Följ oss

Nyheter

Stort genombrott för BioArctics Alzheimers-läkemedel i USA

Publicerad

den

BioArctic hade under fredagskvällen ett stort genombrott för sin antikropp mot Alzheimers.

BioArctic partner Eisai meddelande på fredagen att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt lecanemab-irmb (med varumärket Leqembi i USA) som 100 mg/ml intravenös injektion via det accelererade förfarandet. Leqembi är en humaniserad IgG1 (immunglobulingamma 1) monoklonal antikropp riktad mot aggregerade lösliga och olösliga former av amyloid beta (Aβ) för behandling av Alzheimers sjukdom. Det accelererade godkännandet baseras på data från fas 2b-studien, i tidig Alzheimers sjukdom, vilken visade att Leqembi minskade ackumuleringen av Aβ-plack i hjärnan, ett tydligt kännetecken vid Alzheimers sjukdom.

I samband med att FDA nu godkänt registreringsansökan för lecanemab-irmb har BioArctic rätt till en milstolpsersättning på 25 miljoner euro från Eisai.

Ansökan om fullständigt godkännande inlämnad

Baserat på nyligen publicerade data från den stora globala bekräftande kliniska fas 3-studien, Clarity AD, så lämnade Eisai under lördagen även in en kompletterande ansökan om ett fullständigt godkännande till FDA.

Gunilla Osswald, vd för Bioarctic
Gunilla Osswald, vd för BioArctic

– Vi är mycket imponerade av vår partner Eisais intensiva arbete med Leqembi och inlämnandet av den kompletterande ansökan samma dag som det accelererade godkännandet i USA. Alzheimers sjukdom är förödande och den kompletterande registreringsansökan för Leqembi tar oss ett steg närmare ett fullt godkännande i USA och att kunna erbjuda ett nytt behandlingsalternativ till miljontals patienter och deras familjer, säger Gunilla Osswald, vd på BioArctic.

Eisai ansvarar för utvecklingen och regulatoriska interaktioner avseende lecanemab globalt, och samarbetar med Biogen avseende marknadsföring och kommersialiseringen av produkten, där Eisai är den slutgiltiga beslutsfattaren. BioArctic har rätt att kommersialisera lecanemab i Norden under vissa förutsättningar och förbereder för närvarande kommersialisering i Norden tillsammans med Eisai.

Nyheter

Saab får beställning på Carl-Gustaf-ammunition för 3 miljarder kronor

Publicerad

den

Carl-Gustaf från Saab

Saab har fått en beställning av Försvarets materielverk (FMV) på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf. Ordervärdet är cirka 3 miljarder kronor och leveranser kommer att ske under tidsperioden 2026-2030.

Ordern är lagd inom ett ramavtal mellan Saab och FMV som möjliggör beställningar av Saabs understödsvapen Carl-Gustaf, AT4 och NLAW, inklusive ammunition och tillbehör.

– Vi är stolta över att få fortsätta leverera våra världsledande produkter till Sverige och bidra till att stärka den svenska försvarsförmågan. Beställningen ger oss bästa möjliga förutsättningar för att långsiktigt trygga försörjningen av Carl-Gustaf-ammunition till Försvarsmakten och visar på Carl-Gustaf-systemets utmärkta kapacitet och robusthet, säger Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab.

Granatgeväret Carl-Gustaf har använts av den svenska försvarsmakten sedan 1948. 2018 tecknade FMV ett kontrakt för leverans av den senaste versionen av granatgeväret Carl-Gustaf M4 till Försvarsmakten. Vidden av ammunitionstyper tillgängliga för Carl-Gustaf möjliggör taktisk flexibilitet vilket ökar soldatens handlingsförmåga, träffsannolikhet och effektivitet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den positiva utvecklingen fortsätter för New Wave – köp aktien säger Dagens industri

Publicerad

den

New Wave Groups profilkläder

New Wave har haft bra år med stigande omsättning och rörelseresultat, och hittills i år har den positiva trenden fortsatt. Trots detta har aktien fallit med 25 procent sedan toppnoteringen i januari.

Dagens industri ger en köprekommendation till aktien med en medelrisk. Värderingen är låg, året har börjat bra och det Dagens industri dessutom lyfter fram är att aktiemarknaden överdriver hur stort företagets beroende är av konsumentmarknaden.

”New Waves bärande affärsidé är ha ett brett sortiment av produkter och att samordna profilmarknaden med konsumentmarknaden, vilket har visat sig vara ett lyckat drag.”

New Wave Groups aktie stängde veckan på 188,10 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan rekommenderar fyra aktier

Publicerad

den

Börsveckan har analyserat sju olika företag och fyra av aktierna får köprekommendationer medan övriga får avvakta-rekommendationer.

Köp

Avvakta

  • Telenor
  • Elisa
  • BTS Group
Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.
  • Gold Town Games har ingått ett web3-publishingavtal med Vorto Gaming. Syftet med samarbetet är att addera web3-komponenter till det befintliga mobilspelet, World Football Manager (WFM), och därmed stärka spelets intjäningsförmåga – samt göra spelet unikt i den stora och kraftigt konkurrensutsatta fotbollsmanager-vertikalen. WFM som […]

Populära