Nyheter
Noteringskandidaten Titania lyfter miljonprogramsområden med genomtänkt stadsutveckling

Titania är ett snabbväxande fastighetsutvecklingsbolag med fokus på att bidra till samhällsutvecklingen genom storskaliga hyresrättsprojekt i Stockholmsregionen. Titania hanterar såväl projektutveckling som produktion och förvaltning i egen regi. Det ger kontroll över hela värdekedjan, från tidig planering till förvaltning av färdigbyggda bostäder. 2022 väntar en börsnotering för Titania, som expanderar snabbt på en långsiktigt lönsam marknad med hög potential. Det berättar bolagets vd Einar Janson.
Berätta om Titania och er affärsidé
– Titania grundades 2005, då med fokus på badrumrenoveringar och större byggprojekt. 2012 skiftade verksamheten fokus från renodlat byggföretag till fastighetsutvecklingsbolag. Vi är i dagsläget en engagerad stadsutvecklingsaktör med kapacitet att genomföra storskaliga bostadsprojekt i Storstockholmsregionen. Vår vision är att bryta negativ utveckling i utsatta områden med hjälp av stadsutveckling. I dessa områden är uppsidan av att producera nya bostäder större, både för oss rent ekonomiskt och för samhället i stort. Vår specialitet är att gå in i områden där markpriserna är lägre och addera värde genom stadsutveckling.
Vilken nytta har ni av att ni fram till 2012 var ett renodlat byggföretag?
– Eftersom vi tidigare har varit ett entreprenörsföretag har vi lång erfarenhet av att agera på en konkurrensutsatt marknad där vi levererat entreprenader till lägsta pris. Vi är bra på att bygga kostnadseffektivt och samtidigt bibehålla en hög kvalitet och har sedan starten 2005 expanderat organiskt utan externa finansiärer. Nu använder vi vår kompetens till att driva detaljplaner tillsammans med kommuner och bygga bostäder som tillför arkitektoniska, sociala och ekonomiska kvaliteter till befintliga områden.
Vilka faktorer skiljer er från andra fastighetsutvecklingsbolag?
– Vårt genomtänkta och holistiska arbetssätt innebär att vi tar ansvar från tidigt detaljplaneskede till produktion och så småningom även färdigproducerade bostäder. Vår gedigna kompetens kring byggkedjan särskiljer oss från många andra fastighetsutvecklingsbolag. Vi har även byggt upp en egen förvaltningsorganisation och förvaltar i dagsläget 246 hyresrättslägenheter. Vår långsiktiga ambition är att inom 6 år förvalta ett bestånd på drygt 5000 egenproducerade lägenheter, vilket genererar stabila kassaflöden till vår verksamhet.
Vilken potential ser du vad gäller bostadsutveckling i miljonprogram?
– I miljonprogrammen finns en fantastisk och väl utbyggd infrastruktur i form av tunnelbana, fjärrvärmenät och ett väl utbyggt vägnät. Många miljonprogramsområden är relativt glest exploaterade, vilket innebär goda möjligheter till förtätning. Det finns dessutom ett socialt tryck från nationella och lokala politiker att genomföra en positiv förändring i dessa områden. Marken är relativt prisvärd i dessa områden och många kommuner ser ett stort värde i att aktörer som vi tillför storskaliga nya bostadsområden som stärker området på olika sätt. Vi befinner oss just nu i ett långsiktigt gynnsamt läge för att producera hyresrätter i Storstockholm.
Vilka faktorer bidrar till utvecklingen?
– Att producera nya hyresfastigheter och debitera högre hyresnivåer än i det befintliga beståndet betraktas i dagsläget som relativt okontroversiellt. Marknaden för hyresrätter är långsiktigt stark i Stockholmsregionen, vilket genereras av en kraftig obalans mellan tillgång och efterfrågan. Den har i sin tur orsakats av att man i minst 30 års tid producerat för få hyresrättslägenheter i regionen. Vår uppfattning är att det finns en köpkraft hos de som idag bor i andra hand samt hyresgäster i delar av det befintliga beståndet som befinner sig på betydligt högre nivåer jämfört med vad de hyresnivåer de betalar i dagsläget.
Ett viktigt referensprojekt för er var de drygt 740 lägenheter som ni byggt i anslutning till Tingstorget i Alby. Vilka nya möjligheter har projektet öppnat upp?
– I Alby gav Botkyrka kommun oss möjlighet att ta ett helhetsgrepp på en stadsdel och att göra verklig skillnad för hela området genom att tillföra något storskaligt och helt nytt i en befintlig stadsdel. Tingstorget är ett typexempel på den typ av projekt vi är specialiserade på att genomföra, storskaliga stadsutvecklingsprojekt med fokus på hyresrättslägenheter i miljonprogram och andra befintliga bostadsområden med väl utbyggd infrastruktur runtom i Storstockholmsregionen.
Hur har er verksamhet utvecklats sedan 2012, då ni bytte skepnad och blev ett fastighetsutvecklingsbolag?
– Vi har i dagsläget ca 3000 byggrätter och 246 lägenheter i egen förvaltning. Vår ambition är att successivt utöka antalet byggrätter och egenförvaltade bostäder. Vi har expanderat år för år sedan bolaget grundades och har byggt flera viktiga referensprojekt runtom i Stockholmsregionen. Min ambition är att vi på tre års sikt har fördubblat antalet byggrätter och samtidigt har lyckats utöka vårt egenförvaltade fastighetsbestånd.
Ni förbereder er för närvarande för en börsnotering som planeras äga rum under 2022. Vad är bakgrunden till noteringen?
– Bakgrunden till vår notering är att vi har många projekt på gång och att vi nu är redo att ta in externt kapital för att finansiera dem. Vi vill även ge våra medarbetare och andra presumtiva aktieägare en möjlighet att bli delägare i bolaget och därigenom ta del av vår framtida värdeutveckling.
Vilka faktorer gör Titania till ett intressant investeringsobjekt i samband med er notering 2022?
– Investerare som tror på hyresrätter som investeringsform bör investera i ett bolag med många byggrätter för projektutveckling i befintliga bostadsområden, vilket vi har. Det är i denna typ av bolag de stora värdeuppgångarna kommer att ske. Vi har ett stabilt kassaflöde och en ägartrio som är operativt ansvarig i bolaget. Vår marknad drivs dessutom av starka underliggande och långsiktiga demografiska trender.
Nyheter
Erik Selin talar ut efter turbulensen

Den senaste tiden har det varit turbulens kring Erik Selin och hans bolag Balder och Norion Bank. Kritik har riktats mot det avtal som vissa personer har haft i banken, och frågor har ställts kring tajmingen om beskedet att Balder ska dela ut hela innehavet i Norion Bank till aktieägarna. Idag gästade han EFN Börssurr för att svara på frågor och ge sin syn på allt.
Nyheter
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024

Saniona har genomgått ett transformativt år under 2024, där bolaget inte bara befäste sin position inom bioteknikbranschen utan också säkrade ett av de stort avtal. Genom partnerskapet med Acadia Pharmaceuticals för SAN711 har Saniona lagt grunden för en framtid fylld av lovande möjligheter, både finansiellt och vetenskapligt.
Ett banbrytande avtal
Avtalet med Acadia Pharmaceuticals har gett Saniona en initial betalning på 28 miljoner dollar, med potentiella milstolpsbetalningar som kan uppgå till hela 582 miljoner dollar, samt stegvisa royalties på framtida nettoförsäljning. En viktig nästa milstolpe är starten av fas 2-studien för essentiell tremor, vilket kommer att utlösa en ytterligare betalning på 10 miljoner dollar.
Sanionas vd, Thomas Feldthus, ser avtalet som en bekräftelse på bolagets vetenskapliga och affärsmässiga styrka. ”Licensavtalet med Acadia ger oss inte bara finansiering för intern utveckling utan också en stark validering av vår vetenskap och affärsmodell.”
En starkare finansiell position driver pipeline-projekt framåt
Med den nya finansiella stabiliteten kan Saniona nu accelerera utvecklingen av sina tre interna projekt:
- SAN2355 för epilepsi
- SAN2219 för akuta repetitiva anfall
- SAN2465 för egentlig depression
Målet är att föra samtliga till starten av fas 2-studier, vilket inte bara kan skapa stort medicinskt värde utan även ge strategiska affärsmöjligheter. ”Att ha tre program i fas 2 ger oss flexibilitet att antingen replikera Acadia-avtalet för en av tillgångarna och därigenom finansiera vidareutvecklingen av de andra två, eller att resa kapital för att driva alla tre vidare,” förklarar Feldthus.
Joint venture och globala expansionsplaner
Vid sidan av Sanionas interna pipeline har bolaget nyligen genomfört en framgångsrik kapitalanskaffning för sitt joint venture Cephagenix, vilket säkerställer utvecklingen av bolagets ledande program mot migrän.
Ett annat viktigt projekt är tesofensin, som är utlicensierat till Medix i Mexiko. Medix hoppas på ett regulatoriskt godkännande för tesofensin som en ny behandling mot fetma i Mexiko, vilket skulle kunna generera betydande royaltyintäkter för Saniona. En potentiell expansion till den sydamerikanska marknaden kan dessutom ligga i korten.
Ett avgörande 2025
Inför 2025 ser Thomas Feldthus en fortsatt spännande resa för Saniona. ”Det kommande året blir avgörande när vi driver våra interna program vidare. Vår solida finansiella position, vår starka pipeline och de spännande affärsmöjligheterna vi har framför oss ger oss en stabil grund för att utveckla banbrytande behandlingar för patienter i behov och skapa värde för våra aktieägare.”
Saniona går in i framtiden med starka kort på hand och en tydlig strategi för att fortsätta sin tillväxtresa. Med en robust pipeline, strategiska partnerskap och en ständigt växande global närvaro ser bolaget ut att bli en fortsatt kraft att räkna med inom bioteknikbranschen.
Nyheter
Storytel växer, är snart skuldfritt och rörelsemarginalen förväntas stiga – köp aktien rekommenderar EFN

EFN är mycket positiva till ljudboksföretaget Storytel i en färsk aktieanalys. Det är ett företag som numera har starka kassaflöden, nästan inga skulder, tillväxt och tillgång i bolaget som inte värderas av marknaden.
”Sammanfattningsvis finns det goda förutsättningar för en multipelexpansion om bolaget fortsätter att stärka sin marknadsposition under 2025 och framåt. Storytels starka kassaflöden har möjliggjort en betydande minskning av skulden genom amortering, vilket placerar dem nära nettokassa.”
Förutom att vara en ljudbokstjänst så har Storytel även en stor förlagsverksamhet. Det EFN:s analytiker Kelly Connelin lyfter fram är att ljudboksförlaget Storyside är något av en dold pärla vars värde inte fullt ut har synliggjorts eller materialiserats ännu så länge.
Storytel har sagt att de ska revidera sina finansiella mål under våren, där rörelsemarginalmålet förväntas höjas.
Det hela mynnar ut i en tydlig köprekommendation.
Aktien stängde på 89 kronor i fredags och stängningskursen den 17 mars, dagen innan analysen publicerades EFN:s tryckta tidning Finansmagasinet, var 92,25 kronor.
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden rekommenderar Qualisys IPO
-
Nyheter2 månader sedan
Dug Foodtechs dryck listas på 150 Carrefour-stormarknader i Spanien
-
Nyheter4 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter2 dagar sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter1 månad sedan
Cloetta bygger inte fabriken som dödade aktien
-
Nyheter1 månad sedan
Bra läge i GameStop-aktien enligt den tekniska analysen
-
Nyheter2 månader sedan
Castellum är alldeles för lågt värderat anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri