Nyheter
Star Vault kan bli först med att använda Unreal Engine 5 i ett MMO-spel

Lanseringen av Star Vaults spel Mortal Online 2 fick inte en optimal inledning, men företaget vänder steg för steg utvecklingen. Den senaste uppdateringen (necro-patchen) har fått ett mycket positivt mottagande i såväl förbättrade användardata som omdömen (78% positiva på Steam). Detta har även bidragit till att antalet spelare ökat. Att merparten av spelarna gillar spelet kan utläsas av att nya spelare spenderar över en timme i MO2, vilket är klart över genomsnittet för en ny spelare på Steam skriver Star Vault. Datan är baserad på ca 121.000 spelare.
I Star Vaults tidsplanering för förbättringar och utökat innehåll i MO2 finns övergången till Epic Games nyaste version av spelmotorn Unreal (UE5) som en viktig milstolpe. Star Vault har som målsättning att lansera MO2 på Epics distributionsplattform Epic Games Store före utgången av 2022 och då med UE5 implementerad. Detta bedöms kunna skapa en hel del värdefull synlighet för MO2, i synnerhet då MO2 har goda möjligheter att bli det första MMO-spelet som kan dra nytta av förbättringarna som UE5 kommer med som spelmotor. Att Star Vault då också har en fungerande nätverkslösning som är integrerad med UE5 borde kunna skapa nya affärsmöjligheter för Star Vault som bolag. Redan idag har Star Vault blivit kontaktade av externa bolag som är intresserade av samprojekt och/eller licensiering av teknik.
”Tillsammans med de förbättringar vi redan gör med MO2 kommer övergången till Unreal Engine 5 att bli ett stort steg i rätt riktning för Mortal Online 2. Att vi dessutom har de finansiella musklerna att inte stressa fram bytet eller att koppla på abonnemangsmodellen innan vi har en riktigt vass version av spelet gör mig trygg i mitt uppdrag som VD och som större aktieägare”, säger Star Vaults VD, Henrik Nyström, i en kommentar.
Star Vault släppte nyligen en ny trailer för Mortal Online 2:
Nyheter
Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.
Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.
Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.
Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.
Nyheter
EQL Pharma-aktien kommer fortsätta att gå upp

EQL Pharma är en riktig succéaktie och den är fortsatt köpvärd anser Affärsvärlden i en analys som publicerades under onsdagen. Företaget, som är verksamt inom generikaläkemedel, har utvecklat en fungerande affärsmodell i Norden och nu ska den exporteras till övriga Europa.
”Aktien har gått mycket starkt sedan i höstas och är inte billig. Det förvånar inte givet defensiva kvaliteter kombinerat med en stark tillväxtprofil. Vi lutar åt att det finns mer att hämta om man lyfter blicken flera år fram. Rådet blir köp för den långsiktiga”
EQL Pharma noterades på Spotlight i slutet av 2013 och har planer på att flytta till Stockholmsbörsen.
Nyheter
Dagens industri varnar för räddningsemission i BHG Group

Bygg Hemma Group (BHG) har haft en riktigt dålig utveckling och det verkar aldrig riktigt ta slut. Nu varnar Richard Bråse på Dagens industri för att bolaget kan behöva göra en räddningsemission.
“700 Mkr i negativt fritt kassaflöde före rörelseförvärv, ett organiskt försäljningstapp på 5 procent och dubbla nyemissioner var utfallet 2022 för BHG. 2023 börjar mardrömmen på allvar för aktieägarna, med riskkapitalbolaget EQT i spetsen.”
Bråse tänker sig att en företrädesemission eftersom emissionen är av en så kraftigt defensiv karaktär.
Vad vill huvudägarna?
Något som inte diskuteras i artikeln är frågan om vad huvudägarna vill. EQT äger via sin misslyckade Public value-fond drygt 25 procent. Det norska företaget Ferd har undan för undan ökat sitt innehav och har nu drygt 18 procent av aktierna.
-
Nyheter1 vecka sedan
10 bra aktier enligt börsveteranen Winston Håkansson
-
Nyheter2 månader sedan
Starkt motstånd testat av Evolution
-
Nyheter2 månader sedan
Gold Town Games dotterbolag Grand Pike tecknar avtal om drift och underhåll av mobilspelet Battle Camp
-
Nyheter2 månader sedan
12 mobilspelsföretag som är noterade i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Baseball Franchise Manager blir Gold Town Games femte lansering
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingen anledning att bry sig om noteringen av MeeW
-
Nyheter2 månader sedan
Nilar fördubblar produktionstakten av batterier
-
Nyheter2 månader sedan
Shortcut Medias räddningsförsök misslyckades – stor del av verksamheten sätts i konkurs