Nyheter
Biosergens läkemedelskandidat innebär ett paradigmskifte i behandlingen av invasiva svampinfektioner

Efter drygt 20 års forskning står det norska bioteknikbolaget Biosergen i begrepp att inleda sin första kliniska prövning. Biosergen har utvecklat en banbrytande och innovativ behandling mot invasiva svampinfektioner, ett kliniskt område med ett mycket högt medicinskt behov där bolaget är ensamma om att utveckla en ny global läkemedelskandidat som kan rädda hundratusentals liv varje år. I juni noteras Biosergen på Nasdaq First North. Det berättar bolagets vd Peder M Andersen.
Berätta om Biosergen och er affärsidé!
− Biosergen är ett norskt bioteknikbolag med expertis inom biosyntetiskteknik bedriver Biosergen ett utvecklingsprogram mot systemiska svampinfektioner, ett allvarligt tillstånd som främst drabbar individer som av olika skäl har nedsatt immunförsvar. Invasiva svampinfektioner däremot, riskerar att leda till att patienten avlider, speciellt i fall där interna organ, såsom lungorna, levern, njurarna och hjärnan, infekteras. Vår läkemedelskandidat tar död på svampen som orsakar invasiva svampinfektioner och har potential att innebära ett paradigmskifte i behandlingen av invasiva svampinfektioner.
Vad utmärker er läkemedelskandidat BSG005, som erbjuder en helt ny typ av behandling mot invasiva svampinfektioner?
− BSG005 har i prekliniska modeller och experiment visat på ett brett spektrum av antifungal effekt. Hittills har BSG005 visat sig besitta överlägsna egenskaper jämfört med konventionell behandling utifrån flera olika perspektiv. De befintliga läkemedlen som behandlar invasiv svampinfektion begränsar enbart infektionen medan vår läkemedelskandidat siktar på att eliminera svampinfektionen genom att ta död på svampen som orsakar infektionen. Forskningen bakom BSG005 och dess unika egenskaper hardokumenterats i över tjugo vetenskapliga publikationer och flertalet pre-kliniska rapporter. Man har inte heller sett några tecken på resistent mot den här typen av läkemedel.
Hur ser er kliniska utvecklingsplan ut?
− Under 2021 inleder vi en Fas 1 studie på friska frivilliga i Australien. Studien beräknas ta ett år att genomföra, men redan i under första kvartalet 2022 räknar vi med att kunna ta del av inledande data. Andra eller tredje kvartalet 2022 siktar vi på att inleda vår Fas 2 studie. När det blir dags att inleda en Fas 3-studie är vår ambition att inleda samarbete med ett större life science bolag som även kan vara behjälpliga i kommersialiseringsfasen.
Vilka faktorer gör Biosergen till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
− Vi är det enda läkemedelsbolaget i världen som utvecklar den här typen av behandling av invasiva svampinfektioner. Den globala marknaden för behandling av svampinfektioner värderas till 16 miljarder dollar, varav vår målgrupp står för drygt 10 procent. Vi ser dessutom en bra möjlighet att ta marknadsandelar från befintliga läkemedel på marknaden. Om vår läkemedelskandidat kan utvecklas till att bli first choice of drug i vårt segment är potentialen ännu högre. En investering i Biosergen är dessutom en lågriskinvestering i förhållande till andra bioteknikbolag, vilket främst beror på att vår läkemedelskandidat är ett polyenemakrolidläkemedel som till från liknande läkemedel på marknaden är känt för att vara svampdödande. Prekliniska studier har också visat att vår läkemedelskandidat har effekt på ett brett spektrum av svampstammar och en hög överlevnad i en välkänd djurmodell.
Har ni fler läkemedelskandidater i er pipeline?
− Vi utvecklar ytterligare två läkemedelskandidater som baseras på samma grundteknologi som BSG005. Den ena är BSG005 Nano där läkemedlet är förpackat i särskilda nanopartiklar för att specifikt rikta in sig på lungan, ofta det första drabbade organet vid en invasiv svampinfektion. Parallellt utvecklar vi BSG005 Nano Oral, en förlängning av BSG005 Nano. Den kan bland annat användas som profylaktisk behandling och som behandling i hemmet efter transplantation eller cancerbehandling.
Nyheter
Erik Selin talar ut efter turbulensen

Den senaste tiden har det varit turbulens kring Erik Selin och hans bolag Balder och Norion Bank. Kritik har riktats mot det avtal som vissa personer har haft i banken, och frågor har ställts kring tajmingen om beskedet att Balder ska dela ut hela innehavet i Norion Bank till aktieägarna. Idag gästade han EFN Börssurr för att svara på frågor och ge sin syn på allt.
Nyheter
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024

Saniona har genomgått ett transformativt år under 2024, där bolaget inte bara befäste sin position inom bioteknikbranschen utan också säkrade ett av de stort avtal. Genom partnerskapet med Acadia Pharmaceuticals för SAN711 har Saniona lagt grunden för en framtid fylld av lovande möjligheter, både finansiellt och vetenskapligt.
Ett banbrytande avtal
Avtalet med Acadia Pharmaceuticals har gett Saniona en initial betalning på 28 miljoner dollar, med potentiella milstolpsbetalningar som kan uppgå till hela 582 miljoner dollar, samt stegvisa royalties på framtida nettoförsäljning. En viktig nästa milstolpe är starten av fas 2-studien för essentiell tremor, vilket kommer att utlösa en ytterligare betalning på 10 miljoner dollar.
Sanionas vd, Thomas Feldthus, ser avtalet som en bekräftelse på bolagets vetenskapliga och affärsmässiga styrka. ”Licensavtalet med Acadia ger oss inte bara finansiering för intern utveckling utan också en stark validering av vår vetenskap och affärsmodell.”
En starkare finansiell position driver pipeline-projekt framåt
Med den nya finansiella stabiliteten kan Saniona nu accelerera utvecklingen av sina tre interna projekt:
- SAN2355 för epilepsi
- SAN2219 för akuta repetitiva anfall
- SAN2465 för egentlig depression
Målet är att föra samtliga till starten av fas 2-studier, vilket inte bara kan skapa stort medicinskt värde utan även ge strategiska affärsmöjligheter. ”Att ha tre program i fas 2 ger oss flexibilitet att antingen replikera Acadia-avtalet för en av tillgångarna och därigenom finansiera vidareutvecklingen av de andra två, eller att resa kapital för att driva alla tre vidare,” förklarar Feldthus.
Joint venture och globala expansionsplaner
Vid sidan av Sanionas interna pipeline har bolaget nyligen genomfört en framgångsrik kapitalanskaffning för sitt joint venture Cephagenix, vilket säkerställer utvecklingen av bolagets ledande program mot migrän.
Ett annat viktigt projekt är tesofensin, som är utlicensierat till Medix i Mexiko. Medix hoppas på ett regulatoriskt godkännande för tesofensin som en ny behandling mot fetma i Mexiko, vilket skulle kunna generera betydande royaltyintäkter för Saniona. En potentiell expansion till den sydamerikanska marknaden kan dessutom ligga i korten.
Ett avgörande 2025
Inför 2025 ser Thomas Feldthus en fortsatt spännande resa för Saniona. ”Det kommande året blir avgörande när vi driver våra interna program vidare. Vår solida finansiella position, vår starka pipeline och de spännande affärsmöjligheterna vi har framför oss ger oss en stabil grund för att utveckla banbrytande behandlingar för patienter i behov och skapa värde för våra aktieägare.”
Saniona går in i framtiden med starka kort på hand och en tydlig strategi för att fortsätta sin tillväxtresa. Med en robust pipeline, strategiska partnerskap och en ständigt växande global närvaro ser bolaget ut att bli en fortsatt kraft att räkna med inom bioteknikbranschen.
Nyheter
Storytel växer, är snart skuldfritt och rörelsemarginalen förväntas stiga – köp aktien rekommenderar EFN

EFN är mycket positiva till ljudboksföretaget Storytel i en färsk aktieanalys. Det är ett företag som numera har starka kassaflöden, nästan inga skulder, tillväxt och tillgång i bolaget som inte värderas av marknaden.
”Sammanfattningsvis finns det goda förutsättningar för en multipelexpansion om bolaget fortsätter att stärka sin marknadsposition under 2025 och framåt. Storytels starka kassaflöden har möjliggjort en betydande minskning av skulden genom amortering, vilket placerar dem nära nettokassa.”
Förutom att vara en ljudbokstjänst så har Storytel även en stor förlagsverksamhet. Det EFN:s analytiker Kelly Connelin lyfter fram är att ljudboksförlaget Storyside är något av en dold pärla vars värde inte fullt ut har synliggjorts eller materialiserats ännu så länge.
Storytel har sagt att de ska revidera sina finansiella mål under våren, där rörelsemarginalmålet förväntas höjas.
Det hela mynnar ut i en tydlig köprekommendation.
Aktien stängde på 89 kronor i fredags och stängningskursen den 17 mars, dagen innan analysen publicerades EFN:s tryckta tidning Finansmagasinet, var 92,25 kronor.
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden rekommenderar Qualisys IPO
-
Nyheter2 månader sedan
Dug Foodtechs dryck listas på 150 Carrefour-stormarknader i Spanien
-
Nyheter4 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter2 dagar sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter1 månad sedan
Cloetta bygger inte fabriken som dödade aktien
-
Nyheter1 månad sedan
Bra läge i GameStop-aktien enligt den tekniska analysen
-
Nyheter2 månader sedan
Castellum är alldeles för lågt värderat anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri