Nyheter
Xintela utvecklar nya generationen stamcellsprodukter

Med en fot i forskningen och en i affärsvärlden vill Evy Lundgren-Åkerlund, vd och forskningschef på biofarmabolaget Xintela, utveckla och kommersialisera den nya generationen stamcellsprodukter. – Vi renar stamceller med unik teknologi och siktar på att kunna bota ett flertal svårbehandlade sjukdomar inklusive artros och svårläkta bensår.
”Vi utvecklar innovativa produkter som är attraktiva för partners och licenstagare”
Allt började i ett forskningslabb på Lunds universitet på 90-talet. Idag ser Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund att hennes upptäckt av cellytemarkören integrin a10b1 har lett till möjligheter att kunna behandla och bota människor med sjukdomar som idag inte har något effektivt botemedel. Vi talar om mycket vanliga sjukdomar som artros och bensår och även aggressiva och svårbehandlade cancerformer som glioblastom och trippelnegativ bröstcancer.
– Vi har verkligen gjort en fantastisk och viktig resa med Xintela. Vi är i kliniska studier med vår unika stamcellsprodukt XSTEM, vi har en stamcellsprodukt EQSTEM för behandling av hästar i sen preklinisk fas och en egen GMP-godkänd produktionsanläggning. Dessutom har vi dotterbolaget Targinta, som utvecklar riktade antikroppar för cancerbehandling, berättar Evy Lundgren-Åkerlund.
”Vår stamcellsprodukt är en riktig gamechanger”
Berätta om Xintela!
– Vi har varit igång sedan 2013 på Medicon Village i Lund och har idag ca 25 anställda och konsulter i verksamheterna. Xintela har två kliniska studier pågående med stamcellsprodukten XSTEM. Vi är i slutfasen av en doseskaleringsstudie på knäartrospatienter och vi rekryterar patienter för behandling av svårläkta venösa bensår. Vårt dotterbolag Targinta har utvecklat två läkemedelskandidater, TARG9 och TARG10, som är i preklinisk utveckling och vi förbereder för kliniska fas 0-studier på cancerpatienter. Vi är i en oerhört spännande fas i utvecklingen där vi även närmar oss partnerskap och kommersiella avtal.
Vilken är fördelen att du som vd är grundare och har forskarbakgrund?
– Det handlar om att se affärsmöjligheter i forskningen, att förstå vad som är unikt och genomförbart, kombinerat med ett driv att utveckla forskningsidéer till nya innovativa medicinska behandlingar. Jag har förutom min forskarbakgrund över 20 års erfarenhet av arbete med tidig läkemedelsutveckling både i egna och andra bolag. Att jag har en fot i forskningen och en fot i affärsverksamheten ger en kontinuitet och en trygghet i teamet och är en fördel i diskussioner med möjliga partners. Dessutom är mitt engagemang för bolaget och vårt utvecklingsarbete även en viktig överlevnadsfaktor, inte minst i svåra tider.
Vilken var upptäckten på labbet som är nyckeln i Xintelas produktutveckling?
– Det var upptäckten en ny cellytemolekyl på broskceller, integrin α10β1. Den är en receptor för bindvävsmolekylen kollagen och som reglerar viktiga cellfunktioner. Fortsatta studier visade att den även finns på mesekymala stamceller vilket lade grunden till att Xintela nu använder den som en markör för att rena fram stamceller. För några år sedan upptäckte vi att integrin a10b1 finns på aggressiva cancerceller vilket har lett till utvecklingen av riktade terapeutiska antikroppar.
Berätta om stamcellsprodukten XSTEM!
– XSTEM består av mesenkymala stamceller framtagna från fettväv från vuxna friska donatorer och som är selekterade med hjälp av vår stamcellsmarkör. XSTEM har godkänt produktpatent på flera viktiga marknader inklusive Europa, Japan och USA för all terapeutisk användning. Vi har valt att initialt lägga fokus på behandling av knäartros och svårläkta bensår, sjukdomar som drabbar ett stort antal människor med svår smärta och kraftigt nedsatt rörelse och livskvalitet.
Ni utvecklar också en stamcellsprodukt för hästar – berätta!
– Ledsjukdom som artros är också mycket vanligt hos hästar inte minst hos tävlingshästar. I våra tidigare prekliniska artrosstudier på hästar med stamcellsprodukten EQSTEM, har vi visat att våra stamceller har en behandlande effekt och planerar nu för kliniska studier och kommersialisering av en effektiv stamcellprodukt för hästar.
På vilket sätt är Xintelas stamcellprodukter XSTEM och EQSTEM unika?
– Genom att vi selekterar stamceller med hjälp av vår stamcellsmarkör får vi fram homogena (rena) stamceller och blir av med andra kontaminerande celler vilket ger XSTEM och EQSTEM både funktionella och regulatoriska fördelar. En viktig unik egenskap av våra selekterade stamceller är att de förutom sina immunreglerande och antiinflammatoriska egenskaper även har förmåga att direkt bidra till att regenerera (återskapa) skadad vävnad, exempelvis skadat ledbrosk.
Vad betyder det för Xintela att ha sin egen GMP-anläggning för produktion?
– Den är en mycket viktig del i utveckling och kommersialisering av våra stamcellsprodukter. Den ger oss full kontroll över produktionen och sparar både tid och pengar. Vi producerar idag XSTEM för våra egna kliniska studier och planerar att exklusivt producera XSTEM i samarbete med partners. Vi har även möjlighet att producera avancerade terapiprodukter (ATMPs) för kunder, vilket ger oss viktiga intäktsmöjligheter.
Ni jobbar också framgångsrikt inom cancerterapi – berätta!
– Vi har två läkemedelskandidater, TARG9 och TARG10, i preklinisk utveckling för behandling av aggressiv cancer som den mycket aggressiva hjärntumören glioblastom och trippelnegativ bröstcancer (TNBC). TARG9, är en Antibody-Drug Conjugate (ADC) beväpnad med ett kraftfullt toxin och som avdödar cancerceller; TARG10 är en funktionsblockerande antikropp som blockerar cancercellernas funktioner. Vi har i prekliniska modeller visat att antikropparna effektivt hämmar tillväxt av glioblastom och TNBC och även spridning och metastasering av TNBC. Tack vare positiva prekliniska resultat med TARG9 och TARG10 planerar vi nu för kliniska fas 0-studier i cancerpatienter för att visa att antikropparna söker sig till tumörer och på så sätt validera behandlingskonceptet. Jag vill också lyfta fram att Targinta har genom den unika målmolekylen integrin α10β1, First-in-Class antikroppar och stark patentportfölj en mycket spännande position i ADC-fältet som är ett av de hetaste områdena inom cancerterapi.
Vad ser du fram emot under det kommande året?
– Först och främst så ser jag fram emot resultat från våra två kliniska studier och förväntar mig avtalsdiskussioner med möjliga partners och licenstagare. Jag ser också fram emot att vi landar en bra plan för Targintas fortsatta utveckling av sina läkemedelskandidater. Intressant nog görs det många kommersiella avtal inom ADC- fältet redan i tidig preklinisk fas och är förstås en spännande möjlighet som vi utvärderar. Sammantaget tror jag mycket på det kommande året! Både vad gäller värdeskapande resultat och partnerskap.
Till sist – vad gör dig stolt som vd och grundare för Xintela?
– Jag är väldigt stolt över vårt engagerade och mycket kompetenta team som jag har förmånen att få arbeta tillsammans med, och att vi har levererat en rad viktigamilstolpar, även i tuffa tider, och är nu i klinisk utveckling med stamcellsprodukter som vi själva producerar. Jag är även stolt över alla aktieägare som tror på Xintela och har stöttat oss genom åren samt att vi har fått in Flerie Invest, som är en av Nordens främsta institutionella investerare inom Life Science, som storägare. Vi är i en bransch där utveckling av produkter tar tid och kräver tålamod vilket är utmanande, men det intresse och den feedback vi får från möjliga partners inom läkemedelsindustrin ger mig bekräftelse på att vi utvecklar innovativa produkter som är attraktiva för kommande partners och licenstagare. Det är otroligt stimulerande, avslutar Evy Lundgren-Åkerlund.
Xintela är ett bolag inom biopharma som utvecklar stamcellsbaserade behandlingar och genom dotterbolaget Targinta, antikroppsbaserade cancerbehandlingar. Verksamheten är inriktade på sjukdomar där det medicinska behovet är mycket stort och effektiva behandlingar saknas idag. Xintela bedriver sin verksamhet på Medicon Village i Lund och är listat på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.
Nyheter
Börsnoterade företag köper enorma mängder bitcoin

Börsnoterade företag köper bitcoin i ett högt tempo. Under det andra kvartalet köpte de 131 355 bitcoin, vilket ökade deras totala innehav med 18 procent enligt data från Bitcoin Treasuries. ETF-fonder ökade samtidigt med 111 411 bitcoin, vilket ökade deras totala innehav med 8 procent. Det är det tredje kvartalet i rad som börsnoterade företag köper fler bitcoin än ETF-fonder.
Hittills i år har börsnoterade företag köpt 237 664 bitcoin, vilket är dubbelt så mycket som de 117 295 bitcoin som ETF-fonder har köpt under samma period.
Börsnoterade företag äger nu omkring 855 000 bitcoin, vilket är omkring 4 procent av det totala antalet bitcoin. En bitcoin kostar idag omkring 1 miljon kronor.
Även noterade företag i Sverige köper bitcoin
Utvecklingen att noterade företag köper bitcoin har även tagit fart i Sverige i år. H100 har på kort tid köpt bitcoin för 250 miljoner kronor och K33 för 35 miljoner kronor. Bitcoin Treasury Capital som noteras på Spotlight på tisdag har köpt bitcoin för 150 miljoner kronor. För en vecka sedan meddelade även Fragbite Group att de köper sina första bitcoin för 5 miljoner kronor.
Nyheter
Odinwells sensorer upptäcker bakterietillväxt i sår

Odinwell meddelade idag att preliminära tester av bolagets sensorer för bakteriemonitorering har visat lovande resultat. I testerna har spår av den biomarkör man letar efter kunnat detekteras direkt från den sida av förbandet som legat an mot det infekterade såret, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av bolagets teknologi för tidig upptäckt av bakterietillväxt i sårmiljö.
”Det är jätteroligt att vi nu lyckas mäta bakterier i förband som använts kliniskt. Det visar att vår teknologi har potential att göra verklig skillnad inom avancerad sårvård”, säger Marcus Andersson, VD för Odinwell.
Bolaget fortsätter nu med ytterligare tester på fler prover för att förfina testmetoden och algoritmen. Målet är att komplettera de tidiga resultaten med mer robust data och därmed ta ytterligare steg mot att bygga vetenskaplig evidens kring produkten.
”Vi är i ett spännande skede där varje testresultat för oss närmare en lösning som kan förbättra livskvaliteten för patienter världen över och vi tar nu med oss dessa resultat när vi pratar med potentiella partners”, tillägger Marcus Andersson.
Nyheter
mResell ska ha en omsättning på 600 miljoner kronor

Idag kommunicerade mResell sina finansiella mål, både på lång och kort sikt.
På lång sikt, definierat som en period om tre till fem år, är bolagets målsättning att uppnå en omsättning om 600 miljoner kronor och en EBIT-marginal överstigande 10 procent.
mResell har utvecklat en industriledande, avancerad plattform som analyserar priser, efterfrågan och logistikflöden på de större marknadsplatserna i Europa för de produkter som bolaget säljer; refurbished Apple products (rekonditionerade Apple-produkter). Plattformen avgör i realtid på vilken marknad och via vilken kanal varje produkt bör säljas för att uppnå högsta möjliga marginal. Detta möjliggör både en optimerad lönsamhet och en snabb lageromsättning om 20-30 dagar, vilket gör att bolaget kan använda sitt kapital effektivt och skapa utrymme för ytterligare accelererad tillväxt.
– Vår egenutvecklade industriledande teknikplattform är kärnan i hur vi optimerar både marginaler och lageromsättning. Genom att hela tiden sälja på rätt marknad kan vi omsätta lagret snabbt och samtidigt uppnå bästa möjliga prispunkt. Det är en central del i hur vi ska ta bolaget mot våra finansiella mål. säger Patrik La Placa Christiansen, VD för mResell.
Bolaget har idag verksamhet i 12 länder och har sålt rekonditionerade Apple-produkter till mer än 300 000 kunder. Kombinationen av närvaro på samtliga ledande marknadsplatser och en datadriven affärsmodell skapar förutsättningar för ökad tillväxt.
Omsättningen förväntas öka 70-80 procent innevarande halvår
– Vår bedömning är att den riktade nyemissionen som kommunicerades idag, den 3 Juli, ytterligare accelererar tillväxten och att omsättningen för andra halvåret 2025 förväntas öka med 70-80 procent jämfört med samma period 2024, säger Patrik La Placa Christiansen, VD för mResell.
-
Nyheter1 månad sedan
CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad
-
Nyheter3 veckor sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter1 månad sedan
Sinch-aktien kan fortsätta stiga anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter2 månader sedan
Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden vågar ge en köprekommendation till Stillfront-aktien
-
Nyheter1 vecka sedan
Cell Impact är en teknikledare i vätgasrevolutionen
-
Nyheter4 veckor sedan
OssDsign accelererar tillväxtresan med ny strategi och kapitaltillskott