Följ oss

Nyheter

Logistea växer snabbt i tre av fastighetssektorns mest expansiva segment

Publicerad

den

Niklas Zuckerman, vd för Logistea

Fastighetsbolaget Logistea, som fokuserar på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla fastigheter inom lager, logistik och lätt industri, växer snabbt. På ett drygt år har bolagets fastighetsinnehav ökat från 100 miljoner till 4 miljarder kronor. Logistea har offensiva tillväxtmål, med ambitionen att vid slutet av 2024 ha nått 15 miljarder kronor i fastighetsvärde. Det berättar bolagets vd Niklas Zuckerman.

Berätta om Logistea och bolagets affärsidé.

– Vi är relativt ungt som fastighetsbolag. Sedan vi förvärvade vår första fastighet 2019 har vårt fastighetsbestånd växt rejält, och är nu i maj 2022 uppe i 4 miljarder kronor. Vi fokuserar på fastigheter i bra mikrolägen, med långsiktiga, finansiellt stabila hyresgäster. Målsättningen är att vi ska vara den naturliga partnern till aktörer som efterfrågar hållbara och moderna lokaler för lager, logistik och lätt industri.

Hur ser era tillväxtmål ut?

– Logistea är en aktiv och långsiktig fastighetsägare som arbetar tillsammans med hyresgästerna för att utveckla fastigheterna. Vi jobbar också med nyproduktion och tillbyggnader, med målet att årligen färdigställa minst 25 000 kvadratmeter ny uthyrningsbar yta. Vår övergripande ambition är att 2024 uppnå 15 miljarder kronor i fastighetsvärde. Tillväxtpotentialen är hög och det finns fortfarande mycket utrymme att växa på fastighetsmarknaden för lager, logistik och lätt industri runtom i Sverige och även i övriga Norden.

Hur ser strategin ut för att ni ska nå ert offensiva tillväxtmål?

– Vi siktar på att nå vårt tillväxtmål genom en kombination av förvärv, nyproduktion samt förädling och utveckling av befintliga fastigheter. Strategin säger att vi även fortsättningsvis ska förvärva kassaflödesintensiva fastigheter med lönsamma hyresgäster som i många fall har hyresavtal på mellan tio och femton år. Dessutom bygger vi ofta till fastigheter åt hyresgäster som expanderar och därför är i behov av utökade ytor. Dessutom bedriver vi en aktiv nyproduktionsverksamhet med en markportfölj bestående av 350 000 kvadratmeter byggrätter.

Intresset för er aktie har varit stort sedan Logistea bildades. I dagsläget har ni drygt 15 000 aktieägare. Vilka faktorer gör Logistea till en intressant investering för presumtiva aktieägare?

– Det faktum att vi är ett tillväxtbolag som befinner sig i en mycket aktiv uppbyggnadsfas väger förstås tungt. Vi har en stark plattform med en solid ägarbas, hög finansiell kapacitet samt ett branschkunnigt ledningsteam med betydande transaktionserfarenhet, förvaltningserfarenhet och uthyrningserfarenhet. Dessa faktorer innebär sammantaget att vi står väl rustade för ytterligare expansion via förvärv av styckesfastigheter och portföljer, mark för nyproduktion och förädling av vårt befintliga bestånd. 

Fakta: Logistea är ett svenskt fastighetsbolag med fokus på lager, logistik och lätt industri. Bolagets aktier är noterade på Nasdaq Stockholm under kortnamnen LOGI A och LOGI B.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Publicerad

den

Caserones, koppargruva i Chile

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Fortsätt läsa

Nyheter

EQL Pharma-aktien kommer fortsätta att gå upp

Publicerad

den

Graf över EQL Pharma-aktiens kursutveckling

EQL Pharma är en riktig succéaktie och den är fortsatt köpvärd anser Affärsvärlden i en analys som publicerades under onsdagen. Företaget, som är verksamt inom generikaläkemedel, har utvecklat en fungerande affärsmodell i Norden och nu ska den exporteras till övriga Europa.

”Aktien har gått mycket starkt sedan i höstas och är inte billig. Det förvånar inte givet defensiva kvaliteter kombinerat med en stark tillväxtprofil. Vi lutar åt att det finns mer att hämta om man lyfter blicken flera år fram. Rådet blir köp för den långsiktiga”

EQL Pharma noterades på Spotlight i slutet av 2013 och har planer på att flytta till Stockholmsbörsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Dagens industri varnar för räddningsemission i BHG Group

Publicerad

den

Bygg Hemma Group (BHG) har haft en riktigt dålig utveckling och det verkar aldrig riktigt ta slut. Nu varnar Richard Bråse på Dagens industri för att bolaget kan behöva göra en räddningsemission.

“700 Mkr i negativt fritt kassaflöde före rörelseförvärv, ett organiskt försäljningstapp på 5 procent och dubbla nyemissioner var utfallet 2022 för BHG. 2023 börjar mardrömmen på allvar för aktieägarna, med riskkapitalbolaget EQT i spetsen.”

Bråse tänker sig att en företrädesemission eftersom emissionen är av en så kraftigt defensiv karaktär.

Vad vill huvudägarna?

Något som inte diskuteras i artikeln är frågan om vad huvudägarna vill. EQT äger via sin misslyckade Public value-fond drygt 25 procent. Det norska företaget Ferd har undan för undan ökat sitt innehav och har nu drygt 18 procent av aktierna.

Artikeln har tidigare publicerats på Nyemissioner.se

Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.
  • Analyst Group har gett en analysuppdatering på Gold Town Games efter att spelutvecklaren släppt sin senaste rapport. Det motiverade värdet på 3,90 kronor upprepas. ”Gold Town Games AB (”Gold Town Games” eller ”Bolaget”) har nu fyra intäktsbringande spel lanserade globalt och under H1-23 har […]

Populära