka från 19,3 till 30,2 miljoner år 2040. Det innebär ett tydligt ökat behov av effektiv vävnadsprovtagning.
Fakta: BiBBInstruments är ett medicinteknikbolag som utvecklar och marknadsför diagnostikinstrument under varumärket EndoDrill® för tidig upptäckt av cancertumörer. EndoDrill® Model X är världens första CE-märkta eldrivna biopsiinstrument för endoskopisk provtagning. EndoDrill® riktar sig till den globala marknaden för endoskopiska biopsiinstrument med fokus på segmentet ultraljudsstyrda biopsiinstrument, det mest snabbväxande området inom endoskopi. BiBBInstruments aktie (Ticker: BIBB) är noterad på Spotlight Stock Market.
Nyheter
Alleima erhåller order på 530 miljoner kronor från kärnkraftsleverantör i Nordamerika
Alleima har fått en order på 530 miljoner kronor gällande ånggeneratorrör inom kärnkraftssegmentet. För att möta den växande efterfrågan har Alleima nyligen meddelat en kapacitetsökning, genom återöppnandet av en av sina fabriker för ånggeneratorrör i Sandviken.
Ordern från en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsutrustning går till ett projekt i ett kärnkraftverk i Nordamerika. Ordern erhölls under det första kvartalet av 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen. Leveranser är planerade under 2027 och 2028.
”Efterfrågan på våra avancerade ånggeneratorrör fortsätter att växa, och vi är stolta över att återigen bli den betrodda leverantören till vår kund. Ordern stärker vår orderbok ytterligare och leveransvisibiliteten för både befintlig och vår utökade produktionskapacitet är god. Samtidigt har vi ett flertal pågående diskussioner om framtida projekt,” säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.
Nyheter
Chordate Medicals studie utvecklas väl, utvidgar med Schweiz
Chordate rapporterar att PM010-studien utvecklas väl och lägger därför till en 12:e studieklinik till eftermarknadsstudien för migränbehandling då Inselspital, Universitätsklinik für Neurologie, i Bern har fått etiskt godkännande att gå med i studien. Klinikens prövningsledare i studien är Prof. Dr. Christoph Schankin, en betydelsefull opinionsbildare både nationellt och internationellt.
– PM010-studien utvecklas väl med i dagsläget cirka 40 procent av maximalt antal patienter rekryterade till studien. Syftet med studien är bland annat att få en så bred bild som möjligt av olika marknader och vårdmodeller, därför är det viktigt att även vår nya fokusmarknad Schweiz är representerad i studien. Inselspital i Bern är även en viktig referensklinik för Neurolite, vår schweiziska distributör, säger Anders Weilandt, vd Chordate.
PM010 är en pågående öppen klinisk uppföljningsstudie för att följa långtidsresultat och säkerhet med Ozilia hos patienter med kronisk migrän under vanlig klinisk behandling. Studien är designad för att kunna rekrytera upp till 200 patienter och genomförs på 12 kliniker i fyra europeiska länder, uppföljningen är 12 månader. Data från studien kommer att rapporteras i intervaller och bland annat användas för att finjustera rekommendationer för den kliniska behandlingsregimen.
Nyheter
2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult
Fagerhult-aktien har inte haft någon rolig utveckling. Under 2014-2017 värderades den för högt av marknaden skriver Dagens industri i sin Veckans aktie-analys. Från dessa höjder har aktien sedan fallit under lång tid.
På senare tid har även två svaga kvartal satt press på aktien, hela 30 procent har aktien fallit sedan sommaren. Det har gjort att Fagerhult för första gången inte värderas till premie mot andra börsbolag.
2025 är året då det vänder
Tidningens analytiker Ulf Petersson skriver att 2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult och spår att företaget når en vinst per aktie på 3,70 kronor, vilket ger ett P/E-tal på tilltalande 14 gånger årets vinst.
Det första som bidrar till resultatet är att besparingsprogrammet får genomslag, bland annat genom att en del olönsamma produktgrupper har rensats ut över tid. Ett viktigt skäl till vinstoptimismen både för i år och nästa är att Di förväntar sig att renoveringsmarknaden i Europa borde återhämta sig efter ett svagt 2024. På toppen av det kommer utfasningen av lysrör i Europa vilket ökar bolagets försäljning av LED-produkter.
Något som även kan få fart på aktien är att storägaren Latour engagerar sig, antingen genom att ge sitt stöd till värdeskapande förvärv, eller genom att själva köpa ut Fargerhult från börsen.
Dagens industri ger en köprekommendation och ser ett kurslyft på 30 procent framför sig under 2025.
Fargerhult-aktien stängde i fredags på 52,70 kronor.
-
Nyheter2 veckor sedan
12 bra aktier i småbolag för 2025 enligt Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa bank-aktierna för 2025 – hög direktavkastning
-
Nyheter3 veckor sedan
Fem bra aktier för 2025 i stora svenska företag
-
Nyheter2 månader sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
Fem aktier att sälja när 2025 inleds enligt Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO