Följ oss
Dug Foodtech

Nyheter

Bluelake Mineral utvecklar gruvor som är en förutsättning för samhällets gröna omställning

Publicerad

den

Bluelake Mineral är ett bolag som identifierar, förvärvar och utvecklar intressanta mineralprojekt fram till gruvstart. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden, främst koppar, zink och nickel. Dessa metaller fyller en nyckelfunktion i samhällets gröna omställning och efterfrågan och därmed även prisnivån på dem kommer sannolikt att öka rejält framöver. Det berättar Peter Hjorth, vd på Bluelake Mineral.

Peter Hjorth, vd på Bluelake Mineral
Peter Hjorth

Berätta om Bluelake Mineral och bolagets verksamhet

– Bluelake Mineral är ett bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld. Inom koppar och zink fokuserar vi på att utveckla det svenska projektet Stekenjokk samt det norska projektet Jomafältet till gruvdrift. Inom nickel driver vi projektet Rönnbäcken. Eftersom Rönnbäcken är ett storskaligt projekt så planerar vi att genomföra det tillsammans med finansiella och industriella partners.

Ni fokuserar främst på mineralprojekt med inriktning mot mineraliseringar som innehåller koppar, zink och nickel. Dessa basmetaller fyller en avgörande funktion i omställningen till ett grönt samhälle. Vilken inverkan har det på Bluelake Minerals tillväxt-och lönsamhetspotential?

– Koppar är världens tredje mest konsumerade metall och extremt viktig inom infrastruktur men även avgörande för elektrifiering av transport- och industrisektor.  Zink och nickel är viktiga inom produktion av stål men även inom ny batteriteknologi. En elbil innehåller exempelvis betydligt fler basmetallkomponenter än en traditionell bensinbil. Framväxten av en stark batteritillverkningsindustri förutsätter också en god tillgång på dessa metaller.  Sannolikheten är därför stor för en dramatiskt ökad efterfrågan framöver, vilket förstås även påverkar prisbilden. Det är också ett skäl till att vi främst fokuserar på mineralprojekt med fokus på metaller som utgör en förutsättning för ett hållbart samhälle.

Vilka mål har ni formulerat för er verksamhet?

– Vårt primära mål är att inom närmaste fem åren sätta minst en gruva i drift eller sälja motsvarande tillgång till en industriell köpare till ett värde som innebär en substantiell värdeökning för aktieägarna. Vår ambition är också att bygga en bred portfölj med förstklassiga projekt inom basmetaller, varav flera har potential att leda till igångsättning av gruvverksamhet.

Hur långt har ni kommit i utvecklingen av era mineralprojekt?

– I Rönnbäcken har vi för närvarande en bearbetningskoncession och ska nu påbörja arbetet med att söka miljötillstånd. I Stekenjokk räknar vi med att snart beviljas ett Natura 2000-tillstånd, därefter kan pågående ansökan om bearbetningskoncession förhoppningsvis slutligen godkännas. I Joma i Norge har vi beviljats den norska motsvarigheten till bearbetningskoncession, utvinningsrett och väntar nu på beslut om s k reguleringsplan vilken innebär en godkänd detaljplan av industriområdet för gruvan.

Vilka faktorer gör Bluelake Mineral till ett köpvärt bolag för presumtiva aktieägare?

– Om man tror på kraften i den gröna omställningen och att de basmetaller vi fokuserar på kommer att vara efterfrågade framöver så är vi ett köpvärt bolag, i första hand som en krydda i portföljen. Eftersom vi är verksamma i en bransch som präglas av relativt hög risk är det dock viktigt att inte lägga alla ägg i samma korg.

Vilka är dina främsta drivkrafter som vd för Bluelake Mineral?

– Efter att ha arbetat med våra gruvprojekt i ett antal år vore det roligt om vi kunde komma i gång med produktion i något av dem relativt snart. Ett gruvprojekt fyller en viktig funktion för den regionala och lokala ekonomin, liksom för samhällsekonomin generellt. Det bidrar till att generera arbetstillfällen inte bara i gruvan utan även hos underleverantörer och inom service vilket skapar stora mervärden. I ett större perspektiv anser jag att gruvor som producerar kritiska metaller för den gröna omställningen inte utgör ett hot mot utan tvärtom är en ovillkorlig förutsättning för att motverka utmaningar med det globala 887klimatet.

Fakta: Bluelake Mineral är ett bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld. Bolaget driver projekten genom dotterbolag i Sverige, Norge och Finland. Bluelake Mineral identifierar, förvärvar och utvecklar intressanta mineralprojekt fram till gruvstart för att antingen sätta gruvan i produktion i egen regi eller genom samarbete med större industriell partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden. Bluelake Mineral är noterat på NGM Nordic SME under kortnamnet BLUE.

Nyheter

Fantastisk uppgång, men nu är det dags att sälja Avanza-aktien anser Dagens industris analytiker

Publicerad

den

Avanza Bank-skylt

Dagens industris analytiker Magnus Dagel konstaterar i en analys att Avanza-aktien har gett en totalavkastning på 230 procent på fem år, men att det nu är dags att sälja den.

Riksbankens chockhöjda styrränta under 2022 och 2023 gjorde att Avanzas räntenetto rusade i höjden. Men den ovanligt gynnsamma perioden är nu över. Di räknar med att räntenettot dessutom kommer att falla snabbare än konsensusförväntningarna.

Courtageintäkter förväntas inte kunna kompensera för det fallande räntenettot. Valutaväxlingsavgifter har ökat till en vinst på 400 miljoner kronor, vilken för fem år sedan låg på drygt 100 miljoner kronor. Dagens industri tror dock att det är orimligt högt på sikt då Avanza har ett lågprisfokus.

”Summa summarum räknar Di med att intäkterna minskar med 11 procent nästa år medan kostnaderna fortsätter sin stabila expansion med 10 procent. Vinsten per aktie väntas minska 23 procent nästa år till drygt 10 kronor per aktie, vilket ger ett p/e-tal på 22. ”

En stor sak framåt är att Avanza har planer på att etablera sig utanför Sverige. Det spekuleras rent allmänt ganska vilt kring vilken väg banken ska ta, allt från stora uppköp till mer nischade satsningar. Dagens industri nöjer sig med att konstatera att en sådan satsning har potential, men att det kan kosta enorma belopp och tid.

Avanza-aktien stängde igår veckan på 228,10 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Invent Medic får upprepade beställningar från NGO:er

Publicerad

den

Invent Medic har mottagit två nya order från Carve Africa och Star for Life. Carve Africa har beställt 2000 menskoppar, vilket markerar det andra inköpet från bolaget och det andra för i år. Star for Life har följt upp sin initiala beställning av menstrosor med en ny order, där de har ökat volymen med 20 %. Dessa order bekräftar det goda samarbetet mellan Invent Medic och NGO:er samt det ökande intresset för bolagets mensprodukter på den afrikanska marknaden skriver bolaget.

Under de senaste åren har Invent Medic, genom sitt varumärke FlowCup, distribuerat över 60 000 menskoppar till regioner med begränsad tillgång till säkra och hygieniska mensprodukter. Genom att tillhandahålla hållbara mensprodukter och samarbeta med organisationer som erbjuder utbildning i menstruationshygien, har företaget bidragit till att fler flickor kan fortsätta sin skolgång även under menstruation.

”Vi är mycket glada över att få ytterligare order från Carve Africa och Star for Life, vilket understryker deras förtroende för våra produkter. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt partnerskap och bidra till förbättrad menstruell hälsa för kvinnor i Afrika”, säger Diana Lidforsen, Program manager på Invent Medic.

Detta är Carve Africa och Star for Life

Carve Africa, grundades 2023 av Casey English, en sjuksköterska, tillsammans med Betti och Eluby. Men de började sin resa redan 2017 med etableringen av en kvinnogrupp. Carve Africa arbetar idag för att stärka människors förmåga att fatta informerade beslut kring sexuella och reproduktiva rättigheter samt menstruationshälsa och hygien genom ett genus- och åldersinkluderande, samhällsdrivet tillvägagångssätt. De fokuserar på individen och använder roliga och interaktiva metoder för att stärka ungdomar, flickor och kvinnor med omfattande kunskap. Deras intensiva program för menstruationskoppar i Malawi är kända för sin effektivitet, där kamratstöd främjar meningsfull beteendeförändring.

Star for Life är en svensk organisation som grundades 2005 av Dan och Christin Olofsson. Organisationen arbetar med att utbilda skolungdomar i södra Afrika så att de kan bygga en bättre framtid, vilket bidrar till ett mer jämlikt, rättvist och hållbart samhälle. Start for Life finns i 120 skolor där drygt 450 000 elever tagit del av Star for Lifes projekt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ericsson på 2 minuter efter rapporten

Publicerad

den

Morningstar höjde sitt motiverade värde för Ericsson efter rapporten, men det håller sig kring aktuell värdering. Försäljning och vinst under tredje kvartalet var mycket bättre än väntat, men Morningstar tror inte att Ericsson kommer att generera någon märkbar avkastning under det kommande årtiondet.

Johanna Englundh på Morningstar går igenom Ericsson på 2 minuter.
Fortsätt läsa

Populära