Följ oss

Nyheter

Dicot utvecklar morgondagens läkemedel för behandling av sexuella dysfunktioner

Publicerad

den

Dicots vd Göran Beijer

Idag lider minst 500 miljoner män i världen av erektionssvikt och för tidig utlösning. Uppsalabolaget Dicot utvecklar läkemedelskandidaten LIB-01, vars mål är att bli förstahandsvalet för behandling av såväl erektionssvikt som för tidig utlösning. Dicot är på god väg att utveckla en ny sorts behandling av sexuella dysfunktioner. Det är ett eftersatt behandlingsområde där de medicinska behoven är mycket omfattande, berättar bolagets vd Göran Beijer.

Varför behövs det ett nytt läkemedel som behandlar sexuella dysfunktioner hos män?

– Sexuella dysfunktioner har ofta stor påverkan på livskvaliteten och kan bland annat ge upphov till depression och relationsproblem. Det är ett större problem än man kanske först kan tro och drabbar varannan man över 40 år. De läkemedel mot erektionssvikt som finns tillgängliga idag, exempelvis Viagra, är effektiva men genererar ofta biverkningar såsom yrsel och huvudvärk, vilket leder till att många inte vill ta läkemedlen. Dessutom måste de tas relativt kort tid innan sexuell aktivitet, vilket leder till en oönskad planering av sexlivet. För ca 30 procent av män med erektionssvikt fungerar dessutom inte läkemedlen och siffran för patienter med underliggande sjukdomar, såsom diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar, är ännu högre. Det behövs ett nytt läkemedel som kan hjälpa många fler än dagens preparat klarar av.

Vad utmärker er läkemedelskandidat LIB-01?

– Ursprunget till vår läkemedelskandidat återfinns i den afrikanska naturen. Dicot har studerat ett naturmedel som vid tidiga prekliniska studier i djur uppvisat lång effekttid – upp till 12 dagar – och tagit in det i ett modernt laboratorium för att skapa en molekyl som skulle kunna kopiera det ursprungliga naturmedlets egenskaper. Dessutom eftersträvar vi att kunna behandla både erektionssvikt och för tidig utlösning, vilket inget annat befintligt preparat gör.

Hur långt har ni kommit i utvecklingsarbetet?

– Utvecklingen befinner sig just nu i preklinisk fas och vår målsättning är att de kliniska studierna i fas 1 ska komma i gång i mitten av 2022.

Ni har även börjat förbereda kommersialiseringsfasen. Berätta mer om det arbetet.

– Utvecklingen sker i vår egen regi fram till och med ”proof of concept” under klinisk fas 2. Därefter är vår ambition att ingå strategiska allianser, alternativt genomföra en trade-sale, med större, etablerade läkemedelsföretag, för att så småningom kunna introducera läkemedlet på världsmarknaden. Vi har gjort en övergripande genomgång av större läkemedelsbolag som kan vara intressanta för diskussion och samarbete med oss och för nu inledande dialoger med några av dem.

Vilka faktorer gör Dicot till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Marknaden för behandling av sexuella dysfunktioner är värderad till över 50 miljarder kronor, men eftersom det finns ett stort mörkertal är marknaden förmodligen betydligt större än så. Det här är ett område med ett stort medicinskt behov där det lanserats mycket få nya läkemedel de senaste decennierna. Vi har skannat av patentsituationen globalt. Det finns för närvarande få aktiva patent på nya läkemedel inom vårt område, vilket innebär att vi är relativt ensamma i nischen. Innovationsgraden inom området sexuella dysfunktioner har alltså varit låg. Vår ambition är att utveckla en helt ny generation av potensläkemedel och våra inledande studier visar på positiva resultat. Bolaget leds dessutom av en mycket erfaren styrelse och ledningsgrupp.

Nyheter

Elekta är en trolig uppköpskandidat

Publicerad

den

Strålkniv från Elekta

Analytikern Björn Rydell på Placera lyfter fram Elekta som en av de troligaste uppköpskandidaterna.

“Just nu handlas aktien till de lägsta kursnivåerna på över tio år. Grundarfamiljen Leksell är storägare och ordförande Laurent Leksell börjar bli till åren (fyller 73 i år). Ett tänkbart scenario är att familjen Leksell köper ut Elekta tillsammans med ett riskkapitalbolag.”

Aktien värderas nu kring 10x rörelsevinsten på analytikernas prognoser och de skriver Rydell är lågt både i absoluta och relativa tal. Aktien är samtidigt tillbaka där den var år 2010, alltid har det varit någonting som gjort investerarna missnöjda, så många investerare skulle nog inte gråta om det kom ett bud.

Graf över utvecklingen för Elekta-aktien
Elekta-aktiens utveckling över åren. Den stängde idag på 48,28 kronor.
Fortsätt läsa

Nyheter

Försvarsbolaget vars värdering gör aktien köpvärd

Publicerad

den

Chemring i försvarsprodukter

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till försvarsbolaget Chemring vars värdering ännu inte hade lyft som övriga bolag i sektorn. Det blev ett lyckat råd, men grusades ändå av att det var kraftiga minusgrader i Tennessee vilket ledde till ett tillverkningsstopp i fabriken som ligger där.

Det grundläggande förtusättningarna är dock de samma. Bolaget är väl positionerat för att dra nytta av den kraftiga expansionen inom länders försvar. Chemring har flera olika verksamheter i flera olika länder, men det analytikern Johan Wendel främst lyfter fram är affärsområdet Energetics där sprängämnen tillverkas.

Nyligen florerade rykten att Bain Capital vill köpa upp bolaget, men man kan tänka sig att både riskkapitalbolag och försvarsbolag vill köpa upp hela eller delar av Chemring.

Chemring-aktien stängde veckan på 384 GBp, vilket var 11,6 procent högre än när Dagens industri gav sin ursprungliga köprekommendation för ett år sedan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Långsiktigt ljusa utsikter för Munters, köp aktien rekommenderar Dagens industri

Publicerad

den

Munters tillverkar

Dagens industri ger en köprekommendation till klimatkontroll-bolaget Munters aktie. Detta efter att aktien kommit ner 60 procent från förra sommaren då AI-haussen var som intensivast. Europa satsar kraftigt på AI, bolaget har en stor orderstock till höglönsamma datacenter och bolagets värdering är historiskt låg. Det skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.

På den negativa sidan finns att vinsten förväntas minska i år, att bolaget har ett stort beroende av USA-marknaden och har en hög skuldsättning.

”De långsiktigt ljusa utsikterna överväger dock. Redan nästa år kommer vinsten att överträffa fjolårets rekordår. Marknadens genomsnittsprognos för 2026 pekar på ett vinstlyft på närmare 50 procent.”

Dagens industri ger en riktkurs på 135 kronor per aktie, vilket kan jämföras med att den stängde på 100 kronor innan påskhelgen.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära