Följ oss

Nyheter

12 mobilspelsföretag som är noterade i Sverige

Publicerad

den

Mobilspel

Gaming är en bransch under ständig utveckling och mobilspel har sedan länge blivit en av de mest betydande delarna av branschen. Börsposten har gjort en ny sammanställning av mobilspelsföretagen som har sina aktier noterade i Sverige. Bolagen är ordnade efter börsvärde, från lägst till högst.

Jumpgate

Market cap: 58 Mkr
Aktiekurs: 0,41 kr
Lista: NGM Nordic SME

Jumpgate har sedan sin notering 2016 lanserat ett stort antal spel och alla har misslyckats. Bolaget har under åren varit inne i en konstant förvandling. Den aktuella gestaltningen har en stark bas i Tyskland. Jumpgate köpte först de två tyska företagen gameXcite och Tivola, och nu senast ytterligare ett med Funatics, som dock var ett mindre. Bolaget vill även bredda sig från mobilspel till att även släppa sina spel på konsol och pc. En verksamhet finns även kvar i Visby som var ursprunget till Jumpgate en gång i tiden. Bolaget arbetar med att göra ett större strategiskt förvärv inom kort.

Gold Town Games

Market cap: 68 Mkr
Aktiekurs: 1,75 kr
Lista: NGM Nordic SME

Gold Town Games utvecklar en egen teknik- och designplattform för mobila sportmanagerspel. Bolaget har hittills släppt fyra spel, där World Hockey Manager med Wayne Gretzky är det första, och ytterligare två spel är på väg att släppas. Vissa spel är bolagets egna och vissa släpps tillsammans med partners som Gold Town Games blivit delägare i genom att betala med en licens på sin spelmotor. Det senaste tillskottet är Cricket Star Manager som Gold Town Games utvecklar åt CS Games vilket är planerat att lanseras inom kort. Analyst Group gav i sin senaste analysuppdatering aktien en Base Case-värdering på 3,90 kr och har tidigare lyft fram att det finns rum för uppvärdering om fler speltitlar lanseras. Helt nytt är även att dotterbolaget Grand Pike, som utvecklar ett managerspel inom baseball, utökar verksamheten genom att ta över drift och utveckling av spelet Battle Camp som ägs av Safe Lane Gaming.

Sozap

Market cap: 75 Mkr
Aktiekurs: 8,79 kr
Lista: First North

Sozap släppte för flera år sedan sitt avancerade 3D-shooterspel Armed Heist. Spelet var imponerande och togs emot bra av marknaden men det riktiga lyftet har inte kommit, utvecklingen fortsätter. Bolaget har sedan dess utvecklat ett flertal nya spel men valt att avbryta projekten då man ansett att de inte haft den potential bolaget vill ha. Idag satsar man på två nya spel, ett fiskespel kallat Fishing Tour och Pocket World Adventures som är ett world building-spel. Fishing Tour är det första spelet i en satsning inom segmentet sportfiske och -jakt.

Qiiwi Games

Market cap: 83 Mkr
Aktiekurs: 8,99 kr
Lista: First North

Qiiwi Games gör casualspel med fokus på match-3 och ordspel. En satsning på hyper casual-spel har nyligen lagts ner. Bolaget har haft en fallande omsättning och går med förlust, men under senare delen av 2022 planade utvecklingen ut och bolaget ser en vändning. 2023 inleds med att bolagets storsatsning Extreme Makeover: Home Edition går in i mjuklansering och bolagets ambition är att konkurrera på högsta nivå inom match-3-genren. Bolaget har även sju andra spelprototyper inom ordspel under utveckling där företaget använder sin nya MVP-process, där man tidigt testar om spelet har potential och då bestämmer om utveckling ska fortsätta eller läggas ner. Flera nya spel har nyligen inlett mjuklansering. I november ökade bolagets styrelseordförande och grundare Özkan Egos sitt ägande till över 15 %. För två år sedan gjorde företaget en nyemission på 66,5 miljoner kronor till 66,50 kronor per aktie och en stor del av de pengarna finns kvar i kassan.

Safe Lane Gaming

Market cap: 91 Mkr
Aktiekurs: 0,013 kr
Lista: NGM Nordic SME

Safe Lane Gaming är ett förvärvsbygge som inte utvecklats väl. Bolaget har en fallande omsättning, gör betydande förluster och har en rejäl skuldsida. Det är något svårt att se hur bolaget ska ta sig ur situationen utan att trycka upp stora mängder nya aktier. Klart är i alla fall att bolaget nu fokuserar på mobilspelssegmentet hyper casual och att man vill öka antalet anställda.

Nitro Games

Market cap: 146 Mkr
Aktiekurs: 12,00 kr
Lista: First North

Nitro Games är ett finskt företag som är noterat i Sverige och som fokuserar på att göra grafiskt och spelmässigt mer avancerade mobilspel. Risknivån i att utveckla sådana spel för egen räkning är högre vilket bolaget har fått känna av historiskt, vilket bolaget sedan balanserat genom att även utveckla spel på uppdrag av andra företag. Mediakoncernen Egmont har över tid ökat sitt innehav i Nitro Games och äger numera 50,3 %. I veckan meddelade bolaget att de mjuklanserar Autogun Heroes, ett spel de har valt att gå vidare med efter att ha haft flera olika spel i en MVP-process förra året.

Fragbite Group

Market cap: 311 Mkr
Aktiekurs: 3,44 kr
Lista: First North

Fragbite Group är en koncern med bolag inom gaming och e-sport. När det gäller gaming så har bolagen fokus på mobilspel. Lucky Kat är baserat i Nederländerna och driver bland annat Panzerdogs, ett framgångsrikt blockchain-spel. Relaterat till blockchain finns även Wagmi i Gibraltar där det finns en utvecklad reglering. FunRock & Prey Studios driver bland annat MMA Manager 2. Playdigious är baserat i Frankrike och har utvecklats mycket starkt. Förutom att vara en indieutvecklare så är Playdigious även specialiserat på att konvertera framgångsrika pc- och konsolspel till mobilen som man sedan publicerar. Det är en lågriskverksamhet som man visat sig vara mycket duktiga på. Förutom att publicera spel på Google Play och Appstore så har Netflix blivit en återkommande kund då streamingjätten numera satsar på att även inkludera spel i abonnemanget.

MAG Interactive

Market cap: 491 Mkr
Aktiekurs: 18,52 kr
Lista: First North

MAG Interactive är en mobilspelsutvecklare som fokuserar på sociala casualspel. Bolagets grund är ordspel, men man har med tiden expanderat till närliggande kategorier. Det senaste kvartalet växte intäkterna med 39 % till 97,3 miljoner kronor. Spelet Wordzee som släpptes 2019 fortsätter att överträffa bolagets förväntningar. Penser Access sänkte under januari sitt motiverade värde för aktien till 24-26 kronor från tidigare 30-32 kronor, då ökade utgifter för att anskaffa användare kortsiktigt sänker EBITDA.

Flexion Mobile

Market cap: 738 Mkr
Aktiekurs: 13,40 kr
Lista: First North

Flexion Mobile har en annorlunda verksamhet jämfört med de andra mobilspelsföretagen. Flexion Mobile utvecklar inte egna spel, utan bolaget publicerar andra spelföretags framgångsrika Android-spel. I västvärlden är det idag Google Play som är den helt dominerande app-butiken på Android-mobiler, men globalt finns det många olika app-butiker. Flexion Mobile har ett tekniskt verktyg som gör att de enkelt kan göra alla små ändringar som krävs för att kunna släppa ett Androidspel i en annan app-butik, utan att utvecklaren måste lämna över den värdefulla källkoden. Flexion Mobile publicerar andra företags framgångsrika spel på alternativa app-butiker och delar intäkterna med utvecklaren. I slutet av december sänkte Redeye sitt motiverade värde för aktien till 28 kronor, från 30 kronor.

G5 Entertainment

Market cap: 1 726 Mkr
Aktiekurs: 196,50 kr
Lista: Nasdaq Stockholm

G5 Entertainment utvecklar och förlägger högkvalitativa free-to-play-spel och riktar sig till en bred publik av erfarna spelare. Bolaget har en lång tradition av att ge ut match-3- och hidden object-spel. Över tid har bolaget gått från att förlägga andra utvecklares spel till att främst ge ut sina egna spel. Bolaget har varit noterat i över 16 år.

Stillfront

Market cap: 9 743 Mkr
Aktiekurs: 18,99 kr
Lista: Nasdaq Stockholm

Stillfront har växt sig enormt stora genom att förvärva företag. Stillfront började sin resa med en stor andel webbaserade spel och har med åren ökat vikten inom mobilspel och den senaste siffran vi ser så kommer drygt 75 procent av intäkterna från mobilspel. Under 2020 hade aktien en fantastiskt bra utveckling innan marknaden bytte åsikt och hela den uppgången raderades. Idag sänkte Carnegie sin riktkurs till 24 kronor (30 kronor) och upprepade köp. Igår sänkte SEB sin riktkurs till 20 kronor (25 kronor) och upprepade köp.

MTG

Market cap: 11 525 Mkr
Aktiekurs: 90,63 kr
Lista: Nasdaq Stockholm

MTG som bolag har en lång historik, men idag är det en koncern som äger ett flertal bolag inom mobilspel. Bolaget är i en något ovanlig situation efter att ha sålt sin e-sportverksamhet till en mycket bra prislapp. MTG har idag en kassa på flera miljarder kronor. Dels återköper MTG löpande aktier och dels ska bolaget göra nya förvärv. Att sitta på en stor kassa när värderingarna på gamingbolag kommit ner rejält får sägas vara en trevlig situation. Affärsvärlden gav en köprekommendation till aktien i mitten av december.

Nyheter

Remedy Entertainment-aktien stiger – Tencent har ökat sitt innehav

Publicerad

den

Alan Wake 2, ett spel från Remedy Entertainment

Gamingbolaget Remedy Entertainment som är noterat på Helsningsforsbörsen har idag fått se sin aktie stiga 16,5 procent på nyheten att Tencent har ökat sitt innehav från 5,01 procent till 14,8 procent. Det gör Tencent till den tredje största ägaren i Remedy.

Remedy Entertainments aktiekurs det senaste året
Remedy Entertainments aktiekurs det senaste året.

I Sverige äger Tencent bland annat drygt 10 procent av Paradox Interactive.

Fortsätt läsa

Nyheter

Plexian går i konkurs

Publicerad

den

I slutet av 2022 skrev vi att Plexian skakar av problem och undrade var det hela skulle ta vägen. Nu har det tragiska svaret kommit, bolaget ansökte idag om konkurs.

”Styrelsens beslut grundar sig på Bolagets ansträngda och akuta likviditetsbehov på såväl kort som lång sikt. Fördjupade dialoger med tilltänkta samarbetspartner har inte kunnat slutföras.”

Det man får hoppas är att samarbeten har blivit försenade så att inga ytterligare personer drabbas. Tanken var nämligen att en investeringstjänst i slutet av januari skulle börja låta Plexian ta hand om kundernas pengar. Vi har inte sett något pressmeddelande om att det lanserats så sannolikt har det i det tysta inte blivit något.

Fortsätt läsa

Nyheter

MilDef får order från BAE Systems Bofors för artillerisystemet Archer

Publicerad

den

Archer från BAE Systems

MilDef ingick i februari ett ramavtal med BAE Systems Bofors och nu har tilläggsordrar undertecknats gällande stryktålig hårdvara till artillerisystemet Archer. Beställningarna omfattar IT-utrustning såsom displayer, datorer och switchar, till ett värde av 52 miljoner kronor. Leveranser sker med start 2025.

Ramavtalet på tio år är startpunkten för ett fördjupat samarbete mellan MilDef och BAE Systems Bofors. De nu vunna beställningarna är en naturlig fortsättning på samarbetet och gäller volymbeställning av tidigare utvecklade produkter liksom reservdelar till befintliga system.

– Vårt samarbete kombinerar två svenska försvarsföretag som är specialister inom sina respektive områden. MilDef får förtroendet att bidra med vår spetskompetens; att leverera framtidssäkrade IT-system som stärker skyddet av vårt samhälle och vi är stolta över det sätt vi samarbetar med BAE Systems i Karlskoga, säger Daniel Ljunggren, VD och koncernchef MilDef Group.

BAE Systems Bofors är en del av BAE Systems som har verksamhet i USA, Sverige och Storbritannien. BAE Systems Bofors tillverkar artilleri- och kanonsystem samt ammunition för land- och marintillämpningar. Dessa inkluderar luftvärnskanonsystem och plattformsmonterade avfyrningssystem.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära