Nyheter
Norse Impact expanderar och tar marknadsandelar i det snabbväxande non-smoke-segmentet
Norse Impact är Nordens snabbast växande koncern inom non-smoke-segmentet, lagliga nikotinprodukter som ersättning för den mycket skadliga röktobaken. Norse Impact har ett starkt tillväxtfokus, baserat på organisk tillväxt och solida strategiska förvärv, både i Norden och resten av Europa. Det berättar Marius Arnesen, vd på Norse Impact.
Norse Impact är Nordens snabbast växande koncern inom non-smoke-segmentet. Berätta om koncernen och er verksamhet.
– Vi utvecklar och säljer produkter inom ”non-smoke” segmentet även kallat Harm reduction, vilket är lagliga nikotinalternativ till tobakscigaretter. Försäljningen sker främst genom egna online och off-line butiker via våra retail varumärken. Försäljningen sker även via återförsäljare. De produkter vi saluför har gjort det möjligt för en hel generation vuxna att praktiskt taget sluta med cigaretter. I Norge och Sverige har andelen män och kvinnor som röker minskat dramatiskt under det senaste decenniet. Många har övergått till e-cigaretter, snus och på senare tid även nikotinportioner. Vi är särskilt starkt positionerade inom områdena snus och elektroniska cigaretter, inklusive e-juice, med elva exklusivitetsavtal med väletablerade rökfria produkter. Genom våra dotterbolag är vi ledande inom kategorien non-smoke segmentet i Norden och antalet kunder ökar varje dag, genom nya produkter som framför allt är mer konsumentinriktade ökar försäljningen kontinuerligt.
Hur ser marknaden för non-smoke segmentet ut i de länder där ni är verksamma?
– Alternativet elektroniska cigaretter har visat sig vara ett av de allra bästa sätten att just sluta röka. Tillväxten inom elektroniska cigaretter, som även kallas vape i Sverige och globalt ökar stadigt och de nya produkter som kallas engångsvape tar stora marknadsandelar. Det är den produkt som absolut växer snabbast i segmentet och även den produkt som konsumenten känner sig mest bekväm med just nu. Engångsvapen har klara fördelar och har tagits emot med stor entusiasm från marknaden.
Hur ser era tillväxtmål ut och hur ser strategin ut för att nå dem?
– Vi har en stabil och stark organisk tillväxt, den senast köpta Eurobrand-distributionen har växt med minst 50 % varje år sedan starten, och det finns inga indikationer på att den inte kommer att fortsätta. Vår verksamhet har en omfattande tillväxtpotential och vi jobbar varje dag för att bli större. I Sverige fokusera vi på att bli störst även inom Business to Business. Ett arbete som börjar att bära frukt och vi hoppas att vi tar nästa steg under kvartal två. Koncernen fortsätter att växa organiskt och vi ser långsiktigt och sunt på eventuella förvärv. Utöver organisk tillväxt är vi marknadsnoterade så att vi kan använda detta för att säkerställa bra förvärv till rimliga priser. Kapitalkostnaden för företag inom E-cigaretter är hög, vilket gör att det finns få aktörer på marknaden. Vi har en klar idé om att detta kommer att förändras över tid, men den position vi har etablerat på hemmamarknaden är unik, som enda börsnoterade E-cigarettföretag, och vi har alla möjligheter att växa extremt snabbt de kommande åren.
Hur ser du på koncernens tillväxtpotential på kort och lång sikt?
– Marknaden för E-cigaretter är i en tidig fas och marknaden är mycket fragmenterad. Med det presenteras väldigt många bra förvärvskandidater på befintliga och nya marknader som du kan gå in på under mycket förmånliga villkor. Det finns ett stort antal rökare där ute som måste omvandlas till hälsosammare alternativa produkter som e-cigarett och snus.
Vilka faktorer gör Norse Impact till ett köpvärt bolag för potentiella aktieägare?
– Vi har positionerat oss som den snabbast växande aktören på den skandinaviska marknaden inom elektroniska cigaretter. Marknaden för E-cigaretter är fortfarande mycket omogen och det finns stora möjligheter till snabb tillväxt genom M&A-aktiviteter. Vi har en tydlig och offensiv strategi kring förvärv, vilket kommer att skapa betydande aktieägarvärde. När det kommer till snus är den svenska marknaden mogen, men stora delar av världen är i början och här presenterar vi våra egna produkter på många sätt på samma startlinje som de största aktörerna. Vi har genomfört ett antal förvärv under det senaste året och det börjar nu se mycket positiva resultat av detta. Bolaget är kassapositivt, levererar nu solida EBITDA-resultat, och omsättningen växer kvartal för kvartal.
Fakta: Norse Impact är Nordens snabbast växande koncern inom non – smoke segmentet. Detta segment utgörs av lagliga nikotinprodukter som ersättning för den mycket skadliga röktobaken. Bolagets löpande verksamhet finns främst i Norge, men även i hela Norden och Storbritannien. Företaget är särskilt starkt positionerat inom områdena snus och elektroniska cigaretter, inklusive e – juice, med elva exklusivitetsavtal med väletablerade rökfria produkter. Norse Impact har nu tjugofyra fysiska butiker, fjorton egna nätbutiker. Norse Impact är noterat på Spotlight Stock Market, kortnamn NORSE.
Nyheter
Alleima erhåller order på 530 miljoner kronor från kärnkraftsleverantör i Nordamerika
Alleima har fått en order på 530 miljoner kronor gällande ånggeneratorrör inom kärnkraftssegmentet. För att möta den växande efterfrågan har Alleima nyligen meddelat en kapacitetsökning, genom återöppnandet av en av sina fabriker för ånggeneratorrör i Sandviken.
Ordern från en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsutrustning går till ett projekt i ett kärnkraftverk i Nordamerika. Ordern erhölls under det första kvartalet av 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen. Leveranser är planerade under 2027 och 2028.
”Efterfrågan på våra avancerade ånggeneratorrör fortsätter att växa, och vi är stolta över att återigen bli den betrodda leverantören till vår kund. Ordern stärker vår orderbok ytterligare och leveransvisibiliteten för både befintlig och vår utökade produktionskapacitet är god. Samtidigt har vi ett flertal pågående diskussioner om framtida projekt,” säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.
Nyheter
Chordate Medicals studie utvecklas väl, utvidgar med Schweiz
Chordate rapporterar att PM010-studien utvecklas väl och lägger därför till en 12:e studieklinik till eftermarknadsstudien för migränbehandling då Inselspital, Universitätsklinik für Neurologie, i Bern har fått etiskt godkännande att gå med i studien. Klinikens prövningsledare i studien är Prof. Dr. Christoph Schankin, en betydelsefull opinionsbildare både nationellt och internationellt.
– PM010-studien utvecklas väl med i dagsläget cirka 40 procent av maximalt antal patienter rekryterade till studien. Syftet med studien är bland annat att få en så bred bild som möjligt av olika marknader och vårdmodeller, därför är det viktigt att även vår nya fokusmarknad Schweiz är representerad i studien. Inselspital i Bern är även en viktig referensklinik för Neurolite, vår schweiziska distributör, säger Anders Weilandt, vd Chordate.
PM010 är en pågående öppen klinisk uppföljningsstudie för att följa långtidsresultat och säkerhet med Ozilia hos patienter med kronisk migrän under vanlig klinisk behandling. Studien är designad för att kunna rekrytera upp till 200 patienter och genomförs på 12 kliniker i fyra europeiska länder, uppföljningen är 12 månader. Data från studien kommer att rapporteras i intervaller och bland annat användas för att finjustera rekommendationer för den kliniska behandlingsregimen.
Nyheter
2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult
Fagerhult-aktien har inte haft någon rolig utveckling. Under 2014-2017 värderades den för högt av marknaden skriver Dagens industri i sin Veckans aktie-analys. Från dessa höjder har aktien sedan fallit under lång tid.
På senare tid har även två svaga kvartal satt press på aktien, hela 30 procent har aktien fallit sedan sommaren. Det har gjort att Fagerhult för första gången inte värderas till premie mot andra börsbolag.
2025 är året då det vänder
Tidningens analytiker Ulf Petersson skriver att 2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult och spår att företaget når en vinst per aktie på 3,70 kronor, vilket ger ett P/E-tal på tilltalande 14 gånger årets vinst.
Det första som bidrar till resultatet är att besparingsprogrammet får genomslag, bland annat genom att en del olönsamma produktgrupper har rensats ut över tid. Ett viktigt skäl till vinstoptimismen både för i år och nästa är att Di förväntar sig att renoveringsmarknaden i Europa borde återhämta sig efter ett svagt 2024. På toppen av det kommer utfasningen av lysrör i Europa vilket ökar bolagets försäljning av LED-produkter.
Något som även kan få fart på aktien är att storägaren Latour engagerar sig, antingen genom att ge sitt stöd till värdeskapande förvärv, eller genom att själva köpa ut Fargerhult från börsen.
Dagens industri ger en köprekommendation och ser ett kurslyft på 30 procent framför sig under 2025.
Fargerhult-aktien stängde i fredags på 52,70 kronor.
-
Nyheter2 veckor sedan
12 bra aktier i småbolag för 2025 enligt Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa bank-aktierna för 2025 – hög direktavkastning
-
Nyheter3 veckor sedan
Fem bra aktier för 2025 i stora svenska företag
-
Nyheter2 månader sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
Fem aktier att sälja när 2025 inleds enligt Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO