Följ oss

Nyheter

Medfield Diagnostics räddar liv och underlättar rätt behandling på plats med banbrytande screening-instrument

Publicerad

den

Hur Medfield Diagnostics fungerar

Medfield Diagnostics utvecklar avancerade och teknologiskt banbrytande screening-instrument som hjälper sjukvårdens medarbetare att snabbt ställa en diagnos när tidsfaktorn är avgörande, exempelvis i samband med stroke eller traumatiska skallskador. Medfield Diagnostics teknologi baseras på mikrovågssystem som med hjälp av AI klassificerar skadan. Målet är att under 2021 inleda bolagets kommersialiseringsfas. Det berättar Medfield Diagnostics vd Stefan Blomsterberg.

Berätta om Medfield Diagnostics och er affärsidé.

– Medfield Diagnostics grundades 2005 som en spinoff från Chalmers. Basen för vår teknologi är mångårig forskning på Chalmers med fokus på mikrovågor och AI. Det är en kraftfull kombination som har möjlighet att generera snabba resultat som kan användas för att kunna behandla stroke och traumatiska skallskador, redan på skadeplats eller i ambulansen.

Medfield Diagnostics vd Stefan Blomsterberg
Medfield Diagnostics vd Stefan Blomsterberg

Varför är det viktigt att på ett tidigt stadium kunna klargöra orsaken bakom exempelvis en stroke eller en traumatisk skallskada?

– Om man på ett tidigt stadium kan avgöra om stroken beror på en blödning eller propp kan rätt behandling sättas in betydligt tidigare än idag. Därigenom elimineras mycket lidande hos drabbade patienter och det sparas mycket stora vård- och rehabiliteringskostnader för samhället. Detsamma gäller förstås även vid traumatiska skallskador, exempelvis i samband med en olycka. Då är det mycket viktigt och ofta avgörandeför patientens prognos och möjlighet att få rätt behandling att tidigt kunna avgöra om patienten har en allvarlig skada som till exempel måste behandlas på ett specialistcenter.

Hur långt har ni kommit i er produktutveckling?

– Vi har genomfört sex kliniska studier, vi har fyra pågående internationella strokestudier och två pågående traumastudier. Vi har låst designen på hårdvaran och vi har låst den första strokealgoritmen och arbetar nu med verifiering och validering. Arbetet med att CE-certifiera MD100 Strokefinder pågår. I vår pipeline finns även tester där vi utvärderar om vår teknologi kan användas för att diagnostisera olika typer av inre blödningar, exempelvis i bröst och buk.

När är ambitionen att inleda er kommersialiseringsfas?

–Vår målsättning är att kunna inleda kommersialiseringsfasen i slutet av 2021. Primärt vänder vi oss till den europeiska marknadenmen USA, Kina, Kanada och Australien är andra högintressanta marknader som vi delvis redan nu bearbetar. 

Hur ser marknadspotentialen ut för bolaget och era instrument?

– Marknadspotentialen för vår teknologi är enorm. MD100 Strokefinder är mångsidig och kan användas i såväl ambulansverksamheter (mark, sjö, luft) som på akutmottagningar. Teknologin kan även användas på platser långt ifrån sjukhus där många människor befinner sig, exempelvis kryssningsfartyg eller oljeplattformar. Vi har sålt tjugo instrument som används till forskning och utveckling så intresset av vår teknik är stort.

Vilka är de främsta globala trenderna inom ert verksamhetsområde, prehospital sjukvård?

– Det är kostnadskrävande att upprätthålla vårdplatser på sjukhus vilket gör att trenden i flera länder är att erbjuda en framskjuten vård. Fokus i många länder ligger därför på att genomföra vårdinsatser i ambulans- eller hemmiljö. Utveckling av infrastruktur och IT-stöd gör också att befolkning väljer att bo och verka i ett mer decentraliserat samhälle. Behovet av kvalificerad sjukvård som snabbt kan nå människor som befinner sig långt ifrån sjukhus ökar. Framtidens sjukvård behöver helt enkelt vara flexibel och framskjuten. Efterfrågan på innovativa medicintekniska lösningar som gör det möjligt att exempelvis diagnostisera stroke eller traumatiska skallskador redan på plats ökar. Vår teknik som snabbt hjälper ambulanssjukvården att ta rätt beslut om rätt vårdinsats ligger därmed helt rätt i tiden sett till den prehospitala sjukvårdens utveckling.

Vilka faktorer gör Medfield Diagnostics intressant för presumtiva aktieägare?

– Vi befinner oss fler år före våra potentiella konkurrenter med teknikutveckling inom vårt marknadssegment. Vi utvecklar en banbrytandeefterfrågad produkt med stor potential och med flera potentiella tillämpningar. Eftersom tekniken är snabb, mobil och fri från skadlig strålning är det vad sjukvårdspersonalen söker.

Nyheter

Affärsvärlden delar ut en köprekommendation till Coor-aktien

Publicerad

den

Coor städar

Coor-aktien tappade på rapporten och Affärsvärlden skriver i en analys att bolaget har en del kvar att göra för att få upp lönsamheten till nivån de hade innan företaget tappade Ericsson-avtalet. Men man skriver vidare att marknadens förväntningar på att bolaget ska lyckas är allt för låga och delar ut en köprekommendation.

Analystjänsten skriver att Coor, liksom branschen, idag värderas till 10 gånger innevarande års väntade rörelsevinster.

”Detta är lägre än tidigare men vi har använt detta som multipel på Coors vinstförmåga i slutet av vår horisont. Våra prognoser är lite försiktigare än konsensus både för omsättning (cirka 5 procents tillväxt enligt konsensus) och marginal (5,5 procent 2026E). Våra antaganden ger en uppsida på cirka 30 procent”

Affärsvärlden varnar dock för att även nästa kvartal kan bli svagt. ”Men blickar man mot nästa år och framöver är dock förväntningarna lågt ställda tycker vi”

Coor-aktien gick igår upp 0,79 procent och stängde på 43,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära