Nyheter
Fastator – Investmentbolaget som är specialister på att bygga upp och leda framgångsrika fastighetsbolag
Fastator är ett investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Fastators affärsidé är att starta och investera i fastighetsrelaterade bolag och genom aktivt ägarskap bidra till en långsiktig värdeutveckling. Fastator verkar brett och är specialister på att identifiera och förädla lönsamma fastighetssegment. Strategin har visat sig vara ett vinnande koncept som resulterade i ett nytt omsättningsrekord 2021. Det berättar bolagets vd Knut Pousette.
Berätta om Fastator och bolagets affärsidé
– Grunden till Fastator lades 2011 av entreprenörerna Joachim Kuylenstierna och Mats Lundberg, båda med lång erfarenhet av att bygga upp och leda framgångsrika bolag inom fastighetssektorn. Vi startar, utvecklar och driver bolag inom olika fastighetsrelaterade segment. Genom ett aktivt ägarskap, där vi bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper vi fastighetsbolag att nå sin fulla tillväxtpotential. Till skillnad från traditionella fastighetsbolag, som ofta är verksamma inom en relativt snäv nisch, kan vi i stället välja att etablera bolag inom den del av fastighetssektorn där förutsättningarna för tillväxt är som mest gynnsamma, i dagsläget främst i bostadssektorn samt inom stadsutveckling och lätt industri. Det har visat sig vara ett vinnande koncept med rekordresultat för 2021 som kvitto. Vi är i dagsläget delägare i sju fastighetsbolag med varande inriktning. Vår affärsidé rymmer såväl konceptutveckling som stabila kassaflöden.
Beskriv kortfattat de fastighetsbolag som i dagsläget ingår i er portfölj
– Inom bostäder har vi innehav i snabbväxande Svenska Bostadskompaniet och Vrefast, två bolag med fokus på södra Sverige och Mälardalen. Vi har även investerat i Studentbostäder i Norden, ett bolag byggts upp till att vara just det ledande inom studentbostäder, med förvärv 2021 i Sverige och även i Norge och Danmark. Inom stadsutveckling finns Point Properties, vars affärsidé är att återskapa levande och attraktiva stadskärnor i landets små- och mellanstora städer. De gamla ”Domusbunkrarna” med platta tak som ligger vid torgen, bebyggs med gröna bostäder och förvandlas då till ett centrum med liv och rörelse. Point är idag rikstäckande med totalt nitton fastigheter i tretton kommuner. Ytterligare ett portföljbolag är Företagsparken, som finns där en stor del av svensk välfärd produceras, i landets alla stadsnära företagsparker med lätt industri och logistik. Under 2021 femdubblade bolaget sitt fastighetsvärde från 0,8 till 4,0 Mdkr, med ett mål i slutet av 2023 om 20 Mdkr.
Vilka faktorer bidrog till att Fastators omsättning nådde en ny rekordnivå under 2021?
– Vi har under året uppnått en exponentiell tillväxttakt i främst två av våra portföljbolag: Företagsparken och Point. Vi har haft en hög förvärvstakt i Företagsparken och har under årets lopp förvärvat flertalet strategiskt belägna lätta industrifastigheter runtom i landet. I Point har vi fått planprocessen godkänd för ett projekt i Motala, dessutom har vi planprocesser på gång i ytterligare sex städer och totalt femton pågående projekt. Point genomgår dessutom för närvarande en spännande utveckling där vi breddar bolagets koncept genom att förvärva fler bostadsfastigheter i anslutning till de centrala Domusfastigheter vi sedan tidigare förvärvat runtom i landet. Det bidrar till att vi successivt ökar andelen bostadsfastigheter i Point. Vi har även sett en fin tillväxttakt i Studentbostäder, som under 2021 ökade sin omsättning från 3 till 6 miljarder kronor.
Hur ser Fastators tillväxtmål ut?
– I Företagsparken siktar vi på att uppnå ett fastighetsinnehav på 20 miljarder kronor inom två år. I dagsläget uppgår bolagets innehav till 4,5 miljarder kronor. Vi planerar bland annat att genomföra apportaffärer där fastighetsägare apporterar in fastigheter i Företagsparken och får betalning i form av aktier. Det kan även bli aktuellt med en notering av Företagsparken framöver. Även Point präglas av offensiva tillväxtmål, ambitionen är att dubbla fastighetsvolymen och antalet byggrätter under 2022. Studentbostäder, som i dagsläget äger och förvaltar 5000 lägenheter, siktar på att äga 10 000 lägenheter år 2025.
Vilka faktorer gör Fastator till ett köpvärt bolag för presumtiva aktieägare?
– För en innebär Fastatoraktien unika möjligheter. I samma aktie kan du ta del av hela fastighetsmarknadens bredd och tillväxt, samtidigt som du därmed får en automatisk riskspridning eftersom våra innehavsbolag verkar inom olika delar av fastighetssektorn. Våra starka och stabila kassaflöden gör att vi löpande kan ge utdelning till våra aktieägare. Investerare som tror på vår affärsstrategi, den samlade förmågan i vår styrelse och ledning och dessutom tror på en fortsatt positiv utveckling i de fastighetssegment vi verkar i har en intressant investeringsmöjlighet i Fastator.
Ni har många kända profiler i er styrelse, däribland Leif Östling, Björn Rosengren, Carl Bildt och Anders Mossberg. På vilket sätt är den breda omvärldserfarenheten i styrelsen en tillgång för Fastator?
– Vi är stolta över att ha ett väldigt kompetent team med ett omfattande kontaktnät i såväl styrelse som ledning. Vår gedigna erfarenhet och analytiska inriktning gör att vi vågar ta positioner och förvärva fastigheter som ingen annan vågar ta sig an. Vår styrelse ägnar sig mycket åt omvärldsbevakning, vilket ger oss goda förutsättningar att fånga upp intressanta makrotrender och därmed också fastighetsnischer som kan generera god avkastning.
Fakta: Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Fastators affärsidé är att starta och investera i fastighetsrelaterade bolag där de genom aktivt ägarskap bidrar till en långsiktig värdeutveckling. Fastators aktie handlas på Nasdaq Stockholms Main Market Mid Cap.
Nyheter
Affärsvärlden neutrala till Envar Holdings IPO
Envar Holding är en outsourcing- och utvecklingsstudio med fokus på grafisk design, 3D-grafik, animationer och illustrationer till huvudsakligen spelutvecklingsföretag och andra företag verksamma inom underhållningsindustrin. Bolaget har etablerat sig som en leverantör av grafik- och utvecklingstjänster till några av de största varumärkena inom spelindustrin.
Envar gör nu en IPO på First North där man önskar att få in 50 miljoner kronor till 20 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 26 november till 10 december och handeln i aktien inleds sedan den 17 december. Hur ska då en investerare agera?
27 miljoner kronor är säkerställda på förhand av ankarinvesterare, bl.a. Tenesta Holding AB. Tidigare denna kväll meddelade bolaget även att erbjudandet är övertecknat.
Affärsvärlden – Neutral
Affärsvärlden ger en neutral rekommendation till Envars IPO, och tillägger att det kan vara värt att följa aktien när bolaget väl är noterat.
”Vi är inte övertygade nog av Envar för att sätta teckna på erbjudandet. Men bolaget kan var värt att följa”
Nyheter
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea
Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Företaget gör nu en IPO på omkring 2,5 miljarder kronor som främst består av vanliga stamaktier som prissätts i intervallet 38-40 kronor, men även en liten andel D-aktier. Teckningsperioden är 4-11 december och aktierna noteras sedan på Stockholmsbörsen den 12 december. Hur ska då en investerare agera?
Tredje AP-fonden, AFA Försäkring, Swedbank Robur, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Bell Rock Capital Management har åtagit sig att teckna aktier för 1 130 miljoner kronor, motsvarande cirka 46 procent av erbjudandet.
Affärsvärlden – Teckna
Affärsvärlden ger rådet att teckna aktier i Intea för den som gillar fastighetsaktier.
”Vi tänker 15 gånger vinsten som en rimlig värdering och då blir uppsidan knappt 30 procent på några års sikt, räknat från högsta kursen i intervallet (40 kronor). Det gör Intea till en fastighetsnotering att teckna”
Dagens industri – Teckna
Dagens industris analytiker ger rådet att teckna Iteas IPO. Intea grundades året innan SBB, men medan SBB växte i högt tempo valde Intea en försiktigare tillväxtväg. Di skriver att bolagets hyreskontrak är långa med en genomsnittlig återstående kontraktslängd på 7,2 år och att 74 procent av hyresintäkterna är KPI-indexerade.
”Om kursen landar i den övre delen av intervallet, handlas B-aktien kring elva gånger våra estimat för förvaltningsresultatet 2026, vilket vi anser är lågt givet bolagets fina defensiva kvaliteter.”
Philip Hallberg – Positiv
Fastighetsexperten Philip Hallberg på Lannebo ger inte något uttryckligt råd men ger sin syn på företaget och erbjudandet. Han får även sätta betyg på erbjudandet enligt EFN:s fem olika kategorier det summerar sig till 18 av 25 möjliga poäng.
Tillväxt/Lönsamhet: 4
Värdering: 4
Ägare/Ledning: 4
Finansiell ställning: 3
Hört på Riche: 3
Nyheter
Swedencare-aktien kan dubblas, köp säger Dagens industri
Swedencare har en ocyklisk verksamhet, god tillväxt inom djurhälsa och chans till högre lönsamhet. Om bolaget levererar på sina mål kan aktiekursen dubblas skriver Dagens industri och delar ut en köprekommendation.
Det finns även en möjlighet att det kommer ett bud på företaget. Den största ägaren är tyska Symrise som äger 41 procent och lade nyligen ett bud på Probi. Men då måste Symrise få med sig tre ledande befattningshavare som tillsammans äger 23 procent.
Dagens industris analys Veckans aktie skrivs utifrån att den ska utvärderas efter ett år och på den sikten och med Dagens industris prognoser så ser man en uppsida på 26 procent.
”Tittar vi på värderingen på skuldfri basis i relation till rörelseresultatet, ev/ebitda, hamnar vi på 16 respektive 13. Sätt årets multipel på nästa års rörelseresultat som vi tror blir 724 Mkr och vi får en uppsida på 26 procent.”
Skulle bolaget lyckas nå sina mål så kan dock aktien dubbleras skriver tidningens analytiker Agnetha Jönsson.
Swedencare-aktien stängde på 53,75 kronor i fredags.
-
Nyheter2 veckor sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter2 veckor sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter2 veckor sedan
AstraZeneca är ett diversifierat företag vars värdering har blivit låg – köp säger Di
-
Nyheter2 månader sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter6 dagar sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO
-
Nyheter2 dagar sedan
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea