Nyheter
Dicot utvecklar morgondagens läkemedel för behandling av sexuella dysfunktioner
Idag lider minst 500 miljoner män i världen av erektionssvikt och för tidig utlösning. Uppsalabolaget Dicot utvecklar läkemedelskandidaten LIB-01, vars mål är att bli förstahandsvalet för behandling av såväl erektionssvikt som för tidig utlösning. Dicot är på god väg att utveckla en ny sorts behandling av sexuella dysfunktioner. Det är ett eftersatt behandlingsområde där de medicinska behoven är mycket omfattande, berättar bolagets vd Göran Beijer.
Varför behövs det ett nytt läkemedel som behandlar sexuella dysfunktioner hos män?
– Sexuella dysfunktioner har ofta stor påverkan på livskvaliteten och kan bland annat ge upphov till depression och relationsproblem. Det är ett större problem än man kanske först kan tro och drabbar varannan man över 40 år. De läkemedel mot erektionssvikt som finns tillgängliga idag, exempelvis Viagra, är effektiva men genererar ofta biverkningar såsom yrsel och huvudvärk, vilket leder till att många inte vill ta läkemedlen. Dessutom måste de tas relativt kort tid innan sexuell aktivitet, vilket leder till en oönskad planering av sexlivet. För ca 30 procent av män med erektionssvikt fungerar dessutom inte läkemedlen och siffran för patienter med underliggande sjukdomar, såsom diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar, är ännu högre. Det behövs ett nytt läkemedel som kan hjälpa många fler än dagens preparat klarar av.
Vad utmärker er läkemedelskandidat LIB-01?
– Ursprunget till vår läkemedelskandidat återfinns i den afrikanska naturen. Dicot har studerat ett naturmedel som vid tidiga prekliniska studier i djur uppvisat lång effekttid – upp till 12 dagar – och tagit in det i ett modernt laboratorium för att skapa en molekyl som skulle kunna kopiera det ursprungliga naturmedlets egenskaper. Dessutom eftersträvar vi att kunna behandla både erektionssvikt och för tidig utlösning, vilket inget annat befintligt preparat gör.
Hur långt har ni kommit i utvecklingsarbetet?
– Utvecklingen befinner sig just nu i preklinisk fas och vår målsättning är att de kliniska studierna i fas 1 ska komma i gång i mitten av 2022.
Ni har även börjat förbereda kommersialiseringsfasen. Berätta mer om det arbetet.
– Utvecklingen sker i vår egen regi fram till och med ”proof of concept” under klinisk fas 2. Därefter är vår ambition att ingå strategiska allianser, alternativt genomföra en trade-sale, med större, etablerade läkemedelsföretag, för att så småningom kunna introducera läkemedlet på världsmarknaden. Vi har gjort en övergripande genomgång av större läkemedelsbolag som kan vara intressanta för diskussion och samarbete med oss och för nu inledande dialoger med några av dem.
Vilka faktorer gör Dicot till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Marknaden för behandling av sexuella dysfunktioner är värderad till över 50 miljarder kronor, men eftersom det finns ett stort mörkertal är marknaden förmodligen betydligt större än så. Det här är ett område med ett stort medicinskt behov där det lanserats mycket få nya läkemedel de senaste decennierna. Vi har skannat av patentsituationen globalt. Det finns för närvarande få aktiva patent på nya läkemedel inom vårt område, vilket innebär att vi är relativt ensamma i nischen. Innovationsgraden inom området sexuella dysfunktioner har alltså varit låg. Vår ambition är att utveckla en helt ny generation av potensläkemedel och våra inledande studier visar på positiva resultat. Bolaget leds dessutom av en mycket erfaren styrelse och ledningsgrupp.
Nyheter
Alleima erhåller order på 530 miljoner kronor från kärnkraftsleverantör i Nordamerika
Alleima har fått en order på 530 miljoner kronor gällande ånggeneratorrör inom kärnkraftssegmentet. För att möta den växande efterfrågan har Alleima nyligen meddelat en kapacitetsökning, genom återöppnandet av en av sina fabriker för ånggeneratorrör i Sandviken.
Ordern från en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsutrustning går till ett projekt i ett kärnkraftverk i Nordamerika. Ordern erhölls under det första kvartalet av 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen. Leveranser är planerade under 2027 och 2028.
”Efterfrågan på våra avancerade ånggeneratorrör fortsätter att växa, och vi är stolta över att återigen bli den betrodda leverantören till vår kund. Ordern stärker vår orderbok ytterligare och leveransvisibiliteten för både befintlig och vår utökade produktionskapacitet är god. Samtidigt har vi ett flertal pågående diskussioner om framtida projekt,” säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.
Nyheter
Chordate Medicals studie utvecklas väl, utvidgar med Schweiz
Chordate rapporterar att PM010-studien utvecklas väl och lägger därför till en 12:e studieklinik till eftermarknadsstudien för migränbehandling då Inselspital, Universitätsklinik für Neurologie, i Bern har fått etiskt godkännande att gå med i studien. Klinikens prövningsledare i studien är Prof. Dr. Christoph Schankin, en betydelsefull opinionsbildare både nationellt och internationellt.
– PM010-studien utvecklas väl med i dagsläget cirka 40 procent av maximalt antal patienter rekryterade till studien. Syftet med studien är bland annat att få en så bred bild som möjligt av olika marknader och vårdmodeller, därför är det viktigt att även vår nya fokusmarknad Schweiz är representerad i studien. Inselspital i Bern är även en viktig referensklinik för Neurolite, vår schweiziska distributör, säger Anders Weilandt, vd Chordate.
PM010 är en pågående öppen klinisk uppföljningsstudie för att följa långtidsresultat och säkerhet med Ozilia hos patienter med kronisk migrän under vanlig klinisk behandling. Studien är designad för att kunna rekrytera upp till 200 patienter och genomförs på 12 kliniker i fyra europeiska länder, uppföljningen är 12 månader. Data från studien kommer att rapporteras i intervaller och bland annat användas för att finjustera rekommendationer för den kliniska behandlingsregimen.
Nyheter
2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult
Fagerhult-aktien har inte haft någon rolig utveckling. Under 2014-2017 värderades den för högt av marknaden skriver Dagens industri i sin Veckans aktie-analys. Från dessa höjder har aktien sedan fallit under lång tid.
På senare tid har även två svaga kvartal satt press på aktien, hela 30 procent har aktien fallit sedan sommaren. Det har gjort att Fagerhult för första gången inte värderas till premie mot andra börsbolag.
2025 är året då det vänder
Tidningens analytiker Ulf Petersson skriver att 2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult och spår att företaget når en vinst per aktie på 3,70 kronor, vilket ger ett P/E-tal på tilltalande 14 gånger årets vinst.
Det första som bidrar till resultatet är att besparingsprogrammet får genomslag, bland annat genom att en del olönsamma produktgrupper har rensats ut över tid. Ett viktigt skäl till vinstoptimismen både för i år och nästa är att Di förväntar sig att renoveringsmarknaden i Europa borde återhämta sig efter ett svagt 2024. På toppen av det kommer utfasningen av lysrör i Europa vilket ökar bolagets försäljning av LED-produkter.
Något som även kan få fart på aktien är att storägaren Latour engagerar sig, antingen genom att ge sitt stöd till värdeskapande förvärv, eller genom att själva köpa ut Fargerhult från börsen.
Dagens industri ger en köprekommendation och ser ett kurslyft på 30 procent framför sig under 2025.
Fargerhult-aktien stängde i fredags på 52,70 kronor.
-
Nyheter2 veckor sedan
12 bra aktier i småbolag för 2025 enligt Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa bank-aktierna för 2025 – hög direktavkastning
-
Nyheter3 veckor sedan
Fem bra aktier för 2025 i stora svenska företag
-
Nyheter2 månader sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
Fem aktier att sälja när 2025 inleds enligt Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO