Följ oss
Adverty

Nyheter

Ny strategisk inriktning banar väg för en stark kommersiell utveckling för medtechbolaget Miris

Publicerad

den

Miris

Miris är ett globalt medtechbolag som bidrar till ökad neonatal hälsa genom utveckling, tillverkning och försäljning av utrustning och förbrukningsartiklar för analys av bröstmjölk, vilket möjliggör individuell nutrition för prematura barn. Miris är ensamma i världen om att erbjuda utrustning för analys av bröstmjölk, vilket innebär att marknadspotentialen är mycket hög. Bolaget befinner sig nu i en händelserik fas med en ny strategisk riktning som bland annat kommer möjliggöra en dynamisk affärsmodell. Det berättar Miris vd Camilla Myhre Sandberg.

Berätta om Miris och er affärsidé

– Miris grundades 2001 och utvecklade inledningsvis ett instrument för analys av komjölk. Första analysinstrumentet för analys av näringsämnen i bröstmjölk lanserades i 2006. 2017 valde bolaget att ta det strategiska beslutet att fokusera uteslutande på analys av bröstmjölk och den kliniska marknaden. Våra målgrupper är neonatalavdelningar, mjölkbanker och forskningsinstitutioner i hela världen. Vi är ensamma i världen om att ha utvecklat ett verktyg som möjliggör individuell bröstmjölksberikning för prematura barn. Årligen föds uppskattningsvis 15 miljoner prematura barn runtom i världen. Individbaserad bröstmjölksberikning säkerställer att barnen får den näring de behöver för att växa och utvecklas, såväl fysiskt som mentalt. Det stärker deras förutsättningar till bästa möjliga start i livet.

Hur har bolaget utvecklats på senare år?

– Vi inledde vår kommersialiseringsfas 2017 och konverterade då från ett instrumentbolag till ett riktigt medicinteknisk bolag som inte bara säljer ett instrument, men erbjuder en lösning på ett problem i en klinisk miljö. Sedan dess har vi upparbetat en omfattande marknadskunskap, inte minst eftersom vi i största möjliga mån hanterar försäljning i egen regi för att kunna förstå marknaden och finnas nära kunden. Det senaste året har stärkt vår orderingång och nettoomsättning, trots en pågående Coronapandemi. Under första kvartalet 2021 ökade orderingången och nettoomsättningen med hela 135 procent jämfört med samma period 2020. Omsättningsökningen ger en indikation på att intresset för individuell berikning av bröstmjölk för prematura barn ökar stadigt samt att vi börjar få en ökad acceptans på den globala marknaden.

Under våren har ni presenterat en ny affärsmodell baserad på den kommande versionen av ert bröstmjölksanalysverktyg. På vilket sätt kan den nya affärsmodellen bidra till ökad lönsamhet och stärkta tillväxtmöjligheter?

–Genom att övergå till att ta betalt per utförd analys samt introducera ett nytt beräkningsverktyg nästan tredubblas vår marknadspotential och vi kommer ha möjlighet att öka lönsamheten per kund mot dagens modell. Vi ser samtidigt stor potential i den fortsatta kommersialiseringen av vår befintliga produkt Miris Human Milk Analyzer. Vi skall nu börja utveckla nästa generations analysinstrument som till exempelskall bli automatiserat och ska kunna kommunicera med sjukvårdens journalsystem. Vi kommer även introducera ett beräkningssystem som underlättar läkarnas och dietisternas dosering av bröstmjölksberikning. Under våren har vi genomfört en företrädesemission som ska bidra till att finansiera vårt kommande stora utvecklingskliv som ska göra bolaget mer lönsamt, stabilt och konkurrenskraftigt.

Hur ser era strategiska mål för de kommande åren ut?

– Vår ambition är att kunna lansera vårt nya instrument 2024 eller 2025. Fram till dess fortsätter vi vår globala marknadsbearbetning och marknadsföringen av vårt befintliga instrument med full styrka. När det nya instrumentet är lanseringsklart står vi också redo att lägga om hela vår affärsstrategi. 

Individuell bröstmjölksberikning är ett relativt nytt område globalt. Hur har sjukvårdens kunskaper om och intresse utvecklats på senare år?

– Vi jobbar kontinuerligt med att utbilda sjukvårdspersonal om vikten och värdet av att kunna erbjuda prematura barn individuell bröstmjölksberikning. På senare tid har vi noterat att intresset för och kunskapen om individuell bröstmjölksberikning av bröstmjölk har ökat markant, i synnerhet i USA, som är en av våra viktigaste marknader.

Vilka faktorer gör Miris intressant för presumtiva aktieägare?

– Vi har utvecklat en unik teknologi och marknadskunskap som vi i dagsläget är ensamma om i världen. Vårt instrument har funnits på marknaden sedan 2006 och vi är idag ett kommersiellt väletablerat globalt bolag. Vi levererar en helhetslösning som gör verklig skillnad för prematura barn och deras föräldrar. Som aktieägare i Miris är man delaktig i vår framtida tillväxtresa och bidrar samtidigt till en bra start i livet för miljontals prematura barn runtom i världen.

Nyheter

8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025

Publicerad

den

Åtta aktieanalytiker

Dagens industris analytiker har valt ut åtta bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025. Det är bolag i väldigt olika branscher och av olika storlek, så det finns någonting för alla.

Julia Forsberg har valt ut Clas Ohlson, ett företag som går från klarhet till klarhet. Aktien har följt med upp men har en intressant julsäsong framför sig och ligger även rätt i tiden då konsumenten håller hårt i plånboken. Första anhaltspunkt är den 4 december då rapporten kommer och sedan blir det att utvärdera hur julhandeln gått.

Magnus Dagel har valt ut fastighetsbolaget Catena. Det finns en skillnad i bolagets positiva fundamentala utveckling och aktiens utveckling. Aktien värderas till P/E 18 på nästa års prognos. Aktien handlas till en historiskt låg premie, det finns goda chanser att aktien återhämtar sig.

Agnetha Jönsson har valt ut banken Nordea. Bankernas vinster förväntas sjunka nästa år, men av de stora Nordiska bankerna ligger Nordea bäst till. Nordea har nyligen inlett ett återköpsprogram av aktier samtidigt som man har en direktavkastning på 9 procent.

Ulf Petersson har valut ut kontraktstillverkaren Nolato som efter några jobbiga år är på rätt väg igen. Försäljning, rörelsemarginal och rörelseresultat går alla åt rätt håll. Bakom siffrorna står en stigande lönsamhet inom det medicintekniska området. Aktien har dock inte hängt med. Petersson ser en uppsida på minst 20 procent under 2025.

Jonathan Axelsson har valt ut bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Autoliv har växt 3,5 procent snabbare än fordonsproduktionen i år. Kina har dock gått svagare, vilket förklarats med att fler bilar med lägre säkerhetsinnehåll sålts, men att ordersiffror nu tyder på att det kommer gå bättre under 2025. Utnyttja årets kursfall och köp innan jul är analytikerns råd.

Johan Wendel har valt ut spelutvecklaren Paradox Interactive som ser ett köpläge efter att aktien fallit tillbaka. 2024 är ett förlorat år för Paradox, men under 2025 återgår bolaget till att växa. En prishöjning på 25 procent för den senaste expansionen av Hearts of Iron 4 verkar spelarna inte ha haft någonting emot skriver Wendel.

Mikeal Vilenius har valt ut Mycronic. Här får man i grunden exponering mot växande trender som automatisering, elektrifiering och AI. Tekniknivån och andelen forskning & utveckling är hög. Mycronics höga lönsamhet och bruttomarginal gör att bolaget mer liknar ett mjukvarubolag än en tillverkare av produktionsutrustning.

Mikeal Olsson har valt ut mjukvarubolaget Carasent som i början av december flyttar sin notering från Oslobörsen till Stockholmsbörsen. Majoriteten av bolagets intäkter är återkommande och tillväxten under de tre senaste kvartalen har varit drygt 10 procent. Under kommande år förväntas även rörelseresultatet bli positivt. Köpläge för småbolagsinvesterare.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska regeringen vill göra reglerna för receptbelagd medicinsk cannabis permanenta

Publicerad

den

Kvinna håller i medicin

Den danska regeringen har i veckan uttryckt sin avsikt att göra pilotprogrammet för receptbelagd medicinsk cannabis permanent. Förslaget presenterades av inrikes- och hälsominister Sophie Løhde under förhandlingarna med de politiska partier som stöder initiativet. Beslutet grundar sig på en nyligen genomförd utvärdering som visar på en betydande ökning av antalet uthämtade recept, som nu har nått sin högsta nivå sedan pilotprogrammet inleddes 2018.

Under de senaste tre åren har cirka 20 000 recept på medicinsk cannabis skrivits ut inom ramen för pilotprogrammet.

Pilotprogrammet, som lanserades 2018, utformades för att ge specifika patientgrupper – t.ex. personer med multipel skleros eller cancer – en laglig möjlighet att få medicinsk cannabis som en del av sin behandling.

Den senaste utvärderingen visar på en stadig ökning av användningen av medicinsk cannabis, särskilt under de senaste åren, med cirka 1800 patienter som för närvarande får recept på olika cannabisbaserade läkemedel.

”Vi ser att många patienter som ordinerats medicinsk cannabis av sina läkare verkar ha nytta av behandlingen. Detta inkluderar cancerpatienter som lider av svårt illamående efter kemoterapi eller personer med multipel skleros som upplever intensiv smärta”, säger minister Sophie Løhde.

”Regeringen anser att patienterna även i fortsättningen ska ha laglig tillgång till medicinsk cannabis, och därför föreslår vi att pilotprogrammet görs permanent. Det återstår dock att se hur de politiska stödpartierna reagerar”, tillade Løhde.

Minister Løhde har bjudit in pilotprogrammets stödpartier till förhandlingar om pilotprogrammet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Gränges är en global världsledare med strukturella trender på sin sida

Publicerad

den

Aluminium-produktion hos Gränges

EFN ger en köprekommendation till Gränges-aktien. Det är ett välskött företag som är en global världsledare med strukturella trender till sin fördel skriver analytikern Ellinor Beckett.

”Tack vare starka kassaflöden har Gränges kunnat beta av mer skuld och är nu i det nedre spannet av målet om en nettoskuld om 1 till 2 gånger EBITDA. Ändå har flera investeringar i ökad kapacitet gjorts.”

Gränges har en ägarlista med flera institutioner och VD äger personligen aktier för 17 miljoner kronor.

Gränges-aktien kostar idag 118 kronor och EFN ser att aktien kan gå upp 20 kronor, dvs 17 procent, på 12 månaders sikt. Men tillägger att den värderingen bygger på antaganden om att bolaget utvecklas sämre än vad analytiker i genomsnitt tror.

Fortsätt läsa

Populära