Nyheter
Noteringskandidaten Titania lyfter miljonprogramsområden med genomtänkt stadsutveckling
Titania är ett snabbväxande fastighetsutvecklingsbolag med fokus på att bidra till samhällsutvecklingen genom storskaliga hyresrättsprojekt i Stockholmsregionen. Titania hanterar såväl projektutveckling som produktion och förvaltning i egen regi. Det ger kontroll över hela värdekedjan, från tidig planering till förvaltning av färdigbyggda bostäder. 2022 väntar en börsnotering för Titania, som expanderar snabbt på en långsiktigt lönsam marknad med hög potential. Det berättar bolagets vd Einar Janson.
Berätta om Titania och er affärsidé
– Titania grundades 2005, då med fokus på badrumrenoveringar och större byggprojekt. 2012 skiftade verksamheten fokus från renodlat byggföretag till fastighetsutvecklingsbolag. Vi är i dagsläget en engagerad stadsutvecklingsaktör med kapacitet att genomföra storskaliga bostadsprojekt i Storstockholmsregionen. Vår vision är att bryta negativ utveckling i utsatta områden med hjälp av stadsutveckling. I dessa områden är uppsidan av att producera nya bostäder större, både för oss rent ekonomiskt och för samhället i stort. Vår specialitet är att gå in i områden där markpriserna är lägre och addera värde genom stadsutveckling.
Vilken nytta har ni av att ni fram till 2012 var ett renodlat byggföretag?
– Eftersom vi tidigare har varit ett entreprenörsföretag har vi lång erfarenhet av att agera på en konkurrensutsatt marknad där vi levererat entreprenader till lägsta pris. Vi är bra på att bygga kostnadseffektivt och samtidigt bibehålla en hög kvalitet och har sedan starten 2005 expanderat organiskt utan externa finansiärer. Nu använder vi vår kompetens till att driva detaljplaner tillsammans med kommuner och bygga bostäder som tillför arkitektoniska, sociala och ekonomiska kvaliteter till befintliga områden.
Vilka faktorer skiljer er från andra fastighetsutvecklingsbolag?
– Vårt genomtänkta och holistiska arbetssätt innebär att vi tar ansvar från tidigt detaljplaneskede till produktion och så småningom även färdigproducerade bostäder. Vår gedigna kompetens kring byggkedjan särskiljer oss från många andra fastighetsutvecklingsbolag. Vi har även byggt upp en egen förvaltningsorganisation och förvaltar i dagsläget 246 hyresrättslägenheter. Vår långsiktiga ambition är att inom 6 år förvalta ett bestånd på drygt 5000 egenproducerade lägenheter, vilket genererar stabila kassaflöden till vår verksamhet.
Vilken potential ser du vad gäller bostadsutveckling i miljonprogram?
– I miljonprogrammen finns en fantastisk och väl utbyggd infrastruktur i form av tunnelbana, fjärrvärmenät och ett väl utbyggt vägnät. Många miljonprogramsområden är relativt glest exploaterade, vilket innebär goda möjligheter till förtätning. Det finns dessutom ett socialt tryck från nationella och lokala politiker att genomföra en positiv förändring i dessa områden. Marken är relativt prisvärd i dessa områden och många kommuner ser ett stort värde i att aktörer som vi tillför storskaliga nya bostadsområden som stärker området på olika sätt. Vi befinner oss just nu i ett långsiktigt gynnsamt läge för att producera hyresrätter i Storstockholm.
Vilka faktorer bidrar till utvecklingen?
– Att producera nya hyresfastigheter och debitera högre hyresnivåer än i det befintliga beståndet betraktas i dagsläget som relativt okontroversiellt. Marknaden för hyresrätter är långsiktigt stark i Stockholmsregionen, vilket genereras av en kraftig obalans mellan tillgång och efterfrågan. Den har i sin tur orsakats av att man i minst 30 års tid producerat för få hyresrättslägenheter i regionen. Vår uppfattning är att det finns en köpkraft hos de som idag bor i andra hand samt hyresgäster i delar av det befintliga beståndet som befinner sig på betydligt högre nivåer jämfört med vad de hyresnivåer de betalar i dagsläget.
Ett viktigt referensprojekt för er var de drygt 740 lägenheter som ni byggt i anslutning till Tingstorget i Alby. Vilka nya möjligheter har projektet öppnat upp?
– I Alby gav Botkyrka kommun oss möjlighet att ta ett helhetsgrepp på en stadsdel och att göra verklig skillnad för hela området genom att tillföra något storskaligt och helt nytt i en befintlig stadsdel. Tingstorget är ett typexempel på den typ av projekt vi är specialiserade på att genomföra, storskaliga stadsutvecklingsprojekt med fokus på hyresrättslägenheter i miljonprogram och andra befintliga bostadsområden med väl utbyggd infrastruktur runtom i Storstockholmsregionen.
Hur har er verksamhet utvecklats sedan 2012, då ni bytte skepnad och blev ett fastighetsutvecklingsbolag?
– Vi har i dagsläget ca 3000 byggrätter och 246 lägenheter i egen förvaltning. Vår ambition är att successivt utöka antalet byggrätter och egenförvaltade bostäder. Vi har expanderat år för år sedan bolaget grundades och har byggt flera viktiga referensprojekt runtom i Stockholmsregionen. Min ambition är att vi på tre års sikt har fördubblat antalet byggrätter och samtidigt har lyckats utöka vårt egenförvaltade fastighetsbestånd.
Ni förbereder er för närvarande för en börsnotering som planeras äga rum under 2022. Vad är bakgrunden till noteringen?
– Bakgrunden till vår notering är att vi har många projekt på gång och att vi nu är redo att ta in externt kapital för att finansiera dem. Vi vill även ge våra medarbetare och andra presumtiva aktieägare en möjlighet att bli delägare i bolaget och därigenom ta del av vår framtida värdeutveckling.
Vilka faktorer gör Titania till ett intressant investeringsobjekt i samband med er notering 2022?
– Investerare som tror på hyresrätter som investeringsform bör investera i ett bolag med många byggrätter för projektutveckling i befintliga bostadsområden, vilket vi har. Det är i denna typ av bolag de stora värdeuppgångarna kommer att ske. Vi har ett stabilt kassaflöde och en ägartrio som är operativt ansvarig i bolaget. Vår marknad drivs dessutom av starka underliggande och långsiktiga demografiska trender.
Nyheter
Affärsvärlden neutrala till Envar Holdings IPO
Envar Holding är en outsourcing- och utvecklingsstudio med fokus på grafisk design, 3D-grafik, animationer och illustrationer till huvudsakligen spelutvecklingsföretag och andra företag verksamma inom underhållningsindustrin. Bolaget har etablerat sig som en leverantör av grafik- och utvecklingstjänster till några av de största varumärkena inom spelindustrin.
Envar gör nu en IPO på First North där man önskar att få in 50 miljoner kronor till 20 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 26 november till 10 december och handeln i aktien inleds sedan den 17 december. Hur ska då en investerare agera?
27 miljoner kronor är säkerställda på förhand av ankarinvesterare, bl.a. Tenesta Holding AB. Tidigare denna kväll meddelade bolaget även att erbjudandet är övertecknat.
Affärsvärlden – Neutral
Affärsvärlden ger en neutral rekommendation till Envars IPO, och tillägger att det kan vara värt att följa aktien när bolaget väl är noterat.
”Vi är inte övertygade nog av Envar för att sätta teckna på erbjudandet. Men bolaget kan var värt att följa”
Nyheter
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea
Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Företaget gör nu en IPO på omkring 2,5 miljarder kronor som främst består av vanliga stamaktier som prissätts i intervallet 38-40 kronor, men även en liten andel D-aktier. Teckningsperioden är 4-11 december och aktierna noteras sedan på Stockholmsbörsen den 12 december. Hur ska då en investerare agera?
Tredje AP-fonden, AFA Försäkring, Swedbank Robur, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Bell Rock Capital Management har åtagit sig att teckna aktier för 1 130 miljoner kronor, motsvarande cirka 46 procent av erbjudandet.
Affärsvärlden – Teckna
Affärsvärlden ger rådet att teckna aktier i Intea för den som gillar fastighetsaktier.
”Vi tänker 15 gånger vinsten som en rimlig värdering och då blir uppsidan knappt 30 procent på några års sikt, räknat från högsta kursen i intervallet (40 kronor). Det gör Intea till en fastighetsnotering att teckna”
Dagens industri – Teckna
Dagens industris analytiker ger rådet att teckna Iteas IPO. Intea grundades året innan SBB, men medan SBB växte i högt tempo valde Intea en försiktigare tillväxtväg. Di skriver att bolagets hyreskontrak är långa med en genomsnittlig återstående kontraktslängd på 7,2 år och att 74 procent av hyresintäkterna är KPI-indexerade.
”Om kursen landar i den övre delen av intervallet, handlas B-aktien kring elva gånger våra estimat för förvaltningsresultatet 2026, vilket vi anser är lågt givet bolagets fina defensiva kvaliteter.”
Philip Hallberg – Positiv
Fastighetsexperten Philip Hallberg på Lannebo ger inte något uttryckligt råd men ger sin syn på företaget och erbjudandet. Han får även sätta betyg på erbjudandet enligt EFN:s fem olika kategorier det summerar sig till 18 av 25 möjliga poäng.
Tillväxt/Lönsamhet: 4
Värdering: 4
Ägare/Ledning: 4
Finansiell ställning: 3
Hört på Riche: 3
Nyheter
Swedencare-aktien kan dubblas, köp säger Dagens industri
Swedencare har en ocyklisk verksamhet, god tillväxt inom djurhälsa och chans till högre lönsamhet. Om bolaget levererar på sina mål kan aktiekursen dubblas skriver Dagens industri och delar ut en köprekommendation.
Det finns även en möjlighet att det kommer ett bud på företaget. Den största ägaren är tyska Symrise som äger 41 procent och lade nyligen ett bud på Probi. Men då måste Symrise få med sig tre ledande befattningshavare som tillsammans äger 23 procent.
Dagens industris analys Veckans aktie skrivs utifrån att den ska utvärderas efter ett år och på den sikten och med Dagens industris prognoser så ser man en uppsida på 26 procent.
”Tittar vi på värderingen på skuldfri basis i relation till rörelseresultatet, ev/ebitda, hamnar vi på 16 respektive 13. Sätt årets multipel på nästa års rörelseresultat som vi tror blir 724 Mkr och vi får en uppsida på 26 procent.”
Skulle bolaget lyckas nå sina mål så kan dock aktien dubbleras skriver tidningens analytiker Agnetha Jönsson.
Swedencare-aktien stängde på 53,75 kronor i fredags.
-
Nyheter2 veckor sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter2 veckor sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter2 veckor sedan
AstraZeneca är ett diversifierat företag vars värdering har blivit låg – köp säger Di
-
Nyheter2 månader sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter6 dagar sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO
-
Nyheter3 dagar sedan
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea