Följ oss

Nyheter

Företagen som har börsnoterats under 2023

Publicerad

den

Nasdaq Stockholm som noterar företag

Fjorton företag börsnoterades i Sverige fram till och med sommaren 2023. Det har varit ett väldigt ovanligt tid med tanke på att aktiemarknaden varit turbulent. Många stora bolag har visserligen utvecklats bra på börsen, men några nya börsnoteringar i den kategorin har vi inte haft. För tillväxtbolag har aktiemarknaden varit sämre. Detta återspeglar sig i att det under första halvåret bara har varit en enda traditionell notering, där en notering föregås av en publik noteringsemission. Stora börsnoteringar lyser helt med sin frånvaro.

Scandinavian Astor Group

Marknad: Spotlight
Tid: 12 januari

Verksamma inom försvarsindustrin med affärsområden inom avancerad radarstörning och kompositkomponenter. Gjorde en direktnotering, genom att först ha ordnat en ägarspridning med hjälp av Renewable Ventures Nordic.

Chosa

Marknad: Spotlight
Tid: 18 januari

Chosa är ett Danmarksbaserat bioteknikföretag som licensierat de världsomspännande rättigheterna till LiPlaCis och dess DRP-companion diagnostic. Noterade sig på Spotlight via ett omvänt förvärv av RhoVac-skalet. Ledningen och verksamheten fanns tidigare i bolaget Oncology Venture.

Mindark

Marknad: Spotlight
Tid: 27 januari

Utvecklar och driver onlinevärlden Entropia Universe, ett så kallat MMORPG. Direktnoterades på Spotlight efter att ha pratat om en notering i nästan två årtionden. Huvudägare är den pensionerade grundarens nya fru. I våras meddelade man att 40 procent av personalen ska sägas upp, tillsammans med andra kostnadsbesparingar så ska bolaget satsa på att dela ut pengar igen.

SmarTee / AccYouRate

Marknad: NGM Equity
Datum: 3 februari

SmarTee är moderbolag till AccYouRate som kan skriva ut sensorer på textilier för olika medicintekniska användningsområden. Det här var en av de konstigaste noteringarna. Crown Energy som länge haft problem sålde till slut alla sina tillgångar och fick en stor kassa. Denna användes för att köpa 85 procent av SmarTee för 163 miljoner euro, till vilket det kan komma en udda tilläggsköpeskilling. Crown Energy har alltså använt sin väldigt stora kassa för att köpa någon form av verksamhet, men de pengarna går till säljarna, för att finansiera den operativa verksamheten så kommer ytterligare kapital att behövas. Oddset för att denna affär blir bättre än bolaget hade delat ut kassan till aktieägarna känns dåligt.

Neobo

Marknad: First North
Tid: 10 februari

Ett fastighetsbolag med bostadsfastigheter som knoppades av från SBB och särnoterades. Aktien började hyggligt högt men sjönk sedan, fick köprekommendation kring 13 kronor men har sedan fortsatt ner. Utan tvekan årets mest uppmärksammade notering som även fortsätter att väcka folks intresse.

Upgrade Invest

Marknad: Spotlight
Tid: 17 februari

Ett litet investmentbolag som gjorde en direktnotering. För att sätta företaget i en kontext så är det personerna bakom SPACett, SPACtvå och Renewable Ventures som sköter bolaget. Affärsvärlden gav en neutral rekommendation till aktien vid noteringen.

Nosa

Marknad: First North
Tid: 16 mars

Utvecklar och säljer engångsprodukter som sätts i näsan för att filtrera bort saker i luften eller för att ta bort lukt. Noterade sig genom ett omvänt förvärv av Frisq-skalet.

RanLOS

Marknad: First North
Tid: 31 mars

RanLOS har tagit fram ett system för testning av antennsystem, vilket inkluderar både hård- och mjukvara. Den enda traditionella noteringen under årets första halvår, dvs där en noteringsemission och efterföljande notering görs. Affärsvärlden gav en teckna-rekommendation till erbjudandet där aktierna kostade 25 kronor styck. Aktiens utveckling har dock inte varit den bästa och kostar nu 9,94 kronor.

Invoicery

Marknad: Spotlight
Tid: 3 april

Invoicery, mer känt som Frilans Finans i Sverige, är Nordens marknadsledande egenanställningsföretag som möjliggör för privatpersoner att fakturera utan att ha eget företag. Företaget noterades via SPAC-bolaget SPACtvå. Aktien har gått ner sedan noteringen, men den allmänna uppfattningen när affären meddelades var att Invoicery är ett bra bolag och Affärsvärlden delade ut en köprekommendation.

Windon

Marknad: Spotlight
Tid: 17 maj

Windon är en svensk producent av solcellspaneler, patenterat montagematerial samt tillhörande produkter. Windon noterades via SPAC-bolaget HODL SPAC. Verksamheten ligger inom en bransch som är rätt i tiden, men frågan är hur bra Windon kommer klara sig. Aktien har dock hittills utvecklats positivt.

Refine Group

Marknad: First North
Tid: 24 maj

Refine Group noterade sig via ett omvänt förvärv av Spherio. En kombinationsnotering kan man säga, för Refine Group och Ecomm slogs samman till en koncern i denna notering. Verksamheten kretsar kring e-handel, men sticker ut genom att vara vertikalt integrerad. Bolaget utvecklar egna varumärken och produkter, säljer via e-handel och hanterar logistiken.

Whitepearl

Marknad: NGM Nordic SME / First North
Tid: 12 juni / 29 juni

Whitepearl är ett diversifierat IT-bolag som arbetar inom molnlösningar, AI, IoT och mobila lösningar. Koncernen består av 32 bolag i 30 länder med över 650 anställda och konsulter och nuvarande fokus är i tillväxtländer, främst i Afrika, Mellanöstern, Asien och Latinamerika. Företaget noterade sig på NGM Nordic SME via ett omvänt förvärv av DS Plattformen AB. Ett par veckor efter det omvända förvärvet så flyttade bolaget helt enligt plan sin notering till First North.

Observit

Marknad: First North
Tid: 21 juni

Främst verksamma inom videoövervakning, där fokus inledningsvis verkar vara bussar. SpectrumOne delade ut aktierna i detta företag innan noteringen.

BrightBid

Marknad: First North
Datum: 3 juli

BrightBid är verksamma inom AI-baserad sökannonsering och noterade sig på First North genom att låta sig köpas upp av Speqta som har en liknande verksamhet, med aktier som betalning. Vi kallar det för en notering då ägarna av BrightBid blir ägare till 72 % av Speqta och Speqta hade en kassa. Dvs det är ett omvänt förvärv. Kan inte avgöra hur framgångsrik BrightBids verksamhet kommer att vara, men den ser helt ok ut vid en snabbkoll. För Speqta var det väl också ett rimligt avslut, Speqta har i omgångar sålt av sina verksamheter och delat ut pengarna till aktieägarna, och den kvarvarande verksamheten blev nu en plattform för BrightBid att notera sig via.

Nyheter

Traction har för mycket av sin substans i räntesparande anser Börsveckan

Publicerad

den

Tänker på investeringar

Börsveckan har denna gång gjort en stor insats med att analysera investmentbolagen och ett av dem är Traction. Aktien får en avvakta-rekommendation.

Tidningens analytiker skriver att Traction utmärker sig genom en hög andel kassa och räntebärande placeringar. Mellan 2014-2015 ökade likvida medel från 12 procent till 34 procent, och 2016 steg räntebärande placeringar från 10 procent till 34 procent. Sedan dess har dessa legat kring 40 procent, förutom 2021. VD Petter Stillström påpekade 2016 att det var svårt att hitta attraktiva placeringar i den rådande nollräntemiljön.

Börsveckan noterar att det är ovanligt för ett investmentbolag att ha en så stor andel räntepapper och likvida medel. Detta kan ses som en strategi från familjen Stillström för att diversifiera inom bolaget, men det är inte optimalt för aktieägarna som förlorar möjligheten att disponera kassan själva.

Traction har gett omkring 60 procent avkastning de senaste fem åren på en portfölj som motsvarar 60 procent av substansen. Om de varit fullinvesterade hade avkastningen varit bättre, men deras portfölj har högre risk än index. Med en substansrabatt på knappt 5 procent är det inte tillräckligt attraktivt för att locka till köp.

Fortsätt läsa

Nyheter

Flerie, investmentbolaget inom life science som är nytt på börsen

Publicerad

den

Vilka investeringar som Flerie har gjort under åren

Flerie är ett investmentbolag inom life science som precis har noterat sig på börsen, via ett omvänt förvärv av Index Pharmaceuticals-skalet. Bolaget startades bland annat av den framgångsrika entreprenören på området, Thomas Eldered. Affärsvärlden gav nyligen en köprekommendation till aktien. Här presenteras bolaget av VD Ted Fjällman.

Ted Fjällman, VD för Flerie, presenterar verksamheten
Fortsätt läsa

Nyheter

Shortcut Media har blivit ett litet bolag, lämnar aktiemarknaden

Publicerad

den

För nästan två år sedan skrev Börsposten att Shortcut Media inte har en fungerande verksamhet eller affärsmodell. Några månader senare försattes en stor del av verksamheten i konkurs, och den kvarvarande verksamheten klarade inte att hantera skuldberget och fick gå in i rekonstruktion. Shortcut Media tog sig igenom rekonstruktionen och kom ut i ett betydligt friskare skick. Men med det sagt, man var fortfarande verksam på samma hårt konkurrensutsatta marknad där personalen dessutom är högst flyktig.

Shortcut Media har utvecklats till ett litet bolag som går halvdåligt. Nu tar bolaget konsekvensen av det och planerar att avnotera aktierna från Spotlight. Man skriver att det är en konsekvens av att man inte längre uppfyller Spotlights noteringskrav på att minst 100 aktieägare ska äga aktier för minst 2000 kronor vardera. Men det är knappast unikt för Shortcut Media, orsaken är nog snarare att noteringen inte tillför något till det skadeskjutna bolaget längre, det är bara en kostnad och tidsåtgång.

”Efter ett år av rekonstruktion och kraftiga nedskärningar är Shortcut Media-koncernen ett betydligt mindre bolag med en nuvarande värdering på under 10 MSEK. Vårt fokus framöver är att utveckla de två kvarvarande verksamheterna Magoo och Stark Film, som båda har fina förutsättningar att återgå till god lönsamhet och tillväxt när konjunkturen vänder. Detta arbete kommer underlättas utanför den noterade miljön, samtidigt som kostnadsbesparingarna kommer att vara betydande för bolaget”, säger Lennart Larsson, som har blivit huvudägare och tf VD för Shortcut Media AB.

Aktien har i skrivande stund fallit 44 procent vilket ger ett börsvärde på 3,9 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära