Nyheter
Echandias världsledande batterilösningar driver på sjöfartens elektrifiering

Den globala sjöfartsindustrin befinner sig mitt en historisk grön omställning där fossilbaserade drivmedel successivt ersätts med kraftfulla och avancerade batterisystem med betydligt lägre klimatpåverkan. En av de aktörer som bidrar till att minska sjöfartsindustrins klimatpåverkan är det Stockholmsbaserade bolaget Echandia, som har utvecklar avancerade batterisystem för tyngre maritimt bruk. Det berättar Fredrik Hellström, vd på Echandia.
Berätta om Echandia och er produkt, avancerade batterisystem för maritima och industriella applikationer.

– Vi är en av ett fåtal aktörer som leder utvecklingen av avancerade batteri- och bränslecellssystem för maritima applikationer. Våra system är designade för att möta de högsta kraven på kvalitet, livslängd och säkerhet. Vi driver utvecklingen mot utsläppsfri sjöfart globalt och har bland mycket annat levererat batterisystem till passagerarfärjor i Köpenhamn, Indien och Nederländerna. Vi har bland annat nyligen signerat kontrakt för två större elektrifierade färjor som ska gå i Danmark. Echandia är ett bolag med en relativt lång historia, men sedan 2018 fokuserar vi fullt ut på att leverera framtidens batterilösningar till den maritima och industriella marknaden. Vi är en av få aktörer som bygger batterisystem som kombinerar tålighet för tuffa miljöer, hög kapacitet och säkerhet. Elektrifiering av fartyg ställer oerhört höga krav på just driftsäkerhet, batterisäkerhet och batteriets livslängd.
På ett tidigt stadium stod det klart att vi skulle bygga systemen på batterikemin LTO. Den har avgörande kvaliteter, som extrem livslängd och hög säkerhet. I takt med att kraven på lösningarna ökar blir batterisystemens behov av digital övervakning, analys och mjukvarubaserad optimering allt viktigare. Det är just detta som Echandia bygger in i de megawattstora systemen som är i drift dygnet runt i tuffa miljöer.
För närvarande pågår en snabb elektrifiering av den globala maritima sektorn. Vad driver utvecklingen?
– Den starka marknadstillväxten drivs av flera omvärldsfaktorer, inte minst regulatoriskt. EU ligger långt framme vad gäller tuffare krav på beskattning av fossilt bränsle och fartygens energiförbrukning. Kundernas ökade hållbarhetskrav och tuffare krav från den internationella maritima världsorganisationen bidrar också till att driva på utvecklingen mot en alltmer elektrifierad maritim sektor. Marknaden börjar dessutom mogna, nu kan vi urskilja flera olika segment som kan elektrifieras, helt eller delvis.
Hur har Echandia utvecklats de senaste två åren?
– Vår verksamhet har utvecklats i snabb takt sedan 2020. Vi har ökat vår omsättning, adderat betydligt fler globala kunder till vårt kundregister och förstås även anställt nya medarbetare. Vi har även arbetat mycket att utveckla vårt kvalitetsarbete och våra interna processer, vilket innebär att vi i mångt och mycket har lagt grunden för att skala upp bolaget och för en accelererad framtida tillväxttakt. Vi har även genomgått en IPO readiness-process, vilket innebär att vi har gjort en ordentlig genomlysning och förbättring av hela vår verksamhet.
Hur ser du på Echandias framtida tillväxtpotential?
– Sjöfartssektorns gröna omställning går fort, på fyra års sikt räknar vi med att marknaden för avancerade batteri- och bränslecellssystem för maritima applikationer har fördubblats räknat i installerad batterikapacitet. På tio års sikt räknar vi med att marknaden har blivit fem till sex gånger större jämfört med i dagsläget. Under 2023 lanserar vi nästa generations batterisystem, som innebär ett tekniksprång och som breddar vårt produktutbud mot fler segment i marknaden. Då kan fler få batterier som har riktigt lång livslängd och har säkerheten varje maritim installation borde ha. Vår ambition är att kunna erbjuda produkter som lämpar sig för flera olika maritima segment.
Echandia är ännu inte ett noterat bolag. Hur ser era planer kring en eventuell framtida notering ut?
– Vi överväger definitivt en framtida notering. Arbetet med att rusta och förbereda bolaget inför en framtida notering pågår för fullt, men vi har ingen brådska och väljer i stället att vänta in rätt tillfälle.
Fakta: Echandia är en av de ledande aktörerna inom utveckling av avancerade batteri- och bränslecellssystem för maritima applikationer. Echandias lösningar är designade för att möta de högsta kraven på kvalitet, livslängd och olika driftprofiler. Echandias system har specifikt utvecklats för maritimt bruk.
Nyheter
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse

Uppsalabolaget Dicot Pharma seglar upp som en av de mest spännande aktörerna på den svenska biotech-scenen. Med sin läkemedelskandidat LIB-01 är bolaget på god väg att revolutionera behandlingen av erektionsproblem – ett område som i decennier dominerats av samma verkningsmekanismer.
Dicot utvecklar ett nytt potensläkemedel som inte bara syftar till att lindra symptom, utan att faktiskt angripa problemet vid roten. Medan dagens läkemedel fokuserar på att påverka den erektila vävnaden direkt, visar nya studier att LIB-01 istället verkar på de nerv- och kärlstrukturer som styr själva erektionen. Detta är en avgörande skillnad – och enligt bolagets vd Elin Trampe kan det innebära ett paradigmskifte:
”Att LIB-01 verkar på de strukturer som kontrollerar erektionen, snarare än i den erektila vävnaden, är en viktig distinktion. Det öppnar för en ny behandlingsregim och möjligheten att kunna hjälpa fler män än dagens läkemedel,” säger hon i en kommentar.
Kraftig ökning i aktieintresse
Denna innovativa ansats har inte gått obemärkt förbi. Under våren och sommaren har handeln i Dicots aktie exploderat. Antalet aktieägare har mer än fördubblats på ett år, och aktien är nu en av de mest omsatta på Nasdaq First North.
Företaget är mitt i en fas 2a-studie i Sverige, Danmark och Nederländerna – ett så kallat ”proof of concept” – som väntas ge ytterligare belägg för läkemedlets effekt och säkerhet. Samtidigt pågår samtal med potentiella partners inför en framtida kommersialisering.
Siktar bredare än bara potensproblem
Som ett tecken på substansens breda potential har Dicot nyligen startat ett prekliniskt spår för att utvärdera LIB-01 även vid metabola sjukdomar. Upptäckterna från 2024 tyder på att läkemedelskandidaten kan ha fler tillämpningar än vad som först antogs.
Med en stadig utvecklingstakt, stigande investerarintresse och forskning som visar på långvariga effekter, har Dicot positionerat sig i framkant av en marknad som länge stått stilla. Bolaget är ett tydligt exempel på hur svensk life science kan kombinera innovation och affärssinne för att skapa framtidens läkemedel.
Nyheter
Läge att ta hem vinsten i Skanska

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till byggbolaget Skanska med framgångsrikt utfall. Aktien har följt med upp när verksamheten har utvecklats bra. Men nu är det ett bra läge att ta hem vinsten skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.
”…faktum är att orderingången under första kvartalet sjönk med 17 procent, vilket talar för att de senaste årens mycket fina vinstlyft ser ut att börja avta. Lägger man till att värderingen inte är lika tilltalande som för ett år sedan är det i dag ett bra läge att realisera en kursvinst.”
Till det kommer även osäkerheten i den amerikanska ekonomin som utgör en risk då Skanska numera har över hälften av sin verksamhet i landet.
Nyheter
Richard Bråse uppmanar Hufvudstaden att återköpa aktier

Richard Bråse uppmanade idag i ett inlägg Hufvudstaden att återköpa aktier. Eftersom Bråse rent allmänt ogillar företag som ger sig på finansiella konster så lyssnar man lite extra noga när han vill se återköp. Med en rabatt mot substansvärde på över 30 procent i kombination med överdrivet stabila finanser så är det återköp som rekommenderas.
”Aktiesparfonden uppskattar bolag med försiktig finansiell profil, men bland fastighetsbolagen sticker Hufvudstaden som överdrivet försiktigt.
Nettoskulden motsvarar drygt 6 gånger ebitda, ungefär hälften av vad andra stora kontorsbolag som Atrium Ljungberg konkar runt på. Räntetäckningen är bättre än vad aktörer inom de sotiga och mer högavkastande segmenten kan stoltsera med och belåningsgraden på 21 procent är lägst i sektorn.”
-
Nyheter4 veckor sedan
CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad
-
Nyheter3 dagar sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter2 månader sedan
Kebni tar klivet – Rekordorder ger nytt liv i aktien
-
Nyheter4 veckor sedan
Sinch-aktien kan fortsätta stiga anser Dagens industri
-
Nyheter3 veckor sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter1 månad sedan
Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden vågar ge en köprekommendation till Stillfront-aktien
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden rekommenderar G5 Entertainment-aktien