Följ oss

Nyheter

En av världens tre största godistillverkare vill göra tuggummi med Bioextrax

Publicerad

den

Blåser bubbla med tuggummi

Bioextrax har idag ingått ett långsiktigt utvecklingsavtal med en av världens tre största godistillverkare som vill göra tuggummi baserat på Bioextrax PHA-lösning.

Godistillverkaren har de senaste två åren utvärderat Bioextrax PHA i olika steg. Förra månaden beställde godistillverkaren material från Bioextrax som ska produceras med involvering av en kontraktstillverkare. Detta uppskalningsarbete representerar den första fasen i det nu ingångna avtalet.

Utvecklingsprojektet inkluderar uppskalning av produktion och applikationstester. Produktionen och godistillverkarens tester planeras att skalas i tre eller fyra steg från den initiala kilogramskalan till 10 ton. Under varje fas kommer betalningen från godistillverkaren till Bioextrax för kommande fas att förhandlas. Partnerna ska använda ”best efforts” för att förhandla de kommersiella villkoren för den långsiktiga produktionen och leveransen av material, parallellt med att aktiviteterna i det nu ingångna avtalet genomförs.

Materialet godistillverkaren utvärderar är PHA med långa polymerkedjor, så kallad medium chain length PHA (mcl-PHA), vilket ger elastiska och filmformande egenskaper. I dagsläget finns inte denna typ av mcl-PHA kommersiellt tillgänglig, men storskalig produktion möjliggörs av Bioextrax patenterade extraktionsmetod.

”Att ingå ett långsiktigt utvecklingsavtal med ett stort globalt företag, med en tydlig plan för uppskalning och väg till kommersiell produktion och försäljning, är en gigantisk milstolpe för Bioextrax. Vi gör bedömningen att PHA i tuggummi, som är den applikation utvecklingsavtalet gäller, har stor potential. Produktens priskänslighet är låg samtidigt som volymerna är stora. Dessutom har Bioextrax en mycket stark marknadsposition då denna typ av PHA – såvitt vi vet – inte kan produceras på ett kostnadseffektivt vis med hjälp av någon annan idag tillgänglig teknologi. En annan konkurrensfördel för Bioextrax är att vi inte använder genetiskt modifierade bakterier, vilket är viktigt ur ett regulatoriskt perspektiv.” säger Edvard Hall, VD, Bioextrax

Nyheter

Bilia är en lågt värderad aktie som är bra att köpa anser Dagens industri

Publicerad

den

Bilar hos Bilia

Dagens industris analytiker Ulf Petersson har gjort en analys av Bilia som mynnar ut i en köprekommendation för aktien till medelrisk. Han räknar med att aktien når 140 kronor inom ett år, vilket är den tidshorisont som Veckans aktie-analyserna har. Att jämföra med fredagens stängningskurs på 121,90 kronor. Till det kommer även en föreslagen utdelning som motsvarar en direktavkastning på nästan 6 procent.

”Sammantaget räknar Di med att nettovinsten ökar med närmare 20 procent till 1,1 miljarder kronor. Det motsvarar en vinst per aktie på drygt 12 kronor efter skatt. Det ger i sin tur ett p/e-tal på strax under 10 gånger vinsten, vilket är lågt givet den vinststabilitet som servicemarknaden innebär.”

Förutom att vinsten förväntas stiga och att aktien har en hög direktavkastning så är det positivt att företaget är en branschledare. På den negativa sidan finns en krympande bilmarknad på kort sikt i Sverige, en återhållsam konsumtion bland privatpersoner och att investerare visar ett ointresse för aktien.

Dagens industris analytiker Ulf Petersson kommenterar sin analys
Fortsätt läsa

Nyheter

Fyra aktier som är bra att investera i enligt Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan har tittat närmare på nio bolag denna vecka och det mynnar ut i köprekommendationer till fyra av aktierna.

Köp


Avvakta

  • Saab
  • C-Rad
  • Mentice
  • Bonesupport
  • W5 Solutions
Fortsätt läsa

Nyheter

Securitas på 20 minuter

Publicerad

den

Securitas-skylt

Bolagsanalyspodden har gjort en genomgång av Securitas på knappt 20 minuter. Securitas är ett världsledande företag som tillhandahåller säkerhet. Företaget har 358 000 medarbetare och förutom att tillhandahålla säkerhetsvakter så använder företaget även teknik.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära