Följ oss

Nyheter

Saab förvärvar ledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI

Publicerad

den

AI-styrda drönare från BlueBear som Saab köper

Saab har idag förvärvat BlueBear Systems Group i Storbritannien. Förvärvet är en del i Saabs pågående expansion i prioriterade länder som Storbritannien, Australien, USA och Tyskland.

BlueBear är en världsledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI för avancerade försvars- och säkerhetsapplikationer. BlueBear har 65 medarbetare utanför Bedford i England och hade 2022 en omsättning på 8 miljoner pund.

Kombinationen av Saabs världsledande produkter, tjänster och lösningar och BlueBears erfarenhet som en agil integratör av AI-baserade autonoma system kommer bidra starkt till Saabs framtida förmågor enligt Saab. Genom företagets expertis inom autonomi och svärmar av drönare, såväl som inom ledningssystem, kommer BlueBear att bidra till Saabs lösningar världen över.

Framväxande och disruptiva teknologier som AI, maskininlärning och autonoma system har potential att förändra hela branscher. Saab anammar därför en proaktiv strategi med utvalda förvärv. Genom förvärv och strategiska partnerskap med företag som specialiserar sig på ny teknologi utökas Saabs förmågor. Det innebär att mer kompletta lösningar kan erbjudas till ett brett spektrum av försvarsbehov. AI kommer att göra det möjligt för Saab att ytterligare förbättra företagets systemförmåga och öka effektiviteten i vår världsledande produktportfölj.

– Förvärvet av BlueBear är ytterligare ett steg i linje med vår tillväxtstrategi för att säkra Saabs position och konkurrensfördel i ett av våra prioriterade länder. BlueBear är en världsledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI för avancerade försvars- och säkerhetsapplikationer. Företaget passar väl in i Saabs ambition att nyttja framväxande teknologier inom autonoma system och AI, säger Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab.

Inom Saab kommer BlueBear att utgöra ett centrum för snabb konceptutveckling och erbjuda expertis som ökar innovationskraften.

– För BlueBear är det ett viktigt steg på vår resa att vi nu blir en del av Saab. Vi ser många nya möjligheter rörande autonoma system för marina, luftburna- och markbaserade tillämpningar. Vi ser även möjligheter inom integration av sensorer, nästa generations ledningssystem, AI-baserade militära molntjänster och nästa generations plattformar, säger Dr Yoge Patel, VD för BlueBear.

Nyheter

Autostore, verksamt inom lagerautomation, har en positiv riktning i orderingången

Publicerad

den

Robotlager från Autostore

Börsveckan har gjort en analys av Autostore som mynnar ut i en köprekommendation för aktien. Autostore är ett norskt lagerautomationsbolag som har långsiktigt potential men möter kortsiktiga utmaningar på grund av den ekonomiska konjunkturen skriver tidningens analytiker. Aktien har fallit med cirka 30 procent sedan sommaren, delvis på grund av en svag delårsrapport i augusti. Trots detta ökade orderingången med 3,5 procent, men omsättningen minskade med 12 procent i andra kvartalet, främst på grund av uppskjutna projekt. Ledningen satsar på produktutveckling och optimering av försäljningskanaler. Med en låg marknadspenetration på 15–20 procent finns goda tillväxtmöjligheter.

Värderingen har förbättrats och det blir att gå motvalls och se ett chansköp som råd, där Börsveckan inte minst tar fasta på en positiv riktning i orderingången.

Autostore-aktien stängde på 9,14 NOK i fredags.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stor uppsida i Neonode-aktien vid förlikning

Publicerad

den

Man använder touch-skärm

Neonode var en gång i tiden en nyskapande svensk mobiltelefontillverkare. När den verksamheten misslyckades så övergick man till att licensiera ut touch-teknologi, bland annat har Amazon Kindle använt teknologin. Idag är företaget främst en patentägare gällande en swipe-funktion. Stora företag har brutit mot patenträttigheterna och det pågår patenträttegångar.

Det som gjort aktien het på senare tid är en pågående patenttvist med Samsung. Jesper von Koch, analytiker på Redeye, går på ett tydligt sätt igenom allt. Han anser att sannolikheten att Neonode når en uppgörelse med det sydkoreanska bolaget ligger på mellan 80 och 90 procent. Sker en förlikning så ger det omkring 31 dollar per aktie, vilket kan jämföras med att aktien idag handlas kring 7 dollar.

Jesper von Koch, analytiker på Redeye, kommenterar Neonode.
Fortsätt läsa

Nyheter

Verve visade ett väldigt starkt kvartal

Publicerad

den

Inderes analytiker

Inderes analytiker kommenterar Verve Groups kvartalsrapport som man säger inte bjöd inte på några större överraskningar. Rapporten var stark och trenderna är positiva. Prisökningen på annonser är inte en generell marknadstrend utan det är Verve som fått ut fler högvärdiga annonser.

Inderes håller kvar sin öka-rekommendation och höjer samtidigt riktkursen till 38 kronor från tidigare 35 kronor.

Inderes analytiker kommenterar Verve
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära