Följ oss

Nyheter

Bioextrax förvärvar uppskalningsanläggning

Publicerad

den

Bioextrax, som precis har gjort en företrädesemission på 39 miljoner kronor, har skrivit avtal med leverantör om inköp av en uppskalningsanläggning som kommer att levereras i slutet av första kvartalet 2023. I samband med detta flyttar bolaget till nya och bättre anpassade lokaler.

Under våren och sommaren 2022 utvärderade Bioextrax olika möjligheter att få tillgång till uppskalningskapacitet och produktionsvolymer genom exempelvis ett förvärv. Slutsatsen från detta arbete är att en optimal lösning för bolaget är att förvärva en anläggning som inte bara möjliggör demonstration av bolagets teknologier för att kunna accelerera dess licensförsäljning, utan även produktion av en mindre mängd PHA (några ton per år) för marknadsintroduktion och provvolymer. Bolaget meddelar idag att avtal med leverantör av utrustning har ingåtts och anläggningen beräknas levereras i slutet av första kvartalet 2023. Under första kvartalet kommer bolaget också att flytta till nya, billigare och större  lokaler och därmed säkerställa förutsättningarna för installationen av uppskalningsanläggningen.

”Vi är mycket nöjda med att kunna meddela att vi nu designat och beställt en uppskalningsanläggning som kommer att ge oss väsentligen större möjligheter att förse kunder med provmaterial och därmed accelerera vår licensförsäljning. Våra medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete att på kort tid, tillsammans med leverantören, designa en anläggning som vi anser uppfyller de högt ställda krav vi hade satt upp. Att det dessutom blir till en betydligt lägre kostnad än vad vi tidigare räknat med är naturligtvis extra glädjande.”, säger Per Erik Velin.

Nyheter

EQT nära bud på Keywords Studios till 73,5 procents premie

Publicerad

den

EQT är i långskridna samtal om att köpa upp Keywords Studios för 2 miljarder GBP, vilket motsvarar en premie på 73,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs på 1470 pence enligt Bloombergs beräkningar. Keywords Studios levererar en bred palett av tjänster till spelutvecklare.

Nyhetsbyrån skriver att fyra tidigare förslag från EQT har avslagits, men att detta bud är avsevärt högre än det första och att styrelsen lutar åt att rekommendera det till aktieägarna. EQT uppges ha till den 15 juni på sig att antingen lägga ett faktiskt bud eller lämna.

Graf över Keywords Studios aktiekurs
Keywords Studios aktiekurs
Fortsätt läsa

Nyheter

Stark historia och lovande framtid för Beijer Alma – men Börsveckan stannar vid avvakta

Publicerad

den

Beijer Alma-produkt

Tidningen Börsveckan har analyserat Beijer Alma. Även om man ser både en historisk och framtida bra utveckling så stannar man vid en avvakta-rekommendation för aktien.

Företaget har sedan år 2010 haft en god förvärvsresa och stadigt växande omsättning. För att förbättra lönsamheten efter marginalpress förra året satsar man nu på interna effektiviseringar. 2022 markerade en brytpunkt för serieförvärvare som Beijer Alma, med en nedgång i underliggande tillväxt, särskilt tydligt i Q1-rapporterna 2023.

Koncernens dotterbolag, inklusive Lesjöfors som står för 70 procent av omsättningen, visar på god internationell marknadstäckning och stark marknadsposition. Totalt har man gjort 40 förvärv sedan 2010, varav över 20 sedan 2019, men marginalen har pressats från 17 till 12,5 procent senaste åren.

2023 visade 17 procent tillväxt, med en organisk ökning på 3 procent, men justerad rörelsemarginal sjönk. Q1-rapporten 2024 visade 7 procent omsättningsökning, med 3 procent organisk tillväxt, men en minskad orderingång. Ett viktigt förvärv var finska AVS Power för 168 miljoner kronor, som passar in i affärsområdet Flödesteknik.

Efter förvärven är nettoskulden 2,5 miljarder kronor, vilket ger en nettoskuldkvot på 1,9x mot ebitda-prognosen om 1,3 miljarder kronor. Värderingen är hög, med ev/ebit kring 15-16x för 2024 och ner mot 14x för 2025. Trots historiskt stark prestanda och förväntade lönsamhetsförbättringar landar rådet i en avvakta-rekommendation.

Beijer Alma-aktien stängde i fredags på 208 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Cint-aktien har blivit köpvärd säger Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri har gjort en analys av marknadsundersökningsföretaget Cint och kommer fram till en köprekommendation för aktien med en uppsida på 40 procent, men till en hög risknivå.

För ett år sedan kraschade aktien och framtiden för bolaget kunde ifrågasättas. Men nu skriver Di att det finns flera indikatorer på att det har vänt. Ägarlistan har också fått sig en stor förändring, flera ägare har lämnat och nya har tillkommit, vilket Di anser är avgörande för att vända sentimentet. Även ledningen har bytts ut.

Cint har hanterat de flesta av sina problem och VD säger att optimismen även har återkommit bland personalen.

Di flaggar för att skuldsidan är hög och att en nyemission inte kan uteslutas. VD håller med om att skuldsättningen är för hög, men är inte direkt oroad, han arbetar mot lönsamhet och effektiviserar för att skapa fritt kassaflöde.

Samtidigt lyfter Di även fram Cint som en möjlig uppköpskandidat.

Cint-aktien stängde på 14,16 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära