Nyheter
Xintela utvecklar nya generationen stamcellsprodukter
Med en fot i forskningen och en i affärsvärlden vill Evy Lundgren-Åkerlund, vd och forskningschef på biofarmabolaget Xintela, utveckla och kommersialisera den nya generationen stamcellsprodukter. – Vi renar stamceller med unik teknologi och siktar på att kunna bota ett flertal svårbehandlade sjukdomar inklusive artros och svårläkta bensår.
”Vi utvecklar innovativa produkter som är attraktiva för partners och licenstagare”
Allt började i ett forskningslabb på Lunds universitet på 90-talet. Idag ser Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund att hennes upptäckt av cellytemarkören integrin a10b1 har lett till möjligheter att kunna behandla och bota människor med sjukdomar som idag inte har något effektivt botemedel. Vi talar om mycket vanliga sjukdomar som artros och bensår och även aggressiva och svårbehandlade cancerformer som glioblastom och trippelnegativ bröstcancer.
– Vi har verkligen gjort en fantastisk och viktig resa med Xintela. Vi är i kliniska studier med vår unika stamcellsprodukt XSTEM, vi har en stamcellsprodukt EQSTEM för behandling av hästar i sen preklinisk fas och en egen GMP-godkänd produktionsanläggning. Dessutom har vi dotterbolaget Targinta, som utvecklar riktade antikroppar för cancerbehandling, berättar Evy Lundgren-Åkerlund.
”Vår stamcellsprodukt är en riktig gamechanger”
Berätta om Xintela!
– Vi har varit igång sedan 2013 på Medicon Village i Lund och har idag ca 25 anställda och konsulter i verksamheterna. Xintela har två kliniska studier pågående med stamcellsprodukten XSTEM. Vi är i slutfasen av en doseskaleringsstudie på knäartrospatienter och vi rekryterar patienter för behandling av svårläkta venösa bensår. Vårt dotterbolag Targinta har utvecklat två läkemedelskandidater, TARG9 och TARG10, som är i preklinisk utveckling och vi förbereder för kliniska fas 0-studier på cancerpatienter. Vi är i en oerhört spännande fas i utvecklingen där vi även närmar oss partnerskap och kommersiella avtal.
Vilken är fördelen att du som vd är grundare och har forskarbakgrund?
– Det handlar om att se affärsmöjligheter i forskningen, att förstå vad som är unikt och genomförbart, kombinerat med ett driv att utveckla forskningsidéer till nya innovativa medicinska behandlingar. Jag har förutom min forskarbakgrund över 20 års erfarenhet av arbete med tidig läkemedelsutveckling både i egna och andra bolag. Att jag har en fot i forskningen och en fot i affärsverksamheten ger en kontinuitet och en trygghet i teamet och är en fördel i diskussioner med möjliga partners. Dessutom är mitt engagemang för bolaget och vårt utvecklingsarbete även en viktig överlevnadsfaktor, inte minst i svåra tider.
Vilken var upptäckten på labbet som är nyckeln i Xintelas produktutveckling?
– Det var upptäckten en ny cellytemolekyl på broskceller, integrin α10β1. Den är en receptor för bindvävsmolekylen kollagen och som reglerar viktiga cellfunktioner. Fortsatta studier visade att den även finns på mesekymala stamceller vilket lade grunden till att Xintela nu använder den som en markör för att rena fram stamceller. För några år sedan upptäckte vi att integrin a10b1 finns på aggressiva cancerceller vilket har lett till utvecklingen av riktade terapeutiska antikroppar.
Berätta om stamcellsprodukten XSTEM!
– XSTEM består av mesenkymala stamceller framtagna från fettväv från vuxna friska donatorer och som är selekterade med hjälp av vår stamcellsmarkör. XSTEM har godkänt produktpatent på flera viktiga marknader inklusive Europa, Japan och USA för all terapeutisk användning. Vi har valt att initialt lägga fokus på behandling av knäartros och svårläkta bensår, sjukdomar som drabbar ett stort antal människor med svår smärta och kraftigt nedsatt rörelse och livskvalitet.
Ni utvecklar också en stamcellsprodukt för hästar – berätta!
– Ledsjukdom som artros är också mycket vanligt hos hästar inte minst hos tävlingshästar. I våra tidigare prekliniska artrosstudier på hästar med stamcellsprodukten EQSTEM, har vi visat att våra stamceller har en behandlande effekt och planerar nu för kliniska studier och kommersialisering av en effektiv stamcellprodukt för hästar.
På vilket sätt är Xintelas stamcellprodukter XSTEM och EQSTEM unika?
– Genom att vi selekterar stamceller med hjälp av vår stamcellsmarkör får vi fram homogena (rena) stamceller och blir av med andra kontaminerande celler vilket ger XSTEM och EQSTEM både funktionella och regulatoriska fördelar. En viktig unik egenskap av våra selekterade stamceller är att de förutom sina immunreglerande och antiinflammatoriska egenskaper även har förmåga att direkt bidra till att regenerera (återskapa) skadad vävnad, exempelvis skadat ledbrosk.
Vad betyder det för Xintela att ha sin egen GMP-anläggning för produktion?
– Den är en mycket viktig del i utveckling och kommersialisering av våra stamcellsprodukter. Den ger oss full kontroll över produktionen och sparar både tid och pengar. Vi producerar idag XSTEM för våra egna kliniska studier och planerar att exklusivt producera XSTEM i samarbete med partners. Vi har även möjlighet att producera avancerade terapiprodukter (ATMPs) för kunder, vilket ger oss viktiga intäktsmöjligheter.
Ni jobbar också framgångsrikt inom cancerterapi – berätta!
– Vi har två läkemedelskandidater, TARG9 och TARG10, i preklinisk utveckling för behandling av aggressiv cancer som den mycket aggressiva hjärntumören glioblastom och trippelnegativ bröstcancer (TNBC). TARG9, är en Antibody-Drug Conjugate (ADC) beväpnad med ett kraftfullt toxin och som avdödar cancerceller; TARG10 är en funktionsblockerande antikropp som blockerar cancercellernas funktioner. Vi har i prekliniska modeller visat att antikropparna effektivt hämmar tillväxt av glioblastom och TNBC och även spridning och metastasering av TNBC. Tack vare positiva prekliniska resultat med TARG9 och TARG10 planerar vi nu för kliniska fas 0-studier i cancerpatienter för att visa att antikropparna söker sig till tumörer och på så sätt validera behandlingskonceptet. Jag vill också lyfta fram att Targinta har genom den unika målmolekylen integrin α10β1, First-in-Class antikroppar och stark patentportfölj en mycket spännande position i ADC-fältet som är ett av de hetaste områdena inom cancerterapi.
Vad ser du fram emot under det kommande året?
– Först och främst så ser jag fram emot resultat från våra två kliniska studier och förväntar mig avtalsdiskussioner med möjliga partners och licenstagare. Jag ser också fram emot att vi landar en bra plan för Targintas fortsatta utveckling av sina läkemedelskandidater. Intressant nog görs det många kommersiella avtal inom ADC- fältet redan i tidig preklinisk fas och är förstås en spännande möjlighet som vi utvärderar. Sammantaget tror jag mycket på det kommande året! Både vad gäller värdeskapande resultat och partnerskap.
Till sist – vad gör dig stolt som vd och grundare för Xintela?
– Jag är väldigt stolt över vårt engagerade och mycket kompetenta team som jag har förmånen att få arbeta tillsammans med, och att vi har levererat en rad viktigamilstolpar, även i tuffa tider, och är nu i klinisk utveckling med stamcellsprodukter som vi själva producerar. Jag är även stolt över alla aktieägare som tror på Xintela och har stöttat oss genom åren samt att vi har fått in Flerie Invest, som är en av Nordens främsta institutionella investerare inom Life Science, som storägare. Vi är i en bransch där utveckling av produkter tar tid och kräver tålamod vilket är utmanande, men det intresse och den feedback vi får från möjliga partners inom läkemedelsindustrin ger mig bekräftelse på att vi utvecklar innovativa produkter som är attraktiva för kommande partners och licenstagare. Det är otroligt stimulerande, avslutar Evy Lundgren-Åkerlund.
Xintela är ett bolag inom biopharma som utvecklar stamcellsbaserade behandlingar och genom dotterbolaget Targinta, antikroppsbaserade cancerbehandlingar. Verksamheten är inriktade på sjukdomar där det medicinska behovet är mycket stort och effektiva behandlingar saknas idag. Xintela bedriver sin verksamhet på Medicon Village i Lund och är listat på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.
Nyheter
Affärsvärlden neutrala till Envar Holdings IPO
Envar Holding är en outsourcing- och utvecklingsstudio med fokus på grafisk design, 3D-grafik, animationer och illustrationer till huvudsakligen spelutvecklingsföretag och andra företag verksamma inom underhållningsindustrin. Bolaget har etablerat sig som en leverantör av grafik- och utvecklingstjänster till några av de största varumärkena inom spelindustrin.
Envar gör nu en IPO på First North där man önskar att få in 50 miljoner kronor till 20 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 26 november till 10 december och handeln i aktien inleds sedan den 17 december. Hur ska då en investerare agera?
27 miljoner kronor är säkerställda på förhand av ankarinvesterare, bl.a. Tenesta Holding AB. Tidigare denna kväll meddelade bolaget även att erbjudandet är övertecknat.
Affärsvärlden – Neutral
Affärsvärlden ger en neutral rekommendation till Envars IPO, och tillägger att det kan vara värt att följa aktien när bolaget väl är noterat.
”Vi är inte övertygade nog av Envar för att sätta teckna på erbjudandet. Men bolaget kan var värt att följa”
Nyheter
Positiva åsikter om IPO-erbjudandet från Intea
Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Företaget gör nu en IPO på omkring 2,5 miljarder kronor som främst består av vanliga stamaktier som prissätts i intervallet 38-40 kronor, men även en liten andel D-aktier. Teckningsperioden är 4-11 december och aktierna noteras sedan på Stockholmsbörsen den 12 december. Hur ska då en investerare agera?
Tredje AP-fonden, AFA Försäkring, Swedbank Robur, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Bell Rock Capital Management har åtagit sig att teckna aktier för 1 130 miljoner kronor, motsvarande cirka 46 procent av erbjudandet.
Affärsvärlden – Teckna
Affärsvärlden ger rådet att teckna aktier i Intea för den som gillar fastighetsaktier.
”Vi tänker 15 gånger vinsten som en rimlig värdering och då blir uppsidan knappt 30 procent på några års sikt, räknat från högsta kursen i intervallet (40 kronor). Det gör Intea till en fastighetsnotering att teckna”
Dagens industri – Teckna
Dagens industris analytiker ger rådet att teckna Iteas IPO. Intea grundades året innan SBB, men medan SBB växte i högt tempo valde Intea en försiktigare tillväxtväg. Di skriver att bolagets hyreskontrak är långa med en genomsnittlig återstående kontraktslängd på 7,2 år och att 74 procent av hyresintäkterna är KPI-indexerade.
”Om kursen landar i den övre delen av intervallet, handlas B-aktien kring elva gånger våra estimat för förvaltningsresultatet 2026, vilket vi anser är lågt givet bolagets fina defensiva kvaliteter.”
Philip Hallberg – Positiv
Fastighetsexperten Philip Hallberg på Lannebo ger inte något uttryckligt råd men ger sin syn på företaget och erbjudandet. Han får även sätta betyg på erbjudandet enligt EFN:s fem olika kategorier det summerar sig till 18 av 25 möjliga poäng.
Tillväxt/Lönsamhet: 4
Värdering: 4
Ägare/Ledning: 4
Finansiell ställning: 3
Hört på Riche: 3
Nyheter
Swedencare-aktien kan dubblas, köp säger Dagens industri
Swedencare har en ocyklisk verksamhet, god tillväxt inom djurhälsa och chans till högre lönsamhet. Om bolaget levererar på sina mål kan aktiekursen dubblas skriver Dagens industri och delar ut en köprekommendation.
Det finns även en möjlighet att det kommer ett bud på företaget. Den största ägaren är tyska Symrise som äger 41 procent och lade nyligen ett bud på Probi. Men då måste Symrise få med sig tre ledande befattningshavare som tillsammans äger 23 procent.
Dagens industris analys Veckans aktie skrivs utifrån att den ska utvärderas efter ett år och på den sikten och med Dagens industris prognoser så ser man en uppsida på 26 procent.
”Tittar vi på värderingen på skuldfri basis i relation till rörelseresultatet, ev/ebitda, hamnar vi på 16 respektive 13. Sätt årets multipel på nästa års rörelseresultat som vi tror blir 724 Mkr och vi får en uppsida på 26 procent.”
Skulle bolaget lyckas nå sina mål så kan dock aktien dubbleras skriver tidningens analytiker Agnetha Jönsson.
Swedencare-aktien stängde på 53,75 kronor i fredags.
-
Nyheter2 veckor sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter3 veckor sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter2 veckor sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter1 vecka sedan
AstraZeneca är ett diversifierat företag vars värdering har blivit låg – köp säger Di
-
Nyheter2 månader sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter1 månad sedan
DUG Foodtech:s expansion i Sverige och Europa
-
Nyheter2 månader sedan
Invent Medic får upprepade beställningar från NGO:er