Följ oss

Nyheter

2020 blev ett starkt år för IPO:s

Publicerad

den

Revisions- och rådgivningsföretaget EY kartlägger varje kvartal genomförda börsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Enligt rapporten Global IPO Trends: Q4 2020 lyckades marknaden återhämta sig till lika höga nivåer som före pandemin.

Den starka trenden från Q3 höll i sig även under Q4, och sett till helåret 2020 ökade antalet börsintroduktioner globalt med 19 procent och transaktionsvolymen med 29 procent, jämfört med 2019. Totalt genomfördes 1363 börsintroduktioner världen över, med transaktionsintäkter på 268 miljarder USD.

–Efter en ovanlig inledning på transaktionsåret 2020 i och med pandemin, tog kapitalmarknaderna ordentlig fart under Q3 och Q4, i linje med vår prognos. Vi tror att momentumet håller i sig och att IPO-marknaden kommer att vara fortsatt positiv under de närmaste nio månaderna, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Teknikindustrin var den sektor med flest introduktioner, räknat i såväl antal som volym. Därefter följde, precis som i föregående kvartal, den traditionella industrin samt hälso- och sjukvård. Under 2020 såg Teknikindustrin sammanlagt 324 börsintroduktioner med intäkter på 89,1 miljarder USD, att jämföra med den traditionella industrin som hade 243 börsintroduktioner och 31,4 miljarder USD. För Hälso- och sjukvård skrevs det totala antalet börsintroduktioner till 235, vilket gav en transaktionsvolym om 50,4 miljarder USD.

De nordiska börserna placerar sig väl på den globala IPO-marknaden, och både Nasdaq Stockholm (innehållandes även Nasdaq First North Growth Market) och Oslo Bors blev topp tolv bland världens börser i listan över antalet IPOs. Norden som region upplevde en ökning om 104 % av antalet börsnoteringar, och transaktionsvolymen ökade med 85 procent jämfört med 2019.

–Vad gäller trender framöver så är det inte osannolikt att vi kommer få se de första ”SPAC-bolagen” (Special Purpose Acquisition Companies) på de nordiska börserna i år. Under 2020 stod SPACs på de amerikanska börserna för hela 48 % av den totala transaktionsvolymen, och som så många andra trender är det inte osannolikt att även denna söker sig till Norden. Slutligen är det värt att konstatera att vi inte sett någon oro kring effekterna av en andra Covid 19-våg, varken i Europa eller Norden. Marknaden verkar ha tilltro till de vaccin som nu rullas ut, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Nyheter

Remedy Entertainment-aktien stiger – Tencent har ökat sitt innehav

Publicerad

den

Alan Wake 2, ett spel från Remedy Entertainment

Gamingbolaget Remedy Entertainment som är noterat på Helsningsforsbörsen har idag fått se sin aktie stiga 16,5 procent på nyheten att Tencent har ökat sitt innehav från 5,01 procent till 14,8 procent. Det gör Tencent till den tredje största ägaren i Remedy.

Remedy Entertainments aktiekurs det senaste året
Remedy Entertainments aktiekurs det senaste året.

I Sverige äger Tencent bland annat drygt 10 procent av Paradox Interactive.

Fortsätt läsa

Nyheter

Plexian går i konkurs

Publicerad

den

I slutet av 2022 skrev vi att Plexian skakar av problem och undrade var det hela skulle ta vägen. Nu har det tragiska svaret kommit, bolaget ansökte idag om konkurs.

”Styrelsens beslut grundar sig på Bolagets ansträngda och akuta likviditetsbehov på såväl kort som lång sikt. Fördjupade dialoger med tilltänkta samarbetspartner har inte kunnat slutföras.”

Det man får hoppas är att samarbeten har blivit försenade så att inga ytterligare personer drabbas. Tanken var nämligen att en investeringstjänst i slutet av januari skulle börja låta Plexian ta hand om kundernas pengar. Vi har inte sett något pressmeddelande om att det lanserats så sannolikt har det i det tysta inte blivit något.

Fortsätt läsa

Nyheter

MilDef får order från BAE Systems Bofors för artillerisystemet Archer

Publicerad

den

Archer från BAE Systems

MilDef ingick i februari ett ramavtal med BAE Systems Bofors och nu har tilläggsordrar undertecknats gällande stryktålig hårdvara till artillerisystemet Archer. Beställningarna omfattar IT-utrustning såsom displayer, datorer och switchar, till ett värde av 52 miljoner kronor. Leveranser sker med start 2025.

Ramavtalet på tio år är startpunkten för ett fördjupat samarbete mellan MilDef och BAE Systems Bofors. De nu vunna beställningarna är en naturlig fortsättning på samarbetet och gäller volymbeställning av tidigare utvecklade produkter liksom reservdelar till befintliga system.

– Vårt samarbete kombinerar två svenska försvarsföretag som är specialister inom sina respektive områden. MilDef får förtroendet att bidra med vår spetskompetens; att leverera framtidssäkrade IT-system som stärker skyddet av vårt samhälle och vi är stolta över det sätt vi samarbetar med BAE Systems i Karlskoga, säger Daniel Ljunggren, VD och koncernchef MilDef Group.

BAE Systems Bofors är en del av BAE Systems som har verksamhet i USA, Sverige och Storbritannien. BAE Systems Bofors tillverkar artilleri- och kanonsystem samt ammunition för land- och marintillämpningar. Dessa inkluderar luftvärnskanonsystem och plattformsmonterade avfyrningssystem.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära