Följ oss

Nyheter

Företagen som har börsnoterats under 2023

Publicerad

den

Nasdaq Stockholm som noterar företag

Fjorton företag börsnoterades i Sverige fram till och med sommaren 2023. Det har varit ett väldigt ovanligt tid med tanke på att aktiemarknaden varit turbulent. Många stora bolag har visserligen utvecklats bra på börsen, men några nya börsnoteringar i den kategorin har vi inte haft. För tillväxtbolag har aktiemarknaden varit sämre. Detta återspeglar sig i att det under första halvåret bara har varit en enda traditionell notering, där en notering föregås av en publik noteringsemission. Stora börsnoteringar lyser helt med sin frånvaro.

Scandinavian Astor Group

Marknad: Spotlight
Tid: 12 januari

Verksamma inom försvarsindustrin med affärsområden inom avancerad radarstörning och kompositkomponenter. Gjorde en direktnotering, genom att först ha ordnat en ägarspridning med hjälp av Renewable Ventures Nordic.

Chosa

Marknad: Spotlight
Tid: 18 januari

Chosa är ett Danmarksbaserat bioteknikföretag som licensierat de världsomspännande rättigheterna till LiPlaCis och dess DRP-companion diagnostic. Noterade sig på Spotlight via ett omvänt förvärv av RhoVac-skalet. Ledningen och verksamheten fanns tidigare i bolaget Oncology Venture.

Mindark

Marknad: Spotlight
Tid: 27 januari

Utvecklar och driver onlinevärlden Entropia Universe, ett så kallat MMORPG. Direktnoterades på Spotlight efter att ha pratat om en notering i nästan två årtionden. Huvudägare är den pensionerade grundarens nya fru. I våras meddelade man att 40 procent av personalen ska sägas upp, tillsammans med andra kostnadsbesparingar så ska bolaget satsa på att dela ut pengar igen.

SmarTee / AccYouRate

Marknad: NGM Equity
Datum: 3 februari

SmarTee är moderbolag till AccYouRate som kan skriva ut sensorer på textilier för olika medicintekniska användningsområden. Det här var en av de konstigaste noteringarna. Crown Energy som länge haft problem sålde till slut alla sina tillgångar och fick en stor kassa. Denna användes för att köpa 85 procent av SmarTee för 163 miljoner euro, till vilket det kan komma en udda tilläggsköpeskilling. Crown Energy har alltså använt sin väldigt stora kassa för att köpa någon form av verksamhet, men de pengarna går till säljarna, för att finansiera den operativa verksamheten så kommer ytterligare kapital att behövas. Oddset för att denna affär blir bättre än bolaget hade delat ut kassan till aktieägarna känns dåligt.

Neobo

Marknad: First North
Tid: 10 februari

Ett fastighetsbolag med bostadsfastigheter som knoppades av från SBB och särnoterades. Aktien började hyggligt högt men sjönk sedan, fick köprekommendation kring 13 kronor men har sedan fortsatt ner. Utan tvekan årets mest uppmärksammade notering som även fortsätter att väcka folks intresse.

Upgrade Invest

Marknad: Spotlight
Tid: 17 februari

Ett litet investmentbolag som gjorde en direktnotering. För att sätta företaget i en kontext så är det personerna bakom SPACett, SPACtvå och Renewable Ventures som sköter bolaget. Affärsvärlden gav en neutral rekommendation till aktien vid noteringen.

Nosa

Marknad: First North
Tid: 16 mars

Utvecklar och säljer engångsprodukter som sätts i näsan för att filtrera bort saker i luften eller för att ta bort lukt. Noterade sig genom ett omvänt förvärv av Frisq-skalet.

RanLOS

Marknad: First North
Tid: 31 mars

RanLOS har tagit fram ett system för testning av antennsystem, vilket inkluderar både hård- och mjukvara. Den enda traditionella noteringen under årets första halvår, dvs där en noteringsemission och efterföljande notering görs. Affärsvärlden gav en teckna-rekommendation till erbjudandet där aktierna kostade 25 kronor styck. Aktiens utveckling har dock inte varit den bästa och kostar nu 9,94 kronor.

Invoicery

Marknad: Spotlight
Tid: 3 april

Invoicery, mer känt som Frilans Finans i Sverige, är Nordens marknadsledande egenanställningsföretag som möjliggör för privatpersoner att fakturera utan att ha eget företag. Företaget noterades via SPAC-bolaget SPACtvå. Aktien har gått ner sedan noteringen, men den allmänna uppfattningen när affären meddelades var att Invoicery är ett bra bolag och Affärsvärlden delade ut en köprekommendation.

Windon

Marknad: Spotlight
Tid: 17 maj

Windon är en svensk producent av solcellspaneler, patenterat montagematerial samt tillhörande produkter. Windon noterades via SPAC-bolaget HODL SPAC. Verksamheten ligger inom en bransch som är rätt i tiden, men frågan är hur bra Windon kommer klara sig. Aktien har dock hittills utvecklats positivt.

Refine Group

Marknad: First North
Tid: 24 maj

Refine Group noterade sig via ett omvänt förvärv av Spherio. En kombinationsnotering kan man säga, för Refine Group och Ecomm slogs samman till en koncern i denna notering. Verksamheten kretsar kring e-handel, men sticker ut genom att vara vertikalt integrerad. Bolaget utvecklar egna varumärken och produkter, säljer via e-handel och hanterar logistiken.

Whitepearl

Marknad: NGM Nordic SME / First North
Tid: 12 juni / 29 juni

Whitepearl är ett diversifierat IT-bolag som arbetar inom molnlösningar, AI, IoT och mobila lösningar. Koncernen består av 32 bolag i 30 länder med över 650 anställda och konsulter och nuvarande fokus är i tillväxtländer, främst i Afrika, Mellanöstern, Asien och Latinamerika. Företaget noterade sig på NGM Nordic SME via ett omvänt förvärv av DS Plattformen AB. Ett par veckor efter det omvända förvärvet så flyttade bolaget helt enligt plan sin notering till First North.

Observit

Marknad: First North
Tid: 21 juni

Främst verksamma inom videoövervakning, där fokus inledningsvis verkar vara bussar. SpectrumOne delade ut aktierna i detta företag innan noteringen.

BrightBid

Marknad: First North
Datum: 3 juli

BrightBid är verksamma inom AI-baserad sökannonsering och noterade sig på First North genom att låta sig köpas upp av Speqta som har en liknande verksamhet, med aktier som betalning. Vi kallar det för en notering då ägarna av BrightBid blir ägare till 72 % av Speqta och Speqta hade en kassa. Dvs det är ett omvänt förvärv. Kan inte avgöra hur framgångsrik BrightBids verksamhet kommer att vara, men den ser helt ok ut vid en snabbkoll. För Speqta var det väl också ett rimligt avslut, Speqta har i omgångar sålt av sina verksamheter och delat ut pengarna till aktieägarna, och den kvarvarande verksamheten blev nu en plattform för BrightBid att notera sig via.

Nyheter

Ambea-aktien ska stiga minst 40 procent

Publicerad

den

Dagens industris Richard Bråse har analyserat Ambea och delar ut en tydlig köprekommendation till låg risk. Aktien bör värderas upp minst 40 procent.

Sedan pandemin har Ambea haft åtta kvartal på rad med organisk tillväxt, men trots detta är aktien på bottennivåer och stängde på 34,58 kronor i fredags, vilket kan jämföras med 75 kronor i IPO:n för 6,5 år sedan.

Lönsamheten i Ambea har de senaste åren påverkats negativt av nya bemanningsregler på äldreboenden i Finland, men under de senaste kvartalen har företaget kunnat börja kompensera för detta med prishöjningar.

Ambea är enligt Dagens industri en konjunkturokänslig verksamhet, med ett lågt värderat fritt kassaflöde som har en positiv tillväxttrend.

Fortsätt läsa

Nyheter

Värderingen på Implantica har blivit alldeles för låg anser Affärsvärlden

Publicerad

den

Refluxstop från Implantica

Affärsvärlden publicerade en analys på Implantica i fredags där man anser att värderingen blivit alldeles för låg och delar ut en köprekommendation. Man har valt att endast ta med bolagets produkt RefluxStop i analysen, resten av projekten lämnas okommenterade, vilket kan vara rimligt eftersom den produkten ligger längst fram och något mer inte behövs för att komma fram till att aktien är köpvärd.

Affärsvärlden tar upp att potentialen i RefluxStop är stor, även när begränsade antaganden görs om framtida marknad. Bolaget går långsamt fram med den viktiga FDA-ansökan i USA, i stället för att lämna in en ansökan direkt så använder man möjligheten med i feedback-rundor i tremånadersintervall för att maximera chanserna för en smidig process när man väl lämnar in en ansökan. Bolaget är även selektiva med vilka kliniker och kirurger man arbetar med i Europa, så att de data FDA kommer att titta på är så bra som möjligt.

Implanticas företagsvärde (EV) är nu bara några hundra miljoner kronor och bolaget har en välfylld kassa.

”Implanticas kassa är inget att bekymra sig över i ett optimistiskt scenario. Om Implantica rör sig i rätt riktning men måste fylla på kassan låt säga 2027 bör det vara möjligt att lösa med ett kapitaltillskott från renommerade investerare till acceptabla villkor för övriga ägare. Sannolikt är då börsvärdet högre än idag och utspädningen behöver inte bli särskilt kännbar.”

Implantica höll tidigare i veckan en kapitalmarknadsdag, presentationen spelades in och finns att se här.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan rekommenderar tre aktier – varav två är danska

Publicerad

den

Tidningen Börsveckans analytiker har tittat närmare på sex företag och hittat tre köpvärda aktier, varav två är danska. Momentum Group gör man däremot bäst i att sälja.

Köp

Avvakta

  • Addnode
  • Zalaris

Sälj

  • Momentum Group
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära