Nyheter
Medicinteknikbolaget Calmark befinner sig på tröskeln till global lansering

Det svenska medicinteknikbolaget Calmark, som utvecklat ett världsunikt verktyg för diagnostik av nyfödda barn, befinner sig just nu på tröskeln från utvecklingsbolag till ett säljande bolag med en global marknad. Calmarks unika diagnostikverktyg underlättar sjukvårdspersonalens arbete och kan dessutom rädda livet på miljontals spädbarn världen över. Det berättar Anna Söderlund, vd på Calmark.
Berätta om Calmark och er affärsidé!
–Calmark grundades 2007 och sedan dess har varit inriktade på att utveckla diagnosverktyg för nyfödda. Vår produkt för nyfödda baseras på drygt tretton års forskning och branscherfarenhet. Vår lösning kan förbättra hela vårdkedjan med minskat lidande för patienterna, spara tid och kostnader inom vården och innebära avgörande skillnad i de delar av världen där sjukhuslaboratorium saknas.
På vilket sätt är ert diagnostikverktyg för spädbarn unik?
–För majoriteten av alla de barn som föds i världen, går resan från födsel genom första levnadsveckan smidigt och helt utan komplikationer. För somliga nyfödda barn leder dock medicinska tillstånd till ett behov av snabb diagnos och behandling. Utan behandling riskerar dessa barn att få bestående skador och i värsta fall dö. Vår produkt är ett PNA-instrument som mäter biomarkörer för sjukdomstillstånd hos nyfödda. Vårt instrument ger ett snabbt resultat som erbjuder sjukvårdspersonalen ett tillförlitligt beslutsstöd samt reducerade sjukvårdskostnader. I mindre utvecklade länder kan vår produkt erbjuda en kostnadseffektiv, robust och patientnära teknologi som gör det möjligt att rädda liv.
”Jag drivs av att bygga bolag och lansera produkter som gör verklig skillnad för människor runtom i världen.”
Hur långt har ni kommit i er kommersialiseringsprocess?
–Produktionen av vår produkt är igång sedan en tid tillbaka. Under 2020 har vi genomfört omfattande investeringar i en automatiserad produktionslina som levereras första halvåret 2021. När den är i drift räknar vi med att kunna producera uppemot 6 miljoner tester per år. Vi bygger nu upp ett team som ska ansvara för vår världslansering.
Hur ser er globala lanseringsplan ut?
–Vi har valt att lansera vår produkt i Kina innan den lanseras i USA eftersom den kinesiska marknaden för den här typen av lösningar är mycket stor. Vi har handplockat ett ledningsteam med lång dokumenterad erfarenhet av den här typen av internationella medicintekniska lanseringar. Hösten 2020 registrerade vi ett dotterbolag i Hongkong och nu pågår etableringen av ett motsvarande bolag även på det kinesiska fastlandet. Parallellt ska vi lansera vår produkt i södra Europa, Mellanöstern, Indien och så småningom även USA.
Vad är på gång i bolaget under 2021?
–Vi har nyligen skrivit ett distributionsavtal med det amerikanska bolaget VIA Global Health, som är specialiserade på distribution av medicintekniska produkter i låg- och medelinkomstländer. Avtalet är en viktig milstolpe för oss och innebär att våra produkter kan nå ut till ett sjuttiotal låg- och mellaninkomstländer på ett kostnadseffektivt sätt. Det är ett otroligt viktigt steg för att uppfylla vår mission. Under 2021 lanseras även vår diagnostikprodukt för Covid-19. Vår lösning gör det enkelt att snabbt bedöma sjukdomsgraden hos patienter med Covid-19.
”Vi har utvecklat en unik diagnostikmetod som kan göra verklig skillnad för spädbarns liv och hälsa hela världen.”
Varför är Calmark ett intressant bolag att investera i?
–Vi har utvecklat ett unikt diagnostikverktyg som kan göra verklig skillnad för spädbarns liv och hälsa i hela världen. Metoden är mycket efterfrågad, intresset från sjukvården är stort. När vi nu går in i en intensiv lanseringsfas räknar vi med att expandera rejält, som aktieägare är det förstås spännande att vara med på den resan. Vår vision är att kombinera en god avkastning med att ge varje spädbarn som föds i världen samma chans till överlevnad, oavsett om det föds i Sverige eller i Tanzania.
Vilka är dina personliga drivkrafter som vd för Calmark?
–Jag är legitimerad sjuksköterska och har jobbat med att utveckla medicinteknikbolag sedan 2003. Jag drivs av att bygga bolag och lansera produkter som gör verklig skillnad för människor runtom i världen. Mitt nuvarande arbete har många likheter med min tidigare karriär som sjuksköterska, i grund och botten handlar det om att rädda och förbättra människors liv.
Nyheter
Storytel växer, är snart skuldfritt och rörelsemarginalen förväntas stiga – köp aktien rekommenderar EFN

EFN är mycket positiva till ljudboksföretaget Storytel i en färsk aktieanalys. Det är ett företag som numera har starka kassaflöden, nästan inga skulder, tillväxt och tillgång i bolaget som inte värderas av marknaden.
”Sammanfattningsvis finns det goda förutsättningar för en multipelexpansion om bolaget fortsätter att stärka sin marknadsposition under 2025 och framåt. Storytels starka kassaflöden har möjliggjort en betydande minskning av skulden genom amortering, vilket placerar dem nära nettokassa.”
Förutom att vara en ljudbokstjänst så har Storytel även en stor förlagsverksamhet. Det EFN:s analytiker Kelly Connelin lyfter fram är att ljudboksförlaget Storyside är något av en dold pärla vars värde inte fullt ut har synliggjorts eller materialiserats ännu så länge.
Storytel har sagt att de ska revidera sina finansiella mål under våren, där rörelsemarginalmålet förväntas höjas.
Det hela mynnar ut i en tydlig köprekommendation.
Aktien stängde på 89 kronor i fredags och stängningskursen den 17 mars, dagen innan analysen publicerades EFN:s tryckta tidning Finansmagasinet, var 92,25 kronor.
Nyheter
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri

Veckans aktie i Dagens industri är Dynavox, ett företag som är populärt bland förvaltare. Tidningens analytiker Robert Andersson lyfter fram att Dynavox har en hög tillväxt, bra marginalexpansion och är verksamt på en konjunkturokänslig marknad.
”Att Dynavox är ett kvalitetsbolag råder det inget tvivel om. Produkterna är verkligt värdeskapande, bolaget har en stark marknadsposition, strukturell tillväxt, hög avkastning på kapitalet och stark organisk tillväxt. Bolaget ska värderas därefter,”
Värderingen är redan relativt hög. Men 20 gånger nästa års förväntade rörelseresultat ger en potential på 15 procent på ett års sikt, vilket är en rimlig värdering för denna typ av kvalitetsbolag.
Dynavox-aktien stängde veckan på 63,60 kronor.
Nyheter
Dagens industri och Affärsvärlden gillar Asker Healthcare Groups IPO

Asker Healthcare Group är en serieförvärvare inom medicintekniska produkter och tjänster. Koncernen består av över 40 företag i 17 länder och har 4 000 anställda. Företaget gör nu en IPO på Nasdaq Stockholm där erbjudandet består av aktier för upp till 10,2 miljarder kronor, där större delen består av befintliga aktier. Teckningstiden är 18-25 mars och aktierna börjar handlas den 27 mars.
Intresset för erbjudandet är rent allmänt stort och det visade sig även när teckningen öppnade, det blev fulltecknat på 35 minuter.
Affärsvärlden och Dagens industri är positiva
Dagens industri rekommenderar sina läsare att teckna Asker Healthcare-aktien. Tidningen tycker att det är ett spännande tillskott på börsen som har goda förutsättningar att fortsätta växa starkt organiskt och via förvärv.
”Vi tror att aktiemarknaden kommer att uppskatta bolagets ocykliska marknad, samt att rörelsemarginalen kommer att förbättras det kommande året. Det tycker vi bör motivera en värdering kring 20 gånger nästa års ebita. Det ger oss en uppsida om 15 procent.”
Affärsvärlden ger en teckna-rekommendation till Asker Healthcare Groups IPO, i alla fall för den riskvillige. Bolaget är verksamt på en marknad med strukturell tillväxt.
”Investerare som gillar serieförvärvare och kan leva med värderingen kan överväga en post. Det är inget fyndpris men väl en rabatt mot de mest framgångsrika serieförvärvarna (som visserligen är dyra)”
Man kan rent allmänt inte höra någon säga att de tror att detta blir en kursraket på kort sikt, utan de flesta tycker att det är ett kvalitativt bolag där ägarna gett en viss rabatt i IPO-erbjudandet så att aktien ska kunna gå upp något när handeln inledes.
Vill man på ett enkelt sätt fördjupa sig något så finns det ett bra samtal där EFN:s analytiker Peter Hedlund och Handelsbankens förvaltare Christian Brunlid (banken är ankarinvesterare i erbjudandet) ger sin syn på Asker Healthcare Groups IPO-erbjudande.
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden rekommenderar Qualisys IPO
-
Nyheter1 månad sedan
Cloetta bygger inte fabriken som dödade aktien
-
Nyheter1 månad sedan
Bra läge i GameStop-aktien enligt den tekniska analysen
-
Nyheter1 månad sedan
Castellum är alldeles för lågt värderat anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Dug Foodtechs dryck listas på 150 Carrefour-stormarknader i Spanien
-
Nyheter4 veckor sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri
-
Nyheter4 veckor sedan
Evolution-konkurrenten Light & Wonder lämnar live-casino-marknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Danmark gör en blixtsatsning på försvaret med 75 miljarder kronor, även resten av Europa investerar i högt tempo