Nyheter
Strategiskt långsiktigt samarbete innebär ett avgörande genombrott för H&D Wireless

Techkoncernen H&D Wireless marknadsför en produktportfölj bestående av moduler, IoT enheter och mjukvara i världsklass till kunder med fokus på IoT, Industri 4.0 och trådlös multimedia. Koncernens ambition är att stötta stora och medelstora företags digitalisering med mjukvara, hårdvara och konsulttjänster. H&D Wireless har erhållit ett MoU, memorandum of understanding kring samverkan med ett stort globalt bolag. Samarbetet kommer sannolikt att bli koncernens hittills viktigaste milstolpe. Det berättar Pär Bergsten, vd på H&D Wireless.

Berätta om H&D Wireless och koncernens verksamhet.
–H&D Wireless grundades 2009 och är i dagsläget en koncern bestående av fyra bolag som levererar teknik, kompetens och helhetslösningar till företag som vill digitalisera och automatisera sina affärsprocesser i syfte att stärka konkurrenskraften. Vi marknadsför en produktportfölj bestående av moduler, IoT enheter och mjukvara i världsklass till kunder med fokus på IoT, Industri 4.0 och trådlös multimedia. 2016 listades bolaget, sedan dess har vi tagit in närmare 250 mkr i kapital. Ett av våra bolag erbjuder SaaS-tjänster i form av mjukvara till industrin. Bland bolagets kunder finns Volvo Penta och Volvo Cars. Koncernens andra bolag utvecklar och säljer hårdvarumoduler. Bland bolagets kunder finns bland annat Atlas Copco. Vårt tredje koncernbolag är ett konsultbolag som samlar mjukvarukompetens. Vårt fjärde koncernbolag är ett mekanikbolag som tillhandahåller mekanisk utrustning och erbjuder robotprogrammering.
Hur ser er målgrupp ut och vad utmärker era produktlinjer?
– Vi fokuserar på aktörer inom områdena tillverkande industri, exempelvis fordonsindustri, logistik och transport. Samtliga segment präglas av stora flöden och där förbättringar i effektivitet och resursutnyttjande kan göra stora skillnader finansiellt. En gemensam nämnare för de produktlinjer vi erbjuder är ett tydligt fokus på att skapa värde för kunderna genom att tillhandahålla teknik och kunnande som möjliggör trådlös uppkoppling, positionering, digitalisering eller övervakning av centrala flöden och resurser. Sammanfattningsvis hjälper vi stora industribolag att digitalisera sin verksamhet.
Vad har ni i pipeline för koncernen under 2023 samt andra halvåret 2022?
– En viktig ambition är att samtliga fyra koncernbolag ska bli lönsamma av egen kraft och därmed stå på egna ben rent resultatmässigt. Vårt mekanikbolag är redan lönsamt och när det stora strategiska samarbetet som ännu inte offentliggjorts gått i lås kommer även våra övriga tre koncernbolag att vara lönsamma. Vår långsiktiga vision är att bli marknadsledande i Norden inom tjänster baserat på realtidslokaliseringssystem/IoT, digitalisering och AI (Machines Learning) och därefter, tillsammans med våra kunder, expandera verksamheten internationellt.
Ni har erhållit ett MoU, Memorandum of understanding, från ett stort multinationellt bolag, med syfte att starta förhandling om ett större samarbetsavtal. Hur ser tidsplanen ut för detta strategiskt viktiga samarbete?
– Målet för samarbetet är våra produkter och tjänster inom trådlös kommunikation och IoT. Ursprungstanken var att starta förhandling om ett större samarbetsavtal under första kvartalet 2022 och även att slutföra och signera avtalet under första kvartalet. På grund av komplexiteten i affären, har även denna förhandling fördröjts på grund av den utdragna pandemin samt oplanerade krigsutbrottet i Ukraina. Vår målsättning är nu i stället att avtalet kan utformas och undertecknas under andra kvartalet 2022. Den tekniska utvärderingen har gjorts med demonstrationer och har utfallit positivt med bra gensvar. Det nya samarbetet är långsiktigt och omfattande, det rör sig om ett globalt bolag som ska bli en kanal för våra produkter framöver. Samarbetet innebär bland annat att vår säljavdelning utökas exponentiellt. Ambitionen är att kunna presentera vårt nya strategiska samarbete på mässan Embedded World i Nürnberg kring midsommar.
Vilka faktorer gör H&D Wireless till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?
– Vi är verksamma inom ett mycket expansivt och snabbväxande fält. Vår aktie är i dagsläget undervärderad och vi var tidigt ute med helhetslösningar för industribolags digitaliseringsprocesser. Vi har på senare år investerat 250 miljoner kronor i koncernen, vilket lett till betydande framsteg hos många stora industriella kunder.
Fakta: H&D Wireless är en svensk leverantör av teknologi och tjänster inom Internet of Things och realtidspositionering med molnplattformarna Griffin® samt GEPS®. H&D Wireless grundades 2009 och har levererat över 1 miljon trådlösa produkter hittills för IoT och M2M-lösningar över hela världen. Företaget utvecklar och levererar lösningar som digitaliserar och visualiserar fysiska processer och identifierar bland annat hanteringen av material, verktyg och maskiner med sin egenutvecklade lösning GEPS® (Griffin Enterprise Positioning Service). Sen halvårsskiftet 2019, ingår även MES systemet Casat i koncernen. H&D Wireless aktie är listad på Nasdaq First North, kortnamn HDWB.
Nyheter
Inget positivt är inprisat i Sinch, köp säger Affärsvärlden

Affärsvärlden ger en köprekommendation till Sinch-aktien och ser en uppsida på 47 procent på ett par års sikt. Bolaget försöker få fart på tillväxten igen men aktiemarknaden är skeptisk och handlar aktien till en låg värdering.
”Vi konstaterar att värderingen nu är så pass låg att nästan inget positivt är inprisat. Åtminstone så länge marginalen håller i sig. Kassaflödena är trots allt stabila i verksamheten. Bolaget borde kunna ge tillbaka minst 8 procent till aktieägarna per år på dessa nivåer i form av exempelvis återköp. Bara det är en okej avkastning. Allt över kan ses som en bonus. Det blir ett köpråd”
Sinch har en väldigt trist historik. Men i juli förra året gav självaste mäster-baissaren Richard Bråse en köprekommendation i Dagens industri. Han tog upp att frågetecken i verksamheten rätats ut och att det starka kassaflödet minskar skuldsättningen i högt tempo.
Nyheter
Talenom, en digital pionjär med internationell tillväxt i sikte

Med rötterna som en traditionell redovisningsbyrå har Talenom genomgått en remarkabel transformation – från bokföringsfirma till teknologidrivet tillväxtbolag. Under ledning av VD Otto-Pekka Huhtala har bolaget inte bara lyckats växa på hemmamarknaden i Finland utan även etablerat sig i Sverige, Spanien och Italien. Med ett tydligt fokus på digitalisering, skalbar mjukvara och internationell expansion är Talenom idag en aktör att hålla ögonen på.
Redovisning + mjukvara = framtidens affärsmodell
Talenoms affärsmodell bygger på två huvudsakliga ben: redovisningstjänster och egenutvecklade mjukvarulösningar. Bolaget har valt att rikta in sig på små och medelstora företag – från egenföretagare till bolag med upp till 20 miljoner euro i omsättning – där behovet av kostnadseffektiv och skalbar redovisning är stort. I Finland har man särskilt stark position bland företag i spannet €0,5–10 miljoner i omsättning.
Det som särskiljer Talenom från traditionella redovisningsbyråer är deras digitala plattform, som består av två gränssnitt: ett förenklat för entreprenörer, där användaren kan onboarda sig själv utan utbildning, och ett avancerat för professionella redovisningsexperter, fyllt med automatisering och regelbaserade flöden. Plattformen är dessutom integrerad med över 1 000 externa system och används inte bara internt – utan även av över 40 externa redovisningsbyråer i Finland.
OneTalenom – nyckeln till skalbarhet
Med närvaro i flera europeiska länder har Talenom tagit fram en egen modell för att säkerställa att tillväxt sker med bibehållen kvalitet och kultur. OneTalenom är ett internt ramverk som omfattar ledarskapsträning, bästa praxis, teamrevisioner och operativa nyckeltal. Resultaten talar sitt tydliga språk: team med högt OneTalenom-index presterar bättre, har högre medarbetarnöjdhet och lägre kundbortfall. Det är denna modell som möjliggör skalbarhet vid förvärv och internationell expansion.
Spanien – nästa tillväxtmotor
I Sverige har Talenom fokuserat på att konsolidera tidigare förvärv och rullar nu ut sin mjukvaruplattform över hela landet, vilket börjar ge resultat i form av nettoökning av kunder. Men det är i Spanien som den verkliga expansionsresan pågår just nu.
Här driver kommande lagkrav på e-fakturering digitaliseringen framåt, och Talenom har redan en lokal mjukvaruplattform på plats för fakturering, löner och rapportering. Strategin i Spanien är förvärvsdriven – med planer på 2–3 förvärv under innevarande år och upp till 6 nästa år. Målet är att bygga volym, och därefter implementera Talenoms fulla redovisningssystem.
Tre anledningar att investera i Talenom
1. Strategisk fokusering: Bolaget har renodlat sin verksamhet och avvecklat sidoverksamheter som bank- och inkassotjänster. Nu är det fullt fokus på kärnan: redovisning och mjukvara.
2. Skalbar mjukvaruplattform: Talenom är inte längre bara en redovisningsbyrå – man är också en mjukvaruleverantör. Med över 20 % årlig tillväxt i mjukvarudelen och försäljning även till externa byråer är detta en stark framtida tillväxtmotor.
3. Internationell potential: Trots investeringar på över 100 miljoner euro i internationell expansion, värderas Talenom i dagsläget främst utifrån sin finska verksamhet. När synergier realiseras i Spanien och Sverige finns betydande uppsida med begränsad ytterligare risk.
Framtiden: Margintillväxt och mjukvaruexpansion
Om ett år räknar Otto-Pekka Huhtala med att se tydliga resultat från de strategiska initiativ som nu genomförs. I Sverige väntas marginalförbättringar när verksamheten stabiliseras, medan Spanien kommer att växa genom nya förvärv och ökad plattformsanvändning. Fokus ligger också på att sälja mjukvaran till fler externa redovisningsbyråer – en strategi som kan ge stor effekt på både intäkter och lönsamhet.
Talenom är ett skolexempel på hur traditionella branscher kan transformeras genom teknik. Med en tydlig strategi, beprövad plattform och växande internationell närvaro har bolaget alla ingredienser för att skapa långsiktigt värde – både för sina kunder och sina aktieägare.
Talenom har sina aktier (TNOM) noterade på Helsingforsbörsen.
Nyheter
XMReality lanserar AI-funktionalitet

XMReality lanserade igår AI Transcribe, en ny produktfunktion som använder AI för att automatiskt transkribera och analysera XMReality-samtal. AI Transcribe är en betald funktion som finns tillgänglig för Professional och Enterprise-kunder.
AI Transcribe genererar automatiskt transkript av samtal, med stöd för 38 språk. Lanseringen stärker XMRealitys erbjudande genom att höja kundernas effektivitet och öka kvaliteten i dokumentation av remote support-samtal.
Utöver automatiska transkript genererar AI Transcribe även automatiska sammanfattningar och identifierar samtalsämnen, vilket ger supportteam en snabb överblick och insikter över återkommande problem. Det finns även möjlighet att anpassa transkribering och ämnesanalys efter kundernas specifika terminologi.
AI Transcribe är utvecklad för Enterprise-användning med höga krav på dataintegritet då kunddata aldrig används för AI-träning.
AI Transcribe är en betalfunktion med användningsbaserad prissättning via virtuella krediter. Detta är XMRealitys första steg bortom traditionella licensmodeller baserade på antalet användare, vilket möjliggör ökad försäljning till både nya och befintliga kunder.
-
Nyheter1 månad sedan
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland
-
Nyheter2 månader sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter3 veckor sedan
Kebni tar klivet – Rekordorder ger nytt liv i aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter2 månader sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Sprint Bioscience har en unik affärsmodell som skapar snabbare värde i kampen mot cancer
-
Nyheter2 månader sedan
Storytel växer, är snart skuldfritt och rörelsemarginalen förväntas stiga – köp aktien rekommenderar EFN
-
Nyheter4 veckor sedan
Zenergy, satsningar har börjat ge resultat