Följ oss

Nyheter

Biosergens läkemedelskandidat innebär ett paradigmskifte i behandlingen av invasiva svampinfektioner

Publicerad

den

Bakterier

Efter drygt 20 års forskning står det norska bioteknikbolaget Biosergen i begrepp att inleda sin första kliniska prövning. Biosergen har utvecklat en banbrytande och innovativ behandling mot invasiva svampinfektioner, ett kliniskt område med ett mycket högt medicinskt behov där bolaget är ensamma om att utveckla en ny global läkemedelskandidat som kan rädda hundratusentals liv varje år. I juni noteras Biosergen på Nasdaq First North. Det berättar bolagets vd Peder M Andersen.

Berätta om Biosergen och er affärsidé!

− Biosergen är ett norskt bioteknikbolag med expertis inom biosyntetiskteknik bedriver Biosergen ett utvecklingsprogram mot systemiska svampinfektioner, ett allvarligt tillstånd som främst drabbar individer som av olika skäl har nedsatt immunförsvar. Invasiva svampinfektioner däremot, riskerar att leda till att patienten avlider, speciellt i fall där interna organ, såsom lungorna, levern, njurarna och hjärnan, infekteras. Vår läkemedelskandidat tar död på svampen som orsakar invasiva svampinfektioner och har potential att innebära ett paradigmskifte i behandlingen av invasiva svampinfektioner.

Vad utmärker er läkemedelskandidat BSG005, som erbjuder en helt ny typ av behandling mot invasiva svampinfektioner?

− BSG005 har i prekliniska modeller och experiment visat på ett brett spektrum av antifungal effekt. Hittills har BSG005 visat sig besitta överlägsna egenskaper jämfört med konventionell behandling utifrån flera olika perspektiv. De befintliga läkemedlen som behandlar invasiv svampinfektion begränsar enbart infektionen medan vår läkemedelskandidat siktar på att eliminera svampinfektionen genom att ta död på svampen som orsakar infektionen. Forskningen bakom BSG005 och dess unika egenskaper hardokumenterats i över tjugo vetenskapliga publikationer och flertalet pre-kliniska rapporter. Man har inte heller sett några tecken på resistent mot den här typen av läkemedel.

Hur ser er kliniska utvecklingsplan ut?

− Under 2021 inleder vi en Fas 1 studie på friska frivilliga i Australien. Studien beräknas ta ett år att genomföra, men redan i under första kvartalet 2022 räknar vi med att kunna ta del av inledande data. Andra eller tredje kvartalet 2022 siktar vi på att inleda vår Fas 2 studie. När det blir dags att inleda en Fas 3-studie är vår ambition att inleda samarbete med ett större life science bolag som även kan vara behjälpliga i kommersialiseringsfasen.

Vilka faktorer gör Biosergen till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

− Vi är det enda läkemedelsbolaget i världen som utvecklar den här typen av behandling av invasiva svampinfektioner. Den globala marknaden för behandling av svampinfektioner värderas till 16 miljarder dollar, varav vår målgrupp står för drygt 10 procent. Vi ser dessutom en bra möjlighet att ta marknadsandelar från befintliga läkemedel på marknaden. Om vår läkemedelskandidat kan utvecklas till att bli first choice of drug i vårt segment är potentialen ännu högre. En investering i Biosergen är dessutom en lågriskinvestering i förhållande till andra bioteknikbolag, vilket främst beror på att vår läkemedelskandidat är ett polyenemakrolidläkemedel som till från liknande läkemedel på marknaden är känt för att vara svampdödande. Prekliniska studier har också visat att vår läkemedelskandidat har effekt på ett brett spektrum av svampstammar och en hög överlevnad i en välkänd djurmodell.

Har ni fler läkemedelskandidater i er pipeline?

− Vi utvecklar ytterligare två läkemedelskandidater som baseras på samma grundteknologi som BSG005. Den ena är BSG005 Nano där läkemedlet är förpackat i särskilda nanopartiklar för att specifikt rikta in sig på lungan, ofta det första drabbade organet vid en invasiv svampinfektion. Parallellt utvecklar vi BSG005 Nano Oral, en förlängning av BSG005 Nano. Den kan bland annat användas som profylaktisk behandling och som behandling i hemmet efter transplantation eller cancerbehandling.

Nyheter

Affärsvärlden delar ut en köprekommendation till Coor-aktien

Publicerad

den

Coor städar

Coor-aktien tappade på rapporten och Affärsvärlden skriver i en analys att bolaget har en del kvar att göra för att få upp lönsamheten till nivån de hade innan företaget tappade Ericsson-avtalet. Men man skriver vidare att marknadens förväntningar på att bolaget ska lyckas är allt för låga och delar ut en köprekommendation.

Analystjänsten skriver att Coor, liksom branschen, idag värderas till 10 gånger innevarande års väntade rörelsevinster.

”Detta är lägre än tidigare men vi har använt detta som multipel på Coors vinstförmåga i slutet av vår horisont. Våra prognoser är lite försiktigare än konsensus både för omsättning (cirka 5 procents tillväxt enligt konsensus) och marginal (5,5 procent 2026E). Våra antaganden ger en uppsida på cirka 30 procent”

Affärsvärlden varnar dock för att även nästa kvartal kan bli svagt. ”Men blickar man mot nästa år och framöver är dock förväntningarna lågt ställda tycker vi”

Coor-aktien gick igår upp 0,79 procent och stängde på 43,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära