Följ oss

Nyheter

Pila Pharma rustar bolaget inför en ny fas med notering och accelererad utvecklingsresa

Publicerad

den

Piller

Det Malmöbaserade läkemedelsbolaget Pila Pharma, som nyligen avslutat fas IIa-studier på sin banbrytande läkemedelskandidat XEN-D501, står inför en notering på First North den 12 juli, med ett dokumenterat relevansen för sin läkemedelskandidat i bagaget. Pila Pharma befinner sig just nu på tröskeln till en accelererad utvecklingsresa. Man har bland annat rustat organisationen inför den kommande noteringen och fortsatta kliniska studier. Nu läggs grunden till Pila Pharma 2.0. Det berättar bolagets grundare Dorte X Gram.

Berätta om Pila Pharma och er affärsidé

– Jag grundade Pila Pharma 2014 efter att ha arbetat med läkemedelsutveckling i många år, bland annat på Novo nordisk. Vårt nuvarande primära fokus är typ 2 diabetes. Vi utvecklar en ny klass av oralt aktiva läkemedel för behandling av nydiagnostiserad typ 2 diabetes som tillsammans med andra glukosreglerande läkemedel kan skjuta upp behandling med insulin och förhindra och fördröja att patienterna utvecklar de allvarliga sjukdomstillstånd som är förknippade med senare stadier av sjukdomen.

Er läkemedelskandidat XEN-D0501 baseras på blockeringen av en chili-receptor som reagerar på den aktiva substansen i chilifrukter. Berätta mer om vad som utmärker er diabetesbehandling.

– 2016 köpte vi rättigheterna till en substans som blockerar chilireceptorn och som redan är testad i läkemedelssammanhang. Substansen har därför stora chanser att fungera bra som läkemedel mot diabetes typ 2. Det är en liten molekyl, vilket gör att den passar bra att formulera som tablett. De studier vi hittills genomfört visar att vår läkemedelskandidat kan reglera insulinet hos diabetespatienter utan allvarliga bieffekter. Den så kallade chili-receptorn, som reagerar på den aktiva substansen i chilifrukter aktiveras även vid inflammationer i kroppen. Inflammationer är en betydande del av orsaken till diabetes.

Den kliniska fas IIa-studien på er läkemedelskandidat har genererat positiva resultat. Nu rustar ni organisationen för att skala upp ert utvecklingsarbete. Berätta mer om det.

– Styrelsen och vissa aktieägare har önskat att jag fortsätter som vd och jag håller nu att möblera om och bygga ut organisationen så vi kan klara oss så bra som möjligt på marknadsplatsen i Sverige. Vi har i första hand vald att stärka vår samlade börserfarenhet med årsstämmans nyval av Fredrik Buch till ny styrelseordförande samt anställningen av ny, svensk, finanschef Elna Lembrér Åström. Båda har jobbat med oss i flera år, Fredrik som styrelseledamot sedan 2016 och Elna som vår tidigare revisor hos Deloitte 2015 till 2019 och därtill har båda har lång och bred erfarenhet av att jobba med noterade bolag i Sverige. Därtill har vi påbörjat att klargöra den operationella organisationen inför uppskalering så vi kan hantera de framtida större och kanske flera projekt. Jag därför nyligen utnämnt Lars Bukhave Rasmussen till ny operativ chef. Lars har jobbat med mig som finanschef sedan september förre året och har fått bra insikt i bolaget genom vårt arbete med prospekt och noteringsförberedelserna generellt. Nu är det dags att han övergår till det han brinner mest för, nämligen att bygga teams som kan leverera resultat enligt planer.

Vad är bakgrunden till er kommande börsnotering?

– Noteringen av bolaget är en del av att skapa Pila Pharma 2.0 som kommer att vara mer kostsamt. Nu pågår förberedelserna inför en mer omfattande fas II-studie. När studien i fas II-studie är avslutad om ungefär 3 år, är vår ambition att inleda samarbete med ett större läkemedelsbolag med fokus på diabetes. Tillsammans kan vi genomföra de fortsatta studierna och så småningom förhoppningsvis lansera XEN-D0501 på den globala marknaden och förverkliga vår vision – att göra skillnad för diabetespatienter globalt. För att finansiera den kommande fas IIb-studien genomför vi en nyemission av units på 35 Mkr samtidigt som aktien avses listas på Nasdaq First North Growth Market.

Hur har Pila Pharma utvecklats sedan bolaget startades 2014?

– Vi har lyckats bevisa ”proof of principle” på människa och samtidigt lyckats hålla nere våra kostnadsnivåer. Vi är först ut med att ha lyckats utveckla en liten tablett som är aktiv på blockering av ’chili-receptorn’ och samtidigt säker, effektiv på insulin och som troligen kommer att kunna bli billig för diabetespatienter runtom i världen, vilket förstås innebär att marknadspotentialen är enorm. 

Den aktiva substansen i er läkemedelskandidat kan långsiktigt även tillämpas på andra sjukdomsområden och diagnoser. Hur ser era framtidsplaner ut?

– Eftersom studier har visat att chili- receptorn spelar en stor roll vid andra inflammatoriska sjukdomar är vi intresserad av på sikt att analysera om vårt läkemedel kan tillämpas även på andra diagnoser framöver.

Vilka är dina främsta drivkrafter som vd för Pila Pharma?

– Min absolut viktigaste drivkraft är att utveckla ett diabetesläkemedel som både är verksamt och kostnadseffektivt och som kan nå ut till det stora antalet diabetiker som inte har råd med de dyra diabetesläkemedel som i dagsläget erbjuds på marknaden. Miljontals diabetiker i bland annat utvecklingsländer har helt enkelt inte råd att behandla sin sjukdom på rätt sätt, vilket kan innebära ödesdigra konsekvenser för deras livskvalitet. Jag känner ett stort moraliskt ansvar för att kunna erbjuda dom vår läkemedelskandidat och tror att vi kan göra verklig skillnad för denna stora grupp.

Varför är Pila Pharma ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi utvecklar en helt ny typ av diabetesläkemedel med en tillräckligt attraktiv kostnadsbild för att på sikt kunna tillgängliggöras även för diabetiker i tredje världen som saknar sjukförsäkring. Eftersom vi befinner oss i fas-II har vi vid det här laget bevisat effekten av vår läkemedelskandidat.Vi adresserar en global och växande mångmiljonmarknad och ser dessutom goda förutsättningar att i framtiden utveckla läkemedelskandidater även för andra diagnoser. Vi befinner oss dessutom betydligt längre fram i vår kliniska utvecklingsresa jämfört med många andra läkemedelsbolag som börsnoteras.

Nyheter

Affärsvärlden delar ut en köprekommendation till Coor-aktien

Publicerad

den

Coor städar

Coor-aktien tappade på rapporten och Affärsvärlden skriver i en analys att bolaget har en del kvar att göra för att få upp lönsamheten till nivån de hade innan företaget tappade Ericsson-avtalet. Men man skriver vidare att marknadens förväntningar på att bolaget ska lyckas är allt för låga och delar ut en köprekommendation.

Analystjänsten skriver att Coor, liksom branschen, idag värderas till 10 gånger innevarande års väntade rörelsevinster.

”Detta är lägre än tidigare men vi har använt detta som multipel på Coors vinstförmåga i slutet av vår horisont. Våra prognoser är lite försiktigare än konsensus både för omsättning (cirka 5 procents tillväxt enligt konsensus) och marginal (5,5 procent 2026E). Våra antaganden ger en uppsida på cirka 30 procent”

Affärsvärlden varnar dock för att även nästa kvartal kan bli svagt. ”Men blickar man mot nästa år och framöver är dock förväntningarna lågt ställda tycker vi”

Coor-aktien gick igår upp 0,79 procent och stängde på 43,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära