Följ oss

Nyheter

EatGood får genombrottsavtal från Kanada på sina Lightfry-ugnar

Publicerad

den

Eatgoods ugn Lightfry

EatGood noterade sig på Spotlight år 2017 och hade då en färdigutvecklad produkt, i form av Lightfry-ugnen som används av restauranger och andra företag för att tillaga mat så som pommes frites utan frityrolja. Produkten har olika fördelar, maten blir nyttigare, arbetsmiljön blir bättre och den kan användas på betydligt fler ställen än en fritös som kräver kök med kraftfull ventilation. Det har dock gått något trögt att få fart på försäljningen och pandemin gjorde inte saken bättre.

Idag meddelade dock EatGood att de har erhållit sin största order hittills genom en ramorder på 38,5 miljoner kronor från sin Kanadensiska distributör TFI. Leverans ska ske under 2023-2025.

I samband med tecknandet av det exklusiva distributörsavtalet för Kanada var motkravet ett ramavtal med minimivolymer för åren 2023-2025 vilken motsvarar 38,5 miljoner kronor.

”Eatgood ser fram emot det nya året 2023 med nya och goda förutsättningar till högre försäljning och hög tillväxt. Alla Lightfry-enheter enligt ordrar till distributörer är enligt ordinarie villkor och distributörsrabatter.”

”Denna order är ett kvitto från en väletblerad aktör med premium produkter på att Lightfry är rätt i tiden med alla dess fördelar och egenskaper avseende bl.a ekonomiska fördelar så som att slippa oljeinköp samt lägre energikostnader genom Lightfry’s utförande och design med ett slutet ugnsutrymme vilket ger hög energieffektivitet. Restaurangkunder och kedjor söker efter alternativ för att komma ifrån måstet med att använda den allt dyrare oljan samt för att hantera ökande energikostnader med en energieffektiv produkt som Lightfry. Att framtidssäkra sin verksamhet, med luft i stället för olja, och ta sig ifrån oljeberoendet och effektivisera produktion är viktigt för många aktörer och det driver affärer till Lightfry’s fördel. Efter stigande priser, minskat oljeutbud med större konkurrens om oljan kommer Lightfry in i bilden – som ett framtidssäkrat alternativ. ”Vi ser fram emot det spännande samarbetet med TFI på den Kanadensiska marknaden med försäljning av restaurangutrusning, särskilt nu när den första leveransen av Kanada-certifierade Lightfry-enheter har lämnat Eatgood med destination Toronto samt efter den erhållna ramordern. Faktorer som ekonomi, stigande vegetabiliska oljepriser, energieffektiv, bättre för hälsan, miljövänlig, säkerhet, effektivisering, flexibilitet etc är alla intressanta faktorer som passar väldigt väl in på Lightfry och skapar intresse – AIR IS THE NEW OIL” – säger Henrik Önnermark, VD på Eatgood Sweden AB.

Graf över EatGoods aktiekurs
Graf över EatGoods aktiekurs

EatGoods aktie var som högst uppe i 2,60 kronor idag men är i skrivande stund upp 37,3 procent och handlas på 2,06 kronor.

Nyheter

EQT nära bud på Keywords Studios till 73,5 procents premie

Publicerad

den

EQT är i långskridna samtal om att köpa upp Keywords Studios för 2 miljarder GBP, vilket motsvarar en premie på 73,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs på 1470 pence enligt Bloombergs beräkningar. Keywords Studios levererar en bred palett av tjänster till spelutvecklare.

Nyhetsbyrån skriver att fyra tidigare förslag från EQT har avslagits, men att detta bud är avsevärt högre än det första och att styrelsen lutar åt att rekommendera det till aktieägarna. EQT uppges ha till den 15 juni på sig att antingen lägga ett faktiskt bud eller lämna.

Graf över Keywords Studios aktiekurs
Keywords Studios aktiekurs
Fortsätt läsa

Nyheter

Stark historia och lovande framtid för Beijer Alma – men Börsveckan stannar vid avvakta

Publicerad

den

Beijer Alma-produkt

Tidningen Börsveckan har analyserat Beijer Alma. Även om man ser både en historisk och framtida bra utveckling så stannar man vid en avvakta-rekommendation för aktien.

Företaget har sedan år 2010 haft en god förvärvsresa och stadigt växande omsättning. För att förbättra lönsamheten efter marginalpress förra året satsar man nu på interna effektiviseringar. 2022 markerade en brytpunkt för serieförvärvare som Beijer Alma, med en nedgång i underliggande tillväxt, särskilt tydligt i Q1-rapporterna 2023.

Koncernens dotterbolag, inklusive Lesjöfors som står för 70 procent av omsättningen, visar på god internationell marknadstäckning och stark marknadsposition. Totalt har man gjort 40 förvärv sedan 2010, varav över 20 sedan 2019, men marginalen har pressats från 17 till 12,5 procent senaste åren.

2023 visade 17 procent tillväxt, med en organisk ökning på 3 procent, men justerad rörelsemarginal sjönk. Q1-rapporten 2024 visade 7 procent omsättningsökning, med 3 procent organisk tillväxt, men en minskad orderingång. Ett viktigt förvärv var finska AVS Power för 168 miljoner kronor, som passar in i affärsområdet Flödesteknik.

Efter förvärven är nettoskulden 2,5 miljarder kronor, vilket ger en nettoskuldkvot på 1,9x mot ebitda-prognosen om 1,3 miljarder kronor. Värderingen är hög, med ev/ebit kring 15-16x för 2024 och ner mot 14x för 2025. Trots historiskt stark prestanda och förväntade lönsamhetsförbättringar landar rådet i en avvakta-rekommendation.

Beijer Alma-aktien stängde i fredags på 208 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Cint-aktien har blivit köpvärd säger Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri har gjort en analys av marknadsundersökningsföretaget Cint och kommer fram till en köprekommendation för aktien med en uppsida på 40 procent, men till en hög risknivå.

För ett år sedan kraschade aktien och framtiden för bolaget kunde ifrågasättas. Men nu skriver Di att det finns flera indikatorer på att det har vänt. Ägarlistan har också fått sig en stor förändring, flera ägare har lämnat och nya har tillkommit, vilket Di anser är avgörande för att vända sentimentet. Även ledningen har bytts ut.

Cint har hanterat de flesta av sina problem och VD säger att optimismen även har återkommit bland personalen.

Di flaggar för att skuldsidan är hög och att en nyemission inte kan uteslutas. VD håller med om att skuldsättningen är för hög, men är inte direkt oroad, han arbetar mot lönsamhet och effektiviserar för att skapa fritt kassaflöde.

Samtidigt lyfter Di även fram Cint som en möjlig uppköpskandidat.

Cint-aktien stängde på 14,16 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära