Följ oss
Råvarunyheter

Nyheter

Thunderful Group – ett 360-graders gamingbolag med en kraftfull tillväxtstrategi

Publicerad

den

Thunderful Group är en koncern som utvecklar, förlägger och investerar i dataspel, samt distribuerar Nintendoprodukter, spel, speltillbehör, leksaker med mera. Koncernen har gedigen erfarenhet, en stabil finansiell plattform och en offensiv tillväxtagenda på en växande marknad. Thunderful Group står på flera ben, och förvärvade under 2021 sex bolag inom segmentet Games. Då etablerade man dessutom investeringsdivisionen Thunderful Investment, berättar bolagets VD Brjann Sigurgeirsson.

Brjann Sigurgeirsson, vd på Thunderful Group
Brjann Sigurgeirsson, vd på Thunderful Group

Berätta om Thunderful Group och koncernens ursprung.

– Thunderful Group bildades 2019 och verkar i två segment, Games och Distribution. Distributionssegmentet består av bolagen Bergsala, Nordic Game Supply och Amo Toys. Games-segmentet består av ett antal bolag som verkar inom dataspelsindustrin. Gruppen sysselsätter drygt 430 medarbetare, varav merparten arbetar med spelutveckling. Vi har idag fjorton spel under utveckling internt i Thunderful Group och är dessutom förläggare för ytterligare 27 titlar.

Thunderful Group har under fyrtio års tid utvecklats från ett renodlat distributionsbolag till att idag vara ett 360-graders gamingföretag med en stark tillväxtagenda. Hur gick det till när fröet till det som idag är Thunderful Group såddes?

– Vår resa började 1981, då distributionsbolaget Bergsala tecknade avtal med Nintendo om att distribuera deras produkter i Sverige. Det var unikt, eftersom Nintendo dittills aldrig sålt någon enda produkt utanför Japan! Bergsala har sedan dess förnyat avtalet löpande och behållit det nära samarbetet med Nintendo. 2004 var Bergsala med och grundade spelförlaget Rising Star Games, och 2011 köpte de in sig i Image & Form, den spelstudio som jag själv startade 1997. Det var viktiga milstolpar, eftersom det innebar att Bergsalagruppen då fanns representerad genom hela värdekedjan inom dataspel: distribution, förläggning, och spelutveckling. 2018 startade vi spelförlaget Thunderful Publishing, och 2019 konsoliderades samtliga bolag under det gemensamma koncernnamnet Thunderful Group, vilket gav upphov till en rad synergier. Därefter noterades Thunderful Group på Nasdaq First North Premier Growth Market i slutet av 2020.

2021 sjösatte ni Thunderful Investment, som är en ny division i Thunderful-koncernen. Vad är syftet med den?

– Thunderful Investment adderar en strategisk pusselbit till Games-segmentet, och är en division som investerar i externa spelutvecklingsprojekt. Genom Thunderful Investment kan vi bredda vårt erbjudande till spelföretag som vi vill samarbeta med, och det ökar våra möjligheter att producera spel som går riktigt bra. Vi har precis investerat i våra två första VR-titlar via vår investeringsenhet, och intresset bland utvecklare är stort, eftersom behovet på marknaden för extern finansiering är omfattande.

Vad har Thunderful Group gjort under 2021?

 – Vi har förstärkt organisationen på viktiga poster med erfarna ledare, och vi har dessutom förvärvat inte mindre än sex nya bolag. I fjärde kvartalet förvärvade vi Early Morning Studio, en mobilspelsutvecklare som ska bli vår spjutspets inom deras bransch. Även om vi har vårt ursprung i konsol- och PC-spel, så ser vi förstås att mobilspel kommer att vara viktiga i framtiden.

Er affärsstrategi baseras på diversifiering med många olika verksamheter inom gaming. På vilket sätt bidrar er breda verksamhetsinriktning till en god riskspridning i koncernen?

– Spelbranschen är på många sätt en hit-driven bransch, och de flesta spelutvecklare drömmer om att skapa nästa globala storsäljare. Genom att bedriva spelutveckling, förläggning och finansiering sprider vi våra risker. Många spelutvecklingsbolag fokuserar på att utveckla ett litet antal speltitlar åt gången. Vi utvecklar och förlägger ett stort antal nya titlar parallellt, och investerar dessutom i intressanta externa spelutvecklingsprojekt. Det innebär god riskspridning för våra aktieägare.

Ni har på senare tid lyckats förvärva flera intressanta spelutvecklingsbolag. Vilka faktorer bidrar till att många spelutvecklingsbolag vill vara en del av Thunderfulkoncernen?

– Eftersom Thunderful Group leds av individer med bakgrund inom spelutveckling, så vet vi vad som krävs för att attrahera topptalanger som vill vara en del av ett större sammanhang. Vi har under årens lopp jobbat upp ett fint förtroende bland spelutvecklingsstudior. Vi kan stötta bolagen med investeringar, samutveckling, förläggning, affärsutveckling och M&A, vilket såklart gör oss attraktiva. Det är det vi menar när vi kallar oss ett 360-graders företag.

Thunderful Group har expanderat kraftigt det senaste året. Hur ser era tillväxtmål ut framöver?

– Vår ambition är att fortsätta växa via en kombination av förvärvsbaserad och organisk tillväxt. Thunderful Games strävar efter att leverera en EBITA-marginal på minst 35 %. Thunderful Games har som mål att leverera en årlig organisk försäljningstillväxt som överstiger 25 %, kompletterat med tilläggsförvärv.

Vilka faktorer gör Thunderful Group till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi har en lång historik jämfört med andra noterade spelbolag. Vi har byggt upp en mycket god lönsamhet och långsiktigt attraktiva kassaflöden i vår distributionsverksamhet, vilket utgör en kassako och en stor trygghet för oss. Det bidrar till en finansiell stabilitet som i sin tur möjliggör ytterligare investeringar och fler förvärv inom Games-segmentet. Några av våra främsta styrkor är vår diversifierade affärsmodell, våra stabila finanser, vår genomtänkta förvärvsstrategi och, inte minst, våra mycket goda relationer med plattformsutvecklare som Microsoft, Playstation och Nintendo. Det hjälper oss att attrahera några av marknadens allra mest spännande spelutvecklare. Vi redovisade fina resultat Q3, Q4 men kommer nu ut ur ett tuffare första kvartal 2022. Men vi ser mycket positivt på framtiden med spännande speltitlar och utvecklingsavtal i horisonten.

Fakta: Thunderful Group är en koncern som utvecklar, förlägger och investerar i dataspel, samt distribuerar Nintendoprodukter, spel, speltillbehör, leksaker med mera. Koncernens övergripande mål att tillhandahålla kreativa, högkvalitativa underhållningsprodukter till människor i alla åldrar. Thunderful Group bildades 2019 som en följd av omstrukturering av Thunderful- och Bergsalagrupperna, var och en med sin egen långa historia. Thunderful Group är noterat på Nasdaq First North Premier, kortnamn THUNDR.

Nyheter

Affärsvärlden neutrala till Envar Holdings IPO

Publicerad

den

Spel som Envar har arbetat med

Envar Holding är en outsourcing- och utvecklingsstudio med fokus på grafisk design, 3D-grafik, animationer och illustrationer till huvudsakligen spelutvecklingsföretag och andra företag verksamma inom underhållningsindustrin. Bolaget har etablerat sig som en leverantör av grafik- och utvecklingstjänster till några av de största varumärkena inom spelindustrin.

Envar gör nu en IPO på First North där man önskar att få in 50 miljoner kronor till 20 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 26 november till 10 december och handeln i aktien inleds sedan den 17 december. Hur ska då en investerare agera?

27 miljoner kronor är säkerställda på förhand av ankarinvesterare, bl.a. Tenesta Holding AB. Tidigare denna kväll meddelade bolaget även att erbjudandet är övertecknat.

Affärsvärlden – Neutral

Affärsvärlden ger en neutral rekommendation till Envars IPO, och tillägger att det kan vara värt att följa aktien när bolaget väl är noterat.

”Vi är inte övertygade nog av Envar för att sätta teckna på erbjudandet. Men bolaget kan var värt att följa”

Fortsätt läsa

Nyheter

Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea

Publicerad

den

Fastighet som ingår i Intea Fastigheters bestånd

Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Företaget gör nu en IPO på omkring 2,5 miljarder kronor som främst består av vanliga stamaktier som prissätts i intervallet 38-40 kronor, men även en liten andel D-aktier. Teckningsperioden är 4-11 december och aktierna noteras sedan på Stockholmsbörsen den 12 december. Hur ska då en investerare agera?

Tredje AP-fonden, AFA Försäkring, Swedbank Robur, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Bell Rock Capital Management har åtagit sig att teckna aktier för 1 130 miljoner kronor, motsvarande cirka 46 procent av erbjudandet.

Affärsvärlden – Teckna

Affärsvärlden ger rådet att teckna aktier i Intea för den som gillar fastighetsaktier.

”Vi tänker 15 gånger vinsten som en rimlig värdering och då blir uppsidan knappt 30 procent på några års sikt, räknat från högsta kursen i intervallet (40 kronor). Det gör Intea till en fastighetsnotering att teckna”

Dagens industri – Teckna

Dagens industris analytiker ger rådet att teckna Iteas IPO. Intea grundades året innan SBB, men medan SBB växte i högt tempo valde Intea en försiktigare tillväxtväg. Di skriver att bolagets hyreskontrak är långa med en genomsnittlig återstående kontraktslängd på 7,2 år och att 74 procent av hyresintäkterna är KPI-indexerade.

”Om kursen landar i den övre delen av intervallet, handlas B-aktien kring elva gånger våra estimat för förvaltningsresultatet 2026, vilket vi anser är lågt givet bolagets fina defensiva kvaliteter.”

Philip Hallberg – Positiv

Fastighetsexperten Philip Hallberg på Lannebo ger inte något uttryckligt råd men ger sin syn på företaget och erbjudandet. Han får även sätta betyg på erbjudandet enligt EFN:s fem olika kategorier det summerar sig till 18 av 25 möjliga poäng.

Tillväxt/Lönsamhet: 4
Värdering: 4
Ägare/Ledning: 4
Finansiell ställning: 3
Hört på Riche: 3

Fastighetsexperten Philip Hallberg på Lannebo ger sin syn på Intea som gör en IPO.
Fortsätt läsa

Nyheter

Swedencare-aktien kan dubblas, köp säger Dagens industri

Publicerad

den

Nutrima från Swedencare

Swedencare har en ocyklisk verksamhet, god tillväxt inom djurhälsa och chans till högre lönsamhet. Om bolaget levererar på sina mål kan aktiekursen dubblas skriver Dagens industri och delar ut en köprekommendation.

Det finns även en möjlighet att det kommer ett bud på företaget. Den största ägaren är tyska Symrise som äger 41 procent och lade nyligen ett bud på Probi. Men då måste Symrise få med sig tre ledande befattningshavare som tillsammans äger 23 procent.

Dagens industris analys Veckans aktie skrivs utifrån att den ska utvärderas efter ett år och på den sikten och med Dagens industris prognoser så ser man en uppsida på 26 procent.

”Tittar vi på värderingen på skuldfri basis i relation till rörelseresultatet, ev/ebitda, hamnar vi på 16 respektive 13. Sätt årets multipel på nästa års rörelseresultat som vi tror blir 724 Mkr och vi får en uppsida på 26 procent.”

Skulle bolaget lyckas nå sina mål så kan dock aktien dubbleras skriver tidningens analytiker Agnetha Jönsson.

Swedencare-aktien stängde på 53,75 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära