Följ oss

Nyheter

Logistea växer snabbt i tre av fastighetssektorns mest expansiva segment

Publicerad

den

Niklas Zuckerman, vd för Logistea

Fastighetsbolaget Logistea, som fokuserar på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla fastigheter inom lager, logistik och lätt industri, växer snabbt. På ett drygt år har bolagets fastighetsinnehav ökat från 100 miljoner till 4 miljarder kronor. Logistea har offensiva tillväxtmål, med ambitionen att vid slutet av 2024 ha nått 15 miljarder kronor i fastighetsvärde. Det berättar bolagets vd Niklas Zuckerman.

Berätta om Logistea och bolagets affärsidé.

– Vi är relativt ungt som fastighetsbolag. Sedan vi förvärvade vår första fastighet 2019 har vårt fastighetsbestånd växt rejält, och är nu i maj 2022 uppe i 4 miljarder kronor. Vi fokuserar på fastigheter i bra mikrolägen, med långsiktiga, finansiellt stabila hyresgäster. Målsättningen är att vi ska vara den naturliga partnern till aktörer som efterfrågar hållbara och moderna lokaler för lager, logistik och lätt industri.

Hur ser era tillväxtmål ut?

– Logistea är en aktiv och långsiktig fastighetsägare som arbetar tillsammans med hyresgästerna för att utveckla fastigheterna. Vi jobbar också med nyproduktion och tillbyggnader, med målet att årligen färdigställa minst 25 000 kvadratmeter ny uthyrningsbar yta. Vår övergripande ambition är att 2024 uppnå 15 miljarder kronor i fastighetsvärde. Tillväxtpotentialen är hög och det finns fortfarande mycket utrymme att växa på fastighetsmarknaden för lager, logistik och lätt industri runtom i Sverige och även i övriga Norden.

Hur ser strategin ut för att ni ska nå ert offensiva tillväxtmål?

– Vi siktar på att nå vårt tillväxtmål genom en kombination av förvärv, nyproduktion samt förädling och utveckling av befintliga fastigheter. Strategin säger att vi även fortsättningsvis ska förvärva kassaflödesintensiva fastigheter med lönsamma hyresgäster som i många fall har hyresavtal på mellan tio och femton år. Dessutom bygger vi ofta till fastigheter åt hyresgäster som expanderar och därför är i behov av utökade ytor. Dessutom bedriver vi en aktiv nyproduktionsverksamhet med en markportfölj bestående av 350 000 kvadratmeter byggrätter.

Intresset för er aktie har varit stort sedan Logistea bildades. I dagsläget har ni drygt 15 000 aktieägare. Vilka faktorer gör Logistea till en intressant investering för presumtiva aktieägare?

– Det faktum att vi är ett tillväxtbolag som befinner sig i en mycket aktiv uppbyggnadsfas väger förstås tungt. Vi har en stark plattform med en solid ägarbas, hög finansiell kapacitet samt ett branschkunnigt ledningsteam med betydande transaktionserfarenhet, förvaltningserfarenhet och uthyrningserfarenhet. Dessa faktorer innebär sammantaget att vi står väl rustade för ytterligare expansion via förvärv av styckesfastigheter och portföljer, mark för nyproduktion och förädling av vårt befintliga bestånd. 

Fakta: Logistea är ett svenskt fastighetsbolag med fokus på lager, logistik och lätt industri. Bolagets aktier är noterade på Nasdaq Stockholm under kortnamnen LOGI A och LOGI B.

Nyheter

Cint-aktien har blivit köpvärd säger Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri har gjort en analys av marknadsundersökningsföretaget Cint och kommer fram till en köprekommendation för aktien med en uppsida på 40 procent, men till en hög risknivå.

För ett år sedan kraschade aktien och framtiden för bolaget kunde ifrågasättas. Men nu skriver Di att det finns flera indikatorer på att det har vänt. Ägarlistan har också fått sig en stor förändring, flera ägare har lämnat och nya har tillkommit, vilket Di anser är avgörande för att vända sentimentet. Även ledningen har bytts ut.

Cint har hanterat de flesta av sina problem och VD säger att optimismen även har återkommit bland personalen.

Di flaggar för att skuldsidan är hög och att en nyemission inte kan uteslutas. VD håller med om att skuldsättningen är för hög, men är inte direkt oroad, han arbetar mot lönsamhet och effektiviserar för att skapa fritt kassaflöde.

Samtidigt lyfter Di även fram Cint som en möjlig uppköpskandidat.

Cint-aktien stängde på 14,16 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Nyheter

Podcast-företaget Acast får en köprekommendation av Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan ger en köprekommendation till podcast-företaget Acast vars aktie på senare tid har lyft rejält. Tidningens analytiker skriver att Acast visar stadig förbättring med hög tillväxt och är på väg mot break-even. Med en förbättrad annonskonjunktur kan bolaget dra nytta av sin stora podcastplattform.

I september i fjol gav Börsveckan ett avvaktaråd till kursen 7,20 kronor. Sedan dess har Acast presterat över förväntan, särskilt vad gäller bruttomarginal och genomsnittlig intäkt per lyssning (ARPL). Bruttomarginalen steg från 30 procent år 2022 till 39 procent första kvartalet 2024. ARPL ökade till 37 öre, en uppgång på drygt 42 procent.

Försäljningstillväxten ökade från 18 procent 2023 till 25 procent första kvartalet 2024, med stark tillväxt i Nordamerika (+48 procent). Marknadsföringskostnaderna minskade till 22 procent av omsättningen, medan administrationskostnader och produktutvecklingskostnader sjönk till 14 respektive 11 procent. AI har potential att ytterligare förbättra marknadsföringen.

Trots en minskning i antalet lyssningar till 1124 miljoner under första kvartalet, på grund av tekniska förändringar hos Apple, är balansräkningen stark med en nettokassa på 734 miljoner kronor. Bolaget har potential att nå break-even med fortsatt förbättring.

Acast värderas i linje med omsättningen, vilket är lågt i relation till tillväxtpotentialen. Börsveckan tror att Acast kommer kunna hålla uppe tillväxten de närmaste åren.

Det landar i ett köpråd, med brasklappen att risken är högre än normalt då det rör sig om ett bolag som gör förlust i år.

Acast-aktien stängde igår veckan på 14,60 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Affärvärlden avråder från IPO-aktuella Kinda Brave

Publicerad

den

Gaming-kontroller

I slutet på förra året skrev Börsposten att Kinda Brave Entertainment gjorde sig redo för en notering av sina aktier och nu är bolaget aktuellt med en IPO på First North. Noteringsemissionen är på 40,2 miljoner kronor till 5 kronor per aktie. Teckningstiden avslutas den 22 maj och första handelsdag är den 3 juni.

Affärsvärlden har gjort en analys av erbjudandet och företaget vilket mynnar ut i rekommendationen att inte teckna. Kinda Brave saknar ännu förläggare och även de pengar som krävs.

”Noteringen framstår som något defensiv och framstressad, med stor andel skulder som ska kvittas. Därtill har ledningen alldeles nyligen startat på bolaget”

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära