Följ oss

Nyheter

Lipum utvecklar nästa generations biologiska läkemedel för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar

Publicerad

den

Personer hos Lipum

Lipum är ett Umeåbaserat biofarmaceutiskt bolag som fokuserar på upptäckt och utveckling av ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Bolagets ambition är att erbjuda en bättre behandling av bland annat barn- och ledgångsreumatism, samt flera andra kroniska inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar. Under våren noteras Lipum på Nasdaq First North Growth Market. Det berättar Einar Pontén, vd på Lipum.

Ni har identifierat en helt ny målmolekyl för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Varför är det ett stort forskningsgenomslag?

– Den målmolekyl vi upptäckt ska ge säkrare och effektivare behandling genom att blockera en tidigare förbisedd målmolekyl (BSSL) i immunförsvaret. Det är en ny verkningsmekanism med möjlighet att bli först i en helt ny läkemedelsklass för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Det är en banbrytande upptäckt som på sikt kan resultera i effektiv behandling för kroniskt sjuka patienter som tidigare saknat effektiva behandlingsalternativ. Utvecklingspotentialen i den här nya målmolekylen är omfattande.

Einar Pontén, vd på Lipum
Einar Pontén, vd på Lipum

Hur långt har ni kommit i utvecklingen av er läkemedelskandidat, SOL-116?

– SOL-116 är i sen preklinisk fas med övertygande data för den sällsynta sjukdomen barnreumatism och ledgångsreumatism som drabbar omkring en procent av befolkningen. Under den närmaste tiden fokuserar vi på att genomföra förberedelser inför kliniska prövningar som planeras att starta under år 2022. Parallellt utvärderar vi även om den målmolekyl vi identifierat kan blockeras för behandling av en rad andra inflammatoriska sjukdomar med stort medicinskt behov.

Under våren noteras Lipum på Nasdaq First North Growth Market. Vilka faktorer ligger bakom noteringen?

– Vi står väl rustade för nästa tillväxtfas och betraktar därför noteringen som ett naturligt led i vår utveckling. Noteringen bidrar till att finansieraförberedelser inför och start av de kliniska prövningarna som krävs för att ta SOL-116 hela vägen till ett godkänt biologiskt läkemedel. Vi har varit väl finansierade genom privat kapital och bidrag från såväl Vinnova som EU’s Horizon 2020 program. Nu står vi inför nästa spännande steg i bolagets utveckling. Vi betraktar det som en bra tidpunkt för att genomföra en notering som ökar vår tillgång till kapitalmarknaden.

Hur ser er långsiktiga utvecklingsplan för bolaget ut?

– Vår målsättning är att i slutet av 2023 ha en första klinisk verifiering av vår läkemedelskandidat och rikligt med prekliniska data på andra inflammatoriska sjukdomar. Detta kommer garanterat att vara av intresse för olika läkemedelsbolag. Vår ambition är att etablera partnerskap för den fortsatta kliniska utvecklingen och dra nytta av större läkemedelsbolags kompetens, organisation och finansiella resurser fram till marknadsgodkännande eller utlicensiering av olika indikationer.

Vilka faktorer gör Lipum till ett intressant bolag att investera i?

– Vi utvecklar ett unikt läkemedel för att möta ett stort medicinskt behov på en gigantisk marknad, exempelvis är reumatism värt 250 miljarder kronor årligen. Lipum har en tydlig utvecklingsstrategi och en biologisk läkemedelskandidat, ett av de hetaste utvecklingsområdena just nu. Av de läkemedelskandidater som går in i klinisk prövning Fas I så är det dubbelt så hög chans att biologiska blir ett godkänt läkemedel jämfört med små molekyler. För autoimmuna sjukdomar som t ex ledgångsreumatism är det fyra gånger högre chans att nå marknaden jämfört med traditionella småmolekylära läkemedel.

Nyheter

Försvarsbolaget vars värdering gör aktien köpvärd

Publicerad

den

Chemring i försvarsprodukter

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till försvarsbolaget Chemring vars värdering ännu inte hade lyft som övriga bolag i sektorn. Det blev ett lyckat råd, men grusades ändå av att det var kraftiga minusgrader i Tennessee vilket ledde till ett tillverkningsstopp i fabriken som ligger där.

Det grundläggande förtusättningarna är dock de samma. Bolaget är väl positionerat för att dra nytta av den kraftiga expansionen inom länders försvar. Chemring har flera olika verksamheter i flera olika länder, men det analytikern Johan Wendel främst lyfter fram är affärsområdet Energetics där sprängämnen tillverkas.

Nyligen florerade rykten att Bain Capital vill köpa upp bolaget, men man kan tänka sig att både riskkapitalbolag och försvarsbolag vill köpa upp hela eller delar av Chemring.

Chemring-aktien stängde veckan på 384 GBp, vilket var 11,6 procent högre än när Dagens industri gav sin ursprungliga köprekommendation för ett år sedan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Långsiktigt ljusa utsikter för Munters, köp aktien rekommenderar Dagens industri

Publicerad

den

Munters tillverkar

Dagens industri ger en köprekommendation till klimatkontroll-bolaget Munters aktie. Detta efter att aktien kommit ner 60 procent från förra sommaren då AI-haussen var som intensivast. Europa satsar kraftigt på AI, bolaget har en stor orderstock till höglönsamma datacenter och bolagets värdering är historiskt låg. Det skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.

På den negativa sidan finns att vinsten förväntas minska i år, att bolaget har ett stort beroende av USA-marknaden och har en hög skuldsättning.

”De långsiktigt ljusa utsikterna överväger dock. Redan nästa år kommer vinsten att överträffa fjolårets rekordår. Marknadens genomsnittsprognos för 2026 pekar på ett vinstlyft på närmare 50 procent.”

Dagens industri ger en riktkurs på 135 kronor per aktie, vilket kan jämföras med att den stängde på 100 kronor innan påskhelgen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Zenergy, satsningar har börjat ge resultat

Publicerad

den

Hus med lösningar från Zenergy

2024 var ett utmanande år för Zenergy där förhoppningar om en marknadsvändning drog ut på tiden. Samtidigt har tecken på att marknaden nått botten börjat visa sig, och enligt Boverket ökade antalet nybyggnationer något under 2024 jämfört med 2023. Denna ökning förväntas accelerera ytterligare under 2025.

För Zenergy innebar detta att 2024 blev ett år med svagare tillväxt än förväntat. Trots de utmanande marknadsförhållandena har Zenergy initierat flera tillväxtdrivande och effektivitetsfrämjande aktiviteter för att stärka sin position inom hållbart byggande och ta marknadsandelar. Bolaget har utökat sitt erbjudande genom de strategiska förvärven av Watts 2 You och Kaper Norden samt lanserat ett nytt affärsområde inom energilagring, i linje med sitt hållbarhetsfokus.

Satsningar började ge resultat under andra halvåret 2024

Under andra halvåret 2024 började dessa initiativ ge resultat. Under fjärde kvartalet 2024 driftsatte bolaget en innovativ sol- och energilagringsanläggning åt Sveafastigheter, tecknade samarbetsavtal med SBB för energieffektivisering av fastighetsbestånd och ingick ett ramavtal samt etablerade ett samägt bolag med Tofta Properties, där Zenergys del av projektportföljen beräknas uppgå till 112,5 miljoner kronor. Med en orderstock för leverans under första halvåret 2025 på strax över 50 miljoner kronor driver Zenergy sin strategi för tillväxt inom samtliga vertikaler.

Nyemission möjliggör stark tillväxt under 2025

För att stärka konkurrenskraften, säkra framgång i planerade projekt och möjliggöra stark tillväxt under 2025 genomför Zenergy en företrädesemission på 16,8 miljoner kronor. Genom den skapas förutsättningar för att uppnå ett positivt kassaflöde och etablera en långsiktigt hållbar lönsamhet.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära