Nyheter
Wästbygg Gruppen storsatsar i några av Nordens mest expansiva regioner

Wästbygg Gruppen är ett entreprenad- och projektutvecklingsbolag som bygger och utvecklar bostäder, kommersiella byggnader, samhällsfastigheter samt logistik- och industrianläggningar. Wästbygg Gruppen gick in i 2022 med en rekordhög orderstock och fokuserar sin verksamhet till de mest expansiva marknaderna i Sverige och övriga Norden. Bolaget är finansiellt stabilt och siktar nu på fortsatt hög tillväxt med god lönsamhet. Det berättar Jonas Jönehall, som i maj 2022 tillträdde som Wästbygg Gruppens nya vd.
Wästbygg Gruppen grundades redan 1981. Berätta om koncernen och er affärsidé.
– Vi är en entreprenörsdriven entreprenad- och projektutvecklingskoncern med en lång historik av tillväxt. I koncernen ingår Wästbygg, Rekab Entreprenad, Logistic Contractor och Inwita Fastigheter. Vi bygger och utvecklar bostäder, kommersiella fastigheter, samhällsfastigheter samt logistik- och industrianläggningar på uppdrag av olika byggherrar och har dessutom en egen projektutvecklingsverksamhet där vi själva förvärvar mark och bygger fastigheter. Vår strategi är att fokusera på de mest expansiva marknaderna och regionerna i Sverige samt inom Logistic Contractor även logistik och industri i Danmark, Norge och Finland.
2021 var ett mycket händelserikt år för koncernen. Vilka var era viktigaste milstolpar under året?
– 2021 lanserade vi ett nytt grönt ramverk och vi var ett av de första bygg- och entreprenadbolagen som ansökte om och vars aktie fick Nasdaqs gröna stämpel. Vi emitterade dessutom en grön obligation. Under året förvärvade vi även Rekab Entreprenad, som är verksamma i de mest expansiva orterna längs Norrlandskusten. Förvärvet stärkte vår orderingång inför 2022 med 1,7 miljarder kronor och innebär dessutom att vi nu fullt ut är etablerade på den expansiva Norrlandsmarknaden med eget kontor i Luleå. Även Logistic Contractor etablerade under året ett kontor i Luleå. Under året har vi även gjort strategiska markförvärv inom logistik och industri. Vi startade även upp våra första industri- och logistikprojekt i Danmark. Ett framgångsrikt strategiskt arbete under 2021 gjorde att vi gick in i 2022 med en rekordhög orderstock på 6,5 mdkr. Orderstocken motsvarar en fördubbling jämfört med för ett år sedan. Samtidigt ökade vårt rörelseresultat med 9 procent jämfört med 2020.
Vilka faktorer gör Wästbygg Gruppen till ett köpvärt bolag för presumtiva aktieägare?
– Vi är en unik koncern eftersom vi både är ett byggbolag, en projektutvecklare och fastighetsägare. Vi var tidigt ute med vårt hållbarhetsarbete och har på senare år tagit en framskjuten position på hållbarhetsområdet. Vi är en koncern med en riskdiversifierad verksamhet och en erkänt god förmåga att minimera riskerna i våra projekt och åtaganden, vilket är en avgörande framgångsfaktor i vår bransch. Vi är dessutom ett stabilt bolag med en finansiellt stark position och en långsiktigt hög tillväxttakt.
Hur ser era tillväxtmål ut framöver?
– Ett av våra viktigaste finansiella mål är att ha en årlig tillväxttakt på 10 procent. Vi är nu verksamma på de mest expansiva marknaderna i Norden och ser stora möjligheter att öka vår marknadsandel i dessa regioner. Vår ambition är att ha en EBIT-marginal som överstiger 6 procent, vilket vi har i dagsläget. En viktig del av vår tillväxtstrategi framöver är att fortsätta fokusera på de segment där vi hittills varit framgångsrika och därigenom skapa hållbara affärer.
Fakta: Wästbygg Gruppen är ett börsnoterat entreprenad- och projektutvecklingsbolag som bygger och utvecklar bostäder, kommersiella byggnader, samhällsfastigheter samt logistik- och industrianläggningar – alltid med stort fokus på hållbarhet. I koncernen ingår Wästbygg AB, Rekab Entreprenad AB, Logistic Contractor AB och Inwita Fastigheter AB.
Verksamheten bedrivs på de mest expansiva marknaderna i Sverige samt inom Logistic Contractor även i Danmark, Norge och Finland. 2021 omsatte koncernen 3,8 miljarder och hade 525 anställda. Wästbygg Gruppen är noterat på Nasdaq Stockholm.
Nyheter
Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.
Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.
Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.
Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.
Nyheter
EQL Pharma-aktien kommer fortsätta att gå upp

EQL Pharma är en riktig succéaktie och den är fortsatt köpvärd anser Affärsvärlden i en analys som publicerades under onsdagen. Företaget, som är verksamt inom generikaläkemedel, har utvecklat en fungerande affärsmodell i Norden och nu ska den exporteras till övriga Europa.
”Aktien har gått mycket starkt sedan i höstas och är inte billig. Det förvånar inte givet defensiva kvaliteter kombinerat med en stark tillväxtprofil. Vi lutar åt att det finns mer att hämta om man lyfter blicken flera år fram. Rådet blir köp för den långsiktiga”
EQL Pharma noterades på Spotlight i slutet av 2013 och har planer på att flytta till Stockholmsbörsen.
Nyheter
Dagens industri varnar för räddningsemission i BHG Group

Bygg Hemma Group (BHG) har haft en riktigt dålig utveckling och det verkar aldrig riktigt ta slut. Nu varnar Richard Bråse på Dagens industri för att bolaget kan behöva göra en räddningsemission.
“700 Mkr i negativt fritt kassaflöde före rörelseförvärv, ett organiskt försäljningstapp på 5 procent och dubbla nyemissioner var utfallet 2022 för BHG. 2023 börjar mardrömmen på allvar för aktieägarna, med riskkapitalbolaget EQT i spetsen.”
Bråse tänker sig att en företrädesemission eftersom emissionen är av en så kraftigt defensiv karaktär.
Vad vill huvudägarna?
Något som inte diskuteras i artikeln är frågan om vad huvudägarna vill. EQT äger via sin misslyckade Public value-fond drygt 25 procent. Det norska företaget Ferd har undan för undan ökat sitt innehav och har nu drygt 18 procent av aktierna.
-
Nyheter1 vecka sedan
10 bra aktier enligt börsveteranen Winston Håkansson
-
Nyheter2 månader sedan
Starkt motstånd testat av Evolution
-
Nyheter2 månader sedan
Gold Town Games dotterbolag Grand Pike tecknar avtal om drift och underhåll av mobilspelet Battle Camp
-
Nyheter2 månader sedan
12 mobilspelsföretag som är noterade i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Baseball Franchise Manager blir Gold Town Games femte lansering
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingen anledning att bry sig om noteringen av MeeW
-
Nyheter2 månader sedan
Nilar fördubblar produktionstakten av batterier
-
Nyheter2 månader sedan
Shortcut Medias räddningsförsök misslyckades – stor del av verksamheten sätts i konkurs