Nyheter
Medfield Diagnostics räddar liv och underlättar rätt behandling på plats med banbrytande screening-instrument
Medfield Diagnostics utvecklar avancerade och teknologiskt banbrytande screening-instrument som hjälper sjukvårdens medarbetare att snabbt ställa en diagnos när tidsfaktorn är avgörande, exempelvis i samband med stroke eller traumatiska skallskador. Medfield Diagnostics teknologi baseras på mikrovågssystem som med hjälp av AI klassificerar skadan. Målet är att under 2021 inleda bolagets kommersialiseringsfas. Det berättar Medfield Diagnostics vd Stefan Blomsterberg.
Berätta om Medfield Diagnostics och er affärsidé.
– Medfield Diagnostics grundades 2005 som en spinoff från Chalmers. Basen för vår teknologi är mångårig forskning på Chalmers med fokus på mikrovågor och AI. Det är en kraftfull kombination som har möjlighet att generera snabba resultat som kan användas för att kunna behandla stroke och traumatiska skallskador, redan på skadeplats eller i ambulansen.
Varför är det viktigt att på ett tidigt stadium kunna klargöra orsaken bakom exempelvis en stroke eller en traumatisk skallskada?
– Om man på ett tidigt stadium kan avgöra om stroken beror på en blödning eller propp kan rätt behandling sättas in betydligt tidigare än idag. Därigenom elimineras mycket lidande hos drabbade patienter och det sparas mycket stora vård- och rehabiliteringskostnader för samhället. Detsamma gäller förstås även vid traumatiska skallskador, exempelvis i samband med en olycka. Då är det mycket viktigt och ofta avgörandeför patientens prognos och möjlighet att få rätt behandling att tidigt kunna avgöra om patienten har en allvarlig skada som till exempel måste behandlas på ett specialistcenter.
Hur långt har ni kommit i er produktutveckling?
– Vi har genomfört sex kliniska studier, vi har fyra pågående internationella strokestudier och två pågående traumastudier. Vi har låst designen på hårdvaran och vi har låst den första strokealgoritmen och arbetar nu med verifiering och validering. Arbetet med att CE-certifiera MD100 Strokefinder pågår. I vår pipeline finns även tester där vi utvärderar om vår teknologi kan användas för att diagnostisera olika typer av inre blödningar, exempelvis i bröst och buk.
När är ambitionen att inleda er kommersialiseringsfas?
–Vår målsättning är att kunna inleda kommersialiseringsfasen i slutet av 2021. Primärt vänder vi oss till den europeiska marknadenmen USA, Kina, Kanada och Australien är andra högintressanta marknader som vi delvis redan nu bearbetar.
Hur ser marknadspotentialen ut för bolaget och era instrument?
– Marknadspotentialen för vår teknologi är enorm. MD100 Strokefinder är mångsidig och kan användas i såväl ambulansverksamheter (mark, sjö, luft) som på akutmottagningar. Teknologin kan även användas på platser långt ifrån sjukhus där många människor befinner sig, exempelvis kryssningsfartyg eller oljeplattformar. Vi har sålt tjugo instrument som används till forskning och utveckling så intresset av vår teknik är stort.
Vilka är de främsta globala trenderna inom ert verksamhetsområde, prehospital sjukvård?
– Det är kostnadskrävande att upprätthålla vårdplatser på sjukhus vilket gör att trenden i flera länder är att erbjuda en framskjuten vård. Fokus i många länder ligger därför på att genomföra vårdinsatser i ambulans- eller hemmiljö. Utveckling av infrastruktur och IT-stöd gör också att befolkning väljer att bo och verka i ett mer decentraliserat samhälle. Behovet av kvalificerad sjukvård som snabbt kan nå människor som befinner sig långt ifrån sjukhus ökar. Framtidens sjukvård behöver helt enkelt vara flexibel och framskjuten. Efterfrågan på innovativa medicintekniska lösningar som gör det möjligt att exempelvis diagnostisera stroke eller traumatiska skallskador redan på plats ökar. Vår teknik som snabbt hjälper ambulanssjukvården att ta rätt beslut om rätt vårdinsats ligger därmed helt rätt i tiden sett till den prehospitala sjukvårdens utveckling.
Vilka faktorer gör Medfield Diagnostics intressant för presumtiva aktieägare?
– Vi befinner oss fler år före våra potentiella konkurrenter med teknikutveckling inom vårt marknadssegment. Vi utvecklar en banbrytandeefterfrågad produkt med stor potential och med flera potentiella tillämpningar. Eftersom tekniken är snabb, mobil och fri från skadlig strålning är det vad sjukvårdspersonalen söker.
Nyheter
Alleima erhåller order på 530 miljoner kronor från kärnkraftsleverantör i Nordamerika
Alleima har fått en order på 530 miljoner kronor gällande ånggeneratorrör inom kärnkraftssegmentet. För att möta den växande efterfrågan har Alleima nyligen meddelat en kapacitetsökning, genom återöppnandet av en av sina fabriker för ånggeneratorrör i Sandviken.
Ordern från en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsutrustning går till ett projekt i ett kärnkraftverk i Nordamerika. Ordern erhölls under det första kvartalet av 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen. Leveranser är planerade under 2027 och 2028.
”Efterfrågan på våra avancerade ånggeneratorrör fortsätter att växa, och vi är stolta över att återigen bli den betrodda leverantören till vår kund. Ordern stärker vår orderbok ytterligare och leveransvisibiliteten för både befintlig och vår utökade produktionskapacitet är god. Samtidigt har vi ett flertal pågående diskussioner om framtida projekt,” säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.
Nyheter
Chordate Medicals studie utvecklas väl, utvidgar med Schweiz
Chordate rapporterar att PM010-studien utvecklas väl och lägger därför till en 12:e studieklinik till eftermarknadsstudien för migränbehandling då Inselspital, Universitätsklinik für Neurologie, i Bern har fått etiskt godkännande att gå med i studien. Klinikens prövningsledare i studien är Prof. Dr. Christoph Schankin, en betydelsefull opinionsbildare både nationellt och internationellt.
– PM010-studien utvecklas väl med i dagsläget cirka 40 procent av maximalt antal patienter rekryterade till studien. Syftet med studien är bland annat att få en så bred bild som möjligt av olika marknader och vårdmodeller, därför är det viktigt att även vår nya fokusmarknad Schweiz är representerad i studien. Inselspital i Bern är även en viktig referensklinik för Neurolite, vår schweiziska distributör, säger Anders Weilandt, vd Chordate.
PM010 är en pågående öppen klinisk uppföljningsstudie för att följa långtidsresultat och säkerhet med Ozilia hos patienter med kronisk migrän under vanlig klinisk behandling. Studien är designad för att kunna rekrytera upp till 200 patienter och genomförs på 12 kliniker i fyra europeiska länder, uppföljningen är 12 månader. Data från studien kommer att rapporteras i intervaller och bland annat användas för att finjustera rekommendationer för den kliniska behandlingsregimen.
Nyheter
2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult
Fagerhult-aktien har inte haft någon rolig utveckling. Under 2014-2017 värderades den för högt av marknaden skriver Dagens industri i sin Veckans aktie-analys. Från dessa höjder har aktien sedan fallit under lång tid.
På senare tid har även två svaga kvartal satt press på aktien, hela 30 procent har aktien fallit sedan sommaren. Det har gjort att Fagerhult för första gången inte värderas till premie mot andra börsbolag.
2025 är året då det vänder
Tidningens analytiker Ulf Petersson skriver att 2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult och spår att företaget når en vinst per aktie på 3,70 kronor, vilket ger ett P/E-tal på tilltalande 14 gånger årets vinst.
Det första som bidrar till resultatet är att besparingsprogrammet får genomslag, bland annat genom att en del olönsamma produktgrupper har rensats ut över tid. Ett viktigt skäl till vinstoptimismen både för i år och nästa är att Di förväntar sig att renoveringsmarknaden i Europa borde återhämta sig efter ett svagt 2024. På toppen av det kommer utfasningen av lysrör i Europa vilket ökar bolagets försäljning av LED-produkter.
Något som även kan få fart på aktien är att storägaren Latour engagerar sig, antingen genom att ge sitt stöd till värdeskapande förvärv, eller genom att själva köpa ut Fargerhult från börsen.
Dagens industri ger en köprekommendation och ser ett kurslyft på 30 procent framför sig under 2025.
Fargerhult-aktien stängde i fredags på 52,70 kronor.
-
Nyheter2 veckor sedan
12 bra aktier i småbolag för 2025 enligt Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa bank-aktierna för 2025 – hög direktavkastning
-
Nyheter3 veckor sedan
Fem bra aktier för 2025 i stora svenska företag
-
Nyheter2 månader sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
Fem aktier att sälja när 2025 inleds enligt Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO